به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آش عدس یکی از مقویترین و سادهترین انواع آش ایرانی است. عدس خواص زیادی برای بدن دارد و به عنوان یکی از مفیدترین انواع حبوبات شناخته میشود. در نقاط مختلف کشور برای تهیه این آش از روشهای متفاوتی استفاده میشود. به طور کلی درست کردن این آش بسیار راحت است و میتواند به عنوان یک وعده غذایی سالم و خوشمزه در برنامه غذایی هفتگی شما جای بگیرد. در این مقاله از مجله کوروش میتوانید با طرز تهیه آش عدس به روشهای مختلف آشنا شوید.
فواید آش عدس
عدس یک گیاه فوق العاده مقوی و خوشمزه است که به دلیل داشتن آهن، کلسیم و فیبر فراوان برای بدن بسیار مفید است. خوردن آش عدس برای کنترل دیابت، بهبود گوارش، درمان کم خونی و کاهش فشار خون بسیار مفید است. از طرف دیگر آش عدس برای سلامت قلب، پیشگیری از سرطان و همچنین کنترل وزن نیز فواید زیادی دارد. عدس حاوی مقادیر زیادی آهن و اسید فولیک است که خوردن آن به خصوص هم برای خانمها و هم کودکان بسیار ضروری و واجب است.
فوت و فنهای طرز تهیه آش عدس
*بسیاری از افراد به جای استفاده از کشک در آش عدس از ماست استفاده میکنند. برای درست کردن آش عدس و ماست تنها لازم است بعد از پخت آش به جای کشک از ماست استفاده نمایید.
*در طرز تهیه آش عدسی مجلسی میتوانید مقداری آب قلم نیز به آش عدس اضافه کنید؛ زیرا این کار موجب خوش طعم شدن آش شما میشود.
*در صورت تمایل میتوانید از استاک گوشت در آش عدس استفاده کنید و یا کلاً این آش را همراه با گوشت طبخ نمایید. برای درست کردن آش عدس با گوشت باید ابتدا اجازه دهید گوشت شما کمی پخته شود و سپس عدس و برنج یا بلغور را به آن اضافه کنید و سایر مراحل پخت را انجام دهید.
*برای لعاب دارتر شدن آش میتوانید حدود یک قاشق آرد سفید نیز به آش اضافه کنید. برای این کار باید ابتدا آرد را در یک لیوان آب سرد حل کنید و سپس آن را به آش اضافه نمایید.
*برخی افراد برای درست کردن آش عدس به جای استفاده از گشنیز و جعفری از اسفناج نیز استفاده میکنند. برای تهیه آش عدس و اسفناج باید به جای این سبزیجات از اسفناج خرد شده استفاده کنید. برای خوشمزه شدن این آش میتوانید کمی لوبیا سفید نیز به آن اضافه کنید.
*افزودن مقداری جو پرک به آش عدس هم طعم بهتری به آش شما میدهد و هم آن را مقوی و غلیظتر میکند.
*استفاده از پیازچه در آش عدس موجب خوش طعمتر شدن آن میشود.
*اگر عدس را خیس نکردید، میتوانید برای از بین بردن نفخ آن عدس را نیم پز کنید. سپس آب آن را دور بریزید و عدس را دوباره داخل آب جدید بریزید. اما توجه داشته باشید که این کار موجب از بین رفتن بخش عمدهای از خواص عدس میشود.
*در صورت تمایل میتوانید در آش عدس از انواع حبوبات استفاده نمایید.
*آش عدس و بلغور یکی از غذاهای رایج سنندج و کرمانشاه است.
طرز تهیه آش عدس و بلغور
مواد لازم برای ۶ نفر
سیب زمینی: ۱ عدد
بلغور گندم: ۱ لیوان فرانسوی دسته دار
عدس: ۱ لیوان فرانسوی دسته دار
پیاز: ۲ عدد
نعناع داغ: به مقدار لازم
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
طرز تهیه
در اولین مرحله از طرز تهیه آش عدس باید عدس را بشویید و داخل مقداری آب بریزید. اجازه دهید عدس برای حداقل ۲ ساعت خیس بخورد. این کار موجب میشود تا نفخ عدس از بین برود و هضم آن راحتتر شود. برای درست کردن این آش ابتدا باید عدسها را تمیز کنید و بعد از شستن داخل یک قابلمه اندازه مناسب بریزید. سپس بلغور را نیز به آن اضافه نمایید و پس از ریختن ۷ و ۸ لیوان آب قابلمه را با حرارت ملایم روی گاز قرار دهید.
در مرحله دوم از طرز تهیه آش عدس و بلغور باید پوست پیاز را بگیرید و آن را به خوبی زیر آب بشویید. سپس پیازها را به صورت خلالی خرد کنید و کنار بگذارید. کمی روغن داخل ماهیتابه بریزید. اجازه دهید روغن داغ شود. حال مقداری زردچوبه به روغن اضافه کنید و آن را با روغن تفت دهید. این کار موجب میشود تا بوی خامی زردچوبه از بین برود. سپس پیازهای خلالی خرد شده را به ترکیب روغن و زردچوبه اضافه کنید. اجازه دهید رنگ پیاز کاملاً طلایی رنگ شود. در نهایت پیاز سرخ شده را به ترکیب عدس و بلغور در حال پخت اضافه کنید.
