وزیر خارجه گفت: من فشار‌ها را ذخیره آخرتم می‌دانم. وقتی توهین می‌کنند، می‌گویم ان شاء‌الله که از بار گناهانم کم می‌شود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دکترمحمد جواد ظریف وزیرخارجه درگفتگو با روزنامه اطلاعات، مسائل سیاست خارجی ایران را مورد بررسی قرار داده است.

بخش‌هایی از اظهارات ظریف را می‌خوانید:

*من آقای ترامپ را نتیجه یک روند طولانی در آمریکا می‌بینم که با به قدرت رسیدنش این شکاف را متبلور کرد و در چشم و منظر جهانیان قرار داد. آنچه که آقای ترامپ نمایندگی می‌کرد، بخش قابل توجهی از جامعه آمریکاست که در بطن آن جامعه حضور بسیار جدی و ریشه‌ای داشت، اما در سلسله مراتب حزبی هیچ‌گاه نمی‌توانست چنین قدرتی را در اختیار بگیرد و ترامپ توانست این به اصطلاح سد‌های حزبی را بشکند و وارد صحنه سیاسی شود.

*در سال ۲۰۱۶ که آقای ترامپ به عنوان نامزد حزب جمهوریخواه مطرح شد، بعید می‌دانم هیچیک از سردمداران و متنفذین حزب جمهوری‌خواه علاقه‌ای داشتند که وی از این روند انتخابات مقدماتی حزب موفق بیرون بیاید. البته سرمایه‌گذاری‌هایی روی ایشان توسط صهیونیست‌ها و برخی دیگر از عناصر افراطی صورت گرفته بود، اما در واقع ترامپ نماینده بخشی از جامعه آمریکا بود که توانسته است آن را حفظ کند. آن بخش الزاماً اکثریت جامعه آمریکا نیست، اما به این راحتی هم جابجا نمی‌شود و بخشی است که دیدگاه‌های نژادپرستانه دارد، دیدگاه‌های خارجی ستیزانه دارد، دیدگاه‌های مخالف با فن‌آوری و علم دارد و نماینده اقتصاد کهنه به جای اقتصادی نو و دانش بنیان است.

درداخل آمریکا هم برخی‌ها این نگرانی را اعلام می‌کنند که اگرآمریکا نتواند با شکاف داخلی به شکلی تعامل کند، می‌تواند به مراحل بحرانی‌تر هم برسد. اتفاقی که درهفته‌های گذشته در واشنگتن افتاد و وضعیتی که کنگره آمریکا و شهر واشنگتن در زمان تحلیف بایدن پیدا کرد، بی‌سابقه است و این شرایط نشانه جامعه‌ای است که آبستن حوادث غیرقابل پیش‌بینی است.


بیشتر بخوانید


*کسانی که اطراف ترامپ بودند، بسیار تلاش کردند او را قانع کنند که نظام ایران را می‌توان با فشار فرو پاشاند و ترامپ این تصور را شاید تا سال آخر دوران ریاست جمهوری‌اش داشت. شکل و شیوه‌ای که ترامپ از برجام خارج شد ناشی ازهمین تصور است و الا می‌توانست روش عاقلانه‌تری را انتخاب کند که به نفع آمریکا هم بود؛ ولی روش ضربتی را انتخاب کرد و یکی از دلایل آن این بود که قانع شده بود، آن هم به خاطر تحلیل‌های آقای بولتون که ارائه می‌داد. تحلیل‌های بولتون هم متأثر از اپوزیسیون برانداز نزدیک به او بود که برخی وقت‌ها از آن‌ها ارتزاق هم می‌کرد و حقوق هم می‌گرفت. تلقی او این بود که جمهوری اسلامی در حال فروپاشی است. خروج ترامپ از برجام هم با فاصله کمی از اغتشاشات دی سال ۹۶ اتفاق افتاد و آنان از این اغتشاشات و ناآرامی‌هایی که در آبان و آذر سال ۹۸ به وجود آمد هم حداکثر بهره‌برداری را کردند که بگویند تحلیل ما درست بود، لذا ترامپ را به پیگیری این سیاست بیشتر آماده کردند و مبنای این سیاست این بود که با فشار، حکومت ایران سقوط می‌کند و احتمالا نیاز به استفاده از ابزار نظامی هم نیست.

