روح اله یزدانی گفت: ژن‌های هر نوع تالاسمی آلفا و بتا از پدر و مادر به فرزندان منتقل می‌شود.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ،   روح اله یزدانی رئیس گروه مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر معاونت بهداشتی خراسان شمالی گفت : تالاسمی یک بیماری ارثی خونی است که باعث کم خونی خفیف یا وخیم می‌شود و این کم خونی به خاطر کاهش هموگلوبین و کمتر بودن گلبول‌های قرمز خون از حد نرمال است.


بیشتر بخوانید 


او بیان کرد: هموگلوبین، پروتئین موجود در گلبول‌های قرمز خون است که اکسیژن را به همه قسمت‌های بدن می‌رساند.

یزدانی آلفا و بتا را دو نوع اصلی تالاسمی خواند و افزود: ژن‌های هر نوع تالاسمی از پدر و مادر به فرزندان منتقل می‌شود و تالاسمی آلفا و بتا، هر دو نوع وخیم و خفیف دارند.

او در خصوص بتا تالاسمی مینور گفت: اگر فردی یک ژن سالم از یک والد و یک ژن معیوب را از والد دیگر برای ساختن زنجیره بتا به ارث ببرد ناقل سالم (مینور) است که این فرد بیمار محسوب نمی‌شود و زندگی عادی دارد.

یزدانی بیان داشت: اگر یکی از والدین حامل ژن تالاسمی باشد در هر بارداری احتمال دارد ۵۰ درصد فرزند ناقل باشند ولی هیچ یک از فرزندان تالاسمی ماژور نخواهند بود ولی اگر پدر و مادر هر دو مینور باشند در هر بارداری ۲۵ درصد احتمال دارد که فرزند آن‌ها به تالاسمی ماژور مبتلا شود.

او با اشاره به این که اگر فردی دو ژن ناسالم را از والدین به ارث ببرد به بتا تالاسمی ماژور مبتلا می‌شود، گفت: در این حالت فرد دچار کم خونی شدید بوده و باعث اختلال رشد و نارسایی قلبی می‌شود.

یزدانی ادامه داد: نوزاد مبتلا در شش ماه اول زندگی علامتی ندارد و علائم بیماری بتدریج از شش ماهگی شروع شده و بصورت کم خونی، رنگ پریدگی، ضعف و بی قراری، بی اشتهایی و عدم افزایش وزن بروز می‌کند سپس کبد و طحال بزرگ شده و تغیرات استخوانی (در استخوان جمجمه و صورت) باعث ایجاد چهره خاص در بیماران مبتلا به بتا تالاسمی ماژور می‌شود.

او بیان داشت: معمولا بیماران تالاسمی ماژور پس از پایان سال اول زندگی به تزریق خون وابسته می‌شوند که با این تزریق خون، مشکل کم خونی بیمار حل می‌شود، ولی اگر خون تزریق نشود، فعالیت غیرموثر خون سازی مغز استخوان باعث تغییرات استخوانی در بدن می‌شود.

یزدانی با بیان این که تالاسمی از طریق آزمایش خون (CBC) تشخیص داده می‌شود، گفت: افراد ناقل ممکن است گاهی رنگ پریده و خسته به نظر برسند و یا کم خونی خفیف داشته باشند که این امر بدلیل کوچکتر بودن گلبول قرمز و بیش از حد معمول بودن HbA۲ می‌باشد.

انتهای پیام/ه 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.