در این مرحله از طرز تهیه آش عدس و بلغور باید ۱ عدد سیب زمینی را به خوبی با آب بشویید. یک تخته و چاقوی تیز آماده کنید و سیب زمینیها را به صورت نگینی و تقریباً متوسط برش دهید. استفاده از سیب زمینی در آش بلغور و عدس موجب لعاب دادن آش میشود و طعم بهتری به آن میبخشد. بعد از خرد کردن سیب زمینی ها، آنها را به آش اضافه کنید و درب قابلمه را بگذارید تا مواد آش پخته شود و کاملاً جا بیفتد.
در آخرین مرحله از طرز پخت آش عدس باید حدود ۲ تا ۳ ساعت به آش زمان بدهید تا با شعله ملایم پخته شود و ظاهر آن کاملاً یک دست و لعاب دار شود. همان طور که آش شما در حال پختن است یک عدد پیاز باقی مانده را بشویید و با کمک یک چاقوی تیز به صورت خلالی خرد نمایید. سپس در یک ماهیتابه کمی روغن بریزید و پیازها را سرخ کنید. بعد از سرو کردن آش داخل ظرف مناسب از این پیاز داغ برای روی آش استفاده کنید. در نهایت میتوانید برای سرو کردن این آش از کشک و نعناع داغ نیز استفاده کنید.
طرز تهیه آش عدسی خوشمزه با برنج
مواد لازم برای ۴ نفر
عدس: ۱/۵ لیوان فرانسوی دسته دار
برنج: ۳/۴ لیوان فرانسوی دسته دار
گشنیز و جعفری: نیم کیلو
سیر: ۵ حبه
پیاز: ۱ عدد بزرگ
پیاز داغ: ۳ قاشق غذاخوری برای تزئین
نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
کشک: به مقدار لازم برای تزئین
طرز تهیه
یکی از رایجترین روشهای طرز تهیه آش عدسی، درست کردن آن به همراه برنج و شبیه به سایر انواع آش است. در اولین مرحله از طرز تهیه آش عدس با برنج باید عدس را با آب فراوان بشویید و برای چند ساعت داخل یک ظرف آب قرار دهید. این کار موجب میشود تا نفخ عدس گرفته شود. سپس عدس را با مقداری آب داخل قابلمه بریزید و روی گاز قرار دهید. بعد از چند دقیقه عدس نیم پز شد برنج را به آن اضافه کنید و اجازه دهید عدس و برنج به خوبی پخته شوند.
بعد از چند دقیقه از پخت عدس و برنج در صورت نیاز مقداری آب به آش اضافه کنید. سپس گشنیز و جعفری پاک شده را با کمک یک چاقوی تیز و یا غذاساز خرد کنید و به آش در حال پخت اضافه نمایید. در این فرصت پیاز را با آب فراوان بشویید و سپس با استفاده از یک چاقوی تیز آن را به صورت نازک و خلالی خرد نمایید. مقدار روغن در ماهیتابه بریزید و اجازه دهید داغ شود. سپس پیازهای خلال شده را به آن اضافه کنید و به خوبی تفت دهید. سیر را با رنده ریز خرد کنید و یا به وسیله سیر خرد کن کاملاً له نموده و به پیاز داغها اضافه نمایید. مقداری زردچوبه به آن بزنید. صبر کنید تا رنگ پیازها کمی طلایی رنگ شود. بعد از سرخ شدن پیاز و سیر به طور کامل آنها را به آش اضافه نمایید.
در سومین مرحله از طرز تهیه این آش خوشمزه میتوانید بیست دقیقه تا نیم ساعت قبل از آماده شدن آش مقداری کشک نیز به آن اضافه کنید. سپس اجازه دهید کشک به همراه آش شما تقریباً ۲۰ دقیقه بجوشد. بهتر است مقدار نمک آش را بعد از اضافه کردن کشک بچشید. سپس در صورت لزوم مقداری نمک به همراه فلفل سیاه به آن اضافه کنید و اجازه دهید آش برای چند دقیقه دیگر جا بیفتد. در نهایت بعد از آماده شدن آش، آن را داخل ظرف مناسب بریزید و روی آش را با پیاز داغ و نعناع داغ و کشک تزیین کنید.
طرز تهیه آش عدس با رشته
مواد لازم برای ۲ نفر
عدس: ۳/۴ لیوان فرانسوی دسته دار
پیاز: ۲ عدد متوسط
سبزی آش (گشنیز، جعفری، پیازچه، تره): ۱۰۰ گرم
رشته آش: ۱۰۰ گرم
سیر: ۲ تا ۳ حبه
نمک، فلفل، زردچوبه و زنجبیل: به مقدار لازم
طرز تهیه
در اولین مرحله از درست کردن آش عدس با رشته باید عدس را بعد از خیس دادن، داخل یک قابلمه آب بریزید و روی گاز قرار دهید. در این فرصت پیازها را به صورت خلالی و یا نگینی خرد کنید و در یک ماهیتابه از روغن داغ سرخ نمایید. بعد از طلایی شدن رنگ پیازها، زردچوبه، نمک و کمی پودر زنجبیل به آن اضافه کنید.
بعد از آماده شدن پیاز داغ مقداری از آن را برای تزئین روی آش کنار بگذارید و بقیه پیاز داغها را داخل آش بریزید. سبزی آش را کاملاً با ساطور یا با کمک غذاساز خرد نمایید و به آش اضافه کنید. اجازه دهید آش کمی پخته شود و در ۲۰ دقیقه آخر پخت مقداری رشته به آن اضافه نمایید و درب قابلمه را روی آن قرار دهید تا آش کاملاً جا بیفتد.
منبع: مجله کوروش
انتهای پیام/