به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، شاید در ظاهر اینگونه به نظر برسد که پنهان کردن عمدی خبر خودکشی افراد و پرهیز از اعلام جزییات آن، با رسالتهای رسانهای در تضاد است؛ اما به باور برخی از کارشناسان رسانه و علوم اجتماعی، انتشار اخبار خودکشی، بهویژه وقتی به افراد مشهور نسبت داده میشود، میتواند به صورت غیرمستقیم و ناخودآگاه اثرات تشویقی داشته باشد.
این درحالی است که شرح علت فوت افرادِ شناس، یکی از این مواردی است که در سالهای اخیر بسیاری از رسانهها را در دام انداخته است. نمونه اخیر این رویکرد را میتوان در انتشار خبر درگذشت آزاده نامداری، مجری سابق تلویزیون از سوی برخی رسانهها مشاهده کرد. مدت کمی از اعلام خبر درگذشت این مجری سابق تلویزیون نگذشته بود که برخی از رسانهها با قاطعیت و بدون ذکر منبع مشخص، اعلام کردند که نامداری خودکشی کرده است!
حال فارغ از اینکه نهادهای رسمی توضیح در این زمینه را منوط به تحقیقات بیشتر دانستهاند و هنوز به صورت قطعی در این زمینه اظهار نظر نشده است، این پرسش مطرح میشود که حتی در صورت تایید علت فوت به دلیل خودکشی، آیا اعلام خبر خودکشی اشخاص از سوی رسانهها، حرفهای و اخلاقی است؟ و اینکه آیا انتشار چنین اخبار مصداق ورود به حریم شخصی افراد محسوب نمیشود؟
سیدمهدی حسنزاده، روانپزشک و فلوشیپ پیشگیری از خودکشی پیشتر در گفتوگویی با ایسنا درباره نحوه انتشار اخبار خودکشی در رسانهها و شبکههای اجتماعی تاکید کرده بود که «خودکشی پدیدهای مسری، واگیردار و تقلیدی است لذا توصیه میشود از پر و بال دادن و قهرمانسازی افرادی که خودکشی میکنند پرهیز شود. بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده توسط سازمان جهانی بهداشت، به ازای هر مورد خودکشی که منجر به مرگ میشود، حداقل ۱۰۰ نفر از اطرافیان (بازماندگان خودکشی) او درگیر هستند، این درحالیست که در بسیاری از مواقع میتوان با هزینههای بسیار کم از این پدیده پیشگیری کرد، به طوری که یکی از بهترین راهها برای پیشگیری از وقوع این پدیده، اطلاعرسانی با کیفیت از طریق رسانهها و برنامههای آموزشی به شمار میرود.»
بیشتر بخوانید
از سوی دیگر علیاکبر قاضیزاده، روزنامهنگار پیشکسوت و استاد علوم ارتباطات نیز بر این باور است که احترام به حریم شخصی افراد در رسانههای رسمی بسیار حائز اهمیت است.
این روزنامهنگار پیشتر و در همان دورهای که تصاویر شخصی آزاده نامداری منتشر و آینده حرفهای او را به طور کلی تحت تاثیر قرار داد، اظهار کرده بود که «بر کسی پوشیده نیست که رسانهها به طور کلی و رسانههای داخلی بهطور خاص باید حریم خصوصی مردم را رعایت کنند و به نوعی نگهدارنده زندگی خصوصی مردم باشند.»
منبع:ایسنا
انتهای پیام/
وقتی به روح و روان مان اهمیت نمیدهیم
حسود .بد ذات .شایعه پراکن .تهمت زن و زیر اب زن وووو هستیم و فکر میکنیم عادی است و بیمار روان نیستیم
و دکتر روان شناس نمیرویم
در اصل با روح و روان خود .خانواده .اجتماع بازی میکنیم
انقدر چرندیات در مورد همدیگر درست میکنیم و
میگوییم برای خنده
در اصل با روح و روان همدیگر بازی خطرناک میکنیم
تنها درمان .قضاوت نکردن و دوست داشتن همدیگر است
حوزه علمیه بخصوص حوزه علمیه بانوان و همچنین مجلس محترم و دانشگاه ها باید تدبیری بیندیشند .باشگاه خبرنگاران محترم وعریز شما هم پیگیری نمایید .ما دراطرافیان خودمان کم نداریم کسی که مشکلات ومسائل روانی واعصابی دارند وای بخاطر هزینه های بالا ،کناره می گیرند والخ...
