نرخ دلار که این روزها به اعداد مختلفی نامگذاری می شود، جوی روانی در بازارهای مالی ایجاد کرده است.

نرخ دلار ۱۵ هزار تومان می شود؟/ استقلال بانک مرکزی ار نرخ ارز تا تورم!به گزارش خبرنگار بانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، طی ماه های اخیر تورم پلکانی و قیمت های هیجانی و مختلف دلار موجود در جامعه، موجب به وجود آمدن نظرات مختلفی از جمله استقلال بانک مرکزی برای  نجات کشور از مسائل ذکر شده بود.

موضوعی که سه شنبه هفته گذشته همتی رئیس کل بانک مرکزی در برنامه تلویزیونی به آن اشاره کرده و می گوید: تورم و نرخ ارز اگر در تصمیمات بانک مرکزی مورد اهمیت واقع نمی شد شاید شاهد تورم بالا ۱۵۰ درصد و دلاری ۵۰ هزار تومانی