به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، اتهامات مطرح شده توسط برخی احزاب سیاسی عراق علیه امارات مبنی بر دخالت در امور داخلی این کشور همچنان ادامه دارد و در این زمینه نمایندگان پارلمان و مقامات پیشین عراقی افشا کردند، نقش امارات به ویژه در دوران نخست وزیری «مصطفی الکاظمی» به طرز وحشتناکی افزایش یافته است.
شاید آخرین اتهامات از این دست، مربوط به اقدام سازمان اطلاعات عراق در تغییر محل خدمت ۳۰۰ افسر وابسته به این سازمان باشد که ۲۸۵ نفر از آنها شیعی بودند و با اعتراض نیروها و گروههای مقاومت عراق مواجه شد که تأکید داشتند، این اقدام به دستور «طحنون بن زاید»، مشاور امنیت ملی در امارات صورت گرفته است.
این مطلب تلاش دارد، واقعیت افزایش نفوذ امارات در عراق از زمان روی کار آمدن الکاظمی، به عنوان نخست وزیر این کشور در ماه مه سال ۲۰۲۰ را بررسی کند.
اعتراض و انتقاد شیخ «قیس الخزعلی»
شیخ «قیس الخزعلی»، دبیرکل گروه «عصائب اهل الحق» عراق در ۱۴ مارس ۲۰۲۱ طی توئیتی در حساب رسمی خود نوشت: «براساس آنچه منابع موثق درباره ورود یک تیم امنیتی اماراتی به بغداد جهت اداره دستگاه اطلاعات گزارش کرده اند، سؤالاتی مطرح میشود. «آیا عراق به این درجه از ضعف رسیده است که تاراج و غارت شود»؟
دبیرکل عصائب اهل الحق عراق افزود: «آیا انتقال ۳۰۰ نیروی اطلاعاتی از سرویسهای اطلاعاتی به گمرکات مرزی، با ورود این تیم اماراتی ارتباط دارد؟ مگر نه اینکه هرگاه امارات وارد روستایی میشد، آن را نابود میکرد، مانند آنچه در یمن و لیبی دست به آن زدند؟ حجم توطئه علیه عراق چقدر است؟ چه چیز باعث شد، پیاده سازی آن سرعت گیرد؟ عاملان تا چه اندازه از آن را پیاده سازی کرده اند»؟
الخزعلی با بیان اینکه «نمی دانم دلیل سکوت و مدارا با این مسئله که مدتی است در عراق در حال وقوع است و هیچ حرفی درباره خطرناک بودن آن و تهدید آینده دولت زده نمیشود، چیست»؟
افشاگری «عالیه نصیف»
«عالیه نصیف»، نماینده پارلمان از ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری مالکی، در مصاحبهای تلویزیونی در ۱۴ مارس ۲۰۲۱ گفت: «یکی از مشاوران الکاظمی، یکی از ایادی طحون بن زاید در عراق است و هر روز برای برگزاری برخی نشستها درباره اجزای سیاستهای ابوظبی در عراق به امارات سفر میکند.
نصیف در ادامه افزوده بود: «امارات، عراق را غارت و تاراج میکند و در این میان هستند، کسانی که نزد طحنون میروند و از او دستور میگیرند و اینکه شخصیتهای پارلمانی و اعضای دولت برای منصب و مقام، نزد وی رفته و با انتصاب در آن پست و مقام باز میگردند، همچنین ابوظبی دارای ایادی و مزدورانی از اهل سنت و شیعیان و کردها ددر روند سیاسی عراق است».
نصیف معتقد است: «طحنون در امور سیاسی عراق دخالت کرده و روند تصمیم گیریهای سیاسی در عراق مدیریت میکند، در چنین شرایطی دخالت او در مسائل امنیتی نباید موجب تعجب باشد».
وی خاطر نشان کرد: «مدتی قبل یکی از نمایندگان پارلمان به امارات رفته و موافقت ابوظبی با معاونت سرویس اطلاعات را بدست آورده، بعد هم وی را به وزارت امنیت ملی منتقل کردند».
نصیف با اشاره به اینکه «اغلب افسران سازمان اطلاعات عراق شیعی هستند»، افزود: «از زمان روی کار آمدن، وی درحال پیاده سازی سیاست وارد کردن اهل سنت به ساختار حکومتی را پیاده کرده و دستگاه امنیت و اطلاعات نیز طبیعی است، از این امر مستثنی نباشد» و در آخر اینکه تصور میکنم: «تغییر محل خدمت ۳۰۰ افسر وابسته به سازمان، به دلیل حمایت آنها از الحشد الشعبی و نزدیکی آنها به این نیرو صورت میگیرد».
در مصاحبه دیگری که ۱۵ مارس ۲۰۲۱ انجام شد، نصیف گفت: «دخالتهای امارات فقط به دستگاه اطلاعات عراق محدود نمیشود، بلکه سال گذشته "تیم شاهین" وابسته به وزارت کشور عراق، شخصی به نام "ز ح" را دستگیر کرده بود، پس از بازجویی مشخص شد که امارات وی را برای ترور برخی از شخصیتهای سیاسی در کربلا به خدمت گرفته است».
واکسنهای کرونا
در ۹ مارس ۲۰۲۱، «باقر جبر الزبیدی»، وزیر کشور پیشین عراق پرده از نقشی برداشت که امارات در کشورش با به خدمت گرفتن روابط نزدیکش با برخی از سیاستمداران عراقی بازی میکند.
الزبیدی گفت: «امارات نقش خطرناکی در عراق بازی میکند و طحنون هر کاری صلاح میداند انجام میدهد، از جمله اینکه به سیاستمداران عراقی که حلقه نزدیک او را تشکیل میدهند، واکسن کرونا داده است».
الزبیدی درحالی قضیه واکسنهای کرونا را مطرح میکرد که بنابر اعلام رسمی اولین محموله واکسنهای کرونا روز دوم مارس جاری وارد عراق شده بود و وزارت بهداشت عراق در توضیح گفته بود، چین ۵۰ هزار واکسن به عراق اهدا کرده است.
قبل از الزبیدی، «نبراس الکاظمی»، نویسنده و پژوهشگر عراقی برای اولین بار از این موضوع پرده برداشته بود. وی در رشته توئیتی در ۱۸ فوریه ۲۰۲۱ از ارسال هزاران واکسن به عمار الحکیم، رهبر جریان الحکمه خبر داده بود.
این نویسنده و پژوهشگر عراقی گفته بود: «طحنون بن زاید، مشاور امنیت ملی امارات ۱۰ هزار دوز واکسن چینی را به عمار الحکیم داده و اینکه چهار پزشک از جمله پزشک مخصوص الکاظمی عازم امارات شدند تا نحوه نگهداری و استفاده از واکسنها را فرا بگیرند».
در ادامه نیز با تأکید بر اینکه، طیف خاصی از این واکسنها استفاده میکنند، خاطر نشان شده بود: «دریافت این واکسنها خارج از مجرای وزارت خارجه صورت گرفته و این نشان میدهد، ساختار بهداشتی و درمانی لجستیکی برای این طیف از جامعه عراق در نظر گرفته شده که عامه مردم از آن بی بهره هستند».
افزون بر آن، امارات ۲۰۰۰ دورز از واکسن کرونا را برای خاندان «مسرور بارزانی»، رئیس دولت منطقه کردستان و ۱۰۰۰ دوز واکسن را هم برای خاندان «طالبانی» ارسال کرده بود.
نفوذ در الحشد الشعبی
در این میان برخی منابع عراقی ادعا میکنند که امارات به واسطه یکی از شخصیتهای اهل سنت که منصب بسیار مهمی را در حکومت الکاظمی تصدی میکند، موفق به نفوذ در برخی از رهبران «الحشد الشعبی» شده و این شخصیت که به دلایل امنیتی از افشای هویت وی خودداری شده، نقش حلقه ارتباطی بین دو طرف را بازی میکرده است.
این منابع همچنین با ادعای اینکه، این شخصیت به تهران و ابوظبی توأمان نزدیک بوده و میافزایند: «این ایرانیها بودند که به نقش وی پی برده و نامش را در اختیار دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی قرار داده بودند».
دخالت در انتخابات پارلمانی
در قضیه دخالت امارات در امور داخلی عراق، «سلیم الجبوری»، رئیس پیشین پارلمان این کشور در مصاحبهای در ماه می ۲۰۱۹ ضمن افشای نقش امارات در بازی کردن با نتایج انتخابات و به حاشیه راندن وی که حتی یک کرسی هم در انتخابات پارلمانی ۲۰۱۸ به دست نیاورده بود، گفت: «در ابتدا همه چیز نشان از این داشت که پیروز انتخابات هستم، حتی تماسی از دوایر انتخاباتی داشتم که تأکید داشتند، در انتخابات پیروز شده ام».
الجبوری افزود: «خمیس الخنجر، از سیاستمداران عراقی نزدیک به امارات دو هفته قبل از انتخابات به وی گفته، برنامهای خاص برای انتخابات پارلمانی عراق در امارات در حال اجراست، چون سرورهای مخصوص رأی گیری در دبی هستند»، افزون بر اینکه به الجبوری تأکید کرده بود: «نتایج انتخابات برای وی بسیار غافلگیرکننده خواهد بود».
پرونده امنیتی عراق در دست امارات
از سوی دیگر «کاظم الصیادی»، نماینده پارلمان عراق نیز با بیان اینکه دخالتهای امارات در عراق موضوع جدیدی نیست که به آن پرداخته میشود، افشا کرد: «اطلاعات موثقی وجود دارد که نشان میدهد، با ظهور داعش و بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته در واشنگتن و تل آویو، پرونده امنیتی عراق به اماراتی ها، پرونده امنیتی یمن به سعودیها و پرونده امنیتی سوریه به قطریها سپرده شد».
او در این باره توضیح میدهد: «براساس این برنامه، مأموریت هر یک از کشورهای امارات و قطر و عربستان در سه کشور عراق و سوریه و یمن، تأمین مالی و تسلیحاتی گروههای تروریستی تکفیری، تشکیل گروههای مرگ، نابودی زیر ساختهای مالی و اقتصادی و بهداشتی و درمانی این کشورها مشخص شد و در خصوص عراق تمرکز این فعالیتها روی بغداد و استانهای جنوبی شیعه نشین صورت گرفت».
الصیادی در تأیید اظهارات عالیه نصیف درباره برخی سیاستمداران عراقی که مناصب خود را از طحنون میگیرند، گفت: «این سیاستمداران مناصب خود را از طحنون بن زاید خریداری میکنند تا وی با تقسیم این اموال بین نیروها و جریانهای سیاسی عراق از یک سو، موافقت آنها را با تسلیم این مناصب بدست آورد و از سوی دیگر، موجبات شکاف و اختلاف هرچه بیشتر در صحنه سیاسی عراق را فراهم کند و به این ترتیب مناصب کلیدی و حساس در دست ایادی و مزدورانش باشد».
موضوع دخالت امارات در امور داخلی عراق با واکنشهایی از سوی برخی نمایندگان این کشور از جمله «فالح الخزعلی» و شمار دیگری از نمایندگان مواجه شد، آنها با استناد به برخی از مواد قانون اساسی عراق دخالت امارات در عراق را تهدید صریح امنیت ملی این کشور دانسته و از ریاست پارلمان عراق خواستار رسیدگی فوری و جدی به این پرونده شدند.
منبع: مشرق نیوز
انتهای پیام/