به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، کمبود علوفه ادامه فعالیت دامداریهای خراسان جنوبی را تهدید میکند و دامداران با فقر شدید مراتع، ناتوان از خرید علوفههای گران هستند.
مراتعی که با کاهش شدید بارندگی ها، حال و روز خوشی ندارند و دامداران در این شرایط سخت به تغذیه سنتی دامها روی آورده اند؛ علوفههای یارانه داری که به جایی هم نمیرسد.
دامداران میگویند در شرایط کنونی، دامداری دیگر برایمان به صرفه نیست و دامها در حال تلف شدن هستند.
رضایی که ۴۰ سالی به فعالیت دامداری مشغول است با گلایه از سهمیه کم علوفه یارانهای به خبرنگار ما میگوید: مانده ام دو کیلو علوفه برای هر گاو را به چه زخمی بزنم؛ قیمت کنسانتره را ۹ هزار تومان کرده اند، آن وقت شیر را از من کیلویی ۴ هزار و ۲۰۰ میخرند!
او با ناامیدی از آینده مبهم دامداری ادامه میدهد: خشکسالی از یک طرف و گرانی و نبود آذوقه از طرف دیگر بلای جان دامداریها شده؛ نمیدانم شکم دامهای زبان بسته را چگونه سیر کنم. نه دامها را به قیمت مناسب از ما میخرند و نه اجازه میدهند آنها را به استانهای دیگر ببریم.
چوب حراج به سرمایه یک ساله!
گرسنگی دامها و کمبود آذوقه، کار را به جایی رسانده که دامدار راضی به فروش دامها به قیمت ارزان شده است، آنها التماس میکنند دامها را به نصف قیمت بفروشند تا حداقل از گرسنگی نمیرند.
میری از دامداران بیرجندی که برای دریافت علوفه یارانهای به شرکت تعاونی دام مراجعه کرده به خبرنگار ما میگوید: گوسفندانم گرسنه هستند و نقدینگی برای خرید علوفه ندارم؛ ادامه کار به قدری برایم سخت شده است که حاضرم هر گوسفند را ۶۰۰ هزار تومان و با وعده یک ساله بفروشم.
دامدار دیگری که تنها سرمایه زندگی اش ۵۰ رأس گوسفند است نیز میگوید: گوسفندی را که تا پارسال کیلویی ۴۵ هزار تومان از من میخریدند را حالا به ۲۵ هزار تومان راضی شده ام بفروشم، اما کسی نمیخرد.
سهمیه روزانه ۲۵ تن علوفه برای دو هزار و ۵۰۰ دامدار / سهم هر دامدار ۱۰ کیلو!
شرکت تعاونی دامداران شهرستان خوسف این روزها شلوغتر از گذشته است و دامداران در حالی برای خرید نهادههای یارانه دار صف کشیده اند که به گفته خودشان، سهیمهها خیلی ناچیز است و عدالتی در توزیع هم نیست.
یکی از دامداران خوسفی با اشاره به ناکافی بودن سهمیهها میگوید: برای هر گاو در روز ۶ کیلو کنسانتره میدهند، اما به من که گوسفند دارم، ماهانه ۶ کیلو به ازای هر گوسفند میرسد.
او که از مسئولان جهاد کشاورزی حسابی گلهمند است ادامه میدهد: ۴ کیسه علوفه برای ۱۰۰ گوسفند در ماه را چکار کنم؛ مسئولان یا آذوقه کافی بدهند یا اجازه دهند آنها را صادر کنیم.
نهادههای دولتی تنها ۵٠ درصد نیاز دام را کفاف میدهد
مسئولان سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در حالی از تخصیص سهمیه ویژه خشکسالی به دامداران خبر میدهند که مدیرعامل اتحادیه دامداران استان این سهمیه را ناکافی میداند و میگوید: علوفه یارانهای ۵۰ تا ۶۰ درصد نیاز دام دامداران را برطرف میکند و دغدغه تأمین علوفه همچنان به قوت خود باقی است.
بیشتر بخوانید
غریبی اضافه میکند: مسئولان از تخصیص چند تُن نهاده دامی به استان خبر داده اند، ولی تا این لحظه هنوز علوفهای به دست ما نرسیده است.
او تصریح میکند: اگر بخواهیم تنها ۵٠ درصد از دامهای استان را از این برههسخت عبور دهیم باید ماهانه ۱٠هزار تن جو به دام داده شود؛ با وضعیت مسئولان باید به فکر تامین علوفه بیشتر برای استان باشند.
