به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در راستای سیاستهای برنامه ششم توسعه در حوزه سلامت روان، تفاهم نامه همکاری معاونت "توسعه مدیریت و منابع"، معاونت "فرهنگی – اجتماعی" وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با سازمان نظام روانشناسی و مشاوره منعقد شد.
بر اساس این تفاهم نامه با همکاری سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، همه کارکنان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جامعه کارگری کشور تحت پوشش برنامههای ارتقای سلامت و بهداشت روان قرار میگیرند.
این تفاهم نامه با هدف بسترسازی و توسعه ارتقا بهداشت روان، بهره مندی جامعه هدف از خدمات مشاوره و بهداشت روان، پیشگیری و مقابله با آسیبهای اجتماعی و غنی سازی اوقات فراغت و افزایش نشاط اجتماعی در جامعه کار و تولید به امضا رسید.
ابراهیم صادقی فر معاون فرهنگی – اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: وزارت کار براساس اصول قانون اساسی مکلف است برای سلامت همه افراد جامعه برنامه ریزی کند. نتایج بر آمده از پژوهشهایی که ما در این زمینه انجام دادیم، نشانگر این است بیش از ۷۵ درصد تعیین کنندههای سلامت خارج از نظام بهداشت است یعنی عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ۵۰ درصد تاثیرگذار است، بنابراین قانونگذار تمام جنبهها را مورد نظر قرار داده تا تمام عوامل تعیین کننده سلامت پیش بینی شود.
معاون فرهنگی – اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: ۲۷۰ مجموعه ورزشی از محل ردیف بودجهای که قانونگذار پیش بینی کرده راه اندازی شده و ۳۸ پروژه نیز تا پایان دولت افتتاح میشود.
صادقی فر خاطرنشان کرد: بررسی مشکلات سلامت روانی نوع کار نشان داد که کارگران ماهر و کارگران ساده بیش از دیگر کارکنان مراکز صنعتی و تولیدی درگیر مشکلات سلامت روانی هستند. رتبه بعدی به کارکنان نقلیه اختصاص دارد.
معاون فرهنگی – اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خاطرنشان کرد: شاغلین مراکز تولیدی و صنعتی کشور به دلیل مشکلات روان شناختی در اولویت دریافت مداخلات و درمانهای روانشناختی و روانپزشکی هستند. علاوه بر این، حدود یک چهارم دیگر شاغلین نیز بر اساس مطالعه حاضر جزء افراد پرخطر طبقه بندی میشوند که نیازمند بهره مندی از خدمات پیشگیرانه و بهداشت روانی هستند.
معاون وزیر کار تصریح کرد: نتایج مطالعات حاکی از آن است که حداقل در یک دهه گذشته سلامت کارگران در بیماریهای غیرواگیر، حوادث شغلی، اختلالات روانی و آسیبهای اجتماعی متاسفانه رو به بهبود نبوده است.
وی افزود: اهمیت پیشگیری و تقدم آن بر درمان بر هیچ فردی پوشیده نیست و متخصصان و عموم مردم بر این امر اتفاق نظر دارند که پیشگیری بهتر از درمان است و برنامههای پیشگیری باید به گونهای تهیه شوند که عوامل حفاظت کننده را تقویت و عوامل خطر را تغییر یا کاهش دهند.
وی تصریح کرد: کارگاههایی درحال آماده سازی است که به مسائل روانشناسی میپردازد و خوشبختانه در حوزه سلامت روان جز مجموعههای آغازگر بودیم و قبل از اعلام اخیر وزارت بهداشت درمورد سلامت روان طرحهایی در این زمینه تدوین کردیم.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: حدود ۱۵ درصد مردان و ۳۰ درصد زنان در کشور از یکی از اختلالات روانی رنج میبرند و متاسفانه در خوشبینانهترین حالت ۳۳ درصد و در بدبینانهترین حالت ۶۰ درصد کارگران به یکی از اختلالات روانی مبتلا هستند.
بیشتر بخوانید
وی اظهار امیدواری کرد که با انعقاد این تفاهم نامه و براساس همکاری و تعاملات سازنده با سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در آیندهای نزدیک شاهد توانمندسازی و روانی اجتماعی کارکنان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جامعه کار و تولید باشیم.
ایجاد کلینیک روانشناسی صنعتی و سازمانی در وزارت کار
در ادامه این جلسه غلامرضا پناه معاون توسعه مدیریت و منابع از ایجاد کلینیک روان شناسی صنعتی و سازمانی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبر داد و گفت: با راه اندازی این کلینیک سلامت روان جامعه کار و تولید، مدیران، کارکنان و خانواده هایشان سنجیده میشود.
وی گفت: وزارت کار اولین وزارتخانهای است که چنین کاری را در حوزه منابع انسانی انجام میدهد و این باعث افتخار ماست.
پناه تصریح کرد: برخی از وزارتخانهها درمانگاههایی برای رسیدگی به امور جسمی کارمندان و کارکنان خود دارند، اما متاسفانه هیچگاه به سلامت روح و روان همکاران خود نپرداخته اند، درصورتی که حتی در یک تیم فوتبال هم یک مشاور و روانشناس حضور دارد که به بازیکنان خدمات مشاوره ارائه میدهد تا با آمادگی بازی کنند و بهترین نتیجه را کسب کنند، اما متاسفانه در وزارت خانهها اینگونه نیست.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان کرد: یک کارمند در محیط کار، جامعه و خانواده روابطی دارد که برای او دغدغه ذهنی ایجاد میکند، بنابراین ما در معاونت از ابتدای سال جلسات متعددی برگزار کردیم تا بتوانیم مسیر درست را انتخاب کنیم و به این نتیجه برسیم با چه دستگاههایی باید همکاری کنیم.
وی گفت: در نهایت جلسات به این جمع بندی رسیدیم که کلینیک صنعتی و سازمانی ایجاد کنیم تا خدمات روانشناسی و سلامت روان به همکاران خود ارائه دهیم، اما حتما در این مسیر نقاط ضعفی خواهیم داشت که دوست داریم سازمان نظام روانشناسی کنار ما قرار بگیرد و آنها را به ما گوشزد کند تا بهترین نوع خدمات به همکاران این وزارتخانه ارائه شود.
پناه افزود: در برنامه خود مدنظر داریم تا در این کلینیک وضعیت سلامت روان مدیرانی که میخواهند در این منصب قرار گیرند، مورد سنجش قرار گیرد، چرا که یک مدیر باید از سلامت روان برخوردار باشد و در مقابل مشکلات و سختیها تاب آوری داشته باشد بنابراین این کلینیک در این مسیر میتواند به ما کمک شایانی کند.
وی خاطرنشان کرد: ممکن است متوجه شویم همکاری به دلیل مشکلات خانوادگی دچار اختلالات روانی شده که برای این موضوع هم برنامه ریزی کردیم تا به خانواده آنها مشاوره دهیم و آنها را تحت درمان قرار دهیم.
وی مزایای راه اندازی کلینیک روانشناسی را توسعه و تعالی نیروی انسانی، پویایی و نشاط کاری، صرفه جویی در هزینهها و مداخلات درمانی، کمک به اثربخشی خدمات سازمانی، شناسایی به موقع مشکلات و تعارضات فردی و گروهی و اقدام موثر و توسعه کیفی نیروی انسانی اعلام کرد.
وزارت کار توجه به سلامت روان جامعه هدف خود را در اولویت قرار دهد
همچنین محمد حاتمی، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در این جلسه گفت: خوشحال هستم یکی از وزارتخانههایی که با سلامت مردم در ارتباط است به این موضوع توجه کرده و سلامت روان را در اولویت خود قرار داده است.
وی افزود: کارگران در معادن و کارخانهها دچار استرس شغلی هستند که در شرایط کرونا حتما افزایش پیدا کرده است. سازمان نظام روانشناسی باید توجه کند و از طرفی وزرات تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز باید این موضوع را در اولویت خود قرار دهد.
حاتمی تصریح کرد: در دنیا کنار هر کار و شغلی یک روانشناس قرار دارد که اصلا ربطی به دولت هم ندارد این نشان میدهد دنیا به این سمت رفته برای بهتر کار کردن و بهره وری بیشتر از روانشناس استفاده کنند.
حاتمی گفت: سلامت روان یعنی ذهن من باید آرام باشد تا بتوانم بهتر کار کنم و کیفیت کار خود را افزایش دهم و واکنشهای مناسبی به دیگران نشان دهد، اما متاسفانه سالها از این موضوع غافل بودیم و هیچ توجهی به سلامت روان مردم و کارکنان و کارمندان خود نمیکردیم که خوشبختانه با تاسیس سازمان نظام روانشناسی این موضوع بیشتر مورد توجه قرار گرفت.
انتهای پیام/