رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت راهکارهای پیشگیری از عقرب‌گزیدگی را تشریح کرد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دکتر بهزاد امیری عقرب‌زدگی را از معضلات بهداشتی درمانی بسیاری از مناطق دنیا از جمله ایران معرفی کرد و گفت: مسمومیت با سم عقرب یکی از فوریت‌های پزشکی تهدید کننده حیات، بویژه در کودکان کمتر از شش سال است. عقرب‌ها در شب فعال هستند و به همین علت بیشتر عقرب‌زدگی‌ها نیز در شب اتفاق می‌افتد. بیش از ۱۵۰۰ گونه عقرب در دنیا شناسایی شده‌اند که فقط ۲۵ گونه‌ آنها از لحاظ سلامت عمومی اهمیت دارند.

وی با بیان اینکه در ایران از ۵۰ گونه‌ موجود هفت گونه حایز اهمیت هستند، اظهار کرد: سالیانه حدود یک تا ۱.۵ میلیون عقرب‌زدگی در دنیا اتفاق می‌افتد که موجب مرگ بیش از ۳۰۰۰ نفر می‌شود. در کشور ما نیز سالانه حدود ۵۰۰۰۰ عقرب‌زدگی گزارش و ثبت می‌شود. در سال ۱۳۹۹ تعداد ۴۹۷۰۹ مورد عقرب‌زدگی و ۱۸ مورد فوت ناشی از آن در کشور ثبت شده است. استان‌های خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان بیشترین آمار عقرب‌زدگی در کشور را دارند.  

وی علائم عقرب‌زدگی را بسیار متنوع معرفی کرد و افزود: علائم به نوع عقرب و نوع زهر آن، میزان زهر وارد شده به بدن، زمان نیش خوردن (شب یا روز)، سن و جثه فرد عقرب‌زده شده و مدت زمان طول کشیده شده از زمان نیش خوردن تا مراجعه به مرکز بهداشتی درمانی و شروع درمان بستگی دارد. علائم عقرب‌زدگی به دو دسته علائم موضعی و علائم عمومی تقسیم می‌شوند. علائم موضعی شامل درد محل نیش، التهاب، تورم، قرمزی و کبودی است. علائم عمومی بر حسب نوع و میزان زهر عقرب بسیار متنوع و متفاوت است و شامل تنگی نفس، افزایش ترشح بزاق یا خشکی دهان، اشک‌ریزش، آبریزش از بینی، تعریق، تنگی یا گشادی مردمک چشم‌ها، افزایش ضربان قلب، کاهش یا افزایش فشار خون، نارسایی کلیوی، وجود خون در ادرار، کاهش سطح هوشیاری و تشنج است.   

به گفته وی، دلیل اصلی بروز مرگ متعاقب عقرب‌گزیدگی تاخیر در مراجعه مصدوم به مراکز بهداشتی درمانی و تاخیر در شروع درمان اختصاصی با سرم پادزهر عقرب است.

رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت،  گفت: اکثرا افراد گزیده شده توسط نوعی عقرب به نام گادیم به دلیل نداشتن درد و یا درد خفیف، عقرب‌گزیدگی را بی‌اهمیت می‌پندارند و در مراجعه به موقع به مراکز بهداشتی درمانی سهل انگاری می‌کنند و زمانی به درمانگاه می‌روند که زهر عقرب اثر خود را بر روی اعضای حیاتی بدن مانند کلیه گذاشته است و درمان در چنین شرایطی بسیار دشوار است. به همین دلیل توصیه می‌شود فرد عقرب‌زده فورا به مراکز بهداشتی درمانی انتقال یابد و پادزهر دریافت کند. خوشبختانه پادزهر اختصاصی گونه‌های خطرناک عقرب در کشور تولید می‌شود و در تمامی مراکز بهداشتی درمانی منتخب درمان گزش جانوران زهرآگین و بیمارستان‌ها در سطح کشور توزیع شده و وجود دارد.

وی درباره پیشگیری از عقرب‌زدگی، تاکید کرد: با افزایش آگاهی افراد در معرض خطر و ارائه راه حل‌های پیشگیرانه می‌توان احتمال گزش را به حداقل رساند و یا در صورت بروز گزش با انجام اقدامات اولیه از وخیم شدن اوضاع جلوگیری کرد.

وی در این راستا به تشریح ۲۱ اقدام‌ برای پیشگیری از عقرب‌زدگی پرداخت و گفت:

۱- نوسازی خانه‌های قدیمی: خانه‌های قدیمی همیشه محل زندگی عقرب‌ها هستند. بنابراین باید نسبت به نوسازی آنها اقدام کرد و اگر این کار ممکن نبود دست کم باید سوراخ‌ها و شکاف‌های دیوارها را با مصالح ساختمانی مناسب پوشاند.

۲- احتیاط در پوشیدن لباس و کفش در مناطق عقرب‌خیز از نکته‌های مهم پیشگیری است؛ زیرا عقرب‌ها ممکن است میان لباس‌ها یا داخل کفش‌ها سکونت کنند و هنگام پوشیدن لباس یا کفش فرد را نیش بزنند. (موارد متعددی عقرب‌زدگی هنگام پوشیدن لباس یا کفش اتفاق افتاده است) به همین دلیل کفش‌ها و لباس‌ها را باید قبل از پوشیدن تکان داده و بررسی کرد.

۳- استفاده از تخت‌خواب‌های بلند و پایه‌دار و گذاشتن پایه‌های تخت در قوطی یا ظرف محتوی آب تا از بالا رفتن عقرب از تخت جلوگیری شود. همچنین باید قبل از خوابیدن رختخواب از لحاظ وجود عقرب به دقت بازدید شود.

۴- در مناطق عقرب‌خیز ساکنان خانه شب هنگام حین راه رفتن بسیار مراقب باشند و حتما از پاپوش نظیر دمپایی، صندل و از این قبیل استفاده کنند و مراقبت نمایند که عقرب را لگد نکنند؛ چرا که بسیاری از موارد عقرب‌زدگی در اثر پا گذاردن روی آنها بوده است.

۵- توصیه می‌شود کشاورزان و کارگران هنگام بلند کردن سنگ و آجر و کار در کشتزارها دستکش ضخیم به دست کنند.

۶- از فروبردن دست (به خصوص کودکان) در لانه‌های پرندگان جلوگیری شود.  

۷- در بیرون آوردن میوه از صندوق‌های میوه که از مناطق عقرب‌خیز به سایر مناطق برده می‌شوند احتیاط شود و وسائلی که از مناطق عقرب‌خیز به جای دیگر منتقل می‌شود، بازرسی شوند.

۸- ماکیان به خصوص مرغ و خروس علاقه خاصی به عقرب‌ها دارند و با مهارت آنها را شکار کرده و می‌بلعند و هیچ گونه آسیبی هم به آنها وارد نمی شود. بنابراین می‌توان در مناطق عقرب‌خیز با نگهداری ماکیان جهت از بین بردن عقرب‌ها استفاده کرد.

۹- برای از بین بردن عقرب‌ها بهتر است نزدیک محل زندگی عقرب‌ها یک گونی خیس گذاشته شود تا به علت خنک بودن زیر گونی جمع شوند.

۱۰- از تجمع نخاله‌های ساختمانی در اطراف منزل به دلیل ایجاد فضای مناسب برای لانه کردن عقرب‌ها، جلوگیری شود.

۱۱- شکاف‌های موجود میان در و چارچوب را مسدود نمایید، همچنین باید منافذی را که در محل ورود لوله‌ها و سیم‌ها بداخل ساختمان ایجاد شده است، مسدود کرد.

۱۲- تمیز کردن حیاط و جمع‌آوری مواد انباشته شده در آن نظیر چوب، آهن آلات، برگ و از این قبیل می‌تواند کمک موثری در کاهش جمعیت عقرب‌ها در خارج از اماکن کند.  

۱۳- در تابستان به هنگام برداشتن اشیا مراقب باشید و قبل از انجام این کار حتماً به سطوح زیرین آن توجه کنید.

۱۴- بوته‌های گیاهان نزدیک ساختمان را حذف و شاخه‌هایی را که بر روی سقف منازل خم شده و با آن تماس دارند را قطع نمایید. این شاخه‌ها مسیری را برای دسترسی عقرب‌ها به سقف ساختمان فراهم می‌آورند.

۱۵- سطل‌های زباله و یا محل‌های نگهداری زباله را داخل چارچوبی مخصوص به گونه‌ای تعبیه نمایید که بالای سطح زمین قرار گیرند.

۱۶- از صفحات زیر درب، ملقب به Door sweep که حدفاصل بین لبه پایینی در و سطح زمین را می‌پوشاند استفاده نمایید. دقت کنید به گونه‌ای نصب شده باشد که کمترین فاصله ممکن را با زمین داشته باشد.

۱۷- اطمینان حاصل کنید که پنجره‌ها کاملا در چارچوب قرار گرفته و درز و شکافی وجود نداشته باشد در غیر این صورت می‌توانید آن را با مقداری گچ یا مصالح مناسب مسدود نمایید.

۱۸- استفاده از خاک دیاتومه برای مبارزه با عقرب‌ها نیز توصیه می‌شود. به این منظور می‌توان از یک گردپاش دستی یا هر تجهیزات گردپاشی مناسب برای پوشش دادن به ترک‌ها و شکاف‌هایی که می‌تواند پناهگاه عقرب‌ها باشد استفاده نمود. برای این کار می‌توان از مخلوط خاک دیاتومه و آفت‌کش مناسب نیز استفاده کرد. جهت انجام این کار حتما از وسایل حفاظت فردی استفاده کنید.  

۱۹- اگر عقرب روی بدن‌تان قرار گرفت سعی کنید بدون واهمه با استفاده از ابزاری آن را از روی بدن خود بتکانید و از له کردن آنها خودداری کنید.

۲۰- این موجودات معمولاً برای صید حشرات وارد اماکن می شوند لذا مبارزه با حشرات به خصوص سوسری‌ها، می‌تواند با کم کردن مواد غذایی مورد نیاز عقرب‌ها، در کاهش ورود عقرب‌ها به داخل اماکن موثر باشد.

۲۱- در اماکنی که تعداد عقرب‌ها زیاد هستند می‌توان برای کنترل جمعیت عقرب‌ها با کسب مشورت از کارشناسان مربوطه نسبت به سم‌پاشی امکان خارجی و داخلی ساختمان اقدام کرد.

منبع:  ایسنا

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
انسان
۱۱:۲۹ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
آقا چرا نظر بنده رو منتشر نمیکنید که حداقل چهار نفر تو شرایط دور از پزشک و درمان بودن جونشون به فنا نره؟؟؟؟ درمان فوری عقرب گزیدگی و نیش زنبور گاوی فقط و فقط با مالیدن چند قطره نفت سفید و یا بنزین در همون لحظات اول نیش خوردن و سلام! روی خودم امتحان شده که میگم آخه
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۰۴:۵۱ ۰۴ آبان ۱۴۰۰
در بشاکرد وبلوچستان ۲نوع عقرب وجود دارد که به محلی آماسوک و آمادوک نام دارند خیلی ریز هستند مرگبارهستند عکس یکی ازانها رادارم که انگار تصویر جن پشتش نقش بسته اگه میشد میفرستادم .
United States of America
باباگوریو
۰۲:۳۷ ۰۷ تير ۱۴۰۰
کار عقرب تموم شد ، داره گورشو گم میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۸ ۰۷ تير ۱۴۰۰
عقرب کم شده ولی در مناطق خوزستان زیا هست راه کار درز و ترک دیوارها رو با آب آهک پر کنید وقتی عقرب بزنه باید سرم ضد عقرب بزنید که این سرم از آنتی بادی اسب گرفته مشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۲ ۰۶ تير ۱۴۰۰
رکورد تعداد عقرب و همینطور عقرب گزیدگی به نسبت مساحت و جمعیت رو با فاصله شهرستان رامهرمز در استان خوزستان داره،بیشتر آدمای بالغ این شهر حداقل یکبار گرفتار این قضیه شدن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۵ ۰۶ تير ۱۴۰۰
سلام
به نظر من بهترین بخش سایت yjc همین بخش وبگردی هست. که مطالب خیلی جالبی داره. فقط خواهشاً از اون مطالب ترسناک (موجودات فضایی و مردزما و آل و...) هم که چند وقت پیش پخش می کردید، لطفاً بیشتر پخش کنید.
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
محمد.ن.ک
۱۹:۲۹ ۰۶ تير ۱۴۰۰
بیشتر دانشمندان معتقدند که کل عقرب گزیدگی ها ناشی از نیش زدن عقرب هست و این با مار گزیدگی فرق دارد....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۳ ۰۶ تير ۱۴۰۰
من شنیدم بیشتر عقرب ها باعث مرگ نمیشن ، فقط در صورتی که بدن فرد نسبت به اون سم حساسیت داشته باشه ، امکان مرگش هست .
به خاطر همین بیشتر عقرب گزیدگی ها با تب و لرز شدید همراه است ، و با پادزهر فرد درمان میشه .
Iran (Islamic Republic of)
....
۱۶:۵۰ ۰۶ تير ۱۴۰۰
دوستان،
مارها و عقرب ها معمولا از گازوییل بدشون میاد.
یکی از روش های در امان ماندن از این خزنده،ریختن گازوییل در اطراف خانه است.
Iran (Islamic Republic of)
سید جلال شجاعی
۱۶:۰۴ ۰۶ تير ۱۴۰۰
با سلام طبق تجربه در زمان عقرب گزیدگی در ثانیه های اول استفاده از نمک خوراکی به مقدار کم در محل نیش زدگی که با اب دهان خیس شده میتوان استفاده کرد تا درد کاهش پیدا کند
Iran (Islamic Republic of)
بچه دِه
۱۹:۵۳ ۰۶ تير ۱۴۰۰
فورا محل گزیدگی مار یا عقرب را با تیغ یا چاقو برش کوچکی جهت بیرون امدن خون انجام دهید بعد مانند حجامت با وسیله ای مانند لوله بمکید تا خون و زهر از بدن خارج شود و نزدیکترین جایی از عضو نیش خورده را ببندید و دو تا پای دیگه هم قرض کنید و به بیمارستان جهت بستری بروید
نوع مار و عقرب هم شناسایی کنید تا پادزهر مناسب تجویز کنند
Netherlands
ناشناس
۱۵:۵۸ ۰۶ تير ۱۴۰۰
مادرم وقتی منو حامله بوده عقرب نیشش میزنه تا حالا دوبار عقرب نیشم زده خداروشکر هیچی باهام نمیشه بار اول که هم منو نیش زده بود و هم داداش بزرگترمو داداشو بردن دکتر اما من اذیت نشدم میگن بخاطر همون پادزهریه که بدن مامانم ساخته وقتی منو باردار بوده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۴ ۰۶ تير ۱۴۰۰
فیلم خنده دارِ زندگیِ من
یک درامِ ترسناکِ پُر تراژدی ست ...
روز و شب،
رنج و زحمت و دویدن و تلاش و کار،
حاصلش همه برای دیگران ...
ای خدا،
سهمِ من در این میانه چیست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۰ ۰۶ تير ۱۴۰۰
مطلب جالبی بود بیشتر از این نوع مطالب بگذارید
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۱۴:۴۴ ۰۶ تير ۱۴۰۰
بنده رو در خوزستان حاشیه شهرها دو بار عقرب زده انقدر درد داشت تا 24 ساعت انگار زغال روشن گذاشته بودن روی دستم بستگی داره چه نوع عقربی نیش بزنه من نسبت به درد خیلی مقاومم ولی این عقرب نزدیک بود اشکممو در بیاره الانم اگه عقرب ببینم سکته ناقصی میزنم بار دوم که عقرب نیشم زد در سکوت محض با خودم میگفتم یعنی واقعا عقرب دوباره منو زد یعنی دوباره زغال روشن یعنی بیدارم یا خواب میبینم
عزیزان هر جایی که فکر میکنید عقرب هست حتما روی تخت بخوابید و تمامی درزها رو بگیرید معمولا عقرب ها شب میزنن بیرون برای شکار نامرد هم هستن معمولا بی انصاف و کمی هم مرض دارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۸ ۰۶ تير ۱۴۰۰
من از آدمی زاد و جن و پری و عزرائیل و گولاخ های لانتوری نمی ترسم ولی اگه عقرب رو از نزدیک ببینم چند روز خوابشو میبینم
و تا چند روز حس میکنم یکیشون داره نیشم میزنه یا بد تر روی بدنم راه میره با اون پا هی کوچیکشو سریع راه رفتنش


عذاب قبرم چکنم خدا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۶ ۰۶ تير ۱۴۰۰
چه قدر ترسناک خوشبختانه ما در استان همدان عقرب پنداریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۰ ۰۶ تير ۱۴۰۰
جالبه منم تا بحال استان همدان عقرب ندیدم شاید بخاطر سردسیر بودنشه عقرب معمولا جای گرمسیر زاد و ولد میکنه و سرما از بین میره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۸ ۰۶ تير ۱۴۰۰
کجای همدان هستید؟ اتفاقاً همدان عقرب زیاد داره. فکر می‌کنم حتی آزمایشگاه‌های پرورش عقرب هم زیاد داشته باشه. توی بیابون های نهاوند یا حتی توی خود مناطق شهر نهاوند به خصوص طرف‌های قلعه و پای قلعه، عقرب زیاد هست. من خودم بچگی‌هام رو با عقرب‌ها بزرگ شدم.
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۳:۰۰ ۰۶ تير ۱۴۰۰
درسته که عقرب ترسناک ترین حشره است و مرگبار . ولی زهر عقرب گران قیمت ترین مایع جهان است . هر گرم زهر عقرب چیزی حدود 600 میلیون تومان ارزش دارد . از هر عقرب برای ساخت داروهای بسیار کم یاب و نجات بخش استفاده می شود . و بیماران زیادی در جهان با دراوهای ساخته شده از زهر عقرب درمان پیدا می کنند . امروزه مزارع پرورش عقرب زیادی توسط علاقمندان راه اندازی شده است که درآمدهای جند ده میلیونی و حتی چند صد میلونی دارند . زهر عقرب عقرب اگر بصورت گرد و خشک شده باشد با قیمت بسیار بالایی توسط شرکتهای داروسازی خریداری می گردد . البته برای راه اندازی مزارع پرورش عقرب باید اصول ان را رعایت کرد یعنی اولین مرحله آن آموزش و تخصص کافی این رشته است که باید بیاموزید . و د رمرحله بعد پرهیز از شکار عقرب در طبیعت است . نباید با شکار بی رویه این جانور وحشتناک باعث ضربه به اکولوژی طبیعی شد . طبیعت برای مبارزه با آفتها نیاز به حشراتی مثل عقرب دارد . برای راه اندازی مزارع پرورش عقرب باید یاد بگیرید که عقربها را با زاد و ولد افزایش دهید نه با شکار آنها در طبیعت . بهر حال امیدوارم هیچ گاه با عقرب روبرو نشوید چون واقعا ترسناک و آزار دهنده است و می تواند آرامش زندگی تان را بهم بریزد . و اگر هم روزی با عقرب مواجه شدید بعنوان پرورش دهنده و علاقمند به کسب ثروت با آن روبرو شوید . مرسی که مطلبم را خواندید .
Iran (Islamic Republic of)
شهروند گمنام
۱۷:۴۰ ۰۶ تير ۱۴۰۰
همهء جانداران برای زیست بوم های زمین سودمند هستند و در زنجیرهء جانداران کارایی و جایگاهی دارند که باید از آن پاسداری کرد. ما باید زیست خود را با طبیعت سازگار کنیم نه اینکه طبیعت را برای خود نابود کنیم.
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۲:۲۸ ۰۶ تير ۱۴۰۰
درد امپول ضد عقرب گزیدگی از درد نیش عقرب بیشتره // خدا برا گرگ بیابون نیاره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۶ ۰۶ تير ۱۴۰۰
بچه ی سه ساله رو عقرب نیش زد به جای اینکه آمپول رو توی سرم بزنن که بدنش تحمل کنه خطای پزشکی رخ داد و آمپول رو مستقیم به بدنش تزریق کردن . پسر بی گناه مرد .