گردشگری یکی از ارکان توسعه شهرستان تیران و کرون است که ضروری است گام های توسعه این صنعت با برنامه ریزی که در سال های اخیر برداشته شده است ادامه یابد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،  تیران در ۴۵ کیلومتری غرب اصفهان با قدمتی بیش از هفت هزار سال و آثار تاریخی متعدد و شرایط خاص طبیعی، میعادگاه گردشگران و علاقه‌مندان به طبیعت و گذر در تاریخ است.

در‌های سنگی با قدمت ۲ هزار ساله با طراحی متفاوت، کوچه باغ‌های تاریخی با پیخ خم‌های به هم پیوسته و دیوار‌ها گلی، حمام‌های تاریخی، آسیاب آبی، بافت سنتی، قلعه و پارک ملی قمیشلو، سنگ نگاره‌ها، مساجدی جذاب و سنت‌هایی باستانی همه از شاخص‌های بی نظیری برای راه‌اندازی صنعتی به نام گردشگری و آرزویی برای هموطنان داخلی و توریست خارجی است.

هوای سالم و بدون آلایندگی و محیطی آرام ارمغان سفر به این دیار کهن است تا علاوه بر بهره‌گیری از طبیعت بکر و بازدید نقاط گردشگری، از سلامت هوا و آرامش اطراف برای تغییر ذائقه روحی و روانی خود استفاده کنند.

ظرفیت گردشگری این منطقه در دوره‌های گذشته مغفول یا کمتر مورد توجه قرار گرفته بود تا اینکه مسوولان دولت تدبیر و امید سرمایه‌گذاری در این حوزه را به عنوان یکی از محل‌های درآمد غیرنفتی مورد توجه و دقت قرار دادند و همسو با این تصمیم‌گیری، متولیان امر در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان نیز توسعه صنعت گردشگری این استان را نیازمند تمرکز و برنامه‌ریزی برای هدایت مسافران به شهرستان‌ها و رونق گردشگری در سراسر استان اصفهان دانستند.

تحول اقتصادی تیران و کرون نیازمند توسعه صنعت گردشگری

تیران که در گذشته کمتر تجربه میزبانی از مسافران و گردشگران داخلی و خارجی را داشت این سال‌ها شاهد اتفاقات جدیدی در این عرصه بوده که توسعه زیرساخت‌ها و امکانات در عرصه صنعت گردشگری و میراث فرهنگی مورد توجه قرار گرفته و در این بخش سرمایه‌گذاری‌هایی نیز شده است.

احیای خانه‌های قدیمی و رونق بوم‌گردی در این منطقه و توجه به بافت سنتی در مدیریت شهری بر اساس سیاست‌ها و دغدغه مسئولان محلی به مرحله اجرا رسیده و اگرچه کرونا بر گردشگری این خطه مثل دیگر بخش‌های کشور سایه افکند، ولی به اعتقاد متولیان امر، کارشناسان و بخش خصوصی این دوران نیز می‌گذرد و آینده روشن خواهد بود.

تشکل‌های مردم نهاد در این بخش همسو با مسئولان محلی فعال شدند و اگرچه مردم فعالیت بیشتر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را مطالبه می‌کنند، اما مدیریت شهری، فعالان و علاقه‌مندان به صنعت گردشگری و دوستداران میراث فرهنگی خلاء‌های این حوزه را تا حدودی پرکرده‌اند و بخش خصوصی در این حوزه فعال‌تر از گذشته و با امیدوری بیشتر پای به میدان نهاده است.

اقبال عمومی به گردشگری و هویت محلی با احیای خانه‌های قدیمی

سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تیران و کرون با بیان اینکه جریان خوبی در احیای خانه‌های تاریخی و اخذ مجوز برای بوم‌گردی در این شهرستان انجام شد، گفت: نزدیک به ۱۰ خانه تاریخی در مرحله بازسازی و احیا هستند که تعدادی از آن‌ها تکمیل و فرآیند اداری آن در حال انجام است.

محسن مظاهری با بیان اینکه ۳۵ پرونده سرمایه گذاری با موضوعات ایجاد اقامتگاه‌های سنتی، سفره‌های قدیمی، نمایشگاه صنایع دستی و توسعه بوم‌گردی تشکیل شد، یادآور شد: شناسایی و آغاز فعالیت هنرمندان صنایع دستی نیز متناسب با این شرایط در حال انجام است و وضعیت خوبی پیش بینی می‌شود.

تحول اقتصادی تیران و کرون نیازمند توسعه صنعت گردشگری

او اضافه‌کرد: با توجه به رویکرد دولت و حمایت مسئولان محلی جهش خوبی در شهر تیران و تعدادی از روستا‌های تیران و کرون صورت گرفته که نگاه دولت آینده و نگرش آن نیز در این خصوص مهم است.

لزوم توسعه زیرساخت‌های گردشگری تیران و کرون

معاون برنامه ریزی و عمرانی فرمانداری تیران و کرون با اشاره به اینکه تا پیش از شیوع ویروس کرونا حرکت پرسرعتی در توسعه زیرساخت‌ها و فعالیت‌های گردشگری در حال انجام بود، گفت: این بیماری بر این جریان اثر گذاشت، اما مانع نشد و تلاش متولیان و بخش خصوصی برای این موضوع ادامه داشته است.

شهرام آذرپی ادامه داد: با اقداماتی که صورت گرفته آمادگی برای میزبانی از گردشگران و انجام رویداد‌هایی در این خصوص برای دوران پساکرونا وجود دارد و همزمان با تصمیم نهایی مسئولان کشور در این منطقه نیز اتفاقاتی انجام خواهد شد.

به گفته او، مطالبات و خواسته مردم بر تصمیم گیری و نقش آفرینی مسئولان اثر می‌گذارد و اگر مطالبه جمعی و سرمایه‌گذاری برای توسعه صنعت گردشگری واقعا و در میدان عمل وجود داشته باشد، تغییر دولت‌ها و مسئولان تاثیری نخواهد گذاشت و جریان ادامه پیدا می‌کند.

آذرپی، فعال‌سازی تشکل‌های مردم نهاد در این مسیر را مهم بیان و اضافه کرد: دانشجویان، علاقمندان و متخصصان در حوزه گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی هر کدام نقش و سهمی دارند که نتایج حاصل از این رونق و توسعه به آن‌ها در اشتغال و کسب منفعت خواهد رسید.

هم افزایی بین بخشی در توسعه گردشگری

نایب رئیس شورای شهر تیران با اعتقاد به اینکه بدون هم افزایی و کار مشترک در حوزه گردشگری موفق نخواهیم شد، اظهارکرد: انسجام و برنامه‌ریزی بر مبنای گردشگری و احیای آثار تاریخی با محوریت فرمانداری و همکاری پارلمان و مدیریت شهری، اداره میراث فرهنگی، تشکل‌های مردم نهاد، بخش خصوصی و ادارات خدمات رسان ایجاد شده است.

تحول اقتصادی تیران و کرون نیازمند توسعه صنعت گردشگری

به اعتقاد علی دادخواه، تشکیل کارگروه گردشگری با حضور ادارات تیران و کرون در ایجاد همدلی‌ها و ارتقای آگاهی نسبت به اهمیت موضوع صنعت گردشگری نقش داشته که برای بسیاری از مردم و مسئولان نقش این حوزه بیش از گذشته روشن شده است.

او ادامه داد: مردم تیران رونق صنعت گردشگری را امروز مطالبه می‌کنند بسته‌های حمایتی برای سرمایه‌گذاران این حوزه پیش‌بینی شده چرا که از جنبه‌های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و توسعه همه جانبه برای مردم و شهر اثرات سازنده‌ای دارد.

این عضو شورای شهر تیران، تشکیل کارگروه گردشگری مثل دوران پیش از کرونا را مطالبه و از افراد صاحب نظر و دارای ایده نیز برای حضور در این صحنه و همکاری پیرامون این موضوع دعوت کرد و همچنین تلاش همگانی برای رفع چالش‌ها و ناملایمتی‌های پیش روی این صنعت را ضروری بیان کرد.

تغییر در طرح جامع شهری با افزایش مساحت بافت تاریخی

بافت تاریخی و قدیمی هر منطقه‌ای سرمایه‌ای از گذشتگان است که بازسازی آن بر سنت‌های گذشتگان را نیز احیا و بر سلامت روان مردم می‌افزاید و حاشیه نشینی و آسیب‌های ناشی از آن را کاهش می‌دهد.

تحول اقتصادی تیران و کرون نیازمند توسعه صنعت گردشگری

ارائه تسهیلات بانکی، حمایت از سرمایه‌گذاری و ارائه تخفیف در صدور پروانه‌های ساختمانی در بافت قدیمی، انگیزه افراد را برای ساخت‌ساز در این مناطق تقویت کرده و صاحبان خرابه‌ها و ملک‌های دور افتاده را به کار احیا و بازسازی هدایت کرده است.

مدیریت شهری تیران، به سبب اهمیت و نقش بافت فرسوده و قدیمی و گستردگی آن در شهر، با بررسی دقیق‌تر افزایش مساحت این منطقه خواستار شده و این موضوع به تایید نهاد‌های مربوطه مثل وزارت راه و شهرسازی رسیده است.

شهردار تیران با اشاره به اینکه بافت فرسوده ۳۰ هکتار از مساحت این شهر را پوشش می‌دهد، گفت: با توجه به قدمت این شهر این شاخص به ۱۰۰ هکتار افزایش خواهد یافت.

حسن شفیعی ادامه داد: ۳۲هکتار از این مجموعه شهری قدیمی و دارای بافت تاریخی است که ساختمان سازی‌های آن متفاوت بر اساس آیین نامه‌های ابلاغی و متناسب با شرایط میرات ملموس و تاریخی خواهد بود.

