۱۲ تیر؛ نقطه‌ای سیاه در کارنامه حقوق بشری آمریکایی ها در تاریخ است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از هرمزگان، هنوز خانواده‌هایی در هرمزگان هستند که پس از سه دهه چشم انتظار عزیزانشان هستند.

آقای کارگزار که اکنون ۶۵ ساله است می‌گوید: همسر و ۴ فرزندش را در حمله آمریکایی‌ها به هواپیمای مسافری ایران از دست داده و هنوز جسدشان را نیز پیدا نکرده  همچنان منتظر نور چشمانش است.

حادثه ۱۲ تیر برای هرمزگانی ها فراموش نشدنی است. ۱۰۰ نفر از ۲۹۰ مسافر هواپیما هنوز جشدهایشان پیدا نشده است.

مداخله گری آمریکایی

آمریکایی‌ها که خود را سردمدار دموکراسی و حقوق بشر در دنیا معرفی کرده اند این سال‌ها به همین بهانه به کشور‌های مختلف حمله کردند و افراط گرایی و تروریست را در منطقه پرورش دادند. در رفتارشان با ایران نیز کارنامه‌ای سیاه از خود بر جای گذاشته اند.

در کمتر از یک قرن پس از جنگ جهانی دوم بیش از ۱۰۰ کودتای نظامی و دخالت‌های سیاسی، اقدامات مداخله جویانه در دیگر کشور‌ها در کارنامه این کشور مدافع حقوق بشر وجود دارد.یکی از جنایت‌های آمریکا علیه مردم ایران حادثه ۱۲ تیر ۱۳۶۷ و کشتن افراد غیرنظامی است خاطره‌ای که هیچ وقت از  ذهن و حافظه ملت ایران پاک نخواهد شد.

ساعت ۱۰ صبح ۱۲ تیر ماه ۳۳ سال پیش بود که هواپیمایی مسافربری ایران ایر از بندرعباس به مقصد دوبی حرکت کرد. هفته دقیقه از پروازش نگذشته بود که صدای انفجار شنیده شد ...... بله ویلیام راجرز فرمانده ناو آمریکایی دستور شلیک به این هواپیمای مسافری را داده بود.

شهادت ۲۹۰ مسافر هواپیمای مسافربری خط هوایی ۶۵۵ ایران که عازم دبی بودند با موشک‌های ناو آمریکایی وینسنس در خلیج فارس با بهانه اینکه این هواپیما نظامی بوده است متلاشی شد و پس از آن آمریکا با اعطای نشان لیاقت به ناخدای این ناو نمک بر زخم ملت ما پاشید.

آمریکا حتی حاضر نشد از ملت ایران عذرخواهی کند گرچه غرامت را قبل از محکوم شدن در دادگاه بین المللی پرداخت کرد، اما هرگز حاضر نشد اشتباه خود را بپذیرد.

بی آبرویی در آب

حمله به هواپیمای مسافربری و توجیه برای زدن این هواپیما لکه ننگی برای آمریکایی ها است. به باور کارشناسان با توجه به مجهز بودن ناوجنگی وینسنس به پیشرفته‌ترین فناوری راداری و رایانه‌ای و مشخص بودن نوع هواپیمای مسافربری در حال پرواز، مشخص شد که احتمال اشتباه با هواپیمای جنگی وجود نداشته و این اقدام یک عمل خصمانه بوده است.

ناو جنگی وینسنس آمریکا که هفتم خرداد ۱۳۶۷ از بندر سن دییگو وارد خلیج فارس شده بود مجهز به سیستم " ایجیز" بود که یکی از پیشرفته‌ترین سیستم راداری است.

حاجی بنده استاد پرواز هرمزگانی می‌گوید: اندازه و نوع هواپیما روی هر سیستم راداری قابلیت شناسایی دارد و موشک با وجود تشخیص مسافری بودن این هواپیما، شلیک شده است.

کاپیتان کارلسون فرمانده سابق ناو سایدز هم می‌گوید: ایرباس ایرانی علاوه بر علائمی که مبتنی بر غیرنظامی بودن خود می‌فرستاده است با سرعتی کم در حال اوج گرفتن بود. حتی اگر هم اف-۱۴ بود بعید بود ناو وینسنس را تهدید کند.

مقام معظم رهبری (رئیس جمهور وقت) در همان روز‌ها گفتند:« آمریکا بعد حادثه گفت که اشتباه کرده است. غلط کرده است که اشتباه کرده است. اگر اشتباه بود چرا فرمانده ناو را محاکمه نکردید؟! چرا بهش مدال دادید؟»

دریادار سرنوشت فرمانده عملیات جمع‌آوری اجساد قربانیان حادثه ایرباس در خلیج فارس می‌گوید:این ناو جنگی دو موشک به هواپیمای ایرانی شلیک می‌کند که یکی از این موشک‌ها به بال و موشک دیگر به دُم هواپیما اصابت کرد.

دریادار سرنوشت می‌افزاید: این در حالیست که برای هدف قرار دادن یک هواپیمای جنگی به طور معمول، شلیک یک فروند موشک کافی است، اما به نظر می‌رسد آن‌ها این کار را کردند تا هیچ اثری از هواپیما باقی نماند.

ناوکی زاده مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران هرمزگان با بیان اینکه ۲۵۳ نفر از سرنشینان هواپیما ایرانی و ۳۷ نفر دیگر خارجی بودند می‌گوید: ۲۰ نفر از سرنشینان هواپیمای ایرباس هندی، ۱۳ تبعه امارات متحده عربی، شش پاکستانی، چهار یوگسلاو و یک نفر ایتالیایی جزو مسافران این هواپیما بودند.

به گفته حبیب الله میرزایی مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس هرمزگان، ۸۲ نفر از قربانیان این حادثه هرمزگانی بودند.

فرمانده عملیات جمع‌آوری اجساد قربانیان حادثه ایرباس در خلیج فارس از خاطرات آن روز‌ها می‌گوید:جمع‌آوری اجساد و بقایای هواپیما با به کارگیری حدود ۸۰ غواص و همه امکانات منطقه یکم دریایی، حدود ۵۲ روز طول کشید؛ که توانستیم جسد ۱۸۷ نفر از ۲۹۰ مسافر ایرباس را جمع‌آوری کنیم.

سرنوشت می‌افزاید: جسد خلبان هواپیما کاپیتان رضائیان را به روستای شیب‌دراز در جزیره قشم منتقل کردیم. وقتی برگشتم، دیدم یک پیرزن بالای سر جسد کاپیتان ایستاده است. به او گفتم نیاز به حضور شما نیست. نیرو‌های ما برمی‌گردند و جنازه را منتقل می‌کنند.

او در جواب گفت: من وظیفه خود می‌دانم که در اینجا باشم تا حیوانات وحشی به جنازه حمله نکنند.

دریادار سرنوشت می‌افزاید:بعد‌ها شنیدم پیش‌نماز اهالی روستا، ماهی‌گیری در این منطقه را برای ۲ ماه ممنوع کرده است. می‌گفت ماهی‌های این منطقه گوشت انسان خوردند و باید مدتی بگذرد تا پاک شوند. مردم هم همین کار را کردند.

استاندار هرمزگان در سال ۶۷ از حال و روز خانواده این شهدا می‌گوید: خانواده‌های این قربانیان همه به استان هرمزگان آمده بودند. دیدن چهره‌های خانواده‌هایی که اجساد قربانیان‌شان پیدا نشده بود خیلی دردناک بود؛ هر قایقی که به ساحل می‌آمد این‌ها با چشم‌انتظاری و گریه و زاری سراغ عزیز از دست رفته خودشان را می‌گرفتند.

خرّم مورد هدف قرار دادن این هواپیمای مسافربری و کشته شدن ۲۹۰ انسان بی‌گناه را یک نقطه سیاه پررنگ در کارنامه آمریکا خواند و گفت: همین اتفاقات است که وقتی کنار هم گذاشته می‌شود ذهنیت یک ملت را نسبت به کشوری دیگر منفی می‌کند و هر چه آن کشور تلاش کند این ذهنیت را پاک کند نمی‌تواند این کار را انجام دهد.

