جنگ، زشت‌ترین وکریه‌ترین چهره جوامع بشری است، که حاصلی جز ویرانی، کشتار، فقر، بیماری و خرابی‌های بسیار ندارد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد، در جنگ هر یک از طرفین در صدد است به انحای مختلف، حریف را از میدان به در کند و با وسایل مختلف و با بهره گیری از سلاح‌های جدید در کارزار، پیروزی را از آن خود کند؛ ولی متاسفانه در این میان جان انسان‌هایی که در میدان نبرد حاضر شده اند، در معرض تهدید قرار می‌گیرد.

در یک قرن گذشته، پیشرفت‌های علمی، از سوی دولت‌ها و کشور‌های زیاده خواه، در جهت ساخت و تولید سلاح‌های کشتار جمعی مورد استفاده قرار گرفته است.

بمب‌های هسته ای، سلاح‌های شیمیایی و میکروبی و انواع بمب‌هایی که بر بدن انسان تاثیرات مخرب پایدار برجای می‌نهد از این دسته سلاح هاست.

این جنگ افزار‌های کشتار جمعی از لحاظ نظامی دارای اهمیت ویژه‌ای هستند چنانچه علیه نیرو‌های نظامی فاقد تجهیزات و آموزش مناسب به کار رود فاجعه‌ای بس دردناک و مصیبت بار به وجود می‌آورد. هرچند از این سلاح‌ها برای کشتن افراد و وارد کردن صدمات بسیار جدی و یا ایجاد انواع معلولیت‌ها در مردم استفاده می‌شود.

سردشت نخستین شهر قربانی سلاح شیمیایی در جهان

بمباران شیمیایی سال ۱۳۶۶ سردشت توسط رژیم بعث عراق، این شهر را در ردیف نخستین شهر‌های قربانی سلاح‌های کشتار جمعی در جهان قرار داد؛ اقدام نامبارکی که رد پای کشور‌های استکباری که این بمب‌ها را در اختیار این رژیم قرار داده بودند، در فجایع آن مشخص بود.

روزی که نفس‌ها آتش گرفت

هفتم تیر سال ۱۳۶۶ رژیم بعث عراق با استفاده از بمب‌های شیمیایی چهار نقطه پرازدحام سردشت را بمباران کرد که در این حمله ناجوانمردانه ۱۱۹ نفر از ساکنان غیرنظامی شهر شهید و بیش از هشت هزار نفر نیز در معرض گاز‌های سمی قرار گرفتند و دچار مصدومیت شیمیایی شدند.


بیشتر بخوانید


بمباران شیمیایی شهر مرزی سردشت فجیع‌ترین تهاجم شیمیایی بود که آثار و مشکلات بسیاری به وجود آورد و این شهر اولین شهر قربانی جنگ افزار‌های شیمیایی در جهان پس از بمباران هسته‌ای هیروشیما نامیده شد.

پس از این بمباران شیمیایی بسیاری از مردم این شهر که هیچ اطلاعی از این نوع بمب‌های نامتعارف نداشتند، برای یاری رساندن به مصدومان و نجات کسانی که در زیر آوار‌ها مانده بودند به محل اصابت بمب‌ها رفتند و همین امر باعث شده شمار آسیب دیدگان بیشتر و بیشتر شود و بسیاری از مصدومان با تأخیر به مراکز درمانی در شهر‌های تبریز، ارومیه و تهران منتقل شدند.

انتقال مصدومان شیمایی از طریق هوایی انجام شد و با توجه به حاکم شدن شرایط جنگ و مرزی بودن سردشت با تأخیر صورت گرفت و آثار مواد شیمیایی بر روی جسم مصدومان بویژه کودکان، تا سال‌ها باقی بماند.

هنوز هم پس از گذشته ۳۴ سال از این رویداد تلخ بسیاری از ساکنان این شهر، از آن رنج می‌برند و جانبازان شیمیایی سردشت که بیشتر مشکل تنفسی دارند در این مدت بین مرگ و زندگی دست و پنجه نرم می‌کنند.

سردشتی‌ها در دوران جنگ تحمیلی بار‌ها از سوی نیروی هوایی رژیم بعثی عراق مورد هدف قرار گرفتند، اما هر بار پس از بمباران، خرابی‌های ناشی از آن را درست می‌کردند و زخم‌ها دوباره التیام می‌یافت؛ اکنون سالهاست که رنج سردشتی‌ها از بمباران هفتم تیر ۱۳۶۶ ادامه دارد.

روزی که نفس‌ها آتش گرفت

اما دردناک‌تر از این رنج‌ها، ناراحتی مردم سردشت این است که مجامع بین المللی و سازمان ملل هیچگاه این جنایت رژیم بعثی عراق را محکوم نکرد و همگان بر این باورند که این جنایت به دور از چشم جهانیان و با حمایت‌های برخی کشور‌های ابرقدرت منطقه صورت گرفته و به همین خاطر از دید جهانیان مخفی مانده است.

به سبب غفلت جامعه جهانی از جنایت‌های رژیم بعثی عراق، این رژیم در ۲۵ اسفندماه سال ۱۳۶۶ شهر حلبچه در اقلیم کردستان عراق را مورد بمباران شیمیایی قرار داد و پنج هزار نفر از مردم این شهر بر اثر استنشاق گاز‌های سمی فوت کردند.

بمباران شیمیایی ۱۱ مرداد سال ۱۳۶۷ نیز شهر اشنویه در آذربایجان غربی با بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ مجروح و بمباران شیمیایی گسترده‌ای روز چهارم فروردین همان سال در روستای قلعه جی تا دزلی در شهرستان مریوان استان کردستان بخش‌های دیگری از جنایت‌های رژیم بعثی علیه ملت ایران بود.

طبق آخرین بررسی‌ها رژیم بعثی عراق در طول هشت سال دفاع مقدس ۶ هزار بمب شیمیایی در قالب ۲۴۲ نوبت بمباران جنایت‌های گسترده‌ای را مرتکب شد که تنها بخش کمی از این جنایت در رسانه‌های غربی منعکس شد.

شرکت هر ساله اعضای انجمن مصدومان شیمیایی سردشت در نمایشگاه عکس و اسناد این بمباران در حاشیه اجلاس سالانه سازمان جهانی منع گسترش سلاح‌های شیمیایی (OPCW) در لاهه هلند، درخواست‌های کشورمان برای مطرح شدن جنایت در محاکم بین المللی و برگزاری آیین یادبود و مراسم تکریم از جانبازان شیمیایی با حضور مسئولان کشوری و استانی در سالروز این واقعه تلخ بخشی از تلاش‌ها برای زنده نگهداشتن نفس‌های سردشت طی سال‌ها پس از این بمباران شیمیایی است.

ایران قربانی سلاح‌های شیمیایی

ایران از جمله کشور‌هایی است که بیشترین آسیب را از به کارگیری سلاح‌های نامتعارف در طول تاریخ دیده است. استفاده از سلاح‌های شیمیایی از سوی عراق، درحالی اتفاق افتاد که این کشور جزو کشور‌های امضا کننده پروتکل ژنو در سال ۱۹۲۵ درباره منع استفاده از سلاح‌های سمی، خفه کننده و ترکیبات باکتریولوژیک قرار داشت.

روزی که نفس‌ها آتش گرفت

قربانی گرفتن سلاح‌های شیمیایی باعث شد جمهوری اسلامی ایران از بدو آغاز گفتگو‌های مربوط به تدوین کنوانسیون در ژنو و همچنین در کمیسیون مقدماتی آن جزو فعال‌ترین کشور‌های عضو باشد. ایران در سال ۱۹۹۷ میلادی با تصویب مجلس شورای اسلامی به کنوانسیون پیوست و از همان آغاز همواره عضو شورای اجرایی سازمان بوده و حضوری فعال و تأثیرگذار در سازمان OPCW داشته است.

هفتم تیر مصادف است با سال روز بمباران شیمیایی سردشت، ایران نیز پس از این واقعه، شهر سردشت را نخستین شهر قربانی جنگ‌افزار‌های شیمیایی در جهان پس از بمباران هسته‌ای هیروشیما و این تاریخ و روز مبارزه با سلاح شیمیایی و میکروبی نامید. اگرچه در طول هشت سال جنگ تحمیلی، عراق بار‌ها از سلاح‌های شیمیایی استفاده کرد؛ ولی فاجعه سردشت و حلبچه، از وخیم‌ترین فجایع بشری به شمار می‌رود.

 آمریکا دشمن شماره یک بشریت، منفورترین دولت ناقض حقوق بشر

سرهنگ موسی انصاری به عنوان رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی چهارمحال و بختیاری گفت: شعار محوری هفته بازخوانی و افشای حقوق بشر آمریکایی امسال " آمریکا دشمن شماره یک بشریت، منفورترین دولت ناقض حقوق بشر" نامگذاری شده است.

او با اشاره به اینکه برنامه‌های اجرایی در دو بخش آیینی و تبیینی تدارک دیده شده است اضافه کرد: هدف اصلی در اجرای برنامه‌های تبیینی، بصیرت افزایی، مطالبه گری و به چالش کشیدن ادعای دروغین حقوق بشر آمریکاست.

روزی که نفس‌ها آتش گرفت

ششم تا دوازدهم تیر به عنوان هفته بازخوانی و افشای حقوق بشر آمریکایی نامگذاری شده است.در این هفته جنایاتی همچون سوء قصد نافرجام به رهبر معظم انقلاب اسلامی، شهادت آیت الله بهشتی و ۷۲ تن از یاران ایشان از جمله شهید استکی، شهادت آیت الله اشرفی اصفهانی، شهید محراب، بمباران سردشت و هدف قرار دادن هواپیمای مسافربری در خلیج فارس به دست دشمنان انجام شد.

انصاری با بیان اینکه به دلیل شرایط کرونایی، کمتر برنامه تجمعی پیش بینی شده است و برنامه‌های هفته بازخوانی و افشای حقوق بشر آمریکایی بیشتر در فضای مجازی برگزار می‌شود افزود: ویژه برنامه ۷ تیر هم در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) شهرکرد با حضور سخنران کشوری اجرا خواهد شد.

او با اشاره به بخشی از جنایات بی شمار منافقین و آمریکای جنایتکار در حق مردم ایران افزود:ترور و شهادت مظلومانه و گمنامانه نزدیک به ۱۷ هزار نفر از مردم کشورمان به خاطر همین افکار خصمانه و پلید با حمایت آمریکای جنایتکار است.

انتهای پیام/ش

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار