به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، محمدرضا شانه ساز، رئیس سازمان غذا و دارو در برنامه چاپ اول با اشاره به موضوع آیین نامه جدید داروخانهها اظهار کرد: قوانین مربوط به دارو از سال ۱۳۳۴ شکل گرفته و مقداری قدیمی است.
او افزود: قبل از انقلاب به تعداد مورد نیاز داروساز نداشتیم و این وضعیت تا سالها بعد از پیروزی انقلاب همچنان ادامه داشت؛ بنابراین شرایط تاسیس داروخانه متفاوت بود.
شانه ساز ادامه داد: در سال ۵۷ با جمعیت حدود ۳۶ میلیون نفر تعداد داروخانههای کشور به ۱۰۰۰ داروخانه هم نمیرسید اما اکنون ۱۴ هزار داروخانه داریم که بیشتر آنها خصوصی هستند.
شانه ساز تصریح کرد: بیش از ۱۰ سال گذشته مراجع نظارتی، دستگاهها و بخشهای مربوطه اعتراضاتی نسبت به نحوه کسب و کار تاسیس داروخانهها داشته اند، در نهایت با در نظر گرفتن تمامی جوانب کار، سیستم امتیاز بندی داروخانهها اتخاذ شد.
رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: اگر نگاه ما به یک واحد صرف جاری داروخانه بود، مناطق کمتربرخوردار و مناطق محروم از خدمات داروخانه و داروساز محروم میشدند؛ برای جلوگیری از این معضل با همکاری دوستان توانستیم سیستم امتیازبندی داروخانهها را ایجاد کنیم تا مطابق آئین نامه هر فردی نتواند در هر مکانی که علاقه داشت به تاسیس داروخانه بدون توجه به نیازهای افراد اقدام کند.
او با اشاره به نگرانیها پیرامون نبود داروخانه در مناطق محروم، گفت: ویژگی خاص آئین نامه جدید همین است که مناطق کمتر برخوردار از خدمات دارویی و داروخانهها، بیشتر بهره مند شوند.
کاهش سرانه مصرف دارو با فروش خدمات در داروخانهها
شانه ساز تاکید کرد: محوریت آئین نامههای تاسیس داروخانهها در سطح کشور متناسب با خدمت رسانی به مردم است و داروسازان باید مسائل اقتصادی در این زمینه را رعایت کنند، همچنین تکیه بر خدمات از دیگر محوریتهای این آئین نامه است، یعنی در داروخانهها فروش خدمات چرخ اقتصادی است نه فروش دارو که خیلی از کشورهای پیشرفته با انجام این کار مصرف سرانه دارو را کاهش داده اند.
او گفت: خدمات داروخانه بقا توزیع، مشاوره و بهره مندی از سایر خدمات و سرویس دهی بهتر باعث درآمدزایی برای داروخانه خواهد شد.
رئیس سازمان غذا و دارو درباره دریافت هزینه داروخانهها بابت مشاوره و سرویس دهی خدمات بیان کرد: در حال حاضر این اتفاق نمیافتد و با اینکه داروخانهها خدمات زیادی ارائه میکنند و داروسازها مسئولیتهای سنگینی را بر عهده دارند، اما در قبال این فعالیتها وجهی در قانون ثبت نشده است تا از این طریق بتوانند بابت مشاوره و سرویس دهی هزینه دریافت کنند.
شانه ساز گفت: البته چند سالی بود که مبالغی دریافت میشد و ابلاغیههایی توسط مسئولان ذی ربط صورت میگرفت، اما امسال قانونگذاران توانستند در این زمینه مشکلات را حل کنند تا داروسازان و داروخانهها بتوانند مبالغی را به صورت قانونمند دریافت کنند.
او ادامه داد: در گذشته فارغ التحصیلان رشته داروسازی نمیتوانستند به شغل مطلوب دست یابند، اما اکنون با سیستم تعریف شدهای که در کشور وجود دارد این موضوع مشخص شده است، برای مثال اگر داروسازی طی ۱۵ سال در منطقه ۳۰ امتیازی کار کند، میتواند برای ادامه فعالیت وارد پایتخت و مرکز شهر شود.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: انگیزه داروسازان برای فعالیت در مناطق محروم بسیار بیشتر از گذشته شده که همین عامل در امتیاز دهی آنها برای ورود هرچه بیشتر به پایتخت موثر است.
شانه ساز تاکید کرد: داروخانهها باید خدماتی را به مردم ارائه کنند که باعث مصرف کمتر دارو شود و در قبال آن خدمات بتوانند دریافتی داشته باشند؛ چرا که اقتصاد داروخانه به عنوان بخش مهمی در زنجیره تامین سلامت مردم در چرخش است.
او گفت: یک بحثی در آئین نامه ابلاغ شده که با نظر وزیر بهداشت جنبه اجرایی پیدا کرده است که در صورت نیاز به تغییرات برای منفعت مردم، حتما انجام خواهد شد.
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: در حال حاضر تعداد متقاضی تاسیس داروخانه در مناطق محروم افزایش قابل توجهی پیدا کرده است به همین دلیل برخی افراد نگران بودند که با افزایش داروخانه در این مناطق، منبع اقتصادی داروخانه کاهش یابد، اما اکنون این معضل نیز حل شده است.
شانه ساز بیان کرد: در گذشته پزشکان میتوانستند در هر مکانی که دوست دارند به تاسیس داروخانه اقدام کنند، اما مطابق آئین نامه فعلی، این آمار در مناطق محروم و کم برخودار افزایش مییابد. روی این آئین نامه حدود ۳ سال کار شده و ۶ حقوقدان در این خصوص اعلام نظر کرده اند که عرضه آن یک بحث کاملا حقوقی است.
انتهای پیام/