* آقای بایدن برای یکی دو سال آینده بیشتر تمرکز بر داخل آمریکا خواهد کرد؛ به این خاطر که اکنون بیشترین چالش برای آمریکا، مسائل داخلی است. یک رشته چالش‌هایی مثل مسائل اقتصادی و کووید۱۹ از قبل بوده و یک رشته چالش‌هایی اکنون بروز کرده است. با اتفاقاتی که در کنگره افتاد و حملاتی که شد، این یک موضوع ریشه‌دار در آمریکاست، اما بالاخره جامعه سیاسی آمریکا گرچه اطلاع از این حوادث داشت، اما در صحنه و منظر جهانیان قرار نگرفته بود، لیکن اکنون در نظر عام قرار گرفته است و آقای بایدن چالش بسیاری هم دارد و آن این‌که بتواند با شکاف به وجود آمده، تعامل کند. به نظرم مشکل اصلی آقای بایدن این خواهد بود، لذا برداشت من است که تا مجبور نباشد، به صحنه خارجی وارد نمی‌شود. با مسائل خارجی هم در حد اضطرار برخورد می‌کند، ضمن این‌که سیاست خارجی آقای بایدن تفاوت اساسی با سیاست خارجی دوره ترامپ دارد؛ براین اساس که دنبال ائتلاف‌سازی و اجماع‌سازی جهانی است. همه کسانی را هم که از دوران اوباما با خودش همراه کرده است، افرادی هستند که در اجماع‌سازی جهانی نقش قابل توجهی داشتند، لذا باید این نقش را هم در دولت آقای بایدن دید.

* احساس بنده این است که کماکان اولویت سیاسی خارجی آمریکا از نظر محتوایی چین خواهد بود؛ گرچه در دوره آقای ترامپ اولویت چین با امنیتی سازی ایران همراه شد و ما تبدیل به موضوع اول سیاست خارجی آمریکا شدیم؛ اما فکر می‌کنم دولت آقای بایدن به روند اجماع داخل جامعه نخبگی آمریکا برگردد. چین و برآمدن چین که تا سال ۲۰۲۴ اقتصاد اول دنیا می‌شود هم مورد توجه دولت بایدن خواهد بود. روسیه اولویت بعدی آمریکاست. آقای بایدن تلاش خیلی زیادی خواهد کرد که روابط آمریکا با اروپا را اصلاح کند، چون این روابط در دوران ترامپ بسیار متشنج شد، در عین حال اروپاییان هیچگاه این توان را هم پیدا نکردند که در مقابل آمریکا بایستند و شرکت‌های اروپایی بیش از این که شنوای حرف دولت خود باشند، به حرف دولت آمریکا گوش می‌کردند. اروپا هیچوقت این جسارت را نداشت که در برابر ترامپ بایستد و ترامپ با تندروی شدید باعث شد که اروپا واقعاً عقب‌نشینی کند، اما احساس واگرایی در اروپا نسبت به آمریکا، واقعی است.

* اگر سیاست خارجی معقول با تکیه بر امکانات و قدرت ملی را دنبال کنیم، می‌توانیم به عنوان یک کنشگر نقش‌آفرین باشیم. بله، در حوزه‌هایی هست که احتمال نزدیک شدن بیشتر اروپا به آمریکا یا شاید برعکس آن (آمریکا به اروپا) را شاهد خواهیم بود، اما این‌که به چه میزان از این اتفاق متضرر شویم یا بتوانیم در این شرایط نقش خود را ایفا کنیم ـ متغیر‌های متعددی وجود دارد مانند رفتار نابخردانه برخی کشور‌های منطقه یا اشتباهاتی که اروپاییان و دیگر کشور‌ها کردند ـ همه این‌ها می‌تواند زمینه‌های کنشگری جدی برای جمهوری اسلامی فراهم کند. اما اگر بخواهید این‌گونه تلقی کنید که آیا نزدیک شدن بایدن و اروپا به نفع جمهوری اسلامی است، معلوم نیست این‌گونه باشد.

*اگر درست بازی نکنیم ممکن است بتوانند اتحادی ایجاد کنند که در زمان ترامپ نبود و شکافی ایجاد شده بود. جمهوری اسلامی باید تلاش کند پل عبور از این شکاف نشود و این کاملاً شدنی است و بستگی به نوع کنشگری ما دارد. ما در یک یا دو مورد پل عبور از شکاف شدیم. از جمله در سال ۸۴ که قبل از آن اروپا و آمریکا به ویژه آمریکا و آلمان و فرانسه در مورد جنگ سوم خلیج‌فارس ـ از نظر ما ـ خیلی از هم دور شده بودند؛ اما مناقشه هسته‌ای ایران و ارجاع پرونده آن به شورای امنیت توانست این شکاف را پر کند، در صورتی که قبل از ارجاع پرونده مناقشه به شورای امنیت و در دوران ریاست جمهوری جناب آقای خاتمی، سه کشور اروپایی در مقابل آمریکا بودند. آن زمان آمریکا در مقابل ۳ کشور اروپایی، گروه ۴ را تشکیل داده بود و در آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای با یکدیگر برخورد داشتند، ولی سیاست دولت نهم و دهم به شکلی پیش رفت که این شکاف از ایران عبور داده شد. بدون این‌که در اینجا بخواهم کسی را نقد بکنم می‌گویم که این جمهوری اسلامی است که کنشگر است و می‌تواند با کنش خود باعث شود این دو با یکدیگر متحد نشوند و فضای جدیدی را ایجاد کنند، کما این‌که در سال ۹۲ با مقاومت مردم و حضورشان در پای صندوق‌های رأی توانستیم این شرایط را ایجاد کنیم و آمریکا و اروپا هر دو همداستان برای به نتیجه رسیدن برجام شوند.

* صریح بگویم که از زمان انتخاب بایدن تا این لحظه هیچ مذاکره‌ای بین ایران و آمریکا نبوده است و تا زمانی که آمریکا شرایط بازگشت به ۱+۵ را پیدا نکند، مذاکره چند جانبه‌ای هم در کار نخواهد بود.

* من تخصص اقتصادی ندارم، اما اقتصاد دانان می‌گویند که بالا رفتن نرخ ارز بیشتر جنبه روانی داشته و نبود امید به آینده هم از دیگر عوامل آن است و این بیشتر از داخل دامن زده می‌شد. یعنی عده‌ای در داخل فکر می‌کردند کاری که دارند می‌کنند بی‌اعتمادی نسبت به دولت ایجاد خواهد کرد، در صورتی که بی اعتمادی متوجه ساختار سیاسی و حاکمیت کشور است و قاعدتاً این مسأله باعث ناامیدی مردم و هجوم آنان به بازار‌های ارز و مسکن و ... می‌شود. تا آنجا که اطلاع دارم وضع ارز در اثر فهم بازار و فهم فعالان اقتصادی از افق آینده است نه اقدامی توسط دولت یا آنچه که می‌گویند دولت می‌خواهد ارز را تثبیت کند و بازار به دنبال کاهش قیمت ارز است. بعید می‌دانم چنین مسائلی از مخیله دوستان و همکاران من در دولت و بانک مرکزی اصلاً عبور کرده باشد.

*تفکر بسیار اشتباهی در کشور وجود دارد و آن این که وزارت خارجه و شخص بنده تا رسیدن به برجام به منطقه توجه نکرده‌ایم. این هم خلاف واقعیات علی‌الارض است. به فاصله یکی دوماه بعد از وزارت اولین مقاله‌ای که در خارج از ایران چاپ کردم، در روزنامه «الشرق الاوسط» در مورد روابط همسایگان بود. مهمتر از آن، اولین طرح منطقه‌ای که دادم حدود ۳ هفته بعد از وزارتم بود که به عربستان ارائه کردم. خداوند درجات شهید سلیمانی را عالی کند. ما از قبل با هم رفیق بودیم و وقتی وزیر شدم قرار گذاشتیم هفته‌ای یک‌بار با هم دیدار کنیم. در این دیدار‌ها اولین بحث مطرح این بود که چگونه می‌توانیم روابط‌مان را با سعودی‌ها اصلاح کنیم. به شهید سلیمانی گفتم در روابط دوجانبه با عربستان اختلافی نداریم، ولی در ۴ حوزه با این کشور دچار اختلاف هستیم، لذا باید بنشینیم و به نفع مردم منطقه همکاری کنیم که لبنان، سوریه، عراق و بحرین این ۴ محور است. توجه کنید این بحث مربوط به مرداد و شهریور سال ۹۲ است. شهید سلیمانی گفت: موضوع پنجمی هم وجود دارد و آن مسأله یمن است. آن زمان هیچ خبری در مورد یمن نبود.

* من دنبال عافیت طلبی نیستم که مانع از آن شود که مسئولیتی را قبول کنم، کما این که دوست نداشتم وزارت خارجه را قبول کنم، اما تلاش کردم عافیت طلب نباشم... احساس می‌کنم انتخابات سال ۱۴۰۰ برای برخی دوستان آنقدر مهم است و انتخابات آمریکا آنقدر معادلاتشان را برای سال ۱۴۰۰ به هم ریخته است که می‌خواهند مانع شوند. واقعا دلم نمی‌خواهد که باعث اختلاف در کشور شوم، چون احساس می‌کنم بیش از هر زمان دیگر، کشور نیازمند اجماع است. ما اکنون داریم بودجه کشور را سیاسی می‌کنیم و این برای کشور سم مهلک است. همه نیرو‌های کشور باید کنار هم بیایند. من اصلا این شرایط را مفید به حال کشور نمی‌دانم و برای همین همواره گفتم که دنبال این کار نیستم و علاقه‌ام به تدریس است و کاری که بلدم سیاست خارجی است. من نه با مردم قهرم و نه از انتقاد و فشار می‌ترسم. من فشار‌ها را ذخیره آخرتم می‌دانم. وقتی توهین می‌کنند و حتی به پدرم و پدربزرگم تهمت‌هایی زده می‌شود می‌گویم ان شاء‌الله که از بار گناهانم کم می‌کند. آنچه که برای من مشکل و نگران کننده است این است که این موضوع ماه‌ها قبل از انتخابات، مساله یک عده شود که فلانی می‌آید یا نمی‌آید. این به نظرم برای روابط خارجی بسیار بسیار مخرب است و به همین دلیل است که بار‌ها گفته‌ام که در این میدان نیستم و کماکان همین نظر را دارم.

منبع:روزنامه اطلاعات

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۱ ۲۳ بهمن ۱۳۹۹
گناه خیانت به هزاران شهیدوملیونها انسان چیزی نیست که به این راحتی ها سبک شود
Iran (Islamic Republic of)
عيدالعلى ميرقانى
۱۵:۱۴ ۰۷ بهمن ۱۳۹۹
اگر ظريف كانديدا بشود بدون انكه تلاش كند بدون انكه ستاد انتخاباتى درست كند بدون انكه پولى خرج و تبليغات كند بالاى ٧٠٪‏ راى خواهد اورد. البته اگر ساير كانديدا ها با وعده وعيد ها مردم را منحرف نكنند كه متاسفانه در ادوار گذشته اين چنين بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
نشو
Iran (Islamic Republic of)
ایران
۱۷:۲۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
درود بر ظریف
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
خب نشو مگه وزیر شدی اتفاقی افتاد؟
Iran (Islamic Republic of)
حسن زاده
۱۶:۴۴ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
اقاى ظريف تو كارت را همچنان درست انجام بده فهميده ها و بى طرف ها ميگويند مه فشاند نور....... اگر كانديداى نشوى هر فرد ديگرى رييس جمهور بشود اگر هم تا ٩٥ درصد شايستگى داشته باشد ( كه ارزوى همه است) ولى هرگر ١٠٠٪‏ به پاى تو نخواهد رسيد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
رای بی رای .
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۶:۳۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
ناراحت نشو عمو جان ، همون برجام برای چندین نسل ما کافیه، به جای ریاست جمهوری یک دفتر صد برگ بخر هی امضا کن، حتما باید ایران را با امضات به باد بدی تا آروم شی ، بیخیال شو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
فقط دکتر ظریف
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
تو کاندیدا هم بشی کسی بهت رای نمیده. در نتیجه باعث اختلاف نمی‌شی...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
امثال این آقا اصلا نباید تایید صلاحیت شوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
آخه کی به تو رای میده
Iran (Islamic Republic of)
شهرام
۱۶:۰۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
ظریف از افراد کاربلد هستن
اقای جلیلی و امال اون چکار کردن که حالا عده ای داری جانب گرایی میکنن
اینو فقط بدونین اقای ظریف کشور از یک جنگ هسته ای نجات داد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
کلی خندیدیم با حرفت
Iran (Islamic Republic of)
ممد
۱۶:۳۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
شهرام جان از سیاست چیزی سر در نمیاری حرف نزن بچه؟؟؟....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
توروخدا بیا رییس جمهور شو.
Iran (Islamic Republic of)
ممد
۱۶:۳۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ رئیس جمهور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۷ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
خواهش میکنم بیا کاندید شو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
میدونی رای نمیاری نمیایی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
کاندیدهم بشی رای نخواهیدآورد تاابد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
آقای ظریف، وقت مظلوم نمایی گذشته. الان وقت حساب و کتابه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
عجب بابا ما منتظر نامزدی شما بودیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۷ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
نه بابا، جون خودت بیا، همه مشتاق هستند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
رای بی رای
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
کارتان موجب دو دستگی شده ...
کاش. در مورد برجام همکمی ایستادگی میکردید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
کاندیدا نمیشی چون رای نمیاری
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۴:۱۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
تو رو خدا بیا کاندید ریاست جمهوری بشو. تو این ۸ سال چ گلی به سر ملت زدید جز اینکه این مملکت را ۸ سال متوقف کردید و تو این مدت سفره مردم طوری کوچک شد که دیگر سفره ای نمانده. بسیاری از کارخانجات را تعطیل کردید و با بی تدبیری آنها را به بدترین شکل ممکن خصوصی کردید و سرانجام نابود شدند. مردم تو رو خدا به خودمون رحم کنیم دیگر گول این افراد را نخوریم. دم انتخابات شده و این افراد دارند حرفای قشنگ میزنند ولی ما عملکرد آنها را دیدیم. تو رو خدا فقط به افراد انقلابی و دلسوز رای بدید مهم نیست چ جناحی باشه فقط دلسوز و خداترس باشه. ممنونم از همه هموطنان فهیم
Iran (Islamic Republic of)
دانشجو
۱۴:۱۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
بله منم حلالت نمیکنم چون به بدترین شکل ممکن مذاکره کردی و حق میلیون ها ایرانی رو به باد دادی ، اصلا به توصیه های رهبر انقلاب گوش نکردن آخرش همینه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
فقط برو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
چقدرم تو اگه بیایی رای میاری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۵ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
نه واقعا بیا
یه برجام دیگه هم بیار که دیگه قشنگ دلار بشه 100.000تومان


تو و اون رییس جمهورت ......
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
به سلامت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۵ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
در این حد نیستی.... .......درحد یک مترجمی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۴ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
رئیس جمهور فقط علی اصغر عنابستانی ..
هر جا قانون به نفعش نبود با یه چک افسری به خدمتش برسه
Iran (Islamic Republic of)
Blue sky
۱۳:۳۵ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
خودت که میری
ولی معنی کلمه (بالمره) رو خوب فهمیدیم
Iran (Islamic Republic of)
لطیف
۱۳:۳۴ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
مرد حسابی!!!! ما را احمق پنداشتی؟ آخه کی دیگه به شما رای می ده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
هرچه ببینید هرچه بدانید ، سیاست هرچه باشد ، مردم کوچه و بازار فقط یک چیز می خواهند ، آسایش ، آرامش ، تامین زندگی بدون هرگونه تشویش و نگرانی برای امروز و فردا ، رییس جمهور هرکه باشد و هرچه بگوید ، مهم زندگی خوب است ، زندگی خوب حق است ، و غیر آن ناحق ، اتوکشیده حرف نزنبم ، دوصد گفتار چو نیم کردار نیست ، امید آنکه همه مسئولین این را درک کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
دکتر ظریف نیاد من رای نمیدم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
شما از طرف خودتون حرف بزنيد. كانديداي رياست جمهوري بشه من و اطرافيانم حتما به ظريف راي ميديم.
شما تمام كاستي هاي برجام و به نتيجه نرسيدن برجام رو از چشم ظريف مي بينيد، اون طرف قضيه رو نمي بينيد كه يك جاني شد رييس جمهور آمريكا.
من و ميليونها نفر مثل من حتما به امثال ظريف راي ميديم. خيالتون راحت.
United States of America
ناشناس
۱۴:۰۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
برو رای فکر کنم هیچوقت مردم کشور ما بیدار نمیشن نتیچه سیاست خارجی ایشون تو این ۸ سال چی بود؟ اگه تونستی چارتا استدلال متطقی بیازی من رای میدم
Iran (Islamic Republic of)
علی محمد صادقی از خشت
۱۳:۱۵ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
احسنت
Pakistan
ناشناس
۱۳:۰۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
نه جناح چپ نه جناح راست فقط انقلابی شما همش وعده دادین امیدوارم نظرمن به گوشتان برسه کجاست وعدهایی که دادید ایا یکی ازوعدهایتان عملی شده
Pakistan
ناشناس
۱۲:۵۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
کار خوبی میکنی
Iran (Islamic Republic of)
رضا حیدری سیستانی
۱۲:۴۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
چه بهتر...پس من می توانم مامزد شوم؟؟؟؟؟؟؟؟وام ازدواج هم افزایش یافت راه برای ما جوانان باز شد
Iran (Islamic Republic of)
مونا
۱۲:۴۵ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
خوب میدونی بازنده هستی،
فیلم بازی نکن و مظلوم نمایی نکن،
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۲:۴۴ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
جان من بیا کاندید شو.همههههههههههه مردم ایران لحظه شماری می کنند تا توبیایی وبه تو رای بدهند تا 4سال دیگه هم بری مذاکره ه ...
Iran (Islamic Republic of)
حرف حساب
۱۲:۲۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
مردم خير و شر را ديگه تشخيص نمي دهند بفكر پول توي جيب آب رفته و معيشت خود هستند قطعا و يقينا آقاي ظريف براي منافع ملي تلاش ميكند اما شرايط براي رفع تحريمها با منطق و عالمانه و عاقلانه بايد با اجماع شكل بگيريد . بايد به ديپلماتهاي خود اعتماد كنيم و متحد باشيم و راهنمايي دهيم تا بتوانيم از اين فرصت براي حل مشكلات بين المللي بهره مند شويم .
United States of America
ناشناس
۱۳:۵۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
جوک خنده داری گفتی اگه تلاشش این بود پس معنی تلاشو فهمیدیم.تروخدا از طرف خودت حرف نزن
-
ناشناس
۱۲:۱۷ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
محبت میکنی ولی در سیاستمداری سیاست حرفی نداری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۷ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
خدا پدرت را بیا مرزد اینطوری سنگینتری
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۳:۳۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
دم مجلس گرم که قانون ممنوع‌الخروج شدن مسئولین رو تصویب کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
تو رو خدا کاندید شو.
خودت باید به خودت رای بدی
Iran (Islamic Republic of)
و
۱۱:۵۷ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
مفیدترین کاریه که میتونین انجام بدین
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۱:۵۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
بابا تو دیگه کی هستی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
ای بابا چه خوب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۵ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
به لطف خدا نگاه آقای ظریف به آمریکای جنایتکار اصلاح شد. و متوجه شدند به امضای طرف های آمریکایی هیچ اعتمادی نیست.
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۴:۰۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
بله و نتیجه ی این اصلاح تصور ۱۰۰ ها سکه برای ایشون و دوستان بود و به فنا رفتن ملت
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۱:۲۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
بشی هم رای نمیاری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
کاشکی کاندید مبشدی تا بخاطر برجام که مردم به خاک سیاه نشاند ملت جوابت را میدادن با رای ندادن به شما
