علیقلی ایمانی نایب رئیس بنیاد ملی گندمکاران در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرین وضعیت خرید تضمینی گندم اظهار کرد: بنابر آخرین آمار از ابتدای فصل برداشت تاکنون ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷ تا ۱۸ درصد کاهش داشته است.
او با اشاره به اینکه مشکلی در پرداخت مطالبات گندمکاران نداریم، افزود: مطالبات گندمکاران تا ۱۸ خرداد به طور کامل پرداخت شده و به طور کلی، مطالبات در فاصله زمانی ۷ تا ۱۰ روز پس از ثبت در سامانه و سیستم بانکی پرداخت میشود.
ایمانی ادامه داد: با توجه به سرمازدگی ابتدای فصل، عدم استفاده از نهادهها ناشی از گرانی و خشکسالی که ضربه مهلکی به تولید وارد کرد، پیش بینی میشود که مجموع خرید تضمینی گندم به ۵ تا ۶ میلیون تن برسد.
نایب رئیس بنیاد ملی گندمکاران درباره آخرین وضعیت واردات گندم بیان کرد: میزان واردات به ذخایر دولت بستگی دارد، چرا که اگر برآورد اولیه مبنی بر خرید ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تن تا ۹ میلیون تن محقق میشد، نیازی به واردات نداشتیم.
او با بیان اینکه بخش اعظم گندم در دست تولیدکنندگان مانده است، گفت: کشاورزان به دلیل ترس تامین بذر، بخش اعظم تولید خود را نگه داشتند و هم اکنون کشاورزان زیادی هستند که برای ۱۰ هکتار ۵ تن گندم نگه داشتند، همچنین برخی کشاورزان به علت افزایش قیمت در آینده اقدام به نگه داری گندم در انبارها کردند که با این وجود حداکثر ۵ تا ۶ میلیون تن گندم خرید تضمینی خواهد شد که با این وجود دولت باید تمهیدات اساسی برای تامین نان مردم در نظر بگیرد.
به گفته ایمانی، در ابتدای فصل، پیش بینیها حاکی از آن بود که تولید گندم به ۱۳ میلیون تن برسد که نبود بارشهای مناسب و کافی در مناطق دیم، شرایط را سخت کرد، هر چند در سالهای گذشته تا ۱۴ میلیون تن تولید داشتیم که اگر ۲۰ تا ۳۰ درصد تولید در دست کشاورزان به دلایل مختلف همچون بذر، مصرف خانگی و عرضه با نرخهای بالاتر میماند، مشکلی در تامین نیاز کشور نداشتیم.
نایب رئیس بنیاد ملی گندمکاران متوسط قیمت هر کیلو گندم خارجی را ۲۳۰ تا ۲۵۰ دلار اعلام کرد و گفت: قیمت گندم خارجی در مبادی مختلف متغیر است که با احتساب گندم با ارز نیما، قیمت ۶ هزار و ۴۰۰ تا ۶ هزار و ۵۰۰ تومان تمام میشود، اما به سبب قانون مصوب واردات کالای استراتژیک با ارز ۴۲۰۰ تومانی، قیمت گندم خارجی کمتر است.
ایمانی در پایان تصریح کرد: زمانی که دولت گندم خارجی خریداری میکند، هیچ گونه خدماتی به کشاورزان خارجی نمیدهد، اما در صورت خرید از کشاورزان داخل خدماتی همچون خدمات علمی، فنی و مهندسی و یارانه به کودهای کشاورزی داده میشود.
انتهای پیام/