ذبیح الله حسن زاده، متخصص بیماریهای استخوان و جراح ارتوپد در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: در هر زانو دو مینیسک وجود دارد، یکی مینیسک داخلی که داخل پا و یکی مینیسک خارجی که در خارج از پا وجود دارد. ضخامت مینیسک خارجی کمی بیشتر از ضخامت مینیسک داخلی است.
حسن زاده ادامه داد: نقش مینیسکهای داخلی زانو این است که جلوی ضربات و فشارهایی که به زانو وارد میشود را میگیرد، همچنین مانع آرتروز و ایجاد آسیب به غضروفها نیز میشود.
او گفت: با استفاده از ماده بین مفصلی که توسط پردهای از زانو به نام سینوویوم ترشح میشود، توزیع نسبی در غصروفها ایجاد میشود که نقش حفاظتی برای زانو دارد.
حسن زاده بیان کرد: مینیسکها با هر نوع فشار با انرژی زیاد و فشار بالا مثل تصادفات جادهای یا حوادث ورزشی در ورزشهایی مثل فوتبال، کشتی یا اسکی یا به طور کلی مواردی که باعث آسیب شدید به زانو میشوند، دچار آرتروز میشوند. علت اصلی ابتلا به این آرتروز مینیسک فشار زیاد، کار مداوم و وزن بالاست.
این متخصص بیماریهای استخوان و جراح ارتوپد گفت: مینیسکها دو نوع آسیب دیدگی دارند؛ یا دچار پارگی میشوند که این پارگیها میتواند عرضی، عمودی، رادیال و یا طولی باشد و یا حتی از نواحی حاشیهای دچار کَندگی بشود.
او افزود: مینیسک به طور تیپیک دو علامت هشداردهنده دارد؛ یکی درد در قسمت آسیب دیده مینیسک و دیگری قفل کردن زانو است که معمولا در جوانان و ورزشکاران، شایع است. تشخیص آسیب مینیسک بعد از معاینه بالینی ممکن است و وقتی زانو متورم میشود به ام آر آی نیاز است.
حسن زاده بیان کرد: روش بعدی تشخیص، آرتروسکوپی یا جراحی بسته است. یکی از روشهای شایع درمان مینیسک، تقویت عضلات اطراف زانو مثل چارسر ران در بالای زانو و یا آسیب عضلانی است که خود را به شکل چارسر ران نشان میدهند و یا آسیب عضلات هامسترینگ پشت پا است که میتواند در پیشگیری آسیبهای زانو بسیار موثر باشد. برای پیشگیری از مشکلات مینیسک باید قدرت تعادل را افزایش داد و قدرت بدنی را بالا برد. باید توجه داشت که زانو بندها از آسیبهای احتمالی به مینیسک پیشگیری نخواهند کرد.
این جراح ارتوپد با بیان اینکه آسیبهای مینیسک معمولا برای افراد جوان قابل ترمیم است، تصریح کرد: در صورتی که درمان فیزیوتراپی و درمان دارویی تاثیرگذار نبود، از جراحی برای درمان این مشکل استفاده میشود یا از طریق آرتروسکوپی و ایجاد دو سوراخ در طرفین زانو میتوان جراحی را انجام داد. آسیبهای مینیسک در صورتی که سن فرد زیاد باشد و یا ۶ تا ۸ هفته از آسیب دیدگی گذشته باشد، قابل تراشیدن هستند، اگر مشکل در جوانان ایجاد شده بود، قابل ترمیم است و نیازی به تراشیدن نیست.
او در پایان گفت: زمانی که آسیب مینیسک شدید است و زانو در یک زاویهای قفل میشود باید به صورت اورژانسی در کمتر از ۲۴ ساعت جراحی شود.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام /