پوپک اسدی، فوق تخصص بیماریهای غدد و متابولیسم در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: پوکی استخوان با استئوپرزیس اختلال اسکلتی است که در آن تراکم و استحکام استخوان کم شده و فرد بیشتر در معرض شکستگی استخوان قرار میگیرد.
او گفت: پوکی استخوان، شایع ترین اختلال متابولیسم استخوان و مواد معدنی است که تقریبا در ۵۰ درصد زنان بالای پنجاه سال و ۲۵ درصد مردان بالای پنجاه سال دیده میشود. سالانه حدود ۱.۵ تا ۲ میلیون نفر در آمریکا دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان میشوند که این شکستگی میتواند در مهره ها، استخوان رادیوس دست و یا لگن باشد که وخیمترین آن شکستگی لگن است.
اسدی افزود: حدودا ۵۰ درصد بیماران قادر به حالت ایستاده قبل نخواهند بود. میزان مرگ و میر شکستگی ناشی از پوکی استخوان در سال اول حدود ۲۰ است.
اسدی در مورد علل پوکی استخوان گفت: پوکی استخوان عوامل متفاوتی دارد، شامل عوامل ژنتیکی، مصرف استروئیدهای جنسی، زمان شیوع بلوغ هرچه زودتر باشد، کمبود هورمون رشد، عدم مصرف مناسب کلسیم، عدم ورزش کافی و مصرف برخی از داروها مثل مصرف بیش از هورمون های تیرویید، کورتون، داروهای ضدتشنج، لیتیوم و آلومنیوم.
او ادامه داد: پرکاری تیروئید و پاراتیروئید، کمبود ویتامین دی، کاهش عملکرد غدههای جنسی، اختلال در غدد جنسی، دیابت، کمکاری غده فوق کلیه، بیماری های گوارشی که جذب کلسیم و ویتامین دی در آنها کاهش می یابد و یا بیماری های کلیوی که دفع کلسیم از طریق کلیه، افزایش مییابد، عفونتهایی مثل ایدز، بیماری های روماتیسمی، بیماری های خونی مثل تالاسمی و لوسمی، آنمی ، هموفیلی و ...، کاهش استروژن در زنان و کاهش تستوسترون در مردان، مصرف سیگار و مصرف زیاد ویتامین A از دیگر علل ابتلا به پوکی استخوان است.
این فوق تخصص بیماریهای غدد و متابولیسم بیان کرد: تشخیص از طریق BMD یا سنجش تراکم استخوان است. گرافی ساده خیلی کمک کننده نیست، مگر در مواردی که شکستگی رخ داده باشد.
او گفت: تمام زنان بالای ۶۵ سال و مردان بالای ۷۰ سال، تمام افراد بالای ۵۰ سال با سابقه شکستگی و تمام افرادی که به مدت سه ماه حداقل با دوز ۵ میلی گرم، پردنیزولون مصرف کرده اند باید از نظر پوکی استخوان توسط سنجش تراکم استخوان، بررسی شوند.
اسدی در مورد پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان تصریح کرد: ورزش مناسب شامل ورزش هایی است که توام با تحمل وزن باشد، که بهترین آن پیاده روی است و مرحله بعد دوچرخه سواری. شنا در این موضوع، ورزش مناسبی نیست. دریافت کافی کلسیم و ویتامین دی روزانه به طور مثال، دریافت کلسیم روزانه با توجه به شرایط فرد، بین ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم و ویتامین دی، ۶۰۰ تا ۸۰۰ واحد در روز؛ می تواند از ابتلا افراد به پوکی استخوان جلوگیری کند.
او افزود: اساس پیشگیری و درمان، مصرف داروهای بیس فسفونات است که در نارسایی کلیه مرحله سه به بعد منع مصرف دارد و بیش از ۵ سال نباید استفاده شود، سایر درمان ها بستگی به شرایط بیمار، شامل هورمون تراپی و ... و نهایتا جراحی ترمیمی مهره مثل کیفوپلاستی و تزریق سیمان است.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام /