محمد خبری زاد کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با دسته بندی موجود در بازار سرمایه تصریح کرد: بازارهای بورس در ایران به ۴ دسته؛ بورس اوراق بهادار، فرابورس، بورس کالا و بورس انرژی تقسیم میشوند؛ که این ۴ دسته هر کدام ماهیت خاص خود را دارند.
او بیان کرد: در بازار بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس، اوراق بهادار، انواع ابزارهای مبتنی بر داراییهای مالی از جمله سهام، اوراق مشارکت، اوراق مشتقه و صندوقهای قابل معامله معامله میشوند و پشتوانه آن کالا یا شرکت است.
عرضه غکورش پس از یک سال/ شرایط بازار سرمایه برای عرضه اولیه مناسب شده است!
خبری زاد افزود: بورس اوراق بهادار تهران دارای دو بازار اول و دوم است؛ که تفاوت زیادی در این دو بازار از نظر قوانین وجود ندارد. بیشتر تفاوتها در این دو بازار از نظر پذیرش شرکتها است؛ البته بازار اول کمی قوانین آسان تری دارد.
کارشناس بازار سرمایه گفت: بازار بورس قوانین سخت گیرانهتری نسبت به فرابورس دارد، به این صورت که، شرکتها باید در ۳ سال پی در پی سوددِه باشند، سرمایه شرکتها باید بالاتر از اندازه مشخص شده باشد، تا بتوانند در بورس پذیرش شوند و اگر شرکتها نتوانند در بازار سرمایه پذیرش شوند، به سمت بازار فرابورس راهنمایی میشوند که در آن بازار، بازار اول، دوم، پایه دارد، که قوانین برای پذیرش شرکت در این بازار آسانتر است.
او در رابطه با بورس انرژی و کالا اظهار کرد: در بورس کالا و بورس انرژی نیز کالا معامله میشود با این تفاوت که در بورس انرژی کالاهایی با پشتوانه انرژی مثل، برق و یک سری محصولات پتروشیمی و پالایشی و در بورس کالا نیز کالاهایی مثل، فلزات رینگ کشاورزی معامله میشوند.
کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: در بورس کالا و انرژی به خرید و فروش خود کالا میپردازند و تولیدکنندگان و مصرف کنندگان عمده کشور برای خرید محصولات، فلزی، پتروشیمی، پالایشی و حوزه انرژی وارد بورس کالا میشوند و کد بورسی دریافت میکنند و عرضهکنندگان بزرگ محصولات خود را عرضه میکنند و افراد متقاضی با توجه به مجوز از وزارت صمت میتوانند اقدام به خرید محصولات کنند.
خبری زاد در رابطه با ابزار موجود در بورس گفت: از جمله ابزاری که در بازار بورس و فرابورس معامله میشوند، سهام، اوراق مشارکت، اوراق مشتقه، صندوقها است، سهام در زمانی که سرمایه شرکت، به قسمتهای مساوی و برابر تقسیم شود، هر کدام از این قسمتها یک سهم میشوند.
او بیان کرد: در قانون تجارت کشور، ارزش یک سهم ۱۰۰ تومان است. هر برگه سهم نشان دهنده میزان مالکیت دارنده سهام در آن شرکت به خصوص است. سهام انواع مختلفی دارد و به دو دسته، سهام با نام و سهام بی نام تقسیم بندی می شوند.
خبری زاد بیان کرد: در بازار سرمایه تمام سهام با نام هستند و به نام افراد مختلف هستند که مشخصات به خصوصی دارند، از جمله، دارنده سهام دارای حق مالکیت است، قابلیت شرکت در مجامع را دارد، مسئولیت محدود سهامدار نسبت به اتفاقاتی که در شرکت رخ میدهد. مثلا، فردی که سهامدار یک شرکت سهامی عام است، در زمانی که آن شرکت بدهی به بار میآورد، بدهی بیشتر از ۲ – ۳ برابر سرمایه شرکت است، هر سهامدار به میزان تعداد سهامی که دارد مسئول است، که در این صورت تنها خطری که سهامدار را تهدید میکند به میزان سهامی است که دارد.
کارشناس بازار سرمایه در رابطه با دیگر ابزار موجود در بورس اظهار کرد: اوراق مشارکت یا بدهی از جمله ابزارهای تامین مالی هستند که در چند سال اخیر بازار سرمایه نقش پررنگی در تامین مالی شرکتها و دولت ایفا کرده است. اوراق مشارکت به دو دسته، اوراق دولتی و اوراق شرکتی تقسیم بندی میشوند.
خبری زاد بیان کرد: اوراق دولتی، اوراقی است که دولت منتشر کرده و اوراق شرکتی نیز اوراقی است که شرکتهای خصوصی منتشر میکنند. اوراقهای دولتی کم ریسکتر هستند و غیر دولتیها نیز پر ریسکتر هستند.
او افزود: اوراق بهادار نیز به دو دسته، با تقسیم سود و بدون تقسیم سود، دسته بندی میشوند. اوراق بدون تقسیم سود از جمله، اوراقی هستند که به کسر خریداری میشوند و با سود در زمان سررسید به فروش میرسانند. مثل، اسناد خزانه اسلامی که جزو کم ریسکترین اوراق بهادار است که توسط دولت منتشر میشود.
کارشناس بازار سرمایه گفت: اوراق کوپن دار جزو اوراقی هستند که بعد از خریداری شدن این اوراق، در دورههای مختلف سود پرداخت میکنند؛ این اوراق نیز به دو دسته شرکتی و دولتی تقسیم بندی میشوند.
خبری زاد در خصوص اوراق مشتقه گفت: اوراق مشتقه از دیگر ابزارهای موجود در بورس اوراق بهادار است که شامل، اوراق تبعی، اختیار معامله، قراردادهای آتی مبتنی بر سهام هستند که اینها از جمله، ابزارهای کنترل ریسک هستند و افراد متخصص بازار باید از آن استفاده کنند. در کشور ما هنوز این اوراق جا نیفتاده است و بیشترین ارزش بازار بر روی همین بازار مشتقه است.
او در پایان بیان کرد: صندوقهای قابل معامله از دیگر ابزارهای موجود در بورس اوراق بهادار است، که صندوقهای سرمایه گذاری از نظر قابلیت معامله به دو دسته، صندوق غیر قابل معامله و قابل معامله در بورس تقسیم بندی میشوند. برای معامله صندوقهای غیر قابل معامله در بورس، باید به کارگزاری، تامین سرمایه، سبدگردانها مراجعه شود. همچنین در حال حاضر صندوقهایی داریم که هم سهامی و هم غیر سهامی هستند.
انتهای پیام/