به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، خون و فرآوردههای خونی ماده حیاتی برای تمام افراد به ویژه بیماران در همه ایام محسوب میشود و خوشبختانه در کشورمان این ماده به صورت رایگان در اختیار بیماران قرار گرفته است؛ اما سنت اهدای خون هم مثل بسیاری دیگر از سنتها و برنامههای معمول با شیوع و تداوم همهگیری کرونا تغییر کرده و همین موضوع سرآغاز دومینویی از مشکلات برای بیماران نیازمند خون بوده است.
براساس آمار و اطلاعات موجود ذخایر مراکز انتقال خون کاهش پیدا کرده و این موضوع سبب شده است تا روزهای آتی برای بیماران و کادر درمان بسیار نگران کننده باشد؛ این شرایط در حالی پیش میرود که بارها مسئولان انتقال خون اعلام کرده اند؛ کرونا از طریق اهدای خون و تزریق منتقل نمیشود و تمام مراکز به طور مستمر ضد عفونی خواهد شد، اما سایه شوم ترس از این بیماری همچنان بر زندگی افکنده شده و ریتم معمول کارها از بین رفته است.
با وجود این شرایط همچنان پیمان عشقی رئیس سازمان انتقال خون کشور معتقد است که براساس طبقه بندیهای موجود در وضعیت کمبود ذخایر خونی قرار داریم ولی هنوز به وضعیت بحرانی نرسیدهایم هرچند با توجه به کمبود ذخایر خونی در کشور افرادی که در بیمارستانها عمل جراحی اورژانسی دارند، بیماران تالاسمی، خانمهای باردار، نوزادانی که نیاز به تعویض خون دارند و مواردی از این قبیل ممکن است در آینده نزدیک دچار مشکل شوند.
او گفت که آلودگی هوا، سرما و تغییر ساعت رفت و آمد مردم در سالهای گذشته هم بوده است و ما برای مواجهه با آنها آمادگی داشتیم، اما با توجه به شیوع کرونا در کشور، در خانه ماندن مردم و تردد نکردن در سطح شهر برای مراجعه به مراکز انتقال خون مشکل جدیدی است.
عشقی به تاثیر اهدای خون بر ابتلا به کرونا هم اشاره و بیان کرد: تا به حال کسی نبوده است که با مراجعه به پایگاههای انتقال خون و با اهدای خون به کرونا مبتلا شود، مراکز انتقال خون به طور مداوم ضدعفونی میشوند و جزو امنترین مکانها از نظر احتمال ضعیف انتقال ویروس کرونا به شمار میروند.
نوسانات شیوع کرونا این روزها موجب شده است تا مسئولان سازمان انتقال خون زمستان امسال را از حیث بانک خون خالی از ذخیره قابل توجهی بدانند که بتوان به آن امیدوار بود و این اوضاع وخیم در پایتخت بغرنجتر شده است، بر همین اساس محمد رضا مهدی زاده مدیرکل انتقال خون استان تهران به خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گفت که ذخایر خون در سطح استان کاهش پیدا کرده البته تیمهای سیار خونگیری در تهران افزایش یافته است و در روزهای تعطیل هم چهار مرکز برای پذیرش اهداکنندگان خون فعال هستند.
او ادامه داد که اگر روند مراجعه افراد به مراکز انتقال خون به همین شکل ادامه پیدا کند تا اواسط زمستان در تامین خون و فرآوردههای خونی ۱۶۵ بیمارستان دچار مشکل خواهیم شد. نیاز بیماران به خون دائمی است و مردم خیر باید به طور مستمر مشارکت بالایی در زمینه اهدای خون سالم خود داشته باشند.
این مسئول با اشاره به اینکه کاهش شمار مبتلایان بیماری کرونا، انجام عملهای جراحی غیر اورژانسی در کشور و به ویژه در تهران را افزایش داده است، تاکید کرد که به همین دلیل تقاضا برای دریافت خون هم روند صعودی نشان میدهد البته علاوه بر این موضوع نیاز به برخی فرآورده های خونی نظیر پلاکت خون برای بیماران سرطانی جزئی جدا نشدنی از نیازهای روزمرهشان محسوب میشود و بابت تامین نیازهای این گروه از بیماران نگران هستیم.
به دنبال این موضوع حمید طاهری سوپروایزر مرکز انتقال خون وصال تهران به خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گفت که در شرایط فعلی میزان مراجعه کنندگان به پایگاه وصال کاهش پیدا کرده و این در حالی است که روزانه ۱۲۰۰ واحد خون و فرآوردههای خونی نیازمند داریم اما در وضعیت کنونی میزان اهدای خون به نصف کاهش پیدا کرده است.
او تصریح کرد: روزانه ۷۰ واحد پلاکت آفرزیس توسط بیمارستانها از ما درخواست میشود البته با همکاری مردم تا به امروز خون مورد نیاز بیمارستانها تامین شده و مشکلی در این خصوص ایجاد نشده است ولی برای روزهای آتی نگران تامین درخواستها هستیم.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/
بی عدالتی در دریافتی کارکنان اداره انتقال خون با سایر ادارات و سازمانها تا چه اندازه؟ منظور حقوق حکم نیست. منظور مزایا و امکانات رفاهی و پاداش و وام و مسکن و غیره است.
عزیزان نترسید جون یک آدم رو نجات دادن این نیست بشینی تو خونه هیچکاری نکنی اینم خودش جهاده به نام علی و فاطمه رهسپار اداره خون شویم... به پیش یارانم مملکت نیاز به ما دارد
از بهمن ماه گذشته پایگاه اهدا خون در تمامی شهرهای استان همدان تعطیل بوده و هر بار که برای اهدای خون مراجعه میکنیم و میگن بفرمائید همدان خون بدید ماهم میگیم چشم.
لطفا شما هم خودتونو یکم تکون بدید. مردم همیشه آماده اند اما شماها نه!!
یه بار کمبود گاز داریم
یه بار کمبود آب داریم
بار دیگه کمبود برق داریم
حالا نوبت به کمبود خون رسیده
از پشت پرده انتخاب مدیر عامل و معاون هایش هم نامعلوم است.
نبود خون نه خطری بیشتر از نبود سایر داروها دارد و نه رساندن خون باعث نجات جان کسی میشود.
به هر حال شما که اهل اطلاع رسانی اخلاقی و صادقانه نیستید