جزئیاتی از مصوبه مجلس در خصوص افزایش حق السهم اپراتور‌ها و حواشی مطرح شده درباره آن، در این گزارش گردآوری شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، شاید یک دهه پیش وقتی با صدای فراز و فرود بوقی ممتد با کلافگی منتظر اتصال رایانه خود به اینترنت بودیم هیچ گاه باور نمی‌کردیم که روزی در هر زمان و هر مکان، ابعاد مهم زندگی خود را به اینترنت وابسته بدانیم و هزینه تامین آن برایمان به دغدغه‌ای بزرگ تبدیل شود؛ اما حالا ویروس کرونا هم به این موضوع دامن زده و باعث شده که حقیقی‌ترین بخش‌های زندگیمان هم مجازی شوند و وابسته به اینترنت. در این میان طبیعی است که هزینه‌های تامین حجم مورد نیاز اینترنت برای اقشار مختلف مردم، از معلم، دانش آموز و دانشجو گرفته تا استارتاپ‌ها و مشاغل فعال در فضای مجازی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار باشد تا اندازه‌ای که اتصال یا قطعی اینترنت می‌تواند بخشی از زندگی افراد را فلج کند.

ماجرای مشاجره وزارت ارتباطات با مجلس بر سر حق السهم اپراتورها چه بود؟

حالا اهمیت اینترنت در زندگی مردم به اندازه‌ای برجسته شده که در برخی موارد به دست‌آویزی برای نیل به برخی از مقاصد تبدیل شده است. بیش از یک ماه پیش مصوبه‌ای در مجلس شورای اسلامی مطرح شد که جار و جنجال‌های زیادی را به همراه داشت. برخی این رخداد را افتاء به رای کرده و برخی نیز مقابل آن ایستادند. در این گزارش به بررسی جنبه‌های مختلف حواشی مصوبه مجلس در حوزه افزایش حق السهم اپراتور‌های ارائه دهنده خدمات مخابراتی پرداخته خواهد شد.

برای بررسی حواشی مذکور ابتدا نیاز است به معرفی و شفاف سازی وظایف ساترا پرداخته شود. سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی که اختصارا به عنوان «ساترا» شناخته می‌شود در سال ۹۴ تشکیل شده و تمام نهاد‌های حاکمیتی شامل دولت، مجلس شورای اسلامی، مرکز ملی فضای مجازی، نهاد‌های نظارتی نظیر شورای نگهبان و سازمان بازرسی کل کشور و سایر ارکان قوه قضائیه در لزوم انجام تنظیم‌گری رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر توسط ساترا «به نمایندگی از سازمان صداوسیما» متفق‌القول هستند. این سازمان وظایفی را برای ارائه محتوای مناسب در حوزه صوت و تصویر فراگیر برعهده داشته و نظام نامه‌ها و مصوباتی را در همین راستا تهیه و تدوین می‌کند.

جزئیاتی از اصل قضیه مصوبه مجلس 

مصوبه‌ای که مجلس شورای اسلامی برای هزینه‌های اپراتور‌های ارائه دهنده خدمات مخابراتی به تصویب رسانده بود به دو بخش متفاوت تقسیم می‌شد؛ بخش اول این که بودجه مصوبی که در ردیف بودجه وزارت ارتباطات قرار دارد رقم ۷ هزار میلیارد تومانی است که از سوی اپراتور‌ها باید به وزارت ارتباطات پرداخته شود، این در حالی است که بر اساس بررسی‌های انجام شده این رقم به بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان می‌رسیده و در این میان ۳ هزار میلیارد تومان بیش از ردیف مصوب بودجه توسط اپراتور‌ها پرداخت می‌شده است. مجلس شورای اسلامی در مصوبه خود اپراتور‌ها را موظف کرده که رقم ۷ هزار میلیاردی را به ۱۰ هزار میلیارد افزایش دهند و ۳ هزار میلیارد آن را به ساترا بسپارند. ساترا در این بین وظیفه نظارت بر تخصیص و تحقق این بودجه را بر عهده دارد و از طرفی باید یک سوم این بودجه را بین استارتاپ‌ها و مابقی را بین ۲۶ دستگاه فعال در حوزه صوت و تصویر فراگیر تقسیم کند.

