ابوالفضل ظهره وند سفیر پیشین ایران در افغانستان در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره ابتکار صلح تهران برای افغانستان، گفت: این نشست ابتکار دولت قبلی کشور بود. در واقع با توجه به اینکه ایران ارتباطات فرهنگی، تاریخی، مذهبی، نژادی و هویتی با کلیت افغانستان دارد و اعتمادی که دولت افغانستان به تهران دارد، این تلاش صورت گرفت تا شاید بتوان دو طرف را برای رسیدن به راه حل نزدیک کرد که البته نتیجهای در پی نداشت.
وی افزود: در شرایط فعلی امکان برگزاری دور دیگر نشست فراهم نشده، اکنون در مجموع همه نگاهها به این است که در صحنه، سرنوشت دولت افغانستان چه خواهد شد، ضمن اینکه نشست اخیر دوحه هم که طی سه روز برگزار شد، بدون فرجام به پایان رسید و آقای عبدالله و تیم آن دوحه را ترک کردند. مسیر طالبان نشان می دهد که اعتقادی به مذاکره و راه حل سیاسی ندارد و آنچه که عنوان میکند صرفا یک موضع اعلامی است و در میدان نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که مذاکرات به نتیجه خاصی ختم شود.
ظهره وند ادامه داد: ایران کماکان آمادگی ادامه نشست ابتکار صلح خود را دارد، اکنون که در نشست سه روز دوحه شاهد بودیم که قدرتهای حامی طالبان و کسانی که به دولت افغانستان کمک کننده هستند، نتوانستند دو طرف را به نتیجه برسانند، آمریکاییهایی که طالبان را به صحنه آوردند و با آنها ۱۸ ماه در دوحه مذاکره کردند و به توافق هم رسیدند در این نشست سه روزه ناتوان از دستیابی به راه حل سیاسی از روند جنگ بودند.
سفیر پیشین ایران در افغانستان تاکید کرد: ایران همواره این آمادگی را داشته و دارد که اگر طرفین افغانستانی به دنبال راه حل سیاسی هستند با توجه به اعتمادی که به ایران دارند میزبان آنها باشیم و کمک کنیم که راه حل سیاسی به دست بیاید.
بیشتر بخوانید
نشست تهران برای گفتوگوهای صلح افغانستان یک ماه گذشته با حضور هیأتهای دو طرف و با سخنرانی محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ساختمان مرکزی وزارت امور خارجه آغاز شد و بعد از سخنرانی وزیر خارجه هیأتهای دو طرف بدون حضور طرف ایرانی و صرفاً با حضور اعضای دو هیأت، گفتوگوهای خود را آغاز کردند.
سابقه ابتکار تهران برای صلح افغانستان به سفر آقای حنیف اتمر مشاور امنیت ملی وقت افغانستان به تهران در مردادماه ۱۳۹۵ باز میگردد. در آن سفر آقای اتمر که امروز وزیر امور خارجه افغانستان است در گفتوگوهای خود با آقای شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان و دکتر ظریف وزیر امور خارجه علاقهمندی کشورش به نقشآفرینی جمهوری اسلامی ایران در گفتگوهای صلح با طالبان را ابراز نمود.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه در خصوص وضعیت افغانستان گفت: ایران عمیقا نگران تحولات در افغانستان است. ایران همواره امنیت افغانستان را امنیت خودش دانسته و از تمام ظرفیتهای خود در سطح منطقهای و بین المللی و دوجانبه استفاده کرده که به صلح و ثبات و ایجاد آرامش در افغانستان کمک کند. در همین چارچوب ابتکار صلح تهران را آمادگی داشته و داریم که پیگیری کنیم تا در یک گفت وگوی بین الاصیل افغانی با حضور گروههای مختلف افغانستانی یک دولت فراگیر تشکیل شود.
وی همچنین گفت که کشورهای همسایه افغانستان هم برای اینکه مساعی خود را هماهنگ کنند و موضوع انسانی آوارگان ناشی از جنگ را مدیریت کنند و اجازه ندهند که جغرافیای افغانستان مورد سوءاستفاده گروههای افراطی قرار بگیرد و برای اینکه به پایان این جنگ خونریزی و برادرکشی کمک کنند، ضرورت دارد گفتگوهای منظمتر و ساختارمندی با یکدیگر داشته باشند و جمهوری اسلامی ایران اعلام آمادگی میکند که میزبان مقامات عالی رتبه و مقامات کشورهای همسایه در خصوص موضوع افغانستان باشد.
انتهای پیام/