دانشمندان گروهی از ویروس‌ها را در یخچال‌های فلات تبت شناسایی کردند که عمری ۱۵۰۰۰ ساله دارند.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان  گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از الکوثر، گروهی از دانشمندان متخصص در مطالعه مناطق یخ زده در دو نمونه گرفته شده از فلات تبت در چین ویروس‌هایی با قدمت تقریبی ۱۵۰۰۰ سال کشف کردند.

این مطالعه نشان داد که بیشتر این ویروس‌ها که به دلیل یخ زدگی زنده مانده اند، با هیچ ویروسی که تاکنون فهرست بندی شده است، شباهت ندارند و نتایج مطالعه می‌تواند به دانشمندان اجازه دهد درک بهتری از ویروس‌ها طی قرن‌های گذشته داشته باشند.

در این مطالعه که در مجله Microbiome منتشر شده، دانشمندان همچنین روشی جدید و فوق العاده را برای تجزیه و تحلیل میکروب‌ها و ویروس‌های موجود در یخ و بدون آلودگی آن ابداع کردند.

چی پینگزونگ، نویسنده اصلی این تحقیق و محقق دانشگاه اوهایو گفت: این یخچال‌ها به تدریج تشکیل شدند و همراه با گرد و غبار و گاز‌ها، ویروس‌های زیادی نیز در این یخ‌ها رسوب کردند. از این اطلاعات برای مطالعه محیط‌های گذشته استفاده کنید. ویروس‌ها بخشی از آن محیط‌ها هستند. 

دانشمندان نمونه‌های هسته یخی را که در سال ۲۰۱۵ از ورقه یخی Guliya، غرب چین گرفته شده، مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. هسته در ارتفاعات، در قله "گولیا"، جایی که این یخ منشا می‌گیرد، در ارتفاع حدود ۶۷۰۵ متر از سطح دریا جمع می‌شود.

هسته یخ حاوی لایه‌هایی از یخ است که سال به سال جمع می‌شود و در حالی که هر لایه یخ می‌زند، هر آنچه در جو اطراف آن بود را به دام می‌اندازد.

این لایه‌ها جدولی زمانی از گونه‌ها را ایجاد می‌کنند که دانشمندان از آن‌ها برای درک بیشتر تغییرات آب و هوا، میکروب‌ها، ویروس‌ها و گاز‌ها در طول تاریخ استفاده کرده اند.

دانشمندان با استفاده از ترکیبی از تکنیک‌های سنتی، جدید و بدیع برای تاریخ گذاری این هسته یخی پیش بینی کردند که عمر یخ تقریباً ۱۵۰۰۰ سال باشد.

هنگامی که آن‌ها یخ را تجزیه و تحلیل کردند، کد‌های ژنتیکی ۳۳ ویروس را پیدا کردند. چهار مورد از این ویروس‌ها قبلاً توسط جامعه علمی شناسایی شده اند، اما حداقل ۲۸ مورد از آن‌ها ویروس جدید هستند. به نظر می‌رسید که تقریباً نیمی از آن تا در زمان یخ زدگی زنده مانده اند.

متیو سالیوان استاد میکروب شناسی در ایالت اوهایو و مدیر مرکز میکروبیولوژی ایالت اوهایو می‌گوید: این‌ها ویروس‌هایی هستند که در محیط‌های سخت رشد می‌کنند. این ویروس‌ها دارای ژنی هستند که به آن‌ها کمک می‌کند، سلول‌ها را در سرما آلوده کنند.

این ویروس‌ها ژن مشترکی ندارند، بنابراین نامگذاری یک ویروس جدید و تلاش برای کشف جایگاه آن در بین ویروس‌های شناخته شده، مراحل مختلفی را می‌طلبد.

دانشمندان برای مقایسه ویروس‌های ناشناخته با ویروس‌های شناخته شده، گروه‌هایی از ژن‌ها را مقایسه می‌کنند. مجموعه‌های ژنی ویروس‌های شناخته شده در پایگاه‌های علمی نمایه می‌شوند.

این مقایسه‌های پایگاه داده نشان داد که چهار ویروس موجود در نمونه‌های هسته یخی جولیا قبلاً شناسایی شده بودند و آن‌ها از خانواده ویروس‌هایی هستند که معمولاً باکتری‌ها را آلوده می‌کنند. محققان این ویروس‌ها را با غلظت بسیار کمتری نسبت به اقیانوس‌ها یا خاک پیدا کرده‌اند.

تجزیه و تحلیل محققان نشان داد که هم بر اساس محیط و هم پایگاه داده ویروس‌های شناخته شده، ویروس‌ها به احتمال زیاد از خاک یا گیاهان نشأت می‌گیرند، نه حیوانات یا انسان‌ها.

مطالعه ویروس‌ها در یخچال‌های طبیعی نسبتاً جدید است و تنها دو مطالعه قبلی ویروس‌ها را در یخ‌های باستان شناسایی کرده است.

لونی تامپسون نویسنده ارشد این تحقیق و استاد برجسته دانشگاه علوم زمین در ایالت اوهایو و یک دانشمند ارشد تحقیق در مرکز بایرد، گفت: این زمینه از علوم با تغییر اقلیم اهمیت بیشتری می‌یابد.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.