به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران به نقل از اسپوتنیک، بی خواب کسی است که در خوابیدن مشکل دارد و میتواند علت بسیاری از مشکلات سلامتی باشد که اغلب به کمک پزشکی نیاز دارد.
استودیپتو چاتاری (Sudipto Chatterjee) روانپزشک که با سلامت روان و ترک اعتیاد سروکار دارد، در مصاحبه با Onlymyhealth میگوید: ما قبل از صحبت در مورد بی خوابی، ابتدا باید بدانیم که خواب چیست و چرا میخوابیم.
نه تنها انسانها، هر موجود زندهای به شیوه خود میخوابد. این واقعیت نشان میدهد که خواب بخشی از تکامل است و بنابراین برای بقای یک موجود زنده بسیار مهم است، به گونهای که ما انسانها یک سوم عمر خود را در خواب میگذرانیم.
اگرچه به نظر میرسد هنگام خواب هیچ کاری انجام نمیدهیم، اما به مغز فرصت میدهد تا دوباره فعال شود و به حافظه کمک میکند.
از آنجایی که همه ما تجربه کرده ایم که کم خوابی میتواند باعث خستگی و عصبانیت ما در صبح روز بعد شود، بنابراین بی خوابی برای مدت طولانی میتواند منجر به بیماریهای جدی مانند فشار خون بالا و دیابت و بسیاری از مسائل مربوط به سلامت روان شود.
استرس و اضطراب چه نقشی در ایجاد بی خوابی دارند؟
به عبارت ساده تر، استرس مغز را بیش از حد فعال میکند؛ بنابراین اجازه نمیدهد که مغز استراحت کند. همچنین بر ریتم شبانه روزی بدن تأثیر میگذارد که به ما میگوید چه موقع بخوابیم یا بیدار شویم.
شیوه زندگی مدرن این ریتم شبانه روزی را مختل میکند که به نوبه خود منجر به اختلالات خواب میشود؛ به گونهای که بسیاری از مردم در نهایت مقادیر زیادی قهوه و چیزهای دیگر مصرف میکنند، که به نوبه خود مانع خواب میشود.
آیا زنان بیشتر از مردان دچار بی خوابی میشوند؟
اگرچه اختلال خواب جنبه جنسی ندارد، اما زنان ممکن است مشکلات روانی دیگری نیز داشته باشند که بر خواب تأثیر میگذارد.
اگر از بی خوابی رنج میبرید، پزشک چگونه تشخیص میدهد؟
پرونده بیمار اولین چیزی است که پزشک هنگام تشخیص اختلال خواب در فرد به آن اشاره میکند؛ زیرا در صورت نداشتن مشکل خواب، فرد به دنبال کمک پزشکی نخواهد بود. سپس پزشک جنبههای دیگری را بررسی میکند تا دلیل این امر را دریابد، مانند اینکه آیا فرد مبتلا به آپنه خواب، افسردگی، استرس، اضطراب و ... است یا خیر.
آیا بی خوابی میتواند کشنده باشد؟
به طور مستقیم خیر، اما کمبود طولانی مدت خواب میتواند منجر به مشکلات جسمی و روحی قابل توجهی مانند دیابت و فشار خون بالا شود که به نوبه خود میتواند عمر بیمار را کوتاه کند.
چگونه میتوان بی خوابی را درمان کرد؟
بی خوابی را میتوان با دارو درمان کرد. بیمار همچنین باید برخی از شیوههای زندگی خود را برای دستیابی به مزایای طولانی مدت ایجاد کند.
استفاده از دارو
بسیاری از بیماران تمایل به وابستگی به قرصهای خواب آور دارند. هنگامی که مصرف آنها متوقف میشود، دچار یک چرخه مشکل بزرگ میشوند. یکی از راههایی که پزشکان با آن برخورد میکنند این است که در نهایت داروها را کاهش دهند.
چه راههایی برای خواب بهتر وجود دارد؟
- یک روال معمول را دنبال کنید، یعنی سعی کنید در ساعت مشخصی بخوابید و از خواب بیدار شوید.
- قبل از خواب از صفحه نمایش دور بمانید، زیرا نور آبی که از آن ساطع میشود میتواند با ریتم شبانه روزی شما اختلال ایجاد کند و خواب را مختل کند.
- ورزش کنید و عصرانه سبک بخورید.
- اگر هنوز دچار بی خوابی هستید، بهتر است کتاب بخوانید تا اینکه روی تخت بخوابید.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/