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۱:۲۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
از محدود کاندیدای بدردبخور هست الان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
مگه قحط رجاله؟؟؟!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
انشالله شما راست بگین،!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
وووو
برو عامو
اعتماد به سقفی
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۱:۱۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
نه که حالا خیلی تو برجام و ... موفق بودید.
تو رو خدا بیا کاندید ریاست جمهوری هم بشوید.
علی برکت الله.
Italy
ناشناس
۱۱:۰۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
آخه کی به تو رای میده با آن کوتاهی ها بسیاری که دربرجام کردی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۷ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
عجب اعتماد بنفسی داری...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
کی به تو رای میده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
نه اینکه باعث اختلاف میشید بگید کسی بهتون رای نمیده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
بیای هم رای بهت نمیدیم
خیالت راحت
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۰:۵۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
شما هیچ بار گناهی ندارید بر جام هم که به خوبی کار میکنه همه پیشرفتها هم مه هشت سال است به لطف شما کاملا متوقف شده یا به عقب برگشته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
بیا روی قالیباف رو کم کن
Iran (Islamic Republic of)
و ح ی د
۱۰:۵۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
با برجام آنچنان بر کشور تاختید که تا مدتها نمی تواند کمر راست کند.
Iran (Islamic Republic of)
منطقی
۱۰:۵۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
آقای ظریف از 100 نمره ، 95
Mauritius
نا شناس
۱۴:۳۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
0.95
Iran (Islamic Republic of)
کازرونی
۱۰:۴۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
جواد جون ، نیای هم سنگین تری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۴ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
فکرنکنم راای بیاورید .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
نه تو رو خدا کاندیدشو چند تا برجام دیگه بزار تو دامنمون تا وضعیت کلا بپوکه راحت شین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۴ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
خخخخخ خخخ. آفرین به این معرفت... قطعا مردم رای زیادی بهت میدن بیا...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
شما که اینهمه با جهان تعامل کردید ، چه گلی به سر مملکت زدید .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
آقای ظریف برجامی که شما باغرب ایجادکردید کشورراصدسال به عقب برد ما ماهواره وموجودزنده به فضا فرستادیم ولی شما در دوره ی خودتان نه تنها این دستاوردها را ازبین بردید بلکه برجامتان هم گلی به سرکشورنزد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
به عقـب بـر نمــی گـــردیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
دار ودسته عاشقان تحریم و کاسبان تحریم خوشحال باشند را باز خواهد شد برای عاشقان خدمت !!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۵ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
خواهشا شما از آخرت صحبت نکنید .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
ظریف خدا قوت مردم تو را دوست دارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۵ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
بله آقای ظزیف مامردم هم خیلی چیزا واسه آخرت ذخیره کردیم
Iran (Islamic Republic of)
امین
۱۰:۱۴ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
باش تو راست میگی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
الحمدلله ؛ انشالله در دولتهای بعدی ؛ دیگه نمی بینیمت.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
کاندید بشی هم رای نمیاری
Iran (Islamic Republic of)
بهداد
۱۰:۰۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
خدایی نقش آدمهایی فداکار رو بازی نکن فکر کن آگه کاندید بشی ۱میلیون رای میاری؟
Romania
سعید
۱۰:۰۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
ترووووووووووووخدا بیا کاندید شو، نکن با ملت اینکارو،
Netherlands
رضا
۱۰:۰۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
1- اگر هم کاندید بشی با اختلاف خیلی زیاد آخر میشی،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
میدونی کسی بهت رای نمیده
جزو آرزوهاته ریس جمهور بشی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
نه تو رو خدا بیا حالا.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
پس کاندید خواهی شد....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
واي خيلي حيف شد. 90 درصد مردم همه اميدشان به رياست جمهوري شما بود.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۹:۵۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
مردم خوب می‌فهمند که شما و آنها که چه اصول و اصلاح باشند اعتمادی ندارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
از قدیم گفتند سیاست پدر ومادر نمی شناسد ،واقعا درست گفتند
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۰۹:۴۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
شرکت هم بکنی کسی بهت رای نمیده شک نکن....
Sweden
مرتضی
۰۹:۴۸ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
عشقی ظریف جون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
خدا را شکر