ناکافی بودن علوفه و حمایتهای ناکافی دولتی، حتی صدای نماینده مردم شهرستانهای نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی را درآورده است؛ نخعی در تذکر به وزارت جهاد کشاورزی از کمبود شدید علوفه یارانهای در خراسان جنوبی انتقاد میکند و میگوید: خطر خشکسالی در شرق کشور به ویژه خراسان جنوبی جدی است و کاهش بیش از ۷۰ درصد بارندگیها نگران کننده است.
او با اشاره به وضعیت بحرانی دامداران و عشایر استان تصریح میکند: امسال به دلیل فقر مراتع، سهمیههای تعیین شده کفاف نیاز دامها را نمیکند و تخصیصهای ناقص که به موقع هم صورت نمیگیرد، نه تنها ثمر بخش نیست، بلکه فشار مضاعفی را به دامداران وارد کرده است.
دلال مُفت میخرد، دولت اصلاً نمیخرد
دامداران زیرکوهی میگویند: دولت سالهای گذشته گوسفند را به قیمت خوب از ما میخرید؛ این کار برای ما نیز خوب بود تا دام را به دلال ندهیم که هر جور بخواهد از دست مان خارج کند.
یکی از دامداران روستای بارنجگان زیرکوه که به گفته خودش با کمبود علوفه به سختی شکم دامها را سیر میکند به خبرنگار ما اینچنین میگوید: ۲۰۰ رأس گوسفند دارم و اوضاع آذوقه خیلی خراب است؛ دولت هم هیچ کمکی برای خرید نمیکند. چارهای ندارم به هرکس که بخواهد حتی به قیمت ارزان بفروشم.
سهمیه ویژه ۱۲ هزار تنی جو و ذرت برای خراسان جنوبی
برطرف کردن دغدغه تأمین علوفه و تلاش برای افزایش سهمیهها مسئولان جهاد کشاورزی و نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی را به تهران و حضور در وزارت جهاد کشاورزی کشاند تا بلکه گرهی از مشکلات دامداران باز شود.
قوسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اعلام موافقت معاون امور دام وزیر جهاد کشاورزی با افزایش سهمیه نهادههای یارانهای به خبرنگار ما میگوید: در نشست با معاون وزیر جهاد کشاورزی مصوب شد در مرحله اول ۶ هزار تن جو و ۶ هزار تن ذرت یارانهای به خراسان جنوبی تخصیص یابد تا به دامداران داده شود.
او افزود: سازمان امور عشایر کشور نیز با تخصیص هزار و ۳۰۰ تن جو موافقت کرد تا در اختیار عشایر قرار داده شود.
قوسی تصریح میکند: اولویت توزیع این نهادهها با تمام دامداران است که بر اساس شاخص جمعیت دامی هر شهرستان در حال توزیع است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی درخصوص مشکلات خرید دام و جابجایی آنها نیز میگوید: با موافقت معاون وزیر محدودیت حمل و نقل دام زنده برداشته و مقرر شد برای خرید دام مازاد، استمهال تسهیلات و تأمین نقدینگی دامداران نیز با وزیر جهاد کشاورزی مکاتبه شود تا این مشکلات نیز برطرف شوند.
خراسان جنوبی ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار رأس دام سبک و سنگین دارد و قهر آسمان روزهای سختی را برای صنعت دامداری استان رقم زده است.
پارسال که بارندگیها بسیار خوب بود کشاورزان مقدار زیادی علوفه ذخیره سازی کردند؛ دامداران با فرض اینکه امسال نیز بارندگیها خوب خواهد بود، هر چه علوفه داشتند را به خورد دامها داده اند.
مسئولان جهاد کشاورزی هر چند میگویند سهمیه عادی علوفه یارانهای به قوت خود باقی است، اما سهمیه ویژه نیز کفاف خوراک ۶۰ درصد دامها را نمیکند که باید به دنبال سهمیه ویژه دیگری برای دامداران بود.
گران شدن علوفه نیز این روزها توان خرید را از دامداران گرفته و به نظر میرسد وزارت جهاد کشاورزی باید این مجوز را به شرکتهای تعاونی بدهد تا از محل تسهیلات صندوق حمایت از بخش کشاورزی، اقدام به خریداری علوفه و توزیع آن میان دامداران کنند.
گزارش از حسین هرمزی
انتهای پیام/ ر
خدا به دادمون برسه
چون اکثر نزولات آسمانی با بی برنامه گی وزارت جهاد کشاورزی تبدیل به سیلاب شد و...
حالا چه فرقی می کند ، خشکسالی باشد یا تر سالی !!!!
البته دلارهای نفتی برای واردات علوفه مهیاست !!!