چند وقتی است که سر و صدای تلف شدن هزاران ماهی دریای خلیج فارس به گوش می رسد اما تاکنون محیط زیست واکنشی به این ماجرا نشان نداده است.

 

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، دریا یکی از عناصر طبیعت است که در کنار جنگل و کوه برای انسان ارزش والایی دارد، اما گاهی این عناصر با ارزش توسط انسان مورد تعرض و در نهایت در معرض نابودی قرار می‌گیرند. یکی از تعرضاتی که سبب تخریب زیست محیطی دریا‌ها می‌شود، آلودگی آب‌های دریاست، آلودگی‌هایی که تنها به دریا ختم نمی‌شوند بلکه تمام جانوران دریایی و آبزی را در عرض چند دقیقه نابود می‌کنند و به کام مرگ می‌کشانند.

بیشتر از یک هفته است که از خبر مرگ هزاران ماهی در سواحل خلیج فارس به ویژه ساحل عسلویه می‌گذرد، عکس‌ها و فیلم‌هایی که منتشر شده نشان از مرگ خاموش هزاران ماهی آبزی داشت که به دلایل مختلفی تلف شده بودند.

گذر از میانکاله و مرگ بیش از ۱۸ هزار پرنده مهاجر و مرگ هزاران ماهی آبزی در سواحل خلیج فارس تراژدی غمگین و تکراری است که توسط انسان‌های فرصت طلب اتفاق می‌افتد. این در حالی است که این موضوع زمانی رسانه‌ای شد که عکس و فیلم‌های آن توسط افراد در فضای مجازی منتشر شده بود، ماهی‌های تلف شده، همگی از یک نوع با ارزش و از گونه تن ماهیان بودند.

مرگ هزاران ماهی در خلیج فارس/ مرگ هزاران پرنده مهاجر به مرگ هزاران ماهی آبزی ختم شد

محمدرضا محبوب فر کارشناس محیط زیست در گفت وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، درباره علت این اتفاق، اظهار کرد: متاسفانه طی روز‌های اخیر شاهد مرگ صدها گونه ماهی در پایتخت انرژی کشور (عسلویه) بودیم و علت مرگ این ماهی‌ها تخلیه پسآب کارخانه پتروشیمی به داخل آب و آلودگی زیست محیطی عنوان شده است.

او در ادامه بیان کرد: بر اساس شواهد و مدارک موجود امواج دریا بسیاری از این گونه‌ها را به ساحل آورده است، همچون مرگ و میر پرندگان در میانکاله  که تاکنون علت درست و دقیقی درباره مرگ این ماهی‌ها اعلام نشده و اطلاعات بسیار متناقض است.

این کارشناس محیط زیست با اشاره به عواملی که دریا را آلوده می‌کند، گفت: از جمله عوامل مرگ و میر و انقراض ماهی‌ها، توسعه مراکز پتروشیمی و پالایشگاه ها است.

محبوب فر تصریح کرد: سازمان شیلات به صورت مکرر به این مسئله معترض بوده است، اما سازمان حفاظت محیط زیست کشور، وزارت نفت و وزارت صنعت، معدن و تجارت تا به امروز به این اخطار‌ها و اعتراضات سازمان شیلات توجهی نکرده است.

او با اشاره به اینکه باید علت یابی صحیحی در این باره انجام شود، افزود: مقامات استان بوشهر و عسلویه درباره این حادثه سکوت کرده‌اند، سکوتی که منجر به تخریب محیط زیست می‌شود.

این کارشناس محیط زیست عنوان کرد: مطابق با اصل ۵۰ قانون اساسی و ماده ۱۳ قانون مدیریت پسماندها، تخلیه پسماند در محیط زیست ممنوع است و چنین اقدامی قطعا جرم تلقی می‌شود و باید بدون هیچ ملاحظه کاری با متخلفان برخورد کرد.

او بیان کرد: بر اساس بررسی‌هایی که توسط سازمان شیلات انجام شد، علت تلف شدن این ماهیان در سواحل عسلویه تخلیه پسماند صنعتی بوده است، پسماند صنایعی که این روز‌ها در نزدیکی سواحل گسترش یافته‌اند.

محبوب فر با بیان اینکه آمار دقیقی از تلفات ماهیان اعلام نمی‌شود، گفت: سازمان محیط زیست باید اقدام موثری در برابر این حوادث و مشابه آن انجام دهد و اطلاع رسانی صورت گیرد، چراکه این سازمان حریف صنایع آلاینده نمی‌شود.

مرگ هزاران ماهی در خلیج فارس/ مرگ هزاران پرنده مهاجر به مرگ هزاران ماهی آبزی ختم شد

همچنین بهزاد حیدری سرپرست معاونت صید و بنادر ماهیگیری اداره کل شیلات استان بوشهر در این باره گفت: هم اکنون نمونه‌برداری از ماهیان تلف شده انجام شده و برای تشخیص علل و عوامل دقیق وقوع این حادثه به مراکز آزمایشگاهی ارسال شده‌ است.

وی ادامه داد: به دلیل پراکندگی مرگ و میر این ماهیان در ساحل عسلویه و نخل تقی برآورد دقیقی از میزان این آبزیان تلف شده وجود ندارد.

