یونس منگشتی کارشناس ارشد مدیریت کشاورزی و دامدار باغملکی در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: طی روزهای اخیر شاهد انتقال دامهای مولد به کشتارگاه از سوی دامداران شهرستان هستیم که این اتفاق ناشی از کاهش بارش باران و افزایش چندبرابری قیمت علوفه و نهاده دامی است.
او با بیان اینکه رشد چند برابری قیمت نهاده تولید، باعث ورشکستکی دامداران و تعطیلی واحدهای دامداری خواهد شد، افزود: خوراک دام به ۲ بخش عمده علوفه و کنسانتره تقسیم میشود که اجزای اصلی کنسانتره شامل؛ ذرت دانهای، جو، سویا و سبوس است و دامداران بیش از ۹۰ درصد اجزای کنسانتره را با قیمت آزاد خریداری میکنند.
منگشتی قیمت کنونی هر کیلو ذرت را ۶۰ هزار ریال، جو را ۶۰ تا ۷۰ هزار ریال و سویا را ۱۰۰ هزار ریال عنوان کرد و بیان داشت: قیمت این محصولات در مقایسه با پارسال حداقل ۱۳۰ درصد افزایش نشان میدهد، ضمن اینکه علوفه شامل؛ کاه، سیلوی ذرت و یونجه است که در خرداد ماه سال ۹۹ به طور میانگین قیمت هر کیلو کاه ۵ هزار ریال، یونجه ۲۲ هزار ریال و ذرت علوفهای را ۶ هزار ریال بود، ولی هم اکنون شاهد افزایش چشمگیر قیمتها هستیم.
این دامدار باغملکی با بیان اینکه کاه با افزایش ۷۰۰ درصدی به قیمت هر کیلو ۳۵ هزار ریال، یونجه هر کیلو حداقل ۴۰ هزار ریال و سیلوی ذرت با افزایش ۱۰۰ درصدی ۱۲ هزار ریال به فروش میرسد، تصریح کرد: افزایش چند برابری قیمت دارو و درمان دام و ... و همچنین ثابت ماندن قیمت گوشت و شیر، ورشکستگی دامدار و حذف دامهای مولد را به دنبال خواهد داشت.
کارشناس ارشد مدیریت کشاورزی اظهار داشت: در حال حاضر با توجه به قیمت نهاده دامی، دارو و درمان، دستمزد کارگر و ... قیمت تمام شده هر کیلو شیر خام ۷۰ هزار ریال است، این در حالیست که از شیر را از دامدار کیلویی ۵۰ هزار ریال خریداری میکنند و تولید کنندهها به معنای واقعی متضرر میشوند، ضمن اینکه در بحث پرواربندی و تولید گوشت قرمز نیز دامدار، دام زنده خود را با حداقل ۱۵۰ هزار ریال زیر قیمت تمام شده به فروش میرساند.
ضرر و زیان دامداران چگونه جبران میشود؟
منگشتی دامداری را بنگاه اقتصادی عنوان کرد و گفت: باید قیمت فروش محصولات دامی از جمله شیر و گوشت قرمز حداقل ۲۰درصد بالاتر از قیمت تمام شده باشد، اما در شرایط کنونی بر عکس شده و بنگاه اقتصادی تبدیل به موسسه خیریه شده است و در صورت تداوم این روند و رفع نشدن مشکل دامداران و عشایر حداقل ۲۵درصد کاهش تولید شیر طی امسال پیش بینی میشود.
او بیان کرد: جهت جلوگیری از کشتار دامهای مولد و دامهای جوان (پروار نشده) و کاهش شدید جمعیت دام مولد در آینده نزدیک باید اقداماتی از جمله؛ اختصاص سهمیه کامل خوراک دام با قیمت دولتی شامل؛ ذرت، جو و سویا همانند مرغداریها در اختیار دامداران قرار گیرد، همچنین پرداخت فوری تسهیلات کم بهره خرید علوفه به دامداران از ضرر و زیان و کاهش تولیدات پیشگیری میکند.
منگشتی ادامه داد: با ترویج و آموزش به دامداران، جایگزینی مناسب برای کاه معرفی شود که با این روش با توجه به میزان بالای تولید فرآوردههای فرعی نیشکر در استان خوزستان، امکان جایگزینی با قیمت مناسب وجود دارد، البته با توجه به قیمت بالای هزینه حمل فرآوردههای فرعی کارخانه نیشکر، یارانه و کمک هزینه حمل و نقل برای دامداران و تولید کنندگان در نظر گرفته شود.
دامدار باغملکی حمایت از کشاورزان و تشویق و ترغیب آنها به کشت قطرهای ذرت علوفهای و... با توجه به کمبود منابع آب، ترویج و در اختیار گذاشتن بذر یونجه مناسب با بازدهی بالا و در نهایت خرید محصولات دامداران با قیمت واقعی و حذف دلالان را از دیگر راهکارهای موثر برای پیشگیری از کاهش تولید گوشت و شیر در استان خوزستان برشمرد.
انتهای پیام/گ