بخش دوم این مصوبه مربوط به حق السهم اپراتور‌ها است که ۱۰ درصد افزایش یافته، اما بر اساس گفته‌های مجتبی رضاخواه عضو هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق مجلس میزان پرداختی اپراتور بابت حق السهم کما فی السابق باقی خواهد بود و ۱۰ درصد مازاد توسط خود اپراتور برای سرمایه‌گذاری در حوزه توسعه ارتباطی مناطق محروم هزینه خواهد شد که قطع به یقین این موضوع به سود اپراتور‌ها خواهد بود و سودآوری را برای آن‌ها به همراه خواهد داشت.


بیشتر بخوانید


وقتی وزیر ارتباطات افزایش هزینه‌های خیالی اپراتورها را به گرانی اینترنت ربط می‌دهد

پس از تصویب این مصوبه در مجلس شورای اسلامی وزیر ارتباطات با انتشار استوری‌ها و توئیت‌هایی در صفحه مجازی خود انتقاد‌ها و اظهاراتی را مطرح کرد که چیز‌هایی خلاف این موضوع را بیان می‌کردند و ابهام‌های زیادی را برای مردم به وجود آوردند. او در فعالیت‌های خود در فضای مجازی عنوان کرد که این افزایش مالیات اپراتور‌ها مستقیما برای صدا و سیما خواهد بود.

محمدجواد آذری جهرمی همچنین اظهار کرده بود که این افزایش‌ها و تغییرات در هزینه‌کرد اپراتور‌ها باعث می‌شود که خطر ورشکستگی اپراتور‌ها را تهدید کند و آن‌ها مجبور هستند برای جبران این منابع مالی، خدمات خود را گران‌تر از قبل کنند و در این میان حساس‌ترین خدمت اپراتور‌ها به مردم در دوران شیوع ویروس کرونا، اینترنت است که وی با علم به این موضوع سیبل تیراندازی خود را «گرانی اینترنت» قرار داد.

کاربران فضای مجازی و مخاطبان وزیر هم درباره اصل موضوع بی اطلاع بودند و برای تامین اینترنت خود نگران، بنابراین با اطلاع رسانی نصفه و نیمه وزیر و احتمالاتی که در استوری‌های خود مطرح کرده بود، موضع گیری‌هایی نیز از سوی کاربران برای مصوبه مذکور صورت گرفت حال آن که اصلا اپراتور‌ها قرار نیست بر طبق این مصوبه مبلغ بیشتری را پرداخت کنند و یا متضرر شوند.

البته پس از طرح این ابهامات، مجلس اعلام کرد که اپراتور‌ها حق افزایش تعرفه ارائه خدمات را ندارند و به هیچ وجه در سال آینده اینترنت گران نخواهد شد، اما باز هم شفاف نبودن همه ماجرا می‌توانست اذهان عمومی را دچار درگیری و ابهام کند.

در ادامه استوری‌ها و توئیت‌های منتشر شده از سوی آذری جهرمی و سوگیری‌های برخی دیگر از مسئولان وزارتخانه او در این ماجرا را مشاهده می‌کنید:

استوری وزیر

استوری وزیر

استوری وزیر

استوری وزیر

استوری وزیر

استوری وزیر

توئیت آذری جهرمی

توئیت فلاح جوشقانی

توئیت فلاح جوشقانی


بیشتر بخوانید


اپراتورها پول اضافه‌تری به دولت پرداخت نخواهند کرد؛ ثابت بودن تعرفه ارائه خدمات منطقی است

پس از رخداد این اتفاق ها، با پیگیری خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، جوابیه و شفاف سازی مجلس درخصوص این مصوبه دریافت شد. در این راستا با مجتبی رضاخواه رئیس فراکسیون اقتصاد دیجیتال و حکمرانی داده مجلس شورای اسلامی گفت‌وگوی اختصاصی را ترتیب دادیم که در ادامه جزئیات آن را مطالعه می‌کنید:

رضاخواه گفت: درآمد دولت از اپراتور‌ها مبتنی بر فرمولی است که سال‌ها است به کار گرفته شده و ۲۸ درصد کل درآمد اپراتور‌ها توسط دولت اخذ می‌شده است. ابتدا دولت در لایحه بودجه این عدد را ۷ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته بود، اما ما معتقدیم که این عدد حداقل ۱۰ هزار میلیارد تومان است و شاید هم بیشتر؛ این عددی است که هم اکنون نیز اپراتور‌ها به دولت پرداخت می‌کنند. وقتی این موضوع شفاف شد برخی اجرای این مصوبه مجلس را باعث گرانی اینترنت عنوان کردند، اما این مبلغی است که اپراتور‌ها از قبل به دولت پرداخت می‌کردند، چیز جدیدی نیست و طبیعی است که دولت هیچ گونه هزینه اضافه‌ای را روی دست اپراتور‌ها نخواهد گذاشت.

وی در تشریح جزئیات مصوبه مجلس بیان کرد: در کنار این ۲۸ درصد، مجلس مصوبه‌ای را داشته است که سهم دولت را ۱۰ درصد افزایش می‌دهد و پیشنهاد ما این است که این ۱۰ درصد صرفا در حوزه توسعه زیرساخت توسط خود اپراتور‌ها سرمایه‌گذاری شود. این سرمایه‌گذاری برای اپراتور‌ها و شبکه ملی اطلاعات منجر به افزایش تعرفه اینترنت نخواهد شد به این دلیل که به طور معمول اپراتور‌ها نیاز به سرمایه‌گذاری داشته اند و این مصوبه فقط به نحوی این سرمایه‌گذاری را اجباری می‌کند دلیل آن هم این است که درصورت عدم سرمایه‌گذاری اپراتور‌ها در این حوزه، کیفیت ارائه خدمات در فضای مجازی و ارائه اینترنت کاهش پیدا خواهد کرد.


بیشتر بخوانید


ماجرای ارجاع دوباره مصوبه حق السهم اپراتورها به کمیسیون تلفیق

گفتنی است؛ ساز و کار کلی مجلس شورای اسلامی بر این اساس است که مصوبات دارای تعداد پیشنهاد زیاد، دوباره به کمیسیون مربوطه خود ارجاع می‌شوند تا پیشنهاداتی که برای اجرا یا تصویب آن مطرح شده است مورد بررسی قرار بگیرد؛ مصوبه مذکور نیز به همین دلیل ارجاع شده است، اما باز هم برخی از افراد با انتشار محتوای نادرست در فضای مجازی عنوان کرده اند که مجلس از موضع خود عقب نشینی کرده و قرار است در این مصوبه تجدید نظر کند در صورتی که این موضوع اساسا نمی‌تواند مورد قبول باشد و باید تا زمان اعلام رسمی نتایج توسط مجلس منتظر ماند و به محتوا‌های غیر واقعی اعتنا نکرد.

گزارش از عطیه طالب‌پور

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
کامران
۲۱:۲۳ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
آقای وزیر جوان
شما به فکر مردمین یا اپراتورها یا بودجه خودتون یا..؟
پس حق اشتراک محتوا که درآمد خوبی برای کاربرا توی کشورایی که سیاستمدراش به جای لفاظیای انتخاباتی و ربط دادن مشکلاتشون به در و دیوار و تحریم، به معیشت مردمشون دارن، توی ایران چی میشه؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۱ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
گرانی اینترنت =
۱- سلامت چشم
۲-سلامت عقل
۳- دور شدن افکار منفی از جوانان و تمایل به ازدواج
۴-تقویت ایمان جوانان و نماز اول وقت
و...
اینترنت همان شیطان معلق است که نه تنها ایران که کل دنیا رو درگیر خودش کرده ،خیلی چیزها رو اگه از اون ور دنیا با خبر نشیم بهتره ،زندگی خودمونو میکنیم. امیدوارم نابود بشه این اینترنت.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۶ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
۱. گرون شدن یک شبه ی اینترنت همراه با همکاری همزمان دو شرکت اینترنت همراه .
۲. حذف یک باره ی بسته های شبانه اینترنت همراه .

واکنش وزیر : توییت زدن و ظاهرا گزارش دادن به نهاد مربوطه

نتیجه : ظاهرا هیچی !

آقای وزیر شما اگر دلت به حال گرونی آینده بسته ها میسوزه ؛دستور بدید یا پیگیری کنید اول بسته های شبانه رو بگردونند و سپس بسته هاهی اقتصادی که حذف شده رو برگدونند ..

هنوز یادمون نرفته که سر فروختن آنتن های صداوسیما چه واکنش هایی نشان دادید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۳ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
دارید از اعتماد عمومی برای بازی های سیاسی استفاده می کنید نتیجه ش هم کاملا مشابه عدم اقبال مردم به نرم افزار های سروش و.. بعد از فیلتر تلگرامه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۳ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
دارید از اعتماد عمومی برای بازی های سیاسی استفاده می کنید نتیجه ش هم کاملا مشابه عدم اقبال مردم به نرم افزار های سروش و.. بعد از فیلتر تلگرامه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۵ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
وزیر جوان فقط دوستت داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۹ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
فعلا وزیر ارتباطات اهداف انتخاباتی دارن بنابراین تحرکات و ژست های دلسوزانه زیاد دارن !
Iran (Islamic Republic of)
sina
۱۴:۰۸ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
جلوی 3 هزار میلیارد هپلی هپو رو گرفتن، معلومه که ننه من غریبم بازی در میارن
احسنت به مجلس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۱ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
به جای این کارها بیایید حجم های بیشتری رو در بسته ها ی اینترنتی قرار بدید، الان یک ویدو ساده چند دقیقه ای نگاه میکنی صد تا دویست مگ حجم مصرف میکنه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۰ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
این آذری جهرمی هم کاسه ای زیر نیم کاسه داره، یاد برادران جهانگیری و روحانی آدم میفته.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۳ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
تنها پشت پرده این اقدام مجلس انقلابی در واقع محدود کردن فعالیت و حضور مردم در اینترنت و صفحات اجتماعی است چراکه همه مسئولان بخوبی می دانند که اینترنت و صفحات اجتماعی بزرگترین دشمن همه سیاست های همه دولتمردان در دنیا هستند از طرفی دیگر از نظر اقتصادی اینترنت کمک زیادی به نظام خواهد کرد و یک منبع درامد عالی و تمام نشدنی برای نظام هست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۳ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
دقیقا درسته حرف شما، اما این مدل طرز تفکر و فیلترینگ هیچ کمکی نمیکنه و بلکه مردم رو حریص تر میکنه.
الان خیلی از مردم دارن تو جمع ها میگن اینا تلگرام رو فیلتر کردن تا فسادها پنهون بمونه و الان خیلی ها دارن میگن معلوم نیست که چرا اینا اینقدر از اینترنت میترسن که همش گرونترش میکنن، این قضیه اصلا برای آبروی نظام چه در داخل ایران و چه در داخل خوب نیست، همونجور که رهبری هم تو صحبت هاشون گفتن قبلا هم ماهواره ها وورادیوهایه مختلف بود که بر ضد ما فعالیت میکردن، حالا بیشتر شده با فضا مجازی اما باید همه قوا تلاش کنن تا گرونی ها از بین بره تا ضد انقلاب دست آویزی نداشته باشه برایه این هجمه ها ووحساسیت مردمم کم بشه نسبت به مخالفت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۸ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
وزرای بی کفایت از رییس شون خط می گیرن جا داره مجلس کلا کابینه دولت رو منحل کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۷ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
وزیر جوان و مجلس؟ مردم رو چی فرض کردید!!!؟؟؟
به عنوان مثال وقتی یک بسته اینترنتی میانگین 20 روزِ میشد استفاده ش کنی، الان 10 روزه تموم میشه، با همون استفاده ها، دیگه چه نیازی به گرون کردنِ!!!
اونوقت اگه ماهی 1 یا دو بسته میخریدم، الان باید 3 یا 4 تا بسته بخریم، با همون قیمت ولی دفعات بیشتر..

خسته ایم از همتون سود جوها که همش دستتون تو جیب مردم مظلومه. خدا نگذره ازتون..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۶ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
چی ارزونه که اینترارزون باشه تمام مسعولان عمدی همه چیزراگران میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۶ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
چی ارزونه?
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۴ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
وزیر جوان و مجلس؟ مردم رو چی فرض کردید!!!؟؟؟

به عنوان مثال وقتی یک بسته اینترنتی میانگین 20 روزِ میشد استفاده ش کنی، الان 10 روزه تموم میشه، با همون استفاده ها، دیگه چه نیازی به گرون کردنِ!!!
اونوقت اگه ماهی 1 یا دو بسته میخریدم، الان باید 3 یا 4 تا بسته بخریم، با همون قیمت ولی دفعات بیشتر..

خسته ایم از همتون سود جوها که همش دستتون تو جیب مردم مظلومه. خدا نگذره ازتون..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۰ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
این وزیر فقط به فکر سود و زیان اپراتورهاست
اصلا شرایط اقتصادی مردم براش مهم نیست
Iran (Islamic Republic of)
m
۱۱:۵۵ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
باید بخندم بخدا چون گرون شده تعرفه ها دوماه الان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۵ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
آیا میدانستید بعد از وزارت نفت، وزارت ارتباطات بیشترین درآمد را دارد؟ آنهم از جیب ما مردم!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۲ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
آقای آذری باندازه بیش از کافی آبروی همشهریان و هم‌استانیها و هموطنان را نبرده اید؟ دیگر بس نیست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۵ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
دولت
خجالت نمی کشید که اینترنت ایران از اینترنت پاکستان ضعیف تره و همش نویز داره
به نظرم دولت و اپراتورها باید خسارت قطعی اینترنت و سرعت دروغین و کیفیت ضعیف پرداخت کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۱ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
اصلا کلا دیگه أخبار برام مهم نیست
میگم هرچی اتفاق افتاد دیگه مهم نیست
کلا با دنبال کردن این اخبار سیاسی و اقتصادی فقط آدم سر درد و پریشانی روحی و روانی میگیره
مدام استرس و..
Romania
ناشناس
۱۰:۴۳ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
چقدر ارزان!
Germany
ناشناس
۱۰:۴۰ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
این به مراتب بدتر از احمدینزاد خواهد شد و از الان داریم گندش میکنیم در اینده باهاش مشکل فراوان داریم چون خیلی قدرت طلب و موذی تشریف دارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۴ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
آقای آذری، حرف زدن دیگه بسه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۹ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
این حرفا همش حرف مفته
وقتی حرف از گرونی بشه قطعارون میشه
Iran (Islamic Republic of)
سیاوش
۰۹:۰۱ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
اين وزير از روز اول مشخص بود كاسه اي زير نيم كاسش هست كسايي پشتش هستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۹ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
مجلس اومده پولی که اپراتور ها میدن رو هدفمند کنه نه اینکه بیشتر پول بگیره

ربطی هم به قیمت اینترنت نداره
اگه بعضی ها الکی ربطش ندن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۶ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
هر چی گفتن گرون نمیشه .شد.
گفتن دلار بالا نمیره ولی ما دیدیم میره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۴ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
یادمه شما توی کرونا هم اوایل میگفتین شایعس سال بعد افزایش قیمت اینترنت داشتیم باید اول سایت یه عذر خواهی بزرگ بزنید!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۰ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
عزیزم
اینترنت گران شد.
امیدوارم به گوش مسئولین برسه و ارزان بشود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۹ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
سلام. میگم حالا که حرف از اینترنت زدید، میشه از مسئولین محترم سوال بفرمایید: تکلیف هزینه های برق و اینترنتی که واسه مثلا کلاسهای مجازی تا حالا پرداخت کردیم، چی میشه؟! یا نه اصلا حقوق والدینی که به جای معلمان محترم به فرزندانشون در منزل درس می دن چقدر است؟ماشالله برخی معلمان توی این دوران خودشون رو خیلی خسته کردند از بس با بچه ها کار کردند..حتی زحمت چک کردن تکالیف بچه ها رو هم به خودشون نمی دند و کلاسها رو گروه بندی کردند و خود بچه با نظارت والدین اشکالات هم رو می گیرند.! امثال ما کم نیستند که برای کمک به فرزندان(خصوصا مقطع ابتدایی) دست به دامن دانلود کلیپهای آموزشی از اینترنت شدند تا هم خودشون متوجه بشن چطور باید به بچه ها درس بدن و هم بچه ها درسها رو بهتر یاد بگیرند.... پدرمون دراومد اینقدر هزینه اینترنت و برق دادیم...
Iran (Islamic Republic of)
پسا اینترنت
۰۷:۴۲ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
خخخخ
نتیجه اش اینه دیگه همین اینترنت رو هم نمی تونییم بخریم!!!!
بابا یکی هم یه چی رو ارزون کنه...عجبا
آخرین اخبار