امام على عليه السلام : اى بنده خدا! در خرده گيرى از گناه كسى شتاب مكن؛ زيرا چه بسا كه او آمرزيده شده باشد. و در مورد خويش، به گناه كوچكى كه كرده اى، ايمن مباش؛ زيرا شايد كه به سبب آن عذاب شوى. پس، هر يك از شما از ديگرى عيبى بداند، نبايد به خرده گيرى از او بپردازد ؛ زيرا مى داند كه خود نيز عيبى دارد و بايد شكر اين موهبت كه عيبهايى كه در ديگران هست در او نيست، وى را به خود مشغول دارد [و از عيب جويى ديگران باز ايستد].
اگه خودکشی کرده اینقدر توضیح نداره
خداوند در قرآن درباره قتل انسانی که کشتن اش واجب نشده شدیدا تهدید کرده و وعده عذاب جاوید جهنم داده است. چنانچه در آیه ۳۰ سوره نسا می فرماید:
«وَ مَنْ يَفْعَلْ ذَٰلِكَ عُدْوَانًا وَ ظُلْمًا فَسَوْفَ نُصْلِيهِ نَارًا ۚ وَ كَانَ ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرًا»
«و هر کس این عمل را از روی تجاوز و ستم انجام دهد، به زودی او را در آتشی وارد خواهیم ساخت و این کار برای خدا آسان است.»
با توجه به متن این آیات در می یابیم که خودکشی گناه کبیره ای است که وعده عذاب دائم و شدید در مورد آن داده شده است. باید توجه داشته باشیم که خودکشی تنها گناهی است که بعد از آن هیچ گاه انسان فرصت توبه و پشیمانی از آن و بازگشت را نخواهد داشت.
همچنین در آیه ۹۳ سوره نسا آمده است:
«وَ مَنْ يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَ غَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِ وَ لَعَنَهُ وَ أَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا»
«و هر کس فرد باایمانی را از روی عمد به قتل برساند، مجازات او دوزخ است؛ در حالی که جاودانه در آن میماند و خداوند بر او غضب میکند و او را از رحمتش دور میسازد و عذاب عظیمی برای او آماده ساخته است»
در آیه ۳۲ سوره مائده می خوانیم:
«...مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا...»
«...هر کس، انسانی را بدون ارتکاب قتل یا فساد در روی زمین بکشد، چنان است که گویی همه انسانها را کشته است...»
از امام باقر (ع) روایت شده است:
«إنَّ المُؤْمِنَ یُبْتَلی بِکُلِّ بَلِیَّةٍ وَ یَمُوتُ بِکُلِّ میتَةٍ إلاّ أَنَّهُ لایَقْتُلُ نَفْسَهُ»
«همانا ممکن است مؤمن به هر بلایی مبتلا شود و به هر (نوع) مرگی بمیرد اما هیچ گاه خود را نمیکشد.»
امام صادق (ع) درباره گناه خودکشی می فرمایند:
«مَنْ قَتَلَ نَفْسَهُ مُتَعَمِّداً فَهُوَ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِداً فِيهَا»
«هر کسی كه دانسته خودكشى كند پيوسته در دوزخ خواهد بود.»
و همه مومنین مسلمین به خوبی آگاهند که خودکشی گناهی نابخشودنی و گناه کبیره است و جایگاهشان جهنم است پس هیچ مومن مسلمانی محال است خودش را بکشد در هر شرایطی که باشد مگر توسط عواملی دیگر نا آگاهانه از موادی که در غذا یا نوشیدنیش ریختند کشته شود و یا به زور کشته شود . همه حقایق واقعیات در روز محشر روز قیامت بر همگان فاش و آشکار خواهد شد و مجرمین رو سیاه و زشت روی خواهند شد و سخت عذاب خواهند شد و بیگناهان به بهشت رضوان الهی وارد می شوند با تکریم و احترام فراوان ملائکه خداوند جل جلاله .
الله اعلم .
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
تو ازکجا میدونی قبل از فوت کسی که خودکشی کرده یعنی از لحظه اقدام تا مرگ توبه نکرده باشه و خدا نبخشیده باشه ؟ . خوبه جای خدا نیستید
اونوقت میرن سراغ اونور آبیها و دروغها شون!