به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، دختران انیمیشنساز هرات با وجود تهدیدات بلند امنیتی و رسیدن جنگ به دروازههای شهر هرات همچنان به ساخت انیمیشن مصروف هستند. این دختران تأکید دارند که در شرایط جنگی کنونی، با انگیزه بیشتر به طراحی انیمیشن میپردازند، تا چهره قدرتمند از زن افغان را به نمایش بگذارند.
تهمینه رحیم، در یک انیمیشن محدودیت دختران در بخش آموزش را به تصویر کشیده. دختری که بهدلیل ممانعت از آموزش خودکشی میکند، اما دختر دیگر با حمایت خانوادهاش مکتب را تمام میکند و وارد دانشگاه میشود؛ دو روایت متفاوت از زندگی دختران در افغانستان.
تهمینه رحیم، دو سال میشود که به ساخت انیمیشن روی آورده، اما حالا نگرانی کلان در دل دارد که با رسیدن طالبان به بخشهای از شهر هرات، نتواند که انیمیشن بسازد.
او میگوید: "البته که با نزدیکتر شدن طالبان و وضعیت بدامنیتی مشکلات زیادی خواهیم داشت و بیشتر محدود میشویم، اما هیچ کدام از محدودیتها باعث از این نمیشود که ما انیمیشن نسازیم و کار نکنیم و بر عکس برای ما انگیزه میدهد که بیشتر کار کنیم. شخصاً خود من سعی میکنم که به همین وقت انیمیشنی بسازم که بتوانم که اوضاع مردم خود و خصوصاً دختر خانمهای عزیز را به تصویر بکشم. "
در گذشتهها تنها مردان مصروف ساخت انیمیشن در هرات بودند. بیش از سه سال میشود که مرکز کدنویسی دختران افغان یا کد اینسپیر برای دهها تن از دختران فرصت آموزش در رشته گرافیک را فراهم ساخته است.
نرگس در انیمیشن کوتاهی، دختری را به تصویر کشیده که هم چنان با مخالفت پدرش، به آموزش میپردازد. او حالا در واکنش به پیشروی طالبان به شهر هرات و وضع محدودیت احتمالی بر فعالیت دختران، میگوید که هیچگاهی دست از ساخت انیمیشن بر نمیدارد.
او میگوید: "با آمدن طالبان و جنگهای که آنان آغاز کردهاند، تصور میکنم که آنان مخالف کار کردن زنان هستند. طالبان به جای انیمیشن احتمالا دروس دینی را جایگزین کنند. طالبان نباید با ساخت انیمیشن مشکل داشته باشند و برای خانمها و زنان محدودیتی در این زمینه وضع کنند و این کار برای ما قابل قبول نیست. "
هم اکنون جنگ میان نیروهای دولتی، مقاومت مردمی و طالبان به کمربندهای امنیتی نزدیک خانههای مسکونی جریان دارد. گروه طالبان ۱۷ ولسوالی هرات را به گونه کامل در اختیار دارند و در ولسوالی دیگر نیز جنگ جریان دارد.
پیشروی طالبان، ذکریا رحیمی، رییس معارف هرات را نیز نگران ساخته؛ چرا که بیش از ۶۰ درصد مکاتب در مناطق تحت تسلط گروه طالبان است.
او افزود: "در مکاتب دخترانه همه معلمان ما از طبقه اناث هستند، من فکر نکنم که هیچ بهانه برای طالبان باقی بماند که مکاتب را مسدود بسازد. "
بر بنیاد آمار مسئولان معارف هرات، بیش از یک میلیون متعلم در بیش از ۱۲۰۰ مکتب مصروف آموزش هستند.
در دوران حاکمیت رژیم طالبان در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی زنان از بسیاری از حقوقشان حتی رفتن به مکتب محروم بودهاند. اما حالا طالبان میگویند که بر اساس شریعت اسلامی اجازه فعالیت به زنان میدهند. اما بسیاری از زنان میگویند که این اظهارات بسیار کلی است.
انتهای پیام/