مهدی قلی پور کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه برخی از کارشناسان در رابطه با تورمزا بودن طرحهای پیشنهادی برای حمایت از بورس صحبت میکنند، تصریح کرد: مصوبات جدید مطرح شده شامل سرمایه گذاری در سهام برای اعطای تابعیت به شهروندان خارجی (عمدتا با مخاطب مهاجران و پناهندگان افغان)، تزریق ۲۰۰ میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی و تبدیل آن به ریال، اعطای مجوز به بانکها برای اعطای تسهیلات خرید سهام به هلدینگها و کارگزاران است.
او بیان کرد: همچنین پیشنهاداتی برای تصویب در هیئت دولت ارائه شده که شامل، بازگشت ۸۰ درصد مالیات نقل و انتقال سهام به صندوق تثبیت و توسعه بازار (نزدیک به ۱۱ هزار میلیارد تومان)، تسهیلات مالیاتی در خصوص سهام خزانه شرکتها، مجوز انتشار ۲۰ هزار میلیارد تومان اوراق برای حمایت از بازار در صندوقهای توسعه و تثبیت بازار و جبران زیان خریداران صندوقهای قابل معامله دولتی بر اساس قیمت عرضه اولیه است.
بیشتر بخوانید
کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که آیا طرحهای پیشنهادی حمایت از بورس، تورم زا هستند؟، اظهار کرد: تاکنون میلیاردها دلار از محل ارزهای بانک مرکزی که در بانکهای خارج از کشور مسدود شدهاند، عمدتا بابت کسریهای دولت به بازار، تزریق شده است.
قلی پور گفت: همچنین ۲۰۰ میلیون دلار جدید به هیچ وجه در مقایسه با اقدامات تورم زای قبلی بانک مرکزی قابل توجه نیست، البته در کل ۲۰۰ میلیون دلار صرفا به اندازه نصف ارزش معاملات بازار در یک روز معمولی است و عدد تاثیر گذاری به تنهایی نیست.
او افزود: بانک مرکزی با گشایشهای احتمالی برجامی و دسترسی به منابعش در خارج از کشور، به راحتی میتواند مجدد، این مبلغ ۲۰۰ میلیون دلار را در بازار عرضه و نقدینگی ایجاد شده را جمع کند.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص اعطای تسهیلات توسط بانکها گفت: در رابطه با اعطای تسهیلات توسط بانکها دو نکته وجود دارد، اول اینکه، اصلا باید دید بانکها چنین منابع مازادی دارند که تخصیص دهند و دوم اینکه، بدهی جدیدی برای بانک مرکزی نباشد، اعطای این تسهیلات روی پایه پولی و نقدینگی و در نتیجه تورم بی تاثیر خواهد بود.
قلی پور در پایان تصریح کرد: در کل بانک مرکزی روی خوشی به بازار سرمایه نشان نداده و مقاومت در کاهش سود بانکی و دستکاریها در نرخ ارز مهمترین دلایل افت بازار بودند.
انتهای پیام/