به گفته او، چنین تغییراتی در طرح جامع شهری مردم و مسئولان را برای رونق صنعت گردشگری و احیای سنت‌های گذشته و با تامین نیاز‌های امروز حمایت و کمک می‌کند.

توسعه شهری بر پایه صنعت گردشگری

اولویت اقتصادی تیران بر محور صنعت گردشگری قرار گرفته که چنین تصمیم‌گیری بر توسعه و اقدامات زیرساختی شهر اثر می‌گذارد به همین سبب توسعه شهری بر پایه این جریان قرار گرفته و مسئولان در این حوزه اقدامات عمرانی، خدماتی و فرهنگی را بر این اساس قرار داده‌اند.

شفیعی با بیان اینکه پیش بینی توسعه شهر و ارائه خدمات بر پایه گردشگری قرار گرفته، تصریح کرد: فرصت‌های سرمایه‌گذاری پیش‌بینی و برآورد‌ها و مطالبات در این خصوص مشخص شده که با چنین نقشه راهی، آینده اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و عمرانی شهر مشخص شده است.

به گفته شهردار تیران، احیا و بازسازی آسیاب آبی، پروژه سنگ فرش بافت قدیمی، نامگذاری‌های خیابان‌ها برای هویت شهر، مساعدت با پروژه‌های سرمایه‌گذاری در این حوزه برای پیشرفت کار در حوزه گردشگری است.

او ادامه داد: آسیاب آبی در منطقه سرپل توسط تیم معماری باستانی احیا شده که پیش بینی یک پارک در جوار آن و بسترسازی برای حضور بخش خصوصی و ایجاد یک رستوران سنتی با غذا‌های محلی برای آن صورت گرفته و برای دوران پساکرونا آماده ارائه خدمت است.

تحول اقتصادی تیران و کرون نیازمند توسعه صنعت گردشگری

فرماندار تیران و کرون با اشاره به اینکه کشاورزی، گردشگری و صنعت سه رکن توسعه اقتصادی این شهرستان محسوب می‌شوند، گفت: تحول اقتصادی با ایجاد شغل، تولید و افزایش درآمد کسبه و همچنین سرمایه‌گذاری در این منطقه بیشتر بر پایه کشاورزی با کشت‌های نوین و کم مصرف آب و رونق صنعت گردشگری است.

مجید حججی با بیان اینکه هوای پاک تیران و دوری از آلایندگی‌ها یک فرصت به شمار می‌رود، خاطرنشان‌کرد: توسعه صنعتی و کارخانه‌های تولیدی آلاینده را در نظر نداریم و مجوزی برای این دسته از فعالیت‌ها صادر نخواهیم کرد.

او ادامه داد: باید از زمینه‌های سازنده و کارآمد این منطقه مثل جاذبه‌های تاریخی و طبیعی برای رشد اقتصاد استفاده کرد و با چنین ظرفیت‌هایی دلیلی برای راه اندازی کارگاه و مراکز صنعتی و آلاینده وجود ندارد.

فرماندار تیران و کرون با بیان اینکه برخی از دستورالعمل‌ها و برخورد‌های سلیقه‌ای مانع از سرمایه‌گذاری در این حوزه می‌شود، تصریح کرد: تغییر نگرش در بین برخی از مدیران ارشد استانی و کشوری برای رفع چالش‌های پیش روی صنعت گردشگری باید ایجاد شود که در این خصوص نشست‌هایی با معاون امور اقتصادی استانداری برگزار شده و از مدیریت عالی استان برای برون رفت از این مشکلات درخواست شده است.

او اضافه‌کرد: شهرداری تیران برای رونق گردشگری برنامه‌ریزی و اقدامات زیرساختی انجام داده و فرصت برای سرمایه‌گذاری فراهم شده، اما باید مردم نیز در این خصوص سهم خود را ایفا کنند و نسبت به این عرصه متناسب با ظرفیت‌ها وارد شوند.

ظرفیت‌های ملی و بین المللی در حوزه گردشگری این منطقه شامل قلعه تاریخی و پارک ملی حفاظت شده قمیشلو، شهر زیر زمینی کردعلیا، سد شهید منتظری روستای خمیران، روستای تاریخی جاجا، کوچه باغ‌های تاریخی تیران است که این سرمایه‌ها ناشناخته و بدون استفاده مانده است.

وجود ۹۰۰ در سنگی تاریخی در باغ‌های تیران که البته شمار آن‌ها به ۲ هزار عدد می‌رسید، اما به مرور زمان از بین رفته، این شهر را به وجود در‌های سنگی معروف کرده است.

چشمه مرغاب واقع در روستای قلعه ناظر، چشمه شاهی در روستای کردعلیا، چشمه لاسمیان در شمال تیران و چشمه‌های آب و پوشش‌های گیاهی گون، کنگر، موسیر و لاله‌های در دالانکوه، طبعیت زیبایی را در مناطق کوهستانی ساخته و نشاط و شادابی را برای مردم فراهم کرده‌اند.

منبع:ایرنا

انتهای پیام/م

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.