علیرضا پورصباغ کارشناس و منتقد سینما در گفتوگو با خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص سریالهای نمایش خانگی گفت: سریال قورباغه یکی از خشنترین سریالهای تاریخ تولیدات نمایشی است که مشخص نیست این میزان از خشونت و نشان دادن مکرر آن، چگونه مجوز نمایش گرفته است؟
وی توضیح داد: موسیقی ریتمیکی که در پس زمینه صداهای اصلی سریال پخش میشود، در مسیر القای همان خشونت است. هدف سریال قورباغه رونمایی از خشونت آشکار نیست، قصد سازندگان پمپاژ خشونت و نهادینه کردن آن در ناخودآگاه مخاطب است.
مخالف سانسورم اما نه همیشه
در سکانسی از این سریال نوری (نوید محمد زاده) هدفون را روی سر خواهرش میگذارد و با دو نفر دیگر از همراهانش اقدام به قتل پدرش میکند و دخترک خردسال از آینه خودرویی که داخل آن سوار است، نحوه کشته شدن پدرش را تماشا میکند. سازنده کاملا حرفهای با جزئیات خشونت را بزک میکند. چنین صحنه ملتهبی توسط کمپانیهای هالیوودی هم ممیزی میشود، من از سانسور دفاع نمیکنم و نمیخواهم از این عبارت استفاده کنم، اما ممیزی، یعنی ممانعت از القاء ناهنجاریهایی که با جامعه ما نسبتی ندارد. پمپاژ تصاویری اینچنین خشن، هیچ سنخیتی با فرهنگ عامه ایرانی ما ندارد.
پورصباغ در ادامه افزود: در حالیکه قورباغه در قسمت اول پلیس کشی را طبیعی جلوه میدهد، سریال «ممنوعه» اجرای عدالت با اسلحه را عادی سازی میکند.
وی تصریح کرد: من الگوی قطعی برای ممانعت از نمایش خشونت ارائه نمیکنم، چراکه یکی از وجوه جذاب درام خشونت است، اما سوال اینجاست که این میزان از خشونت به درستی کارگردانی شده و به تصویر کشیده شده است یا خیر؟ قطعا فیلم هشت نفرتانگیز خشنتر از سریال قورباغه است و این فیلم از سیمای ملی پخش میشود، اما خشونت هشتنفرتانگیز هیچ القا و انجام خشونت در ناخودآگاه مخاطب را تبدیل به غریزه لذتجویانه نمیکند.
وظیفه وزارت ارشاد دفاع از حقوق سلبریتیهاست!
این کارشناس با انتقاد از وزارت ارشاد و سازمان سینمایی گفت: علی رغم نامهنگاریهای فراوانی که از جهات مختلف برای ممیزی دقیق سریال به وزارت ارشاد ارسال شد، چگونه هیچگونه نظارتی بر این سریال شکل اعمال نشد، لیست ممیزیهای وزارت ارشاد، یک هجویه مل بروکسی و پارودی به شدت مضحک است. حتی شنیدم که توصیه شد کاراکتر پلیسی که در قسمت اول سریال در نریشن تبدیل به مواد فروش شود و با دوبله این ماهیت این کاراکتر تغییر کند، اما وظیفه وزارت ارشاد، گویا تغییر کرده و صیانت از حقوق سلبریتیها، اولیتر از صیانت فرهنگ عامه ایرانی است. تعجب میکنم یکی از مقامات عالی وزارت ارشاد در مکاتباتی صیانت از حقوق سلبریتیها محترم از اجرای وظایف وزارت ارشاد برشمردهاند. آیا وزارت موظف به صیانت از قوانین و موازین نظارت بر محصول است یا دلخور نشدن چهرههای کشور برایش مهم است؟
وی بیان کرد: در محصولات آمریکایی که خشونت را به درستی تصویر میکنند، آسیب شناسی خشونت به صورت نامحسوس بخشی از محتوای اثر را دربرمیگیرد. عالیترین مقام وزارت ارشاد خود را موظف به صیانت از سلبریتیها میداند یا صیانت از فرهنگ ایرانی؟!
بیشتر بخوانید
این کارشناس در پایان گفت: سازمان سینمایی و وزارت ارشاد سیستم درجه بندی را با موفقیت نتوانست اجرا کند و با موانع قانونی از سوی دیوان عدالت اداری مواجه شد و در نتیجه درجهبندی را در سامانههای استریم ما رعایت نمیشود. برای کاربران سامانههای توزیع تولیدات نمایشی ما ردهبندی دسترسی لحاظ نشده و طبیعتا اگر کودک ده سال با چنین پمپاژ خشونتی در تولیدات شبکه نمایش خانگی مواجه شود، این خشونت در زیست فرد تاثیرات مخربی خواهد داشت.
خبری از امید در سریال قورباغه نیست
پورصباغ بدون اشاره به یکی از سریالهای نمایش خانگی گفت: پایان این سریالها هیچ جای امیدی برای مخاطب باقی نمیگذارد. در یکی از سریالهای شبکه نمایش خانگی میبینیم که فساد به شکل سیستماتیک وجود دارد و ماموران و موظفان مبارزه با این فساد مستاصل هستند!
پورصباغ گریزی هم به توزیع سریالهای ترکی در سامانههای وی او دی زد و گفت: چرا وی او دیها سریالهای ترکی که هیچ نسبتی با فرهنگ ما ندارد را پخش میکنند؟ همین امر باعث شده خروجی شورای مصوب کننده سریالهای سامانه اینترنتی تماشای فیلم و سریال با حضور افرادی نظیر آقایان مهدی روشن روان، احسان عبدیپور، میثم نورانی، فقط تولیداتی شبیه به همین سریالهای ترکی است و هیچ رسانهای جرات پرسش این سوال را ندارد و هیچ کمکی به بهبود این شرایط نمیکنند.
وی همچنین بیان کرد: از مسئولین ساترا سوال میکنم این نهاد موظف بر نظارت کیفیت محصولات است، اما همین کار را که نمیتواند به درستی انجام دهد، هزینه اشتراکها را هم نمیتواند مهار کند. چرا هزینه اشتراک نت فیلیکس از سامانههای داخلی فقط ۵ هزار تومان بیشتر است.
خشونت امری عادی است و مشتری دارد!
شهرام خرازیها کارشناس ارشد رسانه و منتقد سینما در گفتوگو با خبرنگار ما گفت: خشونت موجود در سریالهای شبکه نمایش خانگی در حد همان خشونتی است که در سینما و تلویزیون ایران عرضه میشود. ممکن است در بعضی موارد دوز این خشونت در سریالهای شبکه نمایش خانگی مثل قورباغه افزایش داشته باشد، اما در نهایت اگر برآیند کلی محصولات این شبکه را در نظر بگیریم، تفاوت چندانی بین شبکه نمایش خانگی با سیما و سینما ملاحظه نمیشود. خشونت به هر حال از دیر باز تا کنون یک عامل جذابیت و فروش برای محصولات هنری محسوب شده و همچنان هم این نقش کلیدی را در تمام کشورهای تولید کننده محصولات تصویری و نمایشی بر عهده دارد.
وی در پایان اضافه کرد: صورت ظاهری قضیه این است که خشونت امری نکوهیده و مذموم است، اما در باطن و عمل، مردم واقعا خشونت را دوست دارند. استقبال ایشان از فیلمها و سریالهای خشن خود بهترین گواه بر این ادعاست. گرایش کارگردانهای ایرانی به طرح موضوعاتی مثل شوخیهای جنسی، خشونت و خودکشی در آثار خود، عجیب نیست. این گرایش در همه کشورها دیده میشود و خاص کشور ما نیست، زیرا این موضوعات خواست مردم است و مشتری دارند.
انتهای پیام /
این سریال سلیقه ای هست بعضی ها دوست دارند بعضی ها هم خوششون نمیاد
اما در کل با فرهنگ بیشتر خانواده های ایرانی جور در نمیاد
دائم در حال فحاشی و بدزبانی هستند
اختلافات خانوادگی و دعوای خواهر و برادری و پاپوش درست کردن برای هم.
واقعا نویسندگان اجراکنندگان ابنجور فبلم ها مریض و روانی هستند بهد ادعا دارند هنرمند هستند
هنری که مردم رو نابود کنه از بمب هسته ای بدتره.
