به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، بیش از ٤٠ روستا در حریم شهر شیراز قرار گرفته که در دهه اخیر با گسترش خشکسالی و افزایش سیل مهاجرت به سمت کلانشهر شیراز بخش قابل توجهی از این جمعیت مهاجر به دلیل نداشتن درآمد کافی، توانایی خرید و اجاره منزل در شیراز را ندارند و به ناچار در حاشیه این کلانشهر و به ویژه در روستاهای واقع در حریم شیراز ساکن شدهاند در حالی که این روستاها زیرساخت کافی برای ارائه خدمات به این حجم انبوه جمعیت را ندارند.
نامش سلطان آباد است اما رنگ و بویی از سلطانی و آبادی ندارد و گویا سریال مشکلات این روستا پایانی ندارد. جمعیت نزدیک به ۱۶ هزار نفری روستای سلطان آباد این روزها با مشکلات عدیدهای از جمله جولان سگهای ولگرد در کوچهها که باعث ترس کودکان میشود، مواجه هستند و با وضعیت اسف بار نامناسب بهداشت، بوی نامطبوع فاضلاب، وضعیت نامناسب آسفالت و جاده و بحران بیآبی دست و پنجه نرم میکنند.
اگرچه در چند سال اخیر اجرای طرح عمرانی با هدف رفع مشکلات مردم روستا و جلوگیری از مهاجرت روستاییان و ایجاد حاشیهنشینی در شهرها در برخی از روستاها اجرا شده است اما به گفته اهالی این محل هنوز اقدامات لازم در شان مردم این روستا اجرا نشده است.
همچنین مردم این روستا از داشتن مکان تفریحی و فضای آموزشی، فرهنگی محروم هستند و علیرغم وعدههای مسئولان شهری تاکنون اقدامی عملی برای حل مشکلات این اهالی انجام نشده است.
دهقان از اهالی این روستا گفت: این روستا از هر جهتی که بخواهیم اشاره کنیم دارای مشکل است و مهمترین مشکل اصلی ما موضوع آب، نبود بهداشت و مبحث فاضلاب است که عاجزانه از مسئولان میخواهیم مردم این روستا را دریابند و از نزدیک شاهد رنج مردمان این روستا باشند.
او افزود: همچنین جاده و مسیر عبور و مرور این روستا در شأن مردم این منطقه نیست و نیازمند بهسازی و تعریض است.
دهقان خاطرنشان کرد: متأسفانه هیچ گونه اقدامی برای الحاق این روستا به شیراز انحام نشده است.در صورت عدم الحاق با توجه به ساخت ساز بی رویه و غیراصولی که در این محدوده در حال انجام است بروز معضلات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و کالبدی در آینده برای شهر شیراز متصور است.
خانم بیات، از دیگر اهالی این روستا، گفت: همانطور که به بهار نزدیک میشویم و هوا رو به گرمی میرود مردم این روستا با مشکل آب مواجه میشوند بطوریکه در روز تنها ۲ تا ۴ ساعت آب برای مصرف و انجام امورات روزانه داریم.
او همچنین با گلایه از نبود امکانات ورزشی، تفریحی و آموزشی در این روستا، عنوان کرد: مدیران و مسئولان تنها یک روز با فرزندانشان به این روستا بیایند و از نزدیک شاهد مشکلات باشند. همچنین بوی نامطبوع فاضلاب که از سمت کمربندی به مشام میرسد آزار دهنده است.
نایب رئیس شورای اسلامی شهرستان شیراز نیز به موضوع الحاق روستاهای گردخون، اقبال آباد و سلطان آباد به شیراز و چرایی به نتیجه نرسیدن این مطالبه مردمی اشاره و بیان کرد: پیگیری الحاق روستاهای مذکور از اوایل دهه ٩٠ کلید خورد و در سال ۱۳۹۲ با ورود نمایندگان مجلس و مسئولین ذیصلاح موضوع رنگ جدی تری به خود گرفت.
سعید فرمانی که عضویت چندین دوره شورای اسلامی سلطان آباد را در کارنامه دارد، افزود: استاندار فعلی فارس که در آن مقطع زمانی مسئولیت دفترفنی استانداری را بر عهده داشت از جمله مسئولانی بود که به جد حساسیت موضوع را درک کرده بود و نهایت تلاش خود را به اتفاق دکتر قادری، نماینده مجلس در شیراز انجام دادند تا این روستاها به شهر الحاق شوند.
او ادامه داد: متاسفانه در سال ۹۵ طی نامهای از سوی در دوره چهارم شورای شهر شیراز خطاب به شهردار این کلانشهر با الحاق روستاهای مذکور مخالفت و رونوشت آن به فرمانداری ارسال شد.
فرمانی با بیان اینکه تنها دلیل مخالفت شورای چهارم شیراز، استناد به نامه معاونت شهرسازی شهرداری این کلانشهر بود، گفت: در نامه مذکور قید شده بود اگر با الحاق این سه روستا به شهر موافقت شود، مابقی روستاهای حریم شهر نیز خواستار الحاق به شیراز میشوند و این مخالفت بیشتر به یک طنز شبیه بود تا یک نظریه کارشناسی!
او اضافه کرد: مخالفت به مانند این مثال بود که یکی از فرزندان خانوداده یک چیز معقول از والدین خود بخواهد و والدین نیز به بهانه اینکه ممکن است دیگر فرزندان این خواسته را داشته باشند با او مخالفت کنند.
عضو شورای روستای سلطان آباد خاطرنشان کرد: علیرغم اینکه در کمیسون الحاق روستاها به شهر، مسئولین و دستگاههای متعددی وجود دارند و دبیر جلسه نیز فرماندار است و علیرغم اینکه فقط شورای شهر مخالفت خود را اعلام کرد اما موضوع منتفی شد.
فرمانی افزود: این در حالی بود که در قانون قید شده که فرماندار اختیار دارد بر حسب دستور و بنا به تصمیم حاکمیتی، با الحاق روستا رو به شهر موافقت کند اما بعد از مخالفت شورای شهر وقت، ارادهای از فرماندار وقت نیز علیرغم پیگیریهای متعدد دیده نشد.
او همچنین با بیان اینکه حدود یکصدو بیست هزار سکنه غیر رسمی اطراف کلانشهر شیراز ساخته شده و بیش از ۹۰درصد آنها در روستاهای حریم شهر قرار دارند که روز به روز به دلایل مختلفی به صورت تصاعدی در حال گسترش هستند، گفت: این سکونتگاهها مشکلات زیادی از جمله بافت کالبدی، مشکلات امنیتی و اجتماعی و...در بر خواهند داشت.
نایب رئیس شورای اسلامی شهرستان شیراز تصریح کرد: این سکونتگاههای غیر رسمی به مانند کمربندی دور تا دور حاشیه کلانشهر شیراز را در بر گرفتهاند و در آینده نه چندان دور همانند غده سرطانی بر روی شهر شیراز نیز اثر خواهند گذاشت.
فرمانی ادامه داد: قانون، کنترل ساخت و سازهای خارج از طرح هادی در روستاهای حریم شهر را به عهده شهرداری گذاشته اما شهرداری به وظیفه خود به خوبی عمل نکرده است.
او با بیان اینکه حدود ۴۳روستا در حریم شهر شیراز وجود دارد که در همه آنها ساخت و سازهای غیر متعارف وغیر مجاز انجام میشود، گفت: اصفهان حدود یک دهه است که کل روستاهای حریم شهر را به محدوده خدمات شهری اضاف و تمام مسائل آنها را کنترل کرده است.
عضو شورای بخش مرکزی شیراز ادامه داد: کمیسیون معماری و شهرسازی شورای دوره پنجم شیراز نیز با استناد به شورای چهارم نامه مخالفت خود را با الحاق این سه روستا به شهر اعلام و اذعان کردند که با الحاق این روستاها به شهر عدهای سود جو و زمین دار بهره خواهند برد و اقدام به سوداگری و تفکیک زمین خواهند کرد.
فرمانی اضافه کرد: در حالی این موضوع مطرح شده که برای اثبات خلاف این ادعا همین بس که در سال ۹۵ که با الحاق سلطان آباد مخالفت شد این روستا حدود هزار هکتار زمین خام داشت اما امسال حدود پانصد هکتار زمین دارد؛ یعنی پانصد هکتار آن غیرمجاز تفکیک و ساخته شده و این وسعت از ساخت و ساز غیر مجاز برای یک روستا فاجعه است.
او با بیان اینکه اگر سال ۹۵شورای شهر با الحاق این روستاها موافقت میکرد این وسعت از حاشیه نشینی نداشتیم، گفت: پس مشخص میشود که عدم الحاق این روستاها به شهر هماکنون به خلوتگاه وجولانگاهی برای افراد سودجو جهت تفکیک و تغییر کاربری و ساخت و سازهای غیر مجاز تبدیل شده است.
نایب رئیس شورای اسلامی شهرستان شیراز خاطرنشان کرد: اگرچه دو ماه قبل طی دستور استاندار و پیگیری نمایندگان قرار بوده جلسهای در فرمانداری با ریاست فرماندار و با حضور شورای شهر و شهردار برگزار شود اما به نقل از یکی از مسولین مربوطه در فرمانداری در هفته گذشته طی نامهای موضوع پرونده سه روستای مذکور از طرف فرمانداری به مدیر کل سیاسی امنیتی استانداری ارجاع داده شده است.
فرمانی عنوان کرد: جمعیت روستایی همانند سلطان آباد بیش از پانزده هزارنفر است که مدیریت آن از عهده یک نفر به سمت دهیار خارج بوده و نارضایتی عموم را در بر داشته است.
فرزین خوارزمی، رئیس اداره عمرانی فرمانداری شیراز نیز اظهار کرد: مسائل و مشکلات در هر نقطه از شهر وجود دارد، به گونهای که این مسائل و معضلات گریبان گیر مردم شهر شیراز نیز هست و تنها مختص روستاها، حاشیهها و حریم شهر نیست.
او با اشاره به جاذبههای کاذب در کلانشهر شیراز افزود: این موضوع باعث شده که یک سری مهاجرتهای غیر اصولی و سکونتگاههای غیر رسمی و حاشیه نشینی در جنوب شیراز حادث شود.
خوارزمی، امکانات و خدمات دولت برای اهالی بومی روستای سلطان آباد شیراز را با توجه به پیش بینی طرح هادی مطلوب دانست و افزود: افراد به دلایل مختلفی از جمله خشکسالی، اشتغال به شیراز مهاجرت کنند و گرانی زمینهای این کلانشهر به دلیل توان مالی در حاشیه شهر به ساکن میشوند.
رئیس اداره فنی و عمرانی فرمانداری شیراز در پاسخ به این سوال که مصرف آب شرب این روستا جوابگوی اهالی این منطقه است؟ اظهار کرد: مشکل آب، لوله کشی و امکانات برای آن جمعیتی بومی روستای سلطان آباد که از قبل بوده، پیشبینی شده است نه برای مهاجران!
او گفت: اقداماتی که طی ۲ سال اخیر و با توجه به شرایط اقتصادی دولت و وضعیت اعتبارات و درآمدهای که دولت داشته، قابل قیاس نیست و چیزی در حد معجزه بوده است.
خوارزمی با اشاره به حفر چاه عمیق آبفای شهری در محدوده این منطقه، گفت: کمبود آب داریم و باید این مهم مدیریت شود و تلاش میشود امسال موضوع کمآبی این منطقه و شهرک شهید دستغیب مرتفع شود.
او همچنین با اشاره به بحث الحاق روستای سلطان آباد به شیراز نیز یادآور شد: طبق تبصره ۳ قانون تعیین محدوده و حریم، فرماندار یک شهر میتواند بنا به ضرورت و تشخیص خود یک روستا را که در حریم شهر قرار میگیرد درخواست الحاق آن را به وزارت کشور اعلام کند.
خوارزمی با اشاره به الحاق ۱۸ روستا و الویت بندی آنها، تصریح کرد: ما درخواست ۶ روستای دارای وضعیت بحرانی از جمله گردخون، سلطان آباد، کیان آباد، شاپورجان و ماه فیروزان را به مدت ۲ سال است که اعلام کردهایم که این الحاق به درازا کشیده شده است.
این مقام مسئول افزود: ما درخواست الحاق ۱۸ روستا را گرفتهایم و به شورای شهر ارجاع داده شده که با این موضوع موافقت نکردند و اعلام شد که ما نمیتوانیم جور روستاها را بکشیم و پول شهر را در روستا هزینه کنیم و این موضوع در کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر رد شد و منتظر تصمیم وزارت کشور هستیم.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/