مدیر پایگاه میراث جهانی گنبد قابوس از پاک‌سازی علف‌های هرز خودرو گنبد رک این بنای تاریخی به‌صورت دستی هم‌زمان با تدوین طرح جامع مرمت بنای گنبد قابوس خبر داد.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، عبدالمجید نورتقانی مدیر پایگاه میراث جهانی گنبد قابوس گفت: میراث جهانی گنبد قابوس بنایی آجری است و به خاطر نوع بنا، این اثر تاریخی در معرض رویش انواع گیاهان قرار دارد و علت آن نیز حضور پرندگانی است که دانه‌هایی را با خود حمل می‌کنند و این دانه‌ها بعداً باعث رویش انواع گیاهان می‌شود.

او افزود: برای رفع این مشکل در چند سال اخیر علاوه بر اجرای برنامه‌های کوتاه‌مدت مانند بوته کنی دستی، برنامه میان‌مدتی نیز که شامل انجام مطالعات آسیب نگاری و تدوین طرح جامع مرمت میراث جهانی گنبد قابوس در چند بخش به‌ویژه مشخص کردن دلایل رویش علف‌های هرز و پیدا کردن راهکار‌های مناسب برای جلوگیری از رویش مجدد گیاهان است، اجرایی شده است.


نورتقانی ادامه داد: طرح جامع مرمت میراث جهانی گنبد قابوس با همکاری گروه مرمت و مطالعات معماری دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی با تمرکز بر مرمت قسمت مخروطی به دلیل فرسایش‌های زیستی در پوسته خارجی بنا و رویش بوته‌ها در حال تدوین است.

نورتقانی ادامه داد:  علف‌های روی بنا فروردین‌ماه زدوده شدند و این بوته‌ها از ابتدای سال تاکنون رشد کرده و فصلی هستند.

مدیر پایگاه میراث جهانی گنبد قابوس گفت: در تصاویر تاریخی که از گنبد قابوس وجود دارد (اشمیت سال ۱۳۱۶)، هم رویش گیاهان رؤیت می‌شود و این مشکل مربوط به سال‌های اخیر نیست و یکی از مشکلات عمده در مناطق شمالی محسوب می‌شود  و در زمان ثبت جهانی نیز علف‌هایی با گونه‌های مختلف وجود داشت.

او با اشاره به رطوبت بنای تاریخی میراث جهانی گنبد قابوس، ادامه داد: بخشی از رطوبت از قسمت پائین وارد بنا می‌شود و بخش جدی‌تر، رطوبت‌های نزولی است که به‌واسطه برف و باران روی بنا تأثیر می‌گذارد که مقرر شد تا در این مورد نیز نحوه حفاظت و مرمت ارائه شود.

میراث جهانی گنبد قابوس به شماره ۸۶ در سال ۱۳۱۰ خورشیدی در فهرست آثار میراث‌فرهنگی کشور به ثبت رسیده است و در دهم تیر سال ۱۳۹۱ هم در فهرست آثار سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) ثبت جهانی شد.

انتهای پیام/ق

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.