ذبیح الله حسن زاده، متخصص بیماریهای استخوان و جراح ارتوپد در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: همه آدمها با استفاده از استخوانها و عضلات و مفاصل میتوانند فعالیت فیزیکی روزمره در حد یک انسان کامل را انجام دهند ولی به دلایل مختلفی این مفاصل به ویژه در اندام تحتانی مثل لگن و زانو، که وزن را تحمل میکند، دچار آرتروز یا آسیب زودرس میشوند.
او افزود: بنابراین مفصل زانو که میتواند روزانه فعالیتهای زیادی انجام دهد و تحمل کننده وزن است، در سن ۴۵ و ۵۰ سالگی دچار آرتروز یا آسیب دیدگی سطح غضروفهای زانو میشود و این غضروفها دچار آسیب دیدگی و ساییدگی و خوردگی میشوند و نیاز به انجام اقداماتی در راستای بهبود این مشکل دارند.
حسن زاده ادامه داد: از جمله اقدامات موثر برای پیشگیری از حاد شدن مشکل و بهبود شرایط، کاهش وزن و اصلاح سبک زندگی و استفاده از توالت فرنگی و کاهش استفاده از پلهها و انجام کارهایی که فشار را از روی زانوها بردارد. این مراقبتها همزمان با استفاده از دارو و انجام فیزیوتراپی و تقویت عضلات میتواند در روند بهبودی، کمک کننده باشد.
او بیان کرد: مفاصل اندام تحتانی مثل زانو، مچ پا و لگن، مثل تایر ماشین هستند که بعد از مدتی آجهایشان را از دست میدهند و در عین حال گاهی سیمهایی که مابین آنها هست از جا درمی آیند.
این متخصص بیماریهای استخوان و جراح ارتوپد گفت: آرتروز معمولا در سطوح غضروفی مفصل زانو و لگن میتواند آسیبها و دردهای جدی و ناتوانی در راه رفتن برای فرد ایجاد کند.
او ادامه داد: افرادی که دیگر قدرت تحمل درد را ندارند و مُسکنها برایشان تاثیرگذار نیست و راه رفتنشان سخت شده است باید جراحی تعویض مفصل را انجام دهند، در این جراحی از پروتزهایی استفاده میشود که به آنها پروتزهای مصنوعی گفته میشود.
حسن زاده بیان کرد: این پروتزها زانو را با برشهای مناسبی جایگزین میکند و طول عمر دوبارهای را به فرد میدهد، توانایی مجدد برایش ایجاد میکند و تقریبا می تواند شبیه یک انسان معمولی راه برود و فعالیت و زندگی راحت و بدون درد را تجربه کند.
او ادامه داد: پروتزهای زانو مفاصل پایداری هستند که جنسشان از کروم، کبالت یا تیتانیوم است و یک لایه پلی اتیلن در بین این مفاصل قرار میگیرد و نقش غضروفی را انجام میدهد.
این متخصص بیماریهای استخوان و جراح ارتوپد گفت: این عمل جراحی تعویض مفصل، علاوه بر کاهش درد بیمار، باعث ایجاد شادابی برای او میشود و از افسردگی اش جلوگیری کرده و به او کمک میکند تا بتواند فعالیتهای فیزیکی را در حد مناسب انجام دهد.
او افزود: به طور کلی تعویض مفصل و پروتزهای زانو و لگن نسل جدیدی از جراحی هستند که کمک زیادی به بیمارانی که از مشکلات مفصل رنج میبرند، میکند.
این متخصص بیماریهای استخوان و جراح ارتوپد بیان کرد: برخی از این پروتزها به ویژه نسل جدیدشان، کاربردهای مفید و زیادی دارد برای مثال در مفاصلی که سر استخوان در آنها سیاه میشود و یا غضروف آنها از بین رفته است و باعث ناتوانی شدید فرد شده است میتواند بسیار اثرگذار باشد.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام /