در مطلب زیر با تاریخچه کامپیوتر در دنیا و ایران آشنا می‌شوید.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  اگر سوالاتی از این قبیل فکر شما را درگیر خود کرده که مثلاً اولین کامپیوتر به چه شکل بوده، چه کسی آنرا اختراع کرده، در چه کشوری اختراع شده و یا چه قابلیت‌هایی داشته و اندازه آن چقدر بوده و … می‌توانید پاسخ همه این سؤال‌ها را در این پست بیابید.

اولین کامپیوتر جهان در چه سالی اختراع شد؟

هر آنچه که در باره تاریخچه کامپیوتر باید بدانید! + تصاویر


در زمان جنگ جهانی دوم، پروژه‌ای سری با نام ENIAC (که مخفف Electronic Numerical Integrator and Computer به معنای کامپیوتر عددی الکترونیکی) آغاز به کار کرد. این پروژه توسط یک پروفسور ۳۲ ساله از دانشکده‌ی مهندسی برق «پنز مور» (Penn’s Moore) دانشگاه پنسیلوانیا و یک مخترع ۲۴ ساله انجام شد. هدف این پروژه، افزایش سرعت محاسبات ریاضی برای عملیات توپخانه‌ی ارتش بود. ENIAC در سال ۱۹۴۶ به طور رسمی آغاز به کار کرد و می‌توانست محاسبات ریاضی را با سرعت بالایی انجام دهد. این کامپیوتر واقعا عظیم‌الجثه بود. ENIAC شامل ۱۷۵۰۰ «تیوب مکشی» (Vacuum Tube) بود که در ۵۰۰ هزار نقطه، به هم لحیم شده بودند. این کامپیوتر بیش از ۱۵ متر طول و نزدیک به ۳۰ تن وزن داشت. امروزه یک تراشه‌ی کوچک که هم اندازه‌ی یک ناخن دست است، می‌تواند چند صد برابر سریعتر از این کامپیوتر ۳۰ تنی، پردازش کند.

با اینکه امروزه ENIAC دیگر فعالیت نمی‌کند، ولی با هماهنگی با واحد مهندسی برق دانشگاه پنسیلوانیا، می‌توان از این کامپیوتر عظیم‌الجثه بازدید کرد.

پدر علم کامپیوتر چه کسی است؟

بعد‌ها چارلز بابیج ماشینی برای محاسبه چند جمله ای‌ها ابداع کرد که آن را ماشین تفاضلی نامیدند و سپس به فکر ساخت وسیله محاسباتی کاملتری افتاد که می‌شد به آن (برنامه) داد این ماشین شباهت فراوانی به کامپیوتر‌های امروزی داشت و به همین دلیل نام بابیج به عنوان پدر کامپیوتر در تاریخ باقی مانده است.

در گذشته دستگاه‌های مختلف مکانیکی ساده‌ای مثل خط‌کش محاسبه و چرتکه، نیز کامپیوتر خوانده می‌شدند. در برخی موارد از آن‌ها به‌عنوان کامپیوتر آنالوگ نام برده می‌شود. چراکه برخلاف کامپیوتر رقمی، اعداد را نه به‌صورت اعداد در پایه دو بلکه به‌صورت کمیت‌های فیزیکی متناظر با آن اعداد نمایش می‌دهند. چیزی که امروزه از آن به‌عنوان «کامپیوتر» یاد می‌شود در گذشته به عنوان «کامپیوتر رقمی (دیجیتال)» یاد می‌شد تا آن‌ها را از انواع «کامپیوتر آنالوگ» جدا سازند.


بیشتر بخوانید


کامپیوتر یکی از دو چیز برجسته‌ای است که بشر در سدهٔ بیستم اختراع کرد. دستگاهی که بلز پاسکال در سال ۱۶۴۲ ساخت اولین تلاش در راه ساخت دستگاه‌های محاسبه خودکار بود. پاسکال آن دستگاه را که پس از چرتکه دومین ابزار ساخت بشر بود، برای یاری رساندن به پدرش ساخت. پدر وی حسابدار دولتی بود و با کمک این دستگاه می‌توانست همه اعداد شش رقمی را با هم جمع و تفریق کند.

لایبنیتز ریاضی‌دان آلمانی نیز از نخستین کسانی بود که در راه ساختن یک دستگاه خودکار محاسبه کوشش کرد. او در سال ۱۶۷۱ دستگاهی برای محاسبه ساخت که کامل شدن آن تا ۱۹۶۴ به درازا کشید. همزمان در انگلستان ساموئل مورلند در سال ۱۶۷۳ دستگاهی ساخت که جمع و تفریق و ضرب می‌کرد.

سرانجام در سال ۱۸۷۵ میلادی استیفن بالدوین نخستین دستگاه محاسب را که هر چهار عمل اصلی را انجام می‌داد، به نام خود ثبت کرد.

در سال ۱۹۴۳ و در بحبوحه جنگ جهانی دوم دولت آمریکا طرحی سری برای ساخت دستگاهی را آغاز کرد که بتواند مکالمات رمزنگاری‌شدهٔ آلمانی‌ها را رمزبرداری کند. این مسئولیت را شرکت IBM و دانشگاه هاروارد به عهده گرفتند که سرانجام به ساخت دستگاهی به نام ASCC در سال ۱۹۴۴ انجامید. این دستگاه پنج تنی که ۱۵ متر درازا و ۲٫۵ متر بلندی داشت، می‌توانست تا ۷۲ عدد ۲۴ رقمی را در خود نگاه دارد و با آن‌ها کار کند. دستگاه با نوار‌های سوراخدار برنامه‌ریزی می‌شد و همهٔ بخش‌های آن مکانیکی یا الکترو مکانیکی بود از زمان کامپیوتر‌های اولیه که در سال ۱۹۴۱ ساخته شده بودند تا کنون فناوری‌های دیجیتالی رشد زیادی نموده است.

تاریخچه کامپیوتر در ایران:

هر آنچه که در باره تاریخچه کامپیوتر باید بدانید! + تصاویر

اولین کامپیوتر در سال ۱۳۴۱ وارد ایران شد. یعنی پیدایش کامپیوتر در ایران تقریبا ۱۰ سال بعد از ظهور کامپیوتر در کشور‌های صنعتی بود. دوره توسعه کامپیوتر از سال ۱۳۵۰ در ایران آغاز و تا سال ۱۳۶۰ ادامه یافت. این دوره همراه با رقابت زیاد برای خرید سخت افزار، پیاده سازی سیستم‌های عظیم نرم افزری، استخدام هر چه بیشتر نیروی انسانی و دنبال کردن برنامه‌های جامع با توجه به واقعیت‌های فنی نیروی انسانی کشور بود. پس از بازگشایی دانشگاه‌ها در سال ۱۳۶۲ مرحله بعدی رشد کامپیوتر آغاز شد و هر دو شاخه نرم افزار و سخت افزار توسعه فراوانی یافتند.

حال که با تاریخچه اختراع و تولید کامپیوتر آشنا شدید و مراحل توسعه و پیشرفت سریع آن را می‌دانید می‌توانید پیش بینی کنید که در آینده نزدیک با چه کامپیوتر‌هایی سرو کار خواهیم داشت.

کاربران گرامی لطفا اگر پیشنهاد و یا انتقادی دارید آنرا در بخش نظرات با ما مطرح نمایید.

منبع:جالب آموز

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۰۰:۳۹ ۰۸ خرداد ۱۴۰۰
سلام. انسان ها، از زمان های گذشته، در فکر استفاده و اختراع وسایلی بودند تا کار های سخت و طاقت فرسا را آسان کنند. از جمله، برای انجام محاسبات، از انگشتان دست و سنگریزه ها استفاده می‌کردند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۴ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
لطفاً جوانان را با مفاهیم پردازش کوانتمی آشنا کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۳ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
خدا بیامرزه ادیسون
Iran (Islamic Republic of)
محمود
۱۸:۲۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
هــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــی کجایی روزگار که یادت بخیر ، چه دورانی بود اون قدیما زمانی که یه کمودور 64 خریدم و به تلویزیون سیاه و سفید وصلش کردم و با چه ذوقی ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۳ ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
اولین کسیم که دوس داشتم بدونم کامپیوتر کی و به دست چه کسی ساخته شده پس ورود کامپیوتر به ایران هم زمان با تولدم با هم هم سنیم 59 سال پیش واقعا ممنون از گفته هاتون واقعا معلم خوبی هستید برابو برابو احستم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۴ ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
بنام خدا
با عرض سلام
خواهشمندم خواهران درحضورمردنامحرم ازجوراب ضخیم بجای جوراب نازک زنانه پانما در رنگ های مختلف استفاده نمایند
باتشکر
التماس دعا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۸ ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
یه فیزیکدان هم دست داشت در اختراع کامپیوتر فکر کنم اونو از قلم انداختی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۲ ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
یکی از بزرگترین کمبودها در ایران بحث قانون کپی‌رایته که اصلاً رعایت نمیشه، شاید این موصوغ به نفع اکثریت مردم باشه ولی برای برنامه‌نویسان و سازندگان بازی کامپیوتر کاملاً ضرره.
در ایران با چند فایل کم‌حجم، به راحتی بازی و برنامه رو فعالسازی (پچ) می‌کنند و این فقط مربوط به حوزه‌ی رایانه است؛ مثلاً بازی‌های کنسولی به قیمت اصلی و اورجینال به فروش میرسند که باعث اختلاف قیمت چند صد هزار تومانی بین نسخه‌ی کنسولی و کامپیوتری بازی میشه.
یکی از مشکلات بزرگ در این زمینه، فیلترینگ داخلی و خارجی است، مثلاً سایت‌هایی مثل یوتیوب، فیس‌بوک، توئیتر و... توسط مسئولان داخلی فیلتر شده و سایت‌هایی مثل پی‌پال، گوگل اد‌سنس و... توسط مسئولان آمریکایی و عوامل شرکت‌هایی مثل گوگل فیلتر شده؛ شاید بشه فیلترینگ داخلی رو به کمک فیلترشکن که خیلی‌ها از جمله مسئولین از اون استفاده می‌کنند، دور زد ولی محدودیت‌های وضع شده توسط سازمان‌های خارج کشور رو نمیشه کاری کرد، مثلاً پی‌پال که سرویس بسیار پرکاربردی هم هست به راحتی قابل استفاده برای شهروندان ایرانی نیست، یا سرویس عظیمی مثل آمازون برای ایران در دسترس نیست هرچند نمونه‌ی ضعیف‌تر و کوچک‌ترش (دیجی‌کالا) وجود داره که البته مشکلات زیادی نسبت به آمازون داره و یا نمونه‌ی داخلی یوتیوب که آپارات باشه همینطور
ای کاش به جای فیلتر کردن و ساخت نمونه‌ی ضعیف داخلی، خلاقیت داشته باشیم و به دنبال ساخت و پیاده کردن ایده‌های جدید باشیم.
ساخت یک نمونه‌ی نصفه‌نیمه از یوتیوب و فیلتر کردن یوتیوب برای اجبار استفاده از نمونه‌ی داخلی چیزی رو حل نمی‌کنه.
شخصاً ترجیح میدم با استفاده از فیلترشکن از یوتیوب استفاده کنم تا اینکه به راحتی برم از آپارات استفاده کنم.
امیدوارم یه روز برسه تمام این مشکلات حل بشه و روابط ایران با دنیا مثل اکثر کشورهای دنیا آزاد باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۳ ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
کاملا با تمام حرفات موافقم
فقط یه نکته کوچیک هست
مسئولینی که دارند برای کامپیوتر و تکنولوژی تصمیم می گیرند هیچ چیز از آن نمی دادند
مثالش هم میشه این خبر:
https://www.yjc.news/00UkfM
باز خوب شد که لغوش کردند.
یا این خبر:
https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3760881
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۱ ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
کاملا با حرفات موافقم
آخرین اخبار