![قیمت طلا به یک رکورد جدید صعود کرد](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/23/20339410_982.png)
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، مطالعه و ساخت دو سد پیشین و زیردان به پیش از انقلاب برای مهار کردن روان آبها و آبرسانی به روستاییان برمیگردد؛ پیشین دهه ۷۰ و زیردان هم دهه ۹۰ بهرهبرداری شد، اما همزمان فکری به حال شبکههای پایین دستشان نشد و میلیونها مترمکعب آب را بالا استفاده در پشت سد ذخیره کردند، به امید روزی که شبکههای پایین دستشان ساخته شود.
استاندار سیستان و بلوچستان تیرماه امسال در جلسهای در فرمانداری چابهار گفت: دو سد بزرگ پیشین و زیردان بهجای آبرسانی به مردم تبدیل تشتکهای تبخیر آب شدند؛ معینالدین سعیدی نماینده مردم جنوب بلوچستان در مجلس هم میگوید: کاری که وزارت نیرو با مردمان اینجا کرده چنگیزخان مغول نکرده است، سد ساخته، اما فکری به حال شبکه پایین دستش نکرده است (بهرهبرداری سریع همزمان با سد) و میلیونها مترمکعب آب بلااستفاده در پشت سد گرفتار است.
البته این اظهارات استاندار سیستان و بلوچستان در حالی مطرح میشود که بسیاری از مردم منطقه بر این عقیده هستند که مسئولان دولتی بیشتر از اینکه به دنبال حل مشکلات مردم باشند به دنبال «گفتار درمانی» هستند.
از همین رو عبدالله عزیزی یکی از ساکنان منطقه بلوچستان، اظهار داشت: مسئولان سالهاست که به جای حل مشکلات فقط به دنبال شعار دادن هستند و گرنه بسیاری از مشکلات مردم استان سیستان و بلوچستان باید بسیار زودتر از این برطرف میشد.
او افزود: از این جالبتر هم اینکه گاهی برخی از مسئولان به جای حل کردن مسئله، صورت مسئله را پاک میکنند، به عنوان مثال چندی پیش یکی از مسئولان عالی رتبه استان به کلی استفاده مردم از آب هوتکها (گودالهای طبیعی جمع آوری آب) را تکذیب کرده بود.
این شهروند بلوچستانی ادامه داد: خواهش ما از مسئولان این است که با مردم صادق باشند و به جای اینکه به دنبال «گفتار درمانی» باشند به صورت صادقانه مشکلات و تنگ ناها را با مردم در میان بگذارند.
۲۶۱ روستای چابهار، دشتیاری و قصرقند با جمعیتی بیشاز ۷۰ هزار نفر و ۲۱۳ روستای دشتیاری، سرباز و چابهار با جمعیتی بیشاز ۱۰۰ هزار نفر سالهاست قرار است از دو سد زیردان و پیشین به شبکه آب متصل شوند.
البته ۲۶۱ روستای چابهار، دشتیاری و قصرقند با جمعیتی بیشاز ۷۰ هزار نفر و ۲۱۳ روستای دشتیاری، سرباز و چابهار با جمعیتی بیشاز ۱۰۰ هزار نفر سالهاست قرار است از دو سد زیردان و پیشین به شبکه آب متصل شوند. قراری که همچنان برقرار است و قرار نیست حالا حالاها عملی شود.
اردیبهشت ماه امسال دادستان عمومی و انقلاب مرکز سیستان و بلوچستان خبر داد که مدیرعامل سابق آب و فاضلاب روستایی به اتهام اختلاس و ارتشا در همین پروژههای آبرسانی زیردان و پیشین به همراه ۱۰ نفر دیگر از مدیران و کارمندان زیرمجموعه و شرکتهای پیمانکاریاش بازداشت شده است.
علیرضا قاسمی، مدیرعامل آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان پس از ادغام دو شرکت در خبری اعلام کرده بود که در حال حاضر تعداد ۱۸۵ روستای زیر مجموعه مجتمع با جمعیت ۴۵ هزار نفر از نعمت آب شرب بهرهمند شدهاند و در حال حاضر پیمانکاران در منطقه فعال بوده و خطوط انتقال جدید رفع نقص میگردد و به تناسب پیشرفت کار شبکههای توزیع جدید اجرا شده، وارد مدار بهره برداری قرار میگیرد.
او افزود: پیش بینی میشود تا پایان نیمه اول سال ۱۴۰۰ کلیه روستاهای باقی مانده تحت پوشش مجتمع تلنگ، پلان و پیرسهراب از نعمت آب شرب بهرهمند شوند.
بعد از این صحبتهای مدیرعامل آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان کاشف به عمل آمد روستایی از شبکه پایین دست زیردان بهرهمند نیست و آن ۱۸۵ روستایی هم که مدیرعامل از آنها میگوید به یک شبکه قدیمی ۳۰ سال پیش وصلاند و هنوز بسیاری خورده کاریهای احداث شبکه پایین دست زیردان مانده است و هنوز آبی در شبکه جاری نشده است.
شه بخش گرگیج نماینده سیستان و بلوچستان در شورای عالی استانها اظهار داشت: همه ۲۶۱ روستای پایین دست سد زیردان به مخزن صفرزهی متصل هستند و هنوز آب از این مخزن به روستاها در شبکه جاری نشده است و در واقع همچنان در بسیاری از مناطق، حوضچههای پایین مخزن و شبکههای انتقال کامل نشده است.
او افزود: شبکه پایین دست مخزن صفرزهی مربوط به ۳۰ سال پیش است و روستاییان هنوز هم از همان استفاده میکنند؛ ۳۰ سال پیش زمانی که جهاد سازندگی قرار بود برای دسترسی سریع مردم روستایی منطقه آب یک شبکه فلزی روی زمین تعبیه کردند و قرار شد بعد از اجرای طرح اصولی شبکه سد آن جمع آوری شود، اما هنوز شبکه جدید سد وارد مدار نشده است.
نماینده سیستان و بلوچستان در شورای عالی استانها تصریح کرد: بسیار واضح است که روستاهای پایین دست مخزن صفر زهی که مخزن سد زیردان برای اتصال به ۲۶۱ روستای طرح شبکه پایین دست است وارد فاز آبرسانی نشده و همه از شبکه ۳۰ پیش که فرسوده و قدیمی است تغذیه میکنند.
البته این بار اول نیست که شرکت آب آمارهای نادرست میدهد، حدود سه ماه پیش کلنگ پروژه انتقال شبکه آب برای آبرسانی به ۸ هزار نفر از مردم دلگان شهرستان دشتیاری به زمین زده شود، شرکت آب قول داد پروژه را سه ماهه یعنی دیماه امسال بهرهبرداری میکند، همین چند وقت پیش بعد از اتمام زمانبندی بعد از آنکه انتقادها از عدم بهرهبرداری به موقع بالا گرفت دوباره بیانیه داد که پروژه دوماه دیگر عقب افتاده است.
خارج از شبکه پایین سد زیردان که به قول آبفا دمدمه بهرهبرداری است و راستی آزماییها و صحبتها چیز دیگری میگوید، شبکه پیشین هم حال روز بهتری ندارد، احداث شبکه پیشین هنوز اول کار است و همچنان چشماندازی حداقل در کوتاه مدت برای بهرهبرداری از آن نیست؛ با این اوصاف معلوم نیست مردم بلوچستان که به گواه وزارت نیرو پایینترین شاخص دسترسی به شبکه آب را دارند کی آبرسانی میشوند.
منبع مهر
انتهای پیام/م