حیدری اظهار کرد: توسعه و گسترش مراکز شیمیایی و پتروشیمی مرگ و میر و انقراض آبزیان را به دنبال داشته و همیشه مجموعه شیلات نسبت به این امر معترض بوده‌ است.

سرپرست معاونت صید و بنادر ماهیگیری اداره کل شیلات استان بوشهر گفت: هرچند این اداره کل نسبت به موضوع آلودگی عوامل شیمیایی و صنعتی در استان بوشهر هشدار داده، اما اقدام موثر و بازدارنده‌ای در این زمینه صورت نگرفته است و همچنان مرگ و میر آبزیان در سواحل این استان به ویژه سواحل جنوبی رخ می‌دهد.

وی تاکید کرد: از مسئولان ذیربط در استان بوشهر و کشور انتظار می‌رود با اتخاذ تدابیر موثر و پیشگیرانه علمی و بازدارنده در این زمینه این معضل را برطرف کنند تا این منابع که جزو اموال عمومی و متعلق به نسل‌های آینده هستند، این چنین نابود نشوند.

نه تنها در خلیج فارس بلکه در دریای خزر نیز پسماند بسیاری از صنایع، کارخانه ها، پالایشگاه‌ها و ... به دریا‌ها ریخته می‌شوند که این موضوع می‌تواند برای اکوسیستم دریا بسیار خطرناک باشد، بنابراین برای کاهش ورود مواد آلاینده به دریا راه حل‌هایی وجود دارد که سازمان محیط زیست و سایر سازمان‌های مربوطه باید به این موضوع توجه جدی داشته باشند.


بیشتر بخوانید:


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۶ ۱۷ اسفند ۱۳۹۹
متاسفانه هیچ ارگانی از محیط زیست دفاع نمی کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۷ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
کلانتری کیه که رئیس محیط زیسته!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۶ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
باسلام وصلوات کارخانه های صنعتی با ندانم کاری محیط زیست جانواران را بخطر انداختند باید قوه قضائیه جدی باهاشون برخورد کنه وباید جبران خسارت کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناش
۱۳:۱۲ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
حتما کاسه ی زیر نیم کاسه هستش ، ماهی میخواهد مثل مرغ گرون بشه
United States of America
ناشناس
۱۲:۳۹ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
البته این را هم باید به ان اضافه کرد ملیونها لیتر گازوئیل به دریا سرازیر می شود که خود منشا مرگ و میر ماهیان است پلاستیکهای پر از گازویل قاچکچیان به محض دیدن ماموران انها را پاره کرده و به داخل دریا سرازیر می کنند محیط زیست کجاست و اگر دلار پایین بیاید خود به خود قاچاق سوخت تعطیل می شود ما این روند را بارها دیدهایم که با پایین امدن نرخ ارض و به صرفه نبودن قاچاق سوخت خود به خود تعطیل می شد
Iran (Islamic Republic of)
ک.م
۱۱:۵۷ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
مردم بخاطر گرانی و کمی درآمد، دستشان به ماهی نمی رسه و تقریبا از سبد غذایی اکثریت حذف شده، در مقابل هر چند روز خبر تلف شده میلیون ها ماهی رو پخش می کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۵ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
همه رسانه های کشور ۲۴ ساعته در حال توصیه به افزایش جمعیت هستند؟ آیا از افزایش جمعیت، نتیجه ای غیر از آلودگی محیط زیست و هوا می توان انتظار داشت؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۷ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
گول حرفهای شما را نباید خورد .
انفجار جمعیت و اینها و منابع ناپایدار ، بسیار غلط و عوام فریبانه است .
صهیونیستها و وهابیون و حتی آمریکاییها ازدیاد نسل شدید دارند و حتی تشویقهای زیادی می گیرند .
در اینجا یک کسی که متوجه این چیزها نمی شود و به صرف اینکه دکتری دارد ، مغز مردم را شستشو می دهند .
از هر طذیقی می خواهند جلوی زاد و ولد ایرانی ها را بگیرند .
United States of America
ناشناس
۰۸:۳۰ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
دشمنان عمدا این کارا رو میکنن تا تحریم ایران را شدیدتر کنن
بشکه بشکه سم را عمدا به دریاهای سواحل ایران میریزن
تشخیص دادن اینا هم خیلی سخته و تقریبا ناممکن شاید بشه از طریق ماهواره کنترل کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۲ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
مهم چرخ اقتصاد که باید برای آقایون بچرخه!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۲ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
مهم چرخ اقتصاد که باید برای آقایون بچرخه!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۳ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
محیط زیست؟ از کارخانه ها بگیر سیمان که شبانه آلودگی خود را باز می کنند تا صنایع دیگر، از رها شدن فاضلاب بندرعباس، پساب شرکت ها و....
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۰۷:۰۰ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
وقتی اداره محیط زیست عسلویه و اداره کل بوشهر فقط چشم شان به مساعدت های مالی سازمان منطقه ویژه بعنوان نماینده شرکت نفت و سایر شرکت های نفتی باشد و چشم خودشان را بر روی تخلفات شرکت نفت ببندند بالاخره نتیجه اش هر روز از یکجا بیرون می زند.
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۰۶:۵۶ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
عسلویه نیاز به تصفیه خانه فاضلاب و سازماندهی فاضلاب دارد

عسلویه علاوه بر فاضلاب صنعتی معضل شدید فاضلاب انسانی هم دارد و تصفیه خانه فاضلاب برای فاضلاب های متفرقه که توسط تانکرهای لجن کش حمل می شود وجود ندارد.
یک بخش از فاضلاب انسانی به کمپ موقت پتروشیمی منتقل می شود که تصفیه خانه آن عنقریب در حال برچیده شدن است.

یک بخش از فاضلاب هم به فرودگاه قدیم عسلویه که در اختیار ارتش است بصورت غیرقانونی منتقل و بدون تصفیه آن رها می شود و فقط یک درآمد برای عده ای درست شده است.

یک بخش هم داخل دریا و چاههای غیر مجاز توسط تانکرها تخلیه می شود

متاسفانه اداره محیط زیست عسلویه دارای چند نفر پرسنل است که فرصت خارج شدن از اداره ندارد و کمبود نفر دارد

محیط زیست منطقه ویژه هم که نماینده شرکت نفت و جاده صاف کن شرکت های نفتی جهت فعالیت و تخریب محیط زیست است
Netherlands
ا
۰۶:۴۲ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
من رو استخدام کنید نصف حقوق کارمندهای محیط زیست بهم حقوق بدید شب و روز مراقب محیط زیستم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۵۴ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
سازمان محیط زیست و سازمان های عریض وطویلی که کشتی کره ای را بر اساس آلودگی گرفتن فقط برای خارجی ها کار میکنند ، زرای داخل ، زبانشان کوتاه است ، آینده گان حق استفاده ندارند البته اگر آینده ای باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۳ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
چهل ساله فکر جون انسان نیستن چه برسه به محیط زیست
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۰۹:۳۰ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
محیط زیستیها مگه مرخصی رفتن یا کرونا گرفتن چه کار داذن وقت ندارن به دریا برسنیا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۷ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
اين كلانتري را در محيط زيست رييس كردين براي همين اهداف ديگه!!! واقعا اين شخص چه فكر مي كنه با خودش و خدايش!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۵۰ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
کسی به فکر سلامتی مردم و محیط زیست نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۳۶ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
خودمان را سر کار گذاشتیم .
از بین بردن حیوانات و ماهیان و بخصوص که اکوسیستم نیاز به این حیوانات است ، عمدی است .
باعث می شود ، ذخایر ژنتیکی به خطر بیفتد و غذا و رفاه مردم در آینده از بین برود .
رودخانه ها را سمی می کنند ، در یا و اقیانوس را سمی می کنند و در نهایت بیگانه بر ما تسلط پیدا خواهد کرد .
قدیما تو هر رودخانه می رفتیم ، ماهی می گرفتیم اون هم با قلاب و توراندازی ، تفریح خوب و مفرحی بود و هم یک کباب ماهی تازه کنار رودخانه می خوردیم .
ولی از وقتی که سم و ژنراتور و چیزهای دیگر برای شکار ماهی و آبزیان می آورند ، آب را مسموم می کنند و ماهی لارو و ریز و درشت و حتی آبزیان دیگر به طرز ناجوانمردانه شکار می شوند و بعدا از بین می روند .

لطفا اعلام جرم کنید و کسی که در عسلویه این کارها را کرده است به شدت مجازات بازدارنده انجام دهید .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۳ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
باشه میگیم بخاطر اینکه ماهی کباب تازه کناره رودخونه گیرت نیومد دادگاه وارد عمل شود
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۰۱:۱۴ ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
بنام خداوند جان و خرد :
باید تمامی پس آبهای پالایشگاها و پتروشیمیها و دیگر کارخانجات صنعتی و بیمارستانی که آلوده کننده محیط زیست انسانی و گیاهی و حیوانی هستند قبل از سرازیر کردنشان به دریا باید تصویه و پاک شوند و پس از تستهای پاک بودنشان به دریا ریخته شوند یا به مصارف دیگری رسانده شوند و یا این آلودگی از طرف کشتیهای داخلی و یا خارجی تولید شده که به خلیج فارس وارد می شوند و باید جلوی کشتیهای خارجی را قبل از ورودشان به تنگه هرمز گرفته شوند و کنترل و چکاپ سلامت شوند بعد که از کشور ایران مجوز صحت و سلامت دریافت کردند می توانند از تنگه هرمز عبور کنند به طرف خلیج فارس و کشتیهای داخلی هم باید همگی چکاپ سلامت شوندو همچونین تمامی کشتیهای کشورهای حوضه خلیج فارس باید چکاپ سلامت از ایران اسلامی دریافت کنند تا نتوانند آبهای خلیج فارس را آلوده کنند چه به عمد چه غیر عمد باید همه کشورهای منطقه حوضه خلیج فارس به محیط زیست خلیج فارس احترام بگذارند تا همه از این خان کرم سالم خلیج فارس بهره مند شوند . والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .