به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، پاپزن عبدالحمید پاپزن عضو هیئت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه اولین راهکار مدیریت بهتر مصرف آب در بخش کشاورزی را جهتگیری به سمت روشهای نوین آبیاری با بهرهوری بالای آب عنوان کرد و گفت : وقت آن رسیده که برای مدیریت منابع آبی به سمت تغییر شیوه آبیاری در بخش کشاورزی برویم. شاید بر اساس کم آبیهای حادث شده در گذشته بوده که کشاورزان از روشهای آبیاری غرقابی فاصله گرفته و به سمت روش آبیاری نشتی رفته و بعد از آن روشهای آبیاری تحت فشار بارانی و قطرهای در کشاورزی رایج شده است.
او با بیان اینکه با روشهای فعلی میزان استفاده و هدررفت آب در بخش کشاورزی تغییر زیادی نمیکند، گفت : هم اکنون در کشور خیلی کم از سیستم آبیاری قطرهای استفاده میشود و بیشتر اراضی کشور از نوع آبیاری تحت فشار بارانی است که این آبیاری خصوصا در مواردی که دمای هوا بالاتر باشد، دارای هدررفت زیادی است.
پاپ زن افزود: استفاده از روش آبیاری بارانی در غرب کشور خیلی کارایی ندارد، چون از خرداد به بعد تابش خورشید در این منطقه و در استانهایی مثل کرمانشاه، کردستان و ایلام تندتر شده و همین موضوع باعث میشود بخش زیادی از آب بخار شود، لذا اگر مسئولینی داشته باشیم که نسبت به مصرف آب در بخش کشاورزی حساس باشند باید جلوی این نوع آبیاری را گرفته و تبدیل به آبیاری قطرهای کنند که مشکل تبخیر آب در دمای بالا را ندارد. البته اگر آبیاری قطرهای را زیرخاک ببرند، میزان هدرفت آب کمتر هم خواهد شد.
او با بیان اینکه هم اکنون راندمان آبیاری در کشور زیر ۳۰ درصد است، افزود: این یعنی ما ۷۰ درصد آب را در بخش کشاورزی از دست میدهیم، لذا برای افزایش راندمان آبیاری باید استراتژی را عوض کنیم، هرچند کمتر میبینیم دولت در این حوزه سرمایه گذاری کند.
او با بیان اینکه تغییر روشهای آبیاری در کشور خیلی جای کار دارد، ادامه داد: برخی از کشورها آنقدر روی مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی کار کرده اند که امروز در روش آبیاری قطرهای زیرزمینی هم موفق به ذخیره ۶۰ درصدی آب شده اند.
پاپ زن افزود: راهکار دوم که میتواند نقش مهمی در مدیریت منابع آب در بخش کشاورزی داشته باشد، تغییر الگوی کشت است.
پاپزن با بیان اینکه تغییر الگوی کشت در شرایط خشکسالی و بحران آب یک ضرورت است، گفت: باید به سمت کشت گیاهانی برویم که به صورت ذاتی یا اصلاحی نیاز آبی کمتری دارند. البته منظور از روشهای اصلاحی به هیچ عنوان محصولات تراریخته نیست، بلکه منظور استفاده از ارقامی است که با استفاده از تکنیکهای علمی بهزراعی اصلاح شدهاند.
او ادامه داد: مثلا اگر قرار است توسعه باغات را داشته باشیم، بهتر است به سمت ایجاد و توسعه باغات خشکباری مثل پسته، زیتون و دیگر باغات با نیاز آبی کم برویم.
پاپزن ادامه داد: هم اکنون تا دلتان بخواهد کشت سیب زمینی و پیاز و ذرت و دیگر محصولات آببر را در سطح کشور داریم که دقیقا نقطه مقابل استراتژی مقابله با خشکسالی است، لذا باید الگوی کشت بسیاری از اراضی به ویژه در غرب کشور تغییر کند. البته همه اینها جای بحث دارد و باید متخصصان روی آن کار کرده و کشتهای جایگزین معرفی کنند.
او گفت: علاوه بر روشهایی مثل تغییر شیوه آبیاری مزارع و تغییر الگوی کشت، نکات دیگری هم وجود دارد که کشاورزان با در نظر گرفتن آن نکات میتوانند راندمان آب در بخش کشاورزی را بالا ببرند که از جمله آنها میتوان به آبیاری در ساعات خنک روز و یا حتی شبها اشاره کرد که در گذشته هم وجود داشته است. با آبیاری در ساعات خنک روز و یا شبها هم هدر رفت آب در اثر تابش خورشید را نداریم و هم اینکه هدر رفت کمتری ناشی از درجه حرارت داریم.
این استاد دانشگاه سپس با اشاره به جدی بودن خشکسالی و بحران آب، گفت: واقعیت این است که کشورما در منطقه خشک و نیمه خشک دنیا قرار گرفته، لذا باید این موضوع را جدی بگیریم تا بتوانیم بر بحران آب فائق آییم.
او ادامه داد: در سالی مثل امسال که بارندگی زمستانه و حتی بهاره خوبی نداشتیم، کشاورزی که هیچ، منابع طبیعی هم در خطر نابودی قرار گرفته اند، لذا باید مدیریت مصرف آب را در کشور جدی بگیریم .
انتهای پیام/د