متخصص روماتولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جهرم گفت: روماتیسم مفصلی بیماری مزمن التهابی است که باعث بروز مشکل در مفاصل می‌شود که شکر و چربی‌های اشباع شده، برای این بیماران سم هستند.

 به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، سمانه همایی متخصص روماتولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جهرم گفت: روماتیسم مفصلی بیماری مزمن التهابی است که باعث التهاب در مفاصل می‌شود. اگر چه ممکن است درگیری خارج مفصل به صورت درگیری پوست، ریه، چشم و ... نیز ایجاد کند. این بیماری شیوع یک درصدی داشته که بیشترین آن در سنین ۳۵ تا ۵۰ سال دیده می‌شود.

او افزود: علائم هشدار دهنده این بیماری شامل درد، گاهی تورم و قرمزی در مفاصل، خصوصا مفاصل کوچک دست و پا و مچ دست است و معمولا بیشتر از یک مفصل گرفتار می‌شود.

به گفته همایی درگیری مفاصل غالبا به صورت قرینه بوجود می‌آید و خشکی صبحگاهی که بیشتر از نیم ساعت طول می‌کشد از دیگر علائم این بیماری است.

او بیان کرد: با دانستن علائم هشدار دهنده در مورد این بیماری و مراجعه به موقع، تشخیص و درمان با سرعت بیشتری صورت می‌گیرد و از شدت بیماری کاسته خواهد شد.

این متخصص روماتولوژی بیان کرد: التهابی که در بیماری روماتیسم مفصلی باعث ورم مفاصل می‌شود می‌تواند در کل بدن نیز ضعف و خستگی ایجاد کند. این احساس خستگی تا حدی می‌تواند شدید باشد که برخی بیماران از آن به عنوان بدترین علامت روماتیسم یاد می‌کنند.

به گفته این متخصص روماتولوژی، اغلب بیماران از نبود انرژی، تمایل زیاد به خواب و نبود تمرکز شکایت می‌کنند. همه این علائم می‌توانند منجر به اضطراب و افسردگی در بیماران شود.

همایی عنوان کرد: بیماران برای رهایی و غلبه بر خستگی‌های مفرط ایجاد شده می‌بایست به سیگنال‌هایی که بدن ارسال می‌کند توجه کنند و شدت فعالیت‌های روزمره خود را بر اساس آن تنظیم نمایند.

او تاکید کرد: اولین گام، عادت به " نه" گفتن است. بیمار باید برخی اوقات به خود نه بگوید و اهداف خود را بازبینی و حجم کار زیادی را یکباره انجام ندهد. بیمار باید برای خود برنامه داشته باشد و فعالیت‌های سنگین را در طول هفته پخش کند. قبل از اینکه خیلی خسته شود به خود استراحت دهد.

این متخصص روماتولوژی گفت: خواب به موقع در شب، چرت کوتاه در طول روز، انجام تکنیک‌های ریلکسیشن، داشتن ورزش منظم، انجام شنا، یوگا و تای چی برای مقابله با خستگی‌های مفرط این بیماری بسیار تاثیر گذار است.

او اظهار کرد: پیاده روی برای این بیماران بسیار مفید است به طوری که بیماران می‌توانند این فعالیت را به صورت کوتاه مدت شروع کنند و کم کم مدت زمان آن را به ۳۰ دقیقه در روز و ۵ روز در هفته برسانند.

همایی افزود: نوشیدن آب کافی، مصرف میوه، سبزیجات، ماهی آب‌های سرد و مکمل امگا ۳ بسیار مفید و در کاهش خستگی کمک کننده است.

اوافزود: بیماران نباید به خاطر خستگی و انجام ندادن برخی فعالیت‌ها خود را سرزنش و احساس گناه کنند.

همایی با اشاره به رژیم غذایی بیماران روماتیسمی گفت: برخی از فرآورده‌های غذایی می‌توانند باعث ایجاد حالت پیش التهابی یا التهاب در بدن شوند و علائم این بیماری را تشدید کند. اجتناب از این غذا‌ها و تغذیه مناسب باعث می‌شود که هم التهاب در بدن افزایش نیابد و هم جلوی چاقی، دیابت و بیماری‌های قلبی گرفته شود.

او گفت: شکر و چربی‌های اشباع شده برای بیماران روماتیسمی بسیار ناسالم بوده و حتی الامکان باید از مصرف آن‌ها خودداری کنند. شکر موجود در دسرها، شکلات، نوشابه و حتی آبمیوه‌ها باعث آزادسازی سایتوکاین‌های (پیام آور های) التهابی می‌شوند و به این ترتیب التهاب در بدن و علایم بیماری را تشدید می‌کنند.

متخصص روماتولوژی ادامه داد: چربی‌های اشباع شده می‌توانند حداکثر ۱۰ درصد کالری دریافتی روزانه را شامل شوند که شامل چربی‌هایی می‌شوند که در پنیر، پیتزا، فرآورده‌های گوشتی مثل گوشت قرمز و لبنیات پر چرب وجود دارند.

به گفته همایی، اسید‌های چرب ترانس موجود در غذا‌های سرخ شده، فست فودها، غذا‌های پروسس شده، اسنک ها، دونات‌ها و بیسکوییت و شکر تصفیه شده در فرآورده‌های آرد سفید، برنج، سیب زمینی و بسیاری غلات نیز برای این بیماران مضر است.

او در ادامه اضافه کرد: مونوسدیم گلوتامات ماده‌ای است که بیماران روماتیسمی باید از مصرف آن اجتناب کنند. این ماده به عنوان چاشنی غذا به صورت سس سویا در دسترس و به بسیاری از فست فود‌ها اضافه می‌شود. این ماده برای کبد بسیار مضر است و باعث ایجاد التهاب در بدن می‌شود.

اسید‌های چرب امگا ۶ از دیگر مواردی است که این بیماران باید در مصرف آن دقت کنند. اگر چه اسید‌های چرب امگا۶ برای بدن ضروری هستند ولی باید بین آن‌ها و اسید‌های چرب امگا ۳ تعادل برقرار باشد. چربی‌های امگا ۶ در روغن آفتابگردان، روغن هسته انگور، روغن ذرت و مایونز موجود است.

همایی با اشاره به داشتن حساسیت بعضی از افراد به کازئین موجود در شیر یا گلوتن گفت: برخی افراد ممکن است به پروتئین موجود در شیر یا نان حساسیت داشته باشند پس اگر با مصرف این فراورده‌ها علائمشان تشدید می‌شود از خوردن آن‌ها اجتناب کنند.

او بیان کرد: دقت شود این بیماران چنانچه حساسیت خاصی به شیر و لبنیات ندارند و با مصرف آن‌ها علائم بیماریشان تشدید نمی‌شود به اندازه کافی لبنیات استفاده کنند، چون بدن آن‌ها نیاز به کلسیم کافی برای جلوگیری از پوکی استخوان دارد.

به گفته همایی همچنین شیرین کننده‌های مصنوعی (آسپارتام) که امروزه در بسیاری فراورده‌ها (نوشابه رژیمی و..) یافت می‌شود مضر است. بدن می‌تواند آن را به عنوان جسم خارجی تلقی کرده و پاسخ التهابی را به دنبال داشته باشد.

او در خصوص مصرف الکل تاکید کرد: الکل نیز نه تنها دشمن جدی کبد بوده بلکه می‌تواند باعث ایجاد التهاب در بدن شود بنابراین به هیچ وجه برای بیمار مبتلا به روماتیسم مناسب نیست.

انتهای پیام/ 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار