سام مهدی ترابی کارشناس مسائل راهبردی و امور بین الملل در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در ارزیابی خود درباره مذاکرات برجام، اظهار کرد: برای فهم صحیح این موضوع باید متوجه دو مطلب اساسی باشیم؛ اولا طبق دستور صریح و روشن مقام معظم رهبری، تمام تحریمها برداشته و راستی آزمایی شود، دوما در هیچ زمانی چه در حال، چه در آینده و چه در گذشته هیچ تضمینی وجود نداشته و ندارد که آمریکایی ها بر توافق خود پایبند باشند، چون در قانون واشنگتن برجام یک دستور از سوی رئیس جمهور است و قرار داد بین المللی نیست، لذا الزام اجرا برای رئیس جمهور آینده ندارد و حتی همانطور که دیدیم، رئیس جمهوری که خود دستور میدهد هم میتواند همان را لغو کند.
وی با اشاره به اینکه چرا برجام قرارداد بین المللی نیست، گفت: هر قرارداد بین المللی باید توسط مجلس سنا آمریکا تصویب شود و باتوجه به اینکه مجلس سنا آمریکا کاملا در اختیار لابیهای ضد ایرانی است و تا صد سال دیگر هم خواهد بود، لذا هیچ رئیس جمهوری چه دموکرات چه جمهوری خواه، توانایی تبدیل این توافق را به یک قرارداد بین المللی ندارد.
ترابی ادامه داد: سوال مهم این است که دولت آقای روحانی این را میدانست یا نمیدانست که در هر صورت جای تاسف دارد، باتوجه به این دو مطلب اساسی، چند روز گذشته دوره ششم مذاکرات در وین را پشت سر گذاشتیم و اکنون شاهدیم که آمریکا و اروپای ناتوان صدها تحریمی که علیه ایران وضع شده را لغو نخواهند کرد، حتی بعضی از تحریم هایی که بعد از این توافق اعمال شده است.
کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: روال عادی این است که هیئت مذاکره کننده ایرانی باید به تهران برگردد و به مقام معظم رهبری و شورای عالی امنیت ملی گزارش دهد و بگویند که آمریکاییها و اروپاییها بخش عمدهای از تحریم ها را لغو نمیکنند و دوما هیچ تضمینی برای اجرای برجام احیاء شده توسط آمریکاییها وجود ندارد؛ به نظر شما مقام معظم رهبری و شورای امنیت ملی این شرایط را میپذیرند؟
وی افزود: متاسفانه دولت قبلی، بخش موثری از نخبگان تمام اعتبار سیاسی خود را در گروی موفقیت در روند برجام گذاشت و در حال حاضر که این فرایند در میدان شکست خورده است یا حداقل منجر به نتیجهای که آنها به مردم قول داده بودند، نشد، نه تنها توانایی اقرار به شکست و خوشبینی بی جا خود را ندارند، بلکه اصرار دارد که نظام آنچه بر روی میز است را بپذیرد، چراکه به قول آنها اقتصاد مملکت را با وجود این تحریمها نمیشود مدیریت کرد، که البته جواب این اداها را برخی از نامزدها در مناظرات ریاست جمهوری دادند.
ترابی تاکید کرد: همانطور که در مناظرات شنیدیم؛ دولت جدید از برجام خارج نخواهد شد، اما با توجه به نکاتی که ذکر شد و قانونی که توسط مجلس تصویب شد، به حالتی که قبل از مذاکرات وین وجود داشت، برمیگردیم. یعنی کماکان تحریم ها را به صورت تعلیق در میاوریم، بعضی از نکاتی که در برجام توافق شده بود را گسترش میدهیم همچنین برخی از فعالیتهای خود در صنعت هستهای که کاملا طبق چارچوب خود برجام است.
وی افزود: توپ در زمین آمریکاییها و اروپاییها خواهد بود که به توافقات خود عمل کنند، اما بعید است که ما چنین چیزی را مشاهده کنیم و بعد از چند سال نظام باید تصمیم بگیرد که باقی ماندن در برجام تاثیری دارد یا خیر.
بیشتر بخوانید
«سید عباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه و رئیس هیئت ایرانی شرکت کننده در مذاکرات وین یکشنبه ۳۰ خرداد بعد از نشست کمیسیون مشترک برجام گفت که دور ششم مذاکرات وین با برگزاری جلسه کمیسیون مشترک به کار خود پایان داد. در جلسه کمیسیون مشترک یک جمع بندی از مجموعه مذاکرات فشردهای که در هفت هشت روز گذشته صورت گرفت، انجام دادیم.
رئیس هیئت مذاکره کننده ایران در مذاکرات کمیسیون مشترک برجام گفت: همه هیئتها اذعان داشتند پیشرفت نسبتا خوبی صورت گرفته و همه بر جدیت خود برای ادامه مسیر و رسیدن به یک توافق تأکید داشتند، ولی همه این را قبول دارند که برخی مسائل کلیدی وجود دارد که باید توسط مراجع تصمیم گیری در کشورها مورد تصمیم گیری واقع شود.
عراقچی خاطرنشان کرد: پیشرفت ما این دور نسبتا خوب بوده از جهت اینکه متون به مقدار بسیار زیادی الان آماده است و آن مقداری هم که آماده نیست، حداقل یک وضعیت کاملا مشخصی دارد و تصویری را از اختلافات نشان میدهد و اینکه اختلافات در چه مرحلهای هستند و این به تصمیم گیران کمک میکند که تصمیم درست را اتخاذ کنند. مسیری زیادی را تا الان آمادهایم و به اواخر کار نزدیک شدیم، ولی باقیمانده مسیر، همانطور که قبلا عرض کردم، مسیر سادهای نخواهد بود. امیدوارم و فکر میکنم اگر طرفهای مقابل ما بتوانند تصمیمات خودشان را بگیرند، انشاءالله بتوانیم به توافقی برسیم که مورد خواست ما بوده و مطلوب ما خواهد بود.
انتهای پیام/