آن روزها بیشتر کشور‌ها از این حادثه اظهار تاسف کردند، اما هیچکدام این عمل غیرانسانی آمریکا را محکوم نکردند.

وی با بیان اینکه بحث حقوق بشر برای دنیای استکباری و کشور‌هایی مثل آمریکا فقط یک بازیچه است؛ می‌گوید: آمریکا ثابت کرده برای رسیدن به منافعش همه چیز را زیر پا می‌گذارد.

استاد حقوق دانشگاه تهران هم می‌گوید: ایران شکایت خود را به ترتیب از دو طریق ترتیبات حقوقی مندرج در کنوانسیون شیکاگو (۱۹۴۴) یعنی توسل به شورای ایکائو و دیوان بین المللی دادگستری آغاز، پیگیری و البته بدون سرانجام و نیمه کاره رها کرد.

الهویی نظری می‌افزاید: ممکن بود آمریکا با محکومیتش نسبت به پرداخت غرامت به نفع ایران طفره رود. اما واقعیت این است که محکومیت او در یک محکمه بین المللی به خاطر حمله به غیر نظامیان و نیز نقض حاکمیت سرزمینی ایران از اهمیت به سزایی برای وجهه آنها برخوردار بود.

این امر موجب شد آمریکا حاضر شود خارج از دیوان به ایران غرامت پرداخت کند، اما در دیوان بین المللی دادگستری محکوم نشود.

او می‌گوید: در واقع آمریکا این استراتژی را دنبال می‌کرد که در دیوان محکوم نشود، اما غرامت پرداخت نماید و ایران این استراتژی را در دستور کار داشت که غرامت دریافت نماید حتی اگر آمریکا در دیوان محکوم نشود.

اما آنچه هم اکنون مهم است این است که بچه‌های کوچک شهدا بزرگ شده اند و آمریکا را هرگز به خاطر جنایتش نخواهند بخشید. زهرا یکی از فرزندان یکی از شهیدان این حادثه که آن روز ۴ سال سن داشت می‌گوید: آمریکا عمدا اینکار را کرد و ما قاتل پدر و هموطنانمان را نمی‌بخشیم.

سعید فرزند دیگر شهدای ایرباس که از وقتی بدنیا آمده است پدر خود را ندیده می‌گوید: از کشوری که با کشتن سرخپوست‌های بومی تبدیل به کشور شده انتظار بیشتر از این نیست. هر سال که می‌گذرد نفرتم از آمریکا بیشتر می‌شود. آمریکایی که با نیرنگ ادعای دموکراسی و حقوق بشر می‌کند.

اسحاق عامری یکی دیگر از فرزندان این شهدا می‌گوید: کار آمریکا این است که می‌کشد، ولی ما فرزندان شهید وظیفه مان این است که ایران را زنده و سربلند نگه داریم.

این فرزند شهید ثبت دو اختراع در مسابقات جهانی و اخذ دو مدال در مسابقات کرواسی و ژنو را به شهدای ایرباس تقدیم کرده است.همچنین هر سال محل شهادت این شهدا گلباران می‌شود تا نام و یاد آن‌ها برای همیشه در تاریخ زنده بماند.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس هرمزگان می‌گوید: امسال یادواره شهدا در شهرستان بندرلنگه باحضور مسئولان و خانواده شهدا برگزار می‌شود.

میرزایی می‌افزاید: همچنین نمایشگاه شهدای ایرباس در فرودگاه‌های بین المللی شیراز و بندرعباس برپا می‌شود.

کودتای ۲۸ مرداد، حمایت و تجهیز کامل عراق در جنگ علیه ایران، مسدودکردن اموال ایران پس از انقلاب اسلامی، جنگ نفت کش‌ها، غرق کردن ناو ایرانی سهند، حادثه طبس و اقدام برای براندازی نظام، تقویت جو ایران هراسی، تحریم‌های ناعادلانه و مهم‌تر از همه حمایت از رژیم غاضب صهیونیسیتی گوشه‌ای از دیگر اقدامات ضد حقوق بشری آمریکا علیه ایران است.

انتهای پیام/ا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.