چه کارشناسی که هیچی نمیدونه خخخخخخخخ
برو اقا برو یکم فیلم ببین
فاز؟
چرا مقایسه نامربوط میکنید؟ کشورای دیگه بماچه؟ الان من از امریکا و انگلیس و اروپا تعریف کردم که اونا برام مهم باشن که قضاوت میکنی؟؟تا آدم حرف میزنه میگن امریکا و اروپا و یمن و سوریه و غرب زده و فلان!مام قدر کشورمونو میدونیم، باباهای ماهم دارن برای این مملکت بیشتر از امثال یسری بیکار که فقط بلدن کامنت بذارن و مردمو متهم کنن بیشتر میجنگن ...الان من اسم امنیت اوردم؟ گشنگی اوردم؟ چه ربطی به امنیت داشت؟عادت کردین به قضاوت، تا ادم حرفی میزنه انگ غرب زدگی میچسبونین، جواب قضاوتاتو هم میخوای اون دنیا بدی! خدا بهتون عقل داده یچیز واقعیه تو جامعه میبینم یعنی تو معتاد نمیبینی؟ اگه فیلم درباره اعتیاد بسازن واقعیت نیست؟؟راجع به دزدی بگن واقعیت نیست؟؟خودتون یجوری حرف میزنین و خودتون دارید توجیه میکنید حرفی ک زده نشده، چه ربطی داره ..قیمه ها رو میریزی تو ماستا چرا؟؟ الان حرف من اخه چه ربطی داره به یمن و اروپا و سوریه داشت؟؟؟ نمیدونم فقط خدا کمکت کنه عزیزجان
ما نه ندید بدیدیم نه غرب زده
شما هم سلامت و شاد باشی عزیزجان
با ملاطفت بنویس
من با سوختن اون مرده تو قسمت جدید خیلی کیف کردم جزغاله شد
حالا انگار تو مملکت پر از امید و اینده درخشان یه جَون بدبخت داریم زندگی میکنیم و دولت داره بهمون هر روز امید به زندگی میده
خشونت نیست هر روز قیمت مرغ و گوشت بالا میره؟ قیمت خونه دو پتری میلیاردی شده؟ دلار بالا بالا میره؟ فقط یه خون و خونریزی و گلوله و تفنگ تو یه فیلم خشونته!
فعلا که ما داریم تو خشنترین سریال دنیا زندگی میکنیم کسیم نمیاد انتقادی کنه
این فیلم عالیه
کسی هم ایراد بگیره خشنه مشخصه فیلم رو ندیده اصلا
خشن کجا بود؟ تو این ۱۱ قسمت من دو صحنه خشن بیشتر ندیدم که اونم شدتش از خشونت خیلی از سریالا و بیلمای خودمون کمتره، اصلا یچیز معمولی، هالیوودی؟؟ خخخخ
اخه آدم چی بگه، یکیم کارش درسته فازتون اینه، چتونه؟
خیلی فیلم درجه یکی است که حقیقته، حقیقتم تلخه!
فیلمو ندیدی دیگه فقط خبرو خوندی
من که چیز خشنی ندیدم والا
بعدشم تو هر قسمت تاکید میشه بالای ۱۸ سال ببینه با اینکه جز قسمت اول صحنه خشن دیگهایی من ندیدم
حالا یکی خلاقیت داره ، استعداد داره، بکوبید فقط! هربار واقعیت جامعه رو نشون بدن میگین اله و بله باشه شما خوبید! عادتتونه فقط بکوبید!
اول برید فیلمو ببینید یه بیلم هالیوودیم ببینید بعد بیا طومار مختار بنویس
خشن؟؟ واقعا چی میشه گفت:)
در جواب شما :
بله گشنه ام
امنیت ندارم ( تو اگه زن باشی میفهمی)
کمبود دارم ( مالی ، فرهنگی و ...)
و کلی چیز دیگه
یه سریال خوش ساختم که اومده چشم ندارین ببینین.واسه همینه سینمای ایران عقب افتادست
برو بابا فیلم شرایط سنی داره که همون اولش زدن
شما هم از نظر عقلی سنتون به این فیلما نمیخوره نگاه نکنید
انتقاد پخته ای نبود
از منتقد تقاضا میشه با دقت بیشتری سریال رو تماشا کنه و نقد بیطرفانه ای ارائه بده
و به نظر بنده که 20 سال در زمینه سینمای حرفه ای فعالیت داشتم
حرفه ای ترین سریالی هست که تابه حال تو ایران تولید شده
و اون خشونت که نشون میده همین الان ده برابرش توی جامعه خودمون هست
من خودم دامپزشکم
هفته قبل مطب بودین یادتون رفته؟
پس سریالای آبگوشتی و ترکی و هندی خوبه