عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته‌ای معتقد است که احتمالا غربی‌ها به زودی برای نجات برجام گام‌های عملی و قابل قبولی را بردارند.

حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، فاطمه زهرا نصراللهی؛ دولت دونالد ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۹۷ در اقدامی یکجانبه توافق هسته‌ای ایران موسوم به برجام را به بهانه‌های واهی نقض آن از سوی ایران زیر پا گذاشت. پس از آن کمپین غیرانسانی فشار حداکثری را با محوریت تروریسم اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران به‌راه انداخت. کشورمان تا یک سال بعد از خروج آمریکا به طور کامل تعهداتش در توافق هسته‌ای را اجرا کرد و به کشور‌های اروپایی که وعده جبران آثار این خروج را می‌دادند فرصت اجرا برای و عهده‌هایشان را داد.

یک‌سال بعد که دولت‌های اروپایی نتوانستند به تعهداتشان عمل کنند، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد طبق مفاد مندرج در توافق هسته‌ای طی چند گام تعهداتش در توافق هسته‌ای را کاهش خواهد داد. اکنون هم در ادامه گام های کاهش تعهدات جمهوری اسلامی، طبق قانون اقدام راهبردی مجلس برای لغو تحریم‌ها، پنجم اسفند ماه نظارت‌های آژانس در قالب پروتکل الحاقی و برجام قطع خواهد شد و نظارت‌های پادمانی و در چارچوب NPT باقی می‌ماند.

در همین زمینه برای بررسی اقداماتی که ایران انجام داده است، تبیین فرمایشات مقام معظم رهبری و مسئولان عالی رتبه کشورمان که یک صدا با هم خواسته‌های ایران را در برجام اعلام کرده‌اند، با ابوالفضل ظهره‌‌‌وند عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته‌ای و سفیر اسبق ایران در ایتالیا به گفت‌وگو نشستیم.

با هدف متوازن کردن تعهدات و اقدامات مان پروتکل الحاقی را متوقف می‌کنیم/ اکنون توپ در زمین طرف آمریکایی و ۱+۵ است

باشگاه خبرنگاران جوان: بعد از خروج آمریکا از برجام، تحریم ها و بی تعهدی طرف های اروپایی در برجام شاهد صبر راهبردی ایران و انجام تمامی تعهدات ذیل توافق هسته ای بودیم، اکنون چرا ایران به نقطه توقف پروتکل الحاقی رسیده است؟ 

ظهره وند: اساسا ما مسئله برجام را با هدف لغو تمامی تحریم‌ها با ۵+۱ به امضا رساندیم، تلاش مان این بود که در کنار همکاری‌ها که بخشی از آن به صورت فوق العاده مانند پروتکل الحاقی است، بتوانیم از مزایای این توافق که همان لغو تمامی تحریم‌ها باشد استفاده کنیم، اما هم در دوره ریاست جمهوری «باراک اوباما» و هم در دوره « دونالد ترامپ» تحریم‌های جدیدی به ایران تحمیل شد.

در حقیقت سال ۹۷ که ترامپ از برجام خارج شد، تحت عنوان سیاست فشار حداکثری ده‌ها و شاید صد‌ها تحریم جدیدی را علیه ایران به اجرا گذاشت و اکنون هم بهترین سیاست همان چیزی است که مجلس شورای اسلامی کشورمان در دستور کار قرار داده است، یعنی در چارچوب برجام و با هدف متوازن کردن تعهدات و اقدامات ما پروتکل الحاقی را متوقف می‌کنیم. اکنون توپ در زمین طرف آمریکایی و ۱+۵ است. آنها اگر برای برجام اهمیتی قائل هستند باید به تعهدات خودشان در قبال ایران عمل کنند که آن لغو تمامی تحریم هاست، بنابراین در پنجم اسفند هم یکی دیگر از گام‌هایی که ما در مسیر کاهش تعهدات برمیداریم، توقف بازرسی‌های فوق العاده تحت عنوان پروتکل الحاقی است.

غربی‌ها به زودی برای نجات برجام گام‌های عملی و قابل قبولی را برمی‌دارند/شکست برجام به پای غرب نوشته می‌شود/اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران در مسیر داوطلبانه بود  و نه از سر استیصال/

صبر استراتژیک ایران در ۵ سال گذشته از سوی طرف های برجامی با پاسخ مناسب مواجه نشد

باشگاه خبرنگاران جوان: در مورد ماهیت پروتکل الحاقی برایمان توضیح دید، دقیقا در پنجم اسفند چه اتفاقی می افتد؟

ظهره وند: پروتکل الحاقی اقدامی داوطلبانه و غیر الزام آور بود، چراکه اجرای پایدار این پروتکل نیازمند مصوبه مجلس است و ایران با صبر استراتژیک خود طی ۵ سال گذشته این پروتکل را اجرایی_عملیاتی کرده است که متاسفانه با پاسخ مناسب مواجه نشده است.

اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران در مسیر داوطلبانه بود و نه از سر استیصال. ایران در اعتماد سازی و با هدف لغو تحریم‌ها پروتکل الحاقی را اجرایی می‌کرد و این صبر استراتژیک است که در محیط داخلی ما هم  مورد انتقاد بسیاری از افراد و جریان‌های سیاسی است که چرا زودتر از این‌ها وارد عمل نشدیم. ذات روابط بین الملل قدرت پایه است، بنابراین موضوعاتی مانند اعتماد سازی و اعتماد به طرف غربی خروجی بهتر از این وضعیتی که اکنون ما با آن مواجه هستیم، ندارد، همچنین در چارچوب همان ادبیات سیاسی که غربی ها منافع فرضی خود را دنبال می‌کنند که همان مسئله ایجاد توازن بین تعهدات و تکالیف است و ایران امروز این ادبیاتی که آن‌ها خوب می‌فهمند را به طرف مقابل گذاره می‌دهد.

همانطور که آقای غریب آبادی گفت در تاریخ مقرر مفاد پروتکل الحاقی یعنی کد ۳.۱ اصلاحی ترتیبات فرعی موافقت نامه پادمان (برای اظهار زودهنگام تاسیسات هسته‌ای به آژانس)، استفاده از فناوری‌های مدرن و حضور درازمدت آژانس در ایران،  اقدامات شفاف ساز در رابطه با کیک زرد، اقدامات شفاف ساز در رابطه با غنی سازی؛ دسترسی‌ها پیرو مفاد برجام، نظارت و راستی آزمایی اجرای اقدامات داوطلبانه و اقدامات شفاف ساز در رابطه با ساخت قطعات سانتریفیوژ متوقف می‌شوند.

 اروپا تلاش حداکثری خود را برای حفظ برجام انجام می‌دهد/ طرف مقابل ایران باید گام عملی بردارد 

باشگاه خبرنگاران جوان: رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کردند که به ایران سفر می‌کنند آیا ممکن هست در این سفر گشایشی در برجام به وجود بیاید؟

ظهره وند:  اکنون کشورهای عضو برجام به ویژه آلمان، فرانسه و اروپا تلاش حداکثری خود را انجام می‌دهند که برجام را نجات دهند، چراکه توافق نامه برجام مهم‌ترین دستاورد سیاسی برای اتحادیه اروپا بعد از جنگ جهانی دوم برای آنهاست و شکست برجام به پای آن‌ها نوشته می‌شود، چراکه ایران ۵ سال به طور کامل توافق هسته‌ای را اجرایی_عملیاتی کرده است و متحمل خسارت‌های زیادی شده است، بنابراین این طرف مقابل است که باید گام عملی بردارد که گام عملی هم لغو تمامی تحریم هاست.

دموکرات‌ها هم امروز با شکست طرح استیضاح ترامپ در محیط داخلی آمریکا با یک شرایط دوقطبی مواجه هستند، بنابراین در سیاست خارجی برای پرداختن به چالش‌های اصلی که چین، روسیه و ایران که یک مسئله اقلیمی است، قاعدتا ساده‌ترین بخش آن موضوع ایران است و واشنگتن می‌تواند یک گام موثر بردارد و این چالش را به عنوان یک دستاورد حل و فصل کند که آن لغو تحریم هاست و سپس به چالش اصلی خود یعنی مسئله روابط با چین بپردازد.

غربی‌ها به زودی برای نجات برجام گام‌های عملی و قابل قبولی را برمی‌دارند/مسیر غیر قابل بازگشت ایران در شکل دهی به قدرت ملی و حفظ اراده استراتژیک کشور

احتمالا غربی‌ها به زودی برای نجات برجام گام‌های عملی و قابل قبولی را بردارند که البته مقام معظم رهبری به طور کامل برای طرف مقابل تشریح کرده است که نجات برجام تنها در صورت  لغو تمامی تحریم‌ها و بازگشت آنها به برجام میسر می‌شود. در واقع ایران مسیر خود را می‌رود و عجله‌ای هم ندارد، طرف‌های مقابل برجامی هم می‌دانند که مسیر ایران در شکل دهی به قدرت ملی و حفظ اراده استراتژیکش غیر قابل برگشت است. برجام را همانطور که امضا کردیم کماکان می‌توانیم متعهدش باشیم منوط به اینکه طرف مقابل هم گام اساسی بردارد.

غربی‌ها به زودی برای نجات برجام گام‌های عملی و قابل قبولی را برمی‌دارند/شکست برجام به پای غرب نوشته می‌شود/اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران در مسیر داوطلبانه بود  و نه از سر استیصال/

باشگاه خبرنگاران جوان: مهم ترین شرط ایران برای بازگشت به تعهداتش ذیل برجام چیست؟

ظهره وند: مهم‌ترین شرط ایران، لغو تمامی تحریم هاست، شاید برخی‌ها از جمله آقای بایدن و دموکرات‌ها درصدد باشند که اقدامات خلاف برجام ترامپ که در شکل دهی به آن چند صد تحریم را بر کشور ما اعمال کرده است را به ما بفروشند و بگویند این به عنوان یک گام موثری است، اما نه این فریبکاری است، مسئله ما این است که مسیری که آمریکا و غربی‌ها در پیش گرفتند که شکل دهی به یک ساختار تحریمی است، برای ما قابل قبول نیست، بنابراین بایستی لغو تمامی تحریم‌ها را در دستور کار بگذارند. اینکه بخواهند با امکان دسترسی به منابع مالی خودمان در کره، دریافت وام ۵ میلیاردی که از بانک جهانی درخواست کرده بودیم  یا فروش مقداری نفت ما را گول بزنند قابل قبول نیست.

باشگاه خبرنگاران جوان: به عنوان کلام آخر اگر صحبتی دارید بفرمایید.

ظهره وند: اگر ایران امروز می‌خواهد نتیجه چند سال مقاومت خود را در شکل ارتقای ظرفیت‌های ملی خود در بهبود سفره زندگی مردم ببیند، نباید هیچ وقت ظرفیت‌های خود را به مذاکره بگذارد و استقلال استراتژیک خود را با اتکا به ظرفیت‌های ملی در همه حوزه‌ها عملیاتی کند. قرار نیست که ایران محدودیت را بپذیرد، چراکه هر نوع محدودیت و  از دست دادن ظرفیت ملی یعنی تنگ‌تر شدن سفره مردم، تشدید و ادامه مشکلاتی که زیبنده ملت انقلابی ایران نیست.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۸ ۰۸ اسفند ۱۳۹۹
خواب دیدین خیر باشه !!! اونا هرگز تحریمها بر نمیدارند !!!
کشور باید براساس توسعه خودش بنا بشه و منتظر منابع درآمدی آسان نباشه !!!
باید صادرات رو افزایش داد البته نه اینطور که از سفره داخلی بردارند و صادر کنن که مردم داخل در کشور گشنه بمونند ؟؟؟؟
البته یک راه دیگر هم هست و اونم اینه دست بردارین از مواضعتون و تسلیم بشین که اونم برای هر ایرانی محال !!!
پس تحریمها هستند و خواهند بود !!! متاسفانه کم کاری مسئولین باعث فشار مضاعف بر مردم شده !!!
دولت بارها گفته که از قیمت بالای ارز راضی نیست اما واقعیت چیز دیگری !!! دولت فربه/سنگین / ناکارآمد / چاره ای جز دزدی از سفره مردم نداره !!!؟؟؟
هروقت دولت و هزینه های سربار بودجه برداشته شد و دولت کوچک و چابک شد احتمال بهتر شدن اوضاع داشته باشین در غیر اینصورت وضعیت هرروز بدتر خواهد شد !
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۹:۰۷ ۰۴ اسفند ۱۳۹۹
دیگه بر نمی دارند خیالتون راحت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۱ ۰۴ اسفند ۱۳۹۹
کره شمالی در دست یک دیوانه است که به خاطر بچه بازیهایش پادگانی درست کرده و ملت را اسیر خود نموده است ما کره شمالی نخواهیم شد ما تحت نظر رهبری معظم انقلاب با دنیای غرب و شرق تعامل اسلامی و منطقی و عقلائی و به دور از فحشا و فساد و محرمات خواهیم کرد ما مرد میدان صحبت گفتگو مذاکره مباحثه و جدال احسن هستیم و به ان براساس اموزه های قرانی افتخار میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
کوروش
۲۲:۴۸ ۰۳ اسفند ۱۳۹۹
غربی ها یک پشیز برای ضعف شما ارزش قاعل نیسند اقایان دیپلمات .... بعدشم الان کاری نکردید در مقابل حقارتی که درست کردید پروتوکل الحاقی رو هیچ کشوری نپذیرفته بجز شما و یک برنامه داوطلبانست مردمو فرض نکید ... با قدرت مقابل غربی ها وایسین ما با حقوق 2 تومن دلمون نمیخاد در دنیا برگردیم به زمان قاجار ....و لی شما با ملیاردی حقوق گرفتن میترسید از گشنگی نترسید وقتی کم اوردین دباره خون ملتو بمکید و بفرستید برای فرزندان خارج نشینتون ... ولی ابروی مارو نبرید تاریخ در مورد شما قضاوت خواهد کرد و همه چیز در کارنامه ایران ثبت میشود .............
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۷ ۰۳ اسفند ۱۳۹۹
دوباره نزدیک انتخابات شد و عوام فریبی اصلاح طلبها با بازی غربیها شروع شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۳۰ ۰۲ اسفند ۱۳۹۹
لغو تحریم یعنی لغو تمامی تحریم های قبل برجام ، و تحریم های بعد برجام که موضوعیت ندارد و قابل بحث نیست و اگر تمام این تحریم های بعد برجام لغو شود و بعد باید خسارت این چند مدت زجر ملت و زکات حماقت هایشان و اعتماد سازی را بدهد تازه آمریکا رسیده به نقطه صفر ، چون اینک خیلی زیر صفر قرار دارد ، در مورد بازار کالای ایرانی هم باید گفت اگر کالا خوب و با کیفیت و رقابتی و با قیمت مناسب باشد زود بازار پیدا خواهد کرد که همین حالاهم خواهان کم نیست ولی بروکراسی و سیاست خارجی و داخلی و باند بازی و ... از موانع این مسیر هستند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۵ ۰۱ اسفند ۱۳۹۹
به زودی؟بعد از چند سال هنوز به زودی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۶ ۰۱ اسفند ۱۳۹۹
برجام مرده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۷ ۰۱ اسفند ۱۳۹۹
با سلام . رشد تکنولوژی چنان سریع شده است که در اینده هر کشوری خواهد توانست . خودش تولید کننده و صادر کننده باشد باشد . خوشبختانه ایران خیلی زودتر از اکثریت کشورها در منطقه( خارومیانه . اسیا . و امریکای جنوبی و افریقا بعضی از کشورهای اروپا ) دابه بالا ترین توسعه سازندگی و توسعه صنایع رسیده است . . و نیاز شدید دارد که در بازهای منطقه و جهانی حضور یابد . و اگر نتواند این کار را بکند . همین توسعه زیاد باعث مشکلات در اینده برای ایران خواهد شد . مانند فرزندی که به سن بلوغ رسیده و الان باید در بازار کار حضور داشته باشد .
تجارب نشان داده که برای حضور سه اقدام مهم را انجام دهد الف= وزارت دارایی مخصوصا بانک مرکزی نرخ پایه پولی ایران در برابر ارزها را مشخص کند و تلاش کند که ان را ثابت نگه دارد . مخصوصا در برابر دلار و یورو ب= از مدیریت دولتی بسمت مدیریت بخش خصوصی برود ج = قوه قضاییه بطور کامل قبول کند که بر نحوه اجرای قانون کار در شرکتها و نهادها و ادارات با مدیریت بخش خصوصی همانند مدیریت بخش دولتی از طریق دیوان عدالت اداری و اداره کل بازرسی نظارت دقیق داشته باشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۰۱ اسفند ۱۳۹۹
برجام بدترین مذاکره برای ایران بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۳ ۰۱ اسفند ۱۳۹۹
منتظر بمونید تا نجات دهند.
زمان اوباما هم هیچ اقدام عملی انجام ندادند که حالا چنین انتظاری دارید.
آزموده را آزمودن خطاست.
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۰:۳۱ ۰۱ اسفند ۱۳۹۹
ما چیزی برای از دست دادن نداریم سخت ترین تحریم ها در طول تاریخ هستیم الان دیگه وقت کوتاه اومدن نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۳ ۰۱ اسفند ۱۳۹۹
به زودی؟
به همین خیال باش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۱ ۰۱ اسفند ۱۳۹۹
باهمین احتمالات رفتیدسرمیزمذاکره که این شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۵ ۰۱ اسفند ۱۳۹۹
آش آش به همین خیال باش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۳ ۰۱ اسفند ۱۳۹۹
دقیقا منم میخاستم همینو بنویسم
آخرین اخبار