پریچهر پورانصاری متخصص جراح زنان، زایمان و نازایی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص شرایط روزه گرفتن خانمهای باردار در ماه رمضان اظهار کرد: در دین اسلام روزه گرفتن برای خانمهای باردار واجب نیست، اما برخی از بانوان تصمیم به روزه گرفتن در این دوران را دارند که باید با مشورت پزشک معالج و رعایت شرایط خاصی اقدام به روزه گرفتن کنند و مادرباید مطمئن باشد که هیچ خطری خود یا جنینش را تهدید نمیکند.
او در خصوص این که آیا روزه گرفتن در طی دوره بارداری مشکل ساز خواهد شد یا خیر، بیان کرد: طبق مطالعات انجام شدهای که آخرین مقاله آن در سال ۲۰۲۰ منتشر شده است روزه داری خانمهای بارداری که شرایط تغذیهای مناسب داشته اند و از کمبود ویتامینها و مواد معدنی رنج نمیبرند مشکل خاصی را به همراه نداشته است.
محدودیت روزه گرفتن در سه ماه اول بارداری
این متخصص فلوشیپ گفت: همانطور که گفته شد هرچند در دوران بارداری ممنوعیت خاصی برای روزه داری مادران باردار وجود ندارد، اما در سه ماه اول بارداری که رشد مغز جنین در این دوران اتفاق میافتد بهتر است تصمیمی برای روزه داری نداشته باشند. اما روزه گرفتن در سه ماهه دوم و سوم بارداری با توجه به داشتن شرایط مناسب و تحت نظر پزشک معالج هیچ مشکلی نخواهد داشت.
او افزود: به طور طبیعی روزه گرفتن سبب کاهش قند خون در افراد خواهد شد که این امر در مورد خانمهای باردار نیز صدق میکند بنابراین کاهش قند خون در خانمهای باردار در طول سه ماه اول بارداری احتمال تولد نوزاد کم وزن را تاحدودی افزایش میدهد. همچنین باتوجه به بروز برخی مشکلات که گوارشی از قبیل حالت تهوع روزه داری در این چند ماه توصیه نمیشود.
پورانصاری بیان کرد: در سه ماه دوم و سوم بارداری که روزه گرفتن بلامانع است، اما همچنان توصیه میشود خانمهای باردار حداقل یک روز درمیان روزه بگیرند تا از بروز هرگونه عوارض برای خود مادر و جنین پیشگیری شود.
او در خصوص شرایط تغذیهای خانمهای باردار در ماه رمضان تصریح کرد: داشتن یک برنامه غذایی مناسب، متعادل و سرشار از ویتامینها و مواد معدنی از قبیل آهن و کلسیم در دوران بارداری به شدت توصیه میشود. اما بهترین وعده سحری برای خانمهای باردار مصرف مواد غذایی حاوی ترکیبات کربوهیدرات، فیبر، پروتئین، نانهای سبوس دار، حبوبات، مواد پروتین دار مانند گوشت و تخم مرغ است.
این متخصص زنان و زایمان تصریح کرد: مصرف حجم زیادی از مایعات به غیر از قهوه و غذاهای کافئین دار در طول افطار تا سحر کمک کننده خواهد بود. همچنین از مصرف غذاها و نوشیدنیهای بسیار شیرین که سطح قند خون را به سرعت افزایش میدهند باید اجتناب کرد.
او افزود: اگر خانمی در دوران بارداری تصمیم به روزه گرفتن دارد نباید روزه داری منجر به کاهش وزن او شود.
پورانصاری گفت: ضعف، سرگیجه، سردرد و ادرار تیره رنگ از جمله علائم خطر و هشدار دهنده به مادر باردار است که در صورت مشاهده هر یک از این موارد گفته شده باید روزه را افطار کرده و به پزشک متخصص مراجعه کند.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/