به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، این روزها که با شیوع کرونای انگلیسی در منطقه الموت موضوع ممنوعیت سفر به روستاهای پیرامون دریاچه اوان مطرح شده، باز هم دغدغه فقدان مدیریت متمرکز و واحد در این قطب گردشگری به ذهن فعالان حوزه گردشگری و میراث طبیعی استان قزوین راه یافت. دریاچه زیبایی که به خاطر آب زلال و بیمانند خود به «نگین الموت» شهره شده و در فاصله ۷۵ کیلومتری شهر قزوین به عنوان یکی از زیباترین مناطق نمونه و ویژه گردشگری ایران خودنمایی میکند.
با این حال مشکل مدیریت این دریاچه توسط دولت یا بخش خصوصی و کشمکش میان این ۲ بخش همچنان پابرجا است که ساماندهی دریاچه اوان و روستاهای گردشگرپذیر پیرامونش را با چالش جدی روبهرو کرده است.
انتقاد فرماندار قزوین از بیمتولی بودن دریاچه اوان
آخرین بار عصر دیروز فرماندار قزوین در نخستین جلسه قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا در سال ۱۴۰۰ که با دستور کار مدیریت شیوع کرونا در منطقه الموت برگزار شد، از هجوم بیضابطه گردشگران به روستاهای اطراف اوان خبر داد.
فرماندار قزوین در حاشیه این جلسه با اشاره به مسدود شدن جادهها و راههای روستایی منتهی به دریاچه اوان گفت: با این حال گردشگران در نقطه مسدودی از ماشین خود پیاده میشوند و از طریق مسیرهای فرعی وارد محوطه دریاچه اوان شده و در کنار آن اقامت و اطراق میکنند.
محمد شفیعی با انتقاد از بیمتولی بودن مدیریت منطقه نمونه گردشگری اوان افزود: متاسفانه بلاصاحب بودن این دریاچه سبب سردرگمی مردم و مسئولان در ساماندهی این دریاچه و روستاهای گردشگرپذیر اطراف آن شده است و معلوم نیست که متولی دریاچه اوان بخش خصوصی است یا بخش دولتی؟
او ادامه داد: یک اتحادیه و تعاونی دهیاران هم به تازگی در مورد مدیریت این دریاچه ادعاهایی را مطرح کرده و به همین خاطر مدیریت منطقه ویژه گردشگری اوان هر چه زودتر باید ساماندهی شود.
صحبتهای فرماندار قزوین در حالی مطرح میشود که قرار بود مدیریت و تولیت دریاچه اوان ۳ سال قبل از تعاونی دهیاران الموت به تعاونی بخشداران واگذار شود و بعد تعاونی بخشداران مدیریت دریاچه را به بخش خصوصی برونسپاری کند.
یکی از فعالان حوزه گردشگری الموت با اشاره به آشفتگی مدیریتی دریاچه اوان گفت: برای استقرار ایمنی و نظم در این منطقه گردشگری باید متولی کاربلدی انتخاب شود؛ چرا که نبودن متولی در حال حاضر خطراتی مانند شنای بیضابطه گردشگران و غرق شدن آنها در دریاچه را در پی داشته است.
مسعود سلیمانی افزود: برای ساماندهی دریاچه باید تجهیزات روشنایی و نورپردازی در اطراف آن نصب شود و وضعیت اقامتگاههای بومگردی روستاهای مجاور اوان مانند وربن و زرآباد ارتقا یابد تا در صورت مراجعه گردشگران امکانات اقامت برای گردشگران در هر روز و زمانی از سال فراهم باشد.
او ادامه داد: به نظر میرسد اگر یک مرکز ساماندهی منطقه ویژه گردشگری اوان با مسئولیت و نظارت دولت راهاندازی شود، نظم و ترتیب در اجرای طرحهای توسعه این منطقه حاکم خواهد شد و مشکل بینظمی در وضعیت توسعه دریاچه اوان و روستاهای گردشگرپذیر پیرامون آن هم برطرف خواهد شد.
مدیریت تعاونی دهیاران اتفاق مثبتی نداشت
از سوی دیگر، معاون عمرانی استاندار قزوین با اشاره به ناکامی تعاونی دهیاران در سروسامان دادن به دریاچه اوان گفت: در چند سالی که مدیریت مجموعه گردشگری اوان به این تعاونی واگذار شود، هیچ اتفاق مثبتی نیفتاد و حتی اعتبارات اختصاصیافته در این حوزه هم درست هزینه نشد.
علی فرخزاد حمایت از طرحهای توسعه گردشگری اوان را راهحل اساسی برای رشد و احیای دریاچه اوان دانست و اضافه کرد: باید برای احداث و تجهیز اقامتگاه بومگردی در روستاهای اطراف دریاچه تسهیلات بانکی بیشتری به متقاضیان بومی منطقه پرداخت شود و البته شرکتهای مشاور طرح توسعه گردشگری اوان هم بر توسعه این خانههای بومگردی نظارت کنند.
او با اشاره به اجرای طرح هادی در روستای اوان و دیگر روستاهای اطراف این دریاچه ادامه داد: اجرای درست این طرح از سوی بنیاد مسکن میتواند زمینه ایجاد و احداث خانههای بومگردی بیشتری را در کنار دریاچه اوان مهیا کند که میتواند معضل کمبود اماکن اقامتی و مسافرپذیر در پیرامون دریاچه را رفع کند.
لزوم اجرای طرحهای سودآور توسعه گردشگری در اوان
به نظر میرسد اجرای طرحهای سودآور توسعه گردشگری برای اهالی و سکنه بومی روستای اوان و سایر روستاهای اطراف دریاچه میتواند مشکل کمبود اقامتگاه در کنار این دریاچه را برطرف کند. اما تهدیدات زیستمحیطی دریاچه اوان از جمله رشد سریع خزهها و شکار پرندگان مهاجر فقط از طریق دخالت مؤثر سمنهای زیستمحیطی مستقر در منطقه گردشگری اوان از بین خواهند رفت.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/