جباری معاون فنی اداره کل محیط زیست آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه، با اشاره به وضع اکولوژیکی دریاچه ارومیه گفت: وارد نشدن آبهای شیرین به دریاچه ارومیه که کاهش شدید اکسیژن و رسیدن به وضع اشباع شوری با ۳۵۰ گرم نمک در هر در لیتر را در پی داشته است و در چنین شرایط اکولوژیکی، زمینه رشدو تکثیردو گونه جلبک (دونالیلا پریدیس) و (دونالیلا سالینا) در دریاچه فراهم میشود که گونه دوم به دلیل شرایط بیان شده غالبیت یافته است.
جباری اضافه کرد: این جلبک به عنوان غذای آرتمیا محسوب میشود و در جایی که رشد داشته باشد، میتوان آرتمیاها را نیز مشاهده کرد.
وی در ادامه گفت: کاهش شدید اکسیژن، افزایش دمای آب دریاچه و شوری اشباع شده، از تبدیل ترکیبات آمونیوم ناشی از تجزیه مواد آلی ورودی به دریاچه، به ذخایر نیتراتی جلوگیری میکند و در نتیجه تولیدات اولیه آن موجبات افزایش فعالیت شیمیوتروفها به جای فتوسنتز کنندهها میشود و این عمل باعث تولید بیشتر این باکتریها در دریاچه نیز میشود.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفت: کاهش شدید ارتفاع آب بالاخص در مناطق ساحلی که تابش شدید نور را نیز به دنبال دارد، از علل دیگر این امر ذکر کرد.
جباری ادامه داد: سفید شدن بیش از حد آب دریاچه به علت رسوبات نمک را که باعث ایجاد پدیده گلخانهای میشود، در بروز این پدیده موثر دانست.
وی اظهار کرد: این وضع در سالهای قبل هم در دریاچه ارومیه دیده شده که با کاهش دمای آب، شروع وزش بادهای منطقهای و کاهش شدت و زمان نور خورشید و افزایش آبهای ورودی به تدریج در طی سالهای آینده حذف خواهد شد.
براساس اظهارات محققان چنین تغییراتی از دریاچههای شور جهانی نظیر گریت سالت لیک آمریکا (post.۱۹۸۰) و دریاچه یوتا (Stephen,۱۹۹۰) و بحرالمیت در اردن نیز دیده شده است.
دریاچه ارومیه به عنوان دومین دریاچه شور جهان هم اکنون به علت بحران آب در وضعیت کم آبی قرار گرفته است.
انتهای پیام/ت