اگر اتفاق خاصی رخ ندهد مردم برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، سیزده بدر ۱۴۰۰ هم چاره‌ای جز خانه نشینی ندارند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،از وقتی یادمان می‌آید پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها می‌گفتند هرکس سیزدهمین روز از اولین ماه سال را در خانه بماند، گرفتار نحسی سیزده می‌شود، این یعنی سیزده به در را در خانه نمانید.

حسن ختام عید نوروز و تعطیلات چندین روزه ابتدای سال، سیزده به در و زدن به دل طبیعت بود، تا با یک دورهمی و تنفس تازگی طبیعت، رخوت و خستگی یک سال معمولا پر فراز و‌نشیب رخت بسته باشد.

سیزده به در ۱۳۹۹، اما همه چیز به هم ریخت، کرونا نگذاشت خیلی‌ها دست زن و بچه شان را بگیرند و سبزه‌های عیدشان را در طبیعت گره بزنند، به شکل‌های مختلف از مردم خواسته شد حالا که شما از دید و بازدید‌ها و گشت و گذار و مسافرت نوروزی خود گذشتید، از این آخری نیز بگذرید تا مبادا اوضاع وخیم‌تر شود.

سیزده به در‌هایی که با کرونا خانه نشین شدند

البته دعوت مردم به بیرون نرفتن و همکاری بیشتر به همین سادگی‌ها هم نبود، مسئولان ابتدا با هشدار‌های مختلف نسبت به ماندن در منزل سعی در آگاهی دادن کردند، ولی کار به صدور دستور طرح فاصله­‌گذاری اجتماعی کشید تا کمترین نوع ارتباط بین افراد جامعه شکل بگیرد. قوانین پیشگیری از ابتلا به کرونا موجب شد تا تردد خودرو‌ها در روز‌های ۱۱ و ۱۲ فروردین در برخی شهر‌های ایران ممنوع شود و بدین ترتیب سال ۹۹، روز طبیعت بسیاری در خانه‌های‌شان ماندند.

دیدن سرسبزی بهار و شکوفه نوی درختان، انوار آفتاب و صدای پرندگان و مهاجرت پرستوها، صحنه‌های فریبنده و وسوسه انگیز بهار جای خود را به برنامه‌هایی داد تا شهروندان سیزده ‌به در را در منزل به صورتی شاد در کنار خانواده سپری کنند و بسیاری از رسانه‌های مختلف و افراد نیز خلاقیت‌هایی به کار بستند و برنامه‌هایی را برای خانواده‌ها پیشنهاد کردند.

عقیده نحسی سیزده بر اساس باور‌ها و خرافات گذشتگان در میان مردم زمزمه می‌شد و درحالیکه سال‌های سال روزه سیزده را به عنوان آشتی انسان با طبیعت نام می‌بردند و با خود می‌گفتند برای بیرون کردن این نحسی باید به دامان طبیعت بروند، اما کرونا به شکل گیری دوباره این باور‌ها دامن زد.

این اتفاق برای طبیعت البته بد نشد، چون وقتی به گفته مسئولان ۸۰ درصد مردم به الزامات کرونایی توجه کردند و از خانه خارج نشدند، بار سنگین از روی دوش طبیعت برداشته شد تا کمتر مواهب طبیعی ارزشمند آسیب ببیند.

سیزده به در‌هایی که با کرونا خانه نشین شدند


محمد درویش کارشناس محیط زیست درباره اقدامات محیط زیستی در ۱۳ فروردین (روز طبیعت) گفت: به دلیل شیوع اپیدمی کرونا رویایی‌ترین سیزده بدر در تاریخ ایران رقم خورد، چون خبری از دورهمی‌های گسترده مردم در دامان طبیعت نبود.

او با بیان اینکه ۱۳ فروردین امسال هم اکثر افراد قرنطینه خانگی و فاصله گذاری اجتماعی را در اولویت اقدامات خود قرار می‌دهند و احتمالاً به سمت طبیعت نخواهند رفت،افزود: چیزی که خیال محیط زیستی‌ها را نگران و ناراحت می‌کند این است که این بازداشتن اجباری مردم از رفتن به طبیعت ممکن است در آینده نزدیک با فراهم شدن شرایط درمانی کرونا، به ازدحام شدید هم بدل شود، بنابراین این قضیه نرفتن در دامان طبیعت چندان دلگرم کننده نیست، چون مردم از هراس ابتلا به کرونا از رفتن به طبیعت ابا دارند، در حالی که مردم باید با خرد و منطق با طبیعت رفتار کنند تا در هر گشت و گذار فقط ردپای آن‌ها باقی بماند، نه رهاسازی انواع زباله و خسارت‌های جبران ناپذیر به طبیعت.

سیزده به در مردم مازندران؛ طبیعت تفاوت‌ها را رقم می‌زند

کلیات سیزده به در عموم ایرانی‌ها تقریباً مشابه است، چون اساساً اتفاق اصلی در دل طبیعت بودن است و شاید تفاوت در جزییاتی مثل شکل طبیعت مازندران و غذا‌ها باشد.

خانواده‌ها با جمع و جور کردن غذای گرم، شیرینی، آجیل باقی مانده از دوازده روز گذشته با در دست داشتن سبزه عید به دامان صحرا و طبیعت می‌روند.

مازندرانی‌ها بر این باورند که جشن بدرقه نوروزی فرصت خوبی در کنار هم بودن خانواده‌ها است و در واقع یک روز دیگر فراهم شده تا با دیدن شگفتی‌ها و زیبای ها، به عظمت خالق هستی پی ببرند.

بردن سبزه، گره زدن و انداختن آن در کنار و یا داخل رودخانه‌ها از سوی دختران و پسران دم بخت از اتفاقات دیگری است که همچنان برخی از خانواده‌ها در روز طبیعت انجام می‌دهند تا بخت جوانان شان باز شود، آن‌ها معمولا پس از انداختن سبزه به داخل آب با شادی و دسته جمعی اشعار آی سبزه سبزه، بهارسبزه سبزه، سیزده روز بیه تی نومزه (در روز سیزده به در ازدواج می‌کنی) می‌خوانند و در آخر هم با زمزمه دعایی برای شکر نعمات خداوند، بار و بندیل را جمع می‌کنند و به خانه شان می‌روند.

گزارش از حامد گلی

انتهای پیام/س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۲ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
فرهنگ سازی و زتدگی با کروتا‌.....مسئولان هم خواهشا نحوه توزیع اقلام خوراکی را یاد بگیرن بد نیست..... کرونا تو صف های مرغ و.... بیشتره ها تا تو طبیعت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۰ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
آخر گزارش چرا این جوری تمام شد؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۷ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
با وجود کرونا و با اینکه تمام کشور تمام ایران داغ دارن حالا به هر دلیل عزیزی رو از دست دادن یا به واسطه بیماری کرونا روز طبیعت نمیان بیرون به احترام عزیزهاشون ما هم به احترام عزیزان مردم ایران داغ دار نمیام بیرون و تو حیاط خونه سیزده بدر میگیریم خدا کنه که این روز طبیعت به همه مردم ایران داغ دار خوش بگذاره و همه اوناهیم که مسافرت رفتن به سلامت به خونه هاشون برگردن
Iran (Islamic Republic of)
شنبه
۱۲:۵۷ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
یه جوری میگید پارک ها تعطیل که انگار درختا کرونا درست میکنن. مگه فقط تعطیلات برای مسافراست؟ پس مردم بومی چی حق ندارن توی این ۱۳ روز یه روز برن گشتی بزنن؟ خجالت نکشید شما که هر کاری می خوایید میکنید
Iran (Islamic Republic of)
حامد
۱۱:۴۶ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
هرچی مسافر بود اومدن و رفتن حالا که روز طبیعت شده میگین مردم مازندران تو خونه بمونید و بیرون نیایید ؟
خدایی فکر میکنید مردم گوش می کنن؟ چرا فکر میکنید تعطیلات فقط برای شماست و مردم محلی حق استفاده ندارن؟
اگه فکر میکنید نگاه من اشتباهه اول یه نگاه به رفتار های خودتون تو این تعطیلات بندازین بعد جواب بدین.
Iran (Islamic Republic of)
رامین
۱۱:۴۴ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
کلا باید پارک ها و جنگل ها رو تا یک سال تعطیل کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۱ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
دانشگاه و سینما و مدرسه و... همه تازه میخواد باز بشه
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۱:۴۳ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
وقتی مسافرت ها رو آزاد کردن این یه روز هم آزاد میذاشتن مردم و برن تفریحشونو بکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۴ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
اونایی که همیشه همه سال میرفتن سیزده به در در دامنه کوه روزشون رو سپری میکردن حالام با وجود کرونا بازم میرن ما هم که کس و کاری نداریم نمی رفتیم حالام نمیریم
Iran (Islamic Republic of)
مرجان
۱۰:۵۹ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
ما که نشستیم تو خونه مثل پارسال...دیگ واقعا نمیدونم باید چکار کرد