به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ، رضا اسلامی مدیر کل زمین شناسی استان اصفهان شامگاه دوشنبه در جلسه با مسئولان گلپایگان با موضوع فرونشست زمین، اظهار داشت: در حالی که نرخ فرونشست جهانی زمین هفت میلیمتر در سال است در گلپایگان سالانه ۱۳ تا ۱۹ سانتیمتر پدیده فرونشست زمین را شاهد هستیم، یعنی در گلپایگان ۲۵ برابر نرخ جهانی فرونشست داریم.
او گفت: گلپایگان به لحاظ قرار گرفتن بر روی پهنه سیرجان گسلهای فعالی از جمله شازند، موته غربی و شرقی دارد که این گسلها به دنبال نقطه ضعف میگردند تا نیروی ذخیره شده درون را بروز و خطر زلزله رخ دهد که پدیده فرونشست زمین به آن کمک شایانی میکند.
مدیر کل زمین شناسی استان اصفهان با بیان اینکه آهنگ فرونشست زمین در گلشهر از توابع شهرستان گلپایگان شنیده میشود، تصریح کرد: در مطالعات بر روی پدیده فرونشست زمین در شهر گلشهر علاوه بر زمینهای زراعی شاهد ترکیدگی واحدهای مسکونی بودیم که ناشی از فرونشست زمین است، اگر زمین زلزلهای به قدرت ۴.۵ ریشتر رخ دهد بار مالی و جانی نیز به همراه خواهد داشت.
او با انتقاد از وزارت نیرو مبنی بر اجازه برداشت ۱۸ میلیون متر آب از محل چاههای شهرستان گلپایگان، افزود: با این میزان برداشت آب زیر زمینی با خشکی آبخوانها مواجه خواهیم شد، ضرورت دارد که آبخوانها تغذیه شود و آبیاری کشاورزی به سمت نوین برود.
مدیر کل زمین شناسی استان اصفهان گفت: انتقال آبهای بین استانی منجر به خشکیده شدن آبهای زیر زمینی میشود.
در ادامه مدیر مرکز تحقیقات راه و شهرسازی استان اصفهان در رابطه با مطالعات انجام شده بر روی دشت گلپایگان، اظهار داشت: در طرح مطالعاتی که برای احداث راه آهن اراک- اصفهان به طول ۳۱۰ کیلومتر داشتیم در شهر گلپایگان با بحران گسلها مواجه شدیم.
حسین حجتی گفت: دشت گلپایگان با وسعت ۷۷۰ کیلومتر مربع یکی از ۳۵ دشت استان اصفهان است که روند آن نشان میدهد از سمت شمال شرقی به سمت جنوب غربی دچار فرونشست شده است.
او با بیان اینکه حاصلخیزی دشت گلپایگان با دشت مغان در اردبیل مشابه است، گفت: طبق مطالعات، در شعاع ۵۰ کیلومتری عمق گلپایگان ۲۷ گسل اصلی و فرعی وجود دارد که بزرگترین آن گسل شازند و به ترتیب گسلهای گلپایگان، کوچری و موته و حسین آباد و دشت دهق و علویجه است.
مدیر مرکز تحقیقات راه و شهرسازی استان اصفهان افزود: در مطالعات فرونشست زمین در این شهرستان به این نکته رسیدیم که آبهای زیر زمینی گلپایگان از نوع آزاد است یعنی جریان آب از سمت جنوب غربی به سمت مرکز دشت و از سمت شرق به سمت شمال شرق حرکت میکنند، حرکت آبها بیشتر ناشی از ضعف گسل است که بیشترین آن در گلشهر، محله فیلاخص، وداغ و دم آسمان وجود دارد و خطرناک است.
او گفت: در سالهای آینده در این شهرستان با بحران فرونشست زمین مواجه خواهیم بود، عمق چاههای ۱۳۰ متری در فیلاخص و دم آسمان خطرناک است.
انتهای پیام/ف