کارشناس اقتصادی گفت: اگر نسبت مالیات‌های ما به GDP به ۱۵ درصد برسد، هزینه‌های جاری را پوشش می‌دهیم.

احمد غفارزاده کارشناس مالیاتی در گفت و گو با خبرنگار  اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به اینکه آیا اجرای همزمان چندین پایه مالیاتی جدید در کشور می‌تواند نظام مالیات ستانی را اصلاح کند؟ اظهار کرد: ما اکنون به دنبال وضع مالیات‌های مختلفی هستیم و تقریبا تمام پایه‌های مالیاتی که در دنیا رایج است را می‌خواهیم در ایران اجرایی کنیم. اما مالیات را تا حدی نیاز داریم که هزینه‌های جاری خود را پوشش دهیم و بیش از آن پوشش هزینه‌های جاری نباید مردم را تحت فشار قرار داد.

او افزود: یعنی اگر نسبت مالیات‌های ما به GDP به ۱۵ درصد برسد، کفایت می‌کند. حتی اگر هیچ نوع پایه جدیدی را نیز اضافه نکنیم، با ظرفیت قانونی جدید نیز می‌توانیم نیاز‌های مالیاتی خود را تامین کرده و هزینه‌های جاری را پوشش دهیم.

این کارشناس اقتصادی در ادامه بیان کرد: برخی از پایه‌ها نقش تنظیم گری دارند، مانند مالیات بر خانه‌های خالی؛ بنابراین ما باید از ابزار و ظرفیت تنظیم گری مالیات‌ها نیز استفاده کنیم. اما قبل از این موارد مبحثی که بسیار مهم است این است که مردم مالیات را پرداخت کنند، اما در مقابل آن حاکمیت نیز باید پاسخگو باشد. یعنی بستر یک نظام مالیاتی مناسب که مردم با خیال راحت مالیات پرداخت کنند، رضایت است.

۹۰ درصد مردم از خدمات ارائه شده ناشی از پرداخت مالیات ناراضی هستند

او در ادامه تصریح کرد: به عبارت دیگر دولت در مقابل منابعی که از مردم جمع می‌کند، گزارش داده و خدمت خوب به مردم ارائه کند. مشکلی که اکنون ما داریم این است که مردم از خدمات دولت در قبال مالیات‌هایی که پرداخت می‌کنند، راضی نیستند. وضعیت بیش از ۹۰ درصد مردم به این صورت است.

غفار زاده اظهار کرد: بنابراین تا زمانی که دولت‌های ما خدمت گذار واقعی نباشند و منابعی که از مردم جمع آوری می‌کنند به درستی تخصیص ندهند، مالیات ستانی جواب نمی‌دهد. اگر هم جواب دهد، باید از روش‌های داروغه‌ای استفاده کنیم و با روش‌های قانونی نمی‌توانیم کاری انجام دهیم.
 
او افزود: بنابراین اولین کاری که در اصلاح نظام مالیاتی باید انجام شود این است که دولت‌ها خود را اصلاح کنند. سپس به مردم نسبت به کارکرد‌های مالیات‌های دریافتی اطمینان داده شود. تا زمانی که این کار‌ها انجام نشود، در واقع زیر بنای مالیاتی ما صفر است، می‌لرزد و جواب نمی‌دهد.

اصلاح نظام فعلی مقدم بر وضع پایه های جدید مالیاتی است

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: اگر ۹۰ درصد مالیات دهندگان تمایل به پرداخت مالیات نداشته باشند در واقع ما با ۹۰ درصد متخلف رو به رو هستیم. زمانی می‌توانیم با متخلف برخورد کنیم که در اقلیت باشد؛ ۵ درصد تا ۱۰ درصد. به عبارت دیگر ابتدا باید این موانع و مشکلات اصلاح شود و سپس به تدریج بستر‌های پایه‌های مالیاتی جدید آماده شود.

او گفت: یکی از هدف‌های ما از ابتدای انقلاب عدم اتکا به درآمد‌های نفتی و پوشش هزینه‌های جاری از محل مالیات‌ها و سایر درآمد‌های غیر نفتی بوده است؛ بنابراین می‌توانیم برخی پایه‌های مالیاتی مهم مانند مالیات بر عایدی سرمایه که خصلت تنظیم گری نیز دارند را به منابع مالیاتی خود اضافه کنیم.

غفارزاده در پایان اشاره کرد: از طرف دیگر مالیات بر درآمد شرکت‌ها را باید کاهش دهیم. یکی از شعار‌های رئیس جمهور منتخب نیز همین بود که می‌خواهند مالیات بر درآمد شرکت‌ها را به ۱۰ درصد برسانند. پس اگر بتوانیم این پایه مالیاتی را در کشور اجرایی کنیم، یکی از اصلاحات بسیار اساسی در نظام مالیاتی ما خواهد بود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۲ ۰۴ مرداد ۱۴۰۰
چرا اینقدر مالیات را با کشورهای دیگر مقایسه میکنید رفاه حال مردم میزان درامد مردم قیمت خودرو و مسکن و... را با کشورهای دیگر مقایسه کنید برای مردم رفاه در حد آنها تامین کنید بعد مثل آنها هم مالیات بگیرید .اینقدر هم به بهانه های واهی دست توی جیب این مردم نکنید.
آخرین اخبار