به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، این موضوع طبیعی است که دهها رشته و زیرشاخه آن در مطالعه ذهن و رفتار انسان، برای کمک به تبیین چشم انداز خاصی توسعه پیدا کند و در این میان، برخی از افراد متخصص، رشتههای روانشناسی را به دو گروه عمده روانشناسی کاربردی و تجربی تقسیم میکنند و مطلب زیر برخی از رشتههای مهم روانشناسی را بررسی میکند.
۱۰ نظریه رشته روانشناسی
در ادامه، نمونهای از برخی از رشتههای مهم روانشناسی آورده شده است.
روانشناسی نابه هنجاری
این رشته به رفتارهای غیر طبیعی که در سلامت روان رخ میدهد و همچنین به بررسی اختلالهای روانشناختی، چون افسردگی، اضطراب و بیماریهای روانی مانند اختلالات خوردن و استرس پس از سانحه میپردازد.
روان درمانگران، روانشناسان بالینی و مشاوران و درمانگران مختلف به صورت مستقیم در این زمینه فعالیت میکنند.
روانشناسی شناختی
موضوعاتی مانند ادراک، توجه، تفکر، استدلال، حل مسئله، حافظه، زبان و احساسات در روانشناسی روانشناختی که حالات روحی درونی را بررسی میکند در این رشته مورد بررسی قرار میگیرد.
اگرچه روانشناسی شناختی یک رشته تحقیقاتی است، امّا برخی از متخصصان برای مشاغل نیز با متخصصان این رشته مشورت میکنند.
روانشناسی رشد
تحقیقات در این زمینه، شامل تغییرات شناختی، عاطفی و اجتماعی است که در طول زندگی انسان اتفاق میافتد و اگرچه، این یک زمینه دیگر در روانشناسی است که عمدتا با تحقیق و پژوهش ارتباط دارد، امّا برخی از روانشناسان رشد به ارزیابی اثربخشی برنامههای مداخله ای، مانند هِد استارت که در آمریکا برگزار شد کمک میکنند.
روانشناسی تربیتی
این رشته به چگونگی یادگیری دانش آموزان، آموزش روانشناسی و طیف وسیعی از مسائل آموزشی مانند استعدادهای درخشان، اختلالات یادگیری و بهبود دادن نتایج کاری دانش آموزان توسط والدین، معلمان و مدیران میپردازد و به رفع مشکلات موجود در این موارد کمک میکند.
روانشناسی سلامت
روانشناسی سلامت تلاش میکند که به نقش برخی از عوامل روانشناختی، رفتاری و فرهنگی در سلامت جسمی بپردازد و روانشناسان این حوزه نیز تلاش میکنند که رفتارهای سالم را ترویج دهند و در زمینه پیشگیری و درمان بیماری فعالیت کنند. زیرا مسائل مربوط به سلامتی میتواند شامل ترک سیگار، مدیریت استرس و مدیریت رژیم و تغذیه باشد.
بیشتر بخوانید:
روانشناسی صنعتی - سازمانی
این رشته، به اصول روانشناسی در محیط کار میپردازد و تحقیقاتی را به منظور بهبود بهره وری، کارایی، انگیزه و سایر مشکلات دنیای واقعی انجام میدهد و در حقیقت، یک زیر شاخه مهم عوامل انسانی است که به تعاملات انسان و کامپیوتر به منظور افزایش نحوه کار مردم با محصولات و ماشینهای خاص میپردازد.
روانشناسی اعصاب
روانشناسی اعصاب، دو علم روانشناسی و اعصاب را با یکدیگر ترکیب میکند تا تاثیرات روانشناختی سیستم عصبی را بررسی کند که نمونه سوالات تحقیقی در این زمینه میتواند شامل چگونگی تاثیر شیمی مغز بر سلامت روان و رفتار باشد که به دلیل آسیب عوامل محیطی یا هورمونها است.
روانشناسی شخصیت
این رشته تفاوتهای فردی که باعث منحصربفرد بودن افراد میشود را بررسی میکند و در این رشته، الگوها، احساسات و رفتارها در یک دیدگاه فردی مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند تا چگونگی رشد شخصیتها و نحوه طبقه بندی تیپ شخصیتی افراد مختلف مشخص شود که برخی از نظریههای شخصیت مانند نظریههای روانکاوی، رفتارگرایی و انسان گرایی در این رشته روانشناسی به وجود آمده اند.
بیشتر بخوانید:
چگونه ارتباطات خود را ارتقا دهیم؟
روانشناسی اجتماعی
افکار، رفتارها و احساسات افراد چگونه تحت تأثیر دیگران قرار میگیرد؟ که روانشناسی اجتماعی سعی میکند به این نوع سؤالات پاسخ دهد.
این رشته با تجزیه و تحلیل فرد در رابطه با حضور (یا حضور درک شده) سایر افراد، بین روانشناسی و جامعهشناسی یک پل ارتباطی ایجاد میکند و به موضوعاتی مانند ارتباط غیر کلامی، رهبری، تعاملات اجتماعی، رفتار گروهی و تأثیرات اجتماعی بر تصمیمگیری فرد نگاه میکند.
روانشناسی ورزشی
این رشته رابطه میان مباحث روانشناسی و ورزش، تمرین کردن و فعالیت بدنی را بررسی میکند.
برخی از افراد حرفه ای، با انگیزه و عملکرد خود به مربیان و ورزشکاران کمک میکنند این در حالی است که برخی دیگر، به افراد کمک میکنند تا از ورزش و تمرین برای بهبود وضعیت زندگی خود استفاده کنند.
انتهای پیام/