مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران به بیان توضیحاتی درباره مهمترین رخداد‌های نجومی که در سال ۱۴۰۰ رخ خواهند داد، پرداخت.

مسعود عتیقی مدیر انجمن نجوم آماتوری در گفت وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره رخدادهای نجومی که در سال جدید در آسمان رخ خواهند داد، گفت: در سال پیش رو به طور قطع به جز اتفاقات غیر مترقبه‌ای که در پهنه آسمان رخ خواهد داد رویداد‌های پیش بینی شده‌ای نیز رخ می‌دهد؛ که از جمله آن می‌توان به اولین رویداد شاخص ۱۴۰۰ که عبور بی خطر سیارک FO ۳۲، ۲۰۰۱ است، اشاره کرد؛ این سیارک از فاصله ۲ میلیون کیلومتری زمین در شامگاه روز اول فروردین ماه ۱۴۰۰ به صورت جرمی نقطه‌ای عبور کرد و این نزدیکی تا ۳۱ سال دیگر تکرار نخواهد شد.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ سه اَبَرماه (Supermoon) دیده می‌شود که اولین آن‌ها شبانگاه دوشنبه ۶ اردیبهشت تا بامداد سه شنبه ۷ اردیبهشت در آسمان قابل مشاهده است و این اَبَرماه بین بومیان آمریکا با توجه به فصل شکوفه‌های بهاری به ابر ماه صورتی معروف است.

عتیقی اظهار کرد: اَبَرماه بعدی شبانگاه چهارشنبه ۵ خرداد ۱۴۰۰ مشاهده می‌شود که به علت همزمانی آن با ماه گرفتگی در این شب، به ابر ماه خونین و یا اَبَرماه سرخ معروف است. سومین و آخرین اَبَرماه سال ۱۴۰۰، پنج شنبه ۳ تیر قابل مشاهده خواهد بود و نام این ماه کامل در بین بومیان آمریکا ابر ماه توت فرنگی بوده است.

به گفته‌ این مقام مسئول، ماه در گردش مداری به دور زمین، در کمترین و بیشترین فاصله با کره خاکی ما قرار می‌گیرد که اگر وضعیت ماه کامل با قرار داشتن ماه در کمترین فاصله با زمین همزمان و یا نزدیک باشد، به آن ماه کامل، " اَبَرماه " می‌گویند. دقت داشت باشیم که اساسا در هنگام طلوع و غروب ماه از آنجا که امکان مقایسه این همسایه زمین با عوارض طبیعی همچون کوه و درختان و یا ساختمان‌ها امکان پذیر است، قطر ماه بزرگتر از زمانی دیده می‌شود که ماه در میانه آسمان است؛ از سوی دیگر در وضعیت اَبَرماه، با توجه به نزدیکی فاصله ماه با زمین، قطر ماه نسبت به دیگر ماه‌های بدر گذشته و آینده قدری بزرگتر و ماه درخشان‌تر نیز دیده خواهد شد.

عتیقی اظهار کرد: رنگ‌های مورد اشاره در اَبَرماه صرفا یک نام گذاری بوده و تغییری در رنگ و یا شکل ماه در این شب‌ها ایجاد نمی‌شود.

عتیقی ادامه داد: دو ماه گرفتگی و دو خورشید گرفتگی در سال ۱۴۰۰ رخ خواهد داد که هیچ کدام آن‌ها در کشور ما قابل مشاهده نیستند و سال جاری هیچ خورشید و یا ماه گرفتگی در ایران نداریم.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ادامه داد: اولین ماه گرفتگی چهارشنبه ۵ خرداد ۱۴۰۰ رخ خواهد داد که به صورت کامل ماه در سایه زمین قرار می‌گیرد و در قاره استرالیا، جنوب شرق آسیا، غرب آمریکای شمالی و جنوبی و قطب شمال این ماه گرفتگی مشاهده می‌شود. همچنین پهنه‌ آب‌های اقیانوس اطلس، آرام و اقیانوس هند از جمله مناطق تحت پوشش این گرفت است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ادامه داد: دو هفته پس از این خسوف، خورشیدی گرفتگی حلقوی رخ خواهد داد که در روز پنج شنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۰، هنگامی که ماه در اوج زمینی و در فاصله ۴۰۴ هزار کیلومتری زمین قرار دارد و طبیعتاً قطر ماه کوچکتر از قطر زمین است به صورت حلقوی رخ خواهد داد.

عتیقی ادامه داد: این خورشید گرفتگی در شرق روسیه، غرب گرینلند و در کشور کانادا به صورت حلقوی و در قاره اروپا، شمال کشور آمریکا و بیشتر مناطق روسیه به صورت جزئی مشاهده خواهد شد. همچنین پهنه اقیانوس آرام در منطقه گرفت جزئی این کسوف است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ادامه داد: ماه گرفتگی شبانگاه پنج شنبه ۲۷ آبان و بامداد جمعه ۲۸ آبان رخ خواهد داد که در قاره استرالیا، بخش وسیعی از آسیا به جز ایران، در بیشتر اروپا، شمال غرب آفریقا و مناطق شمالی و جنوبی آمریکا این ماه گرفتگی قابل مشاهده است.

عتیقی ادامه داد: در ضمن آب‌های اقیانوس‌های آرام، اطلس و هند در مناطق تحت پوشش این ماه گرفتگی قرار دارند. خورشیدی گرفتگی کامل یکشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۰ رخ می‌دهد که در قطب جنوبگان به صورت کامل و در کشور آفریقای جنوبی به صورت جزئی دیده خواهد شد.

بارش‌های شهابی سال ۱۴۰۰

او گفت: بجز بارش‌های شهابی ابتدایی سال نو و همچنین بارش‌های جباری در مهر ماه، بارش اسدی در اواخر آبان ماه و دو پیکری در اواخر آذر ۱۴۰۰ که با وجود نور ماه و کم بودن تعداد شهاب‌های آن‌ها، بارش‌های خوبی برای مشاهده در سال ۱۴۰۰ نیستند؛ اما دو بارش که اولین آن‌ها بارش مشهور شهابی پرساووشی در میانه تابستان و بامداد جمعه ۲۲ مرداد به اوج خواهد رسید و تقریبا نور مزاحم این ماه در کل شب با توجه به اینکه ماه شب چهارم در اوایل شب غروب می‌کند وجود ندارد.

عتیقی اظهار کرد: بارش کوادرانتی ۱۴۰۰ امداد سه شنبه ۱۴ دی تقریبا بدون حضور نور مزاحم ماه و با امکان رصد ۱۰۰ شهاب در ساعت، شرایط خوبی برای مشاهده در سال جدیدی دارد.  سه ماموریت در اطراف مریخ در سال جدید وجود دارد که به طور قطع اکتشافات و تصاویر جالبی را از این سیاره سرخ همسایه زمین برای ما ارسال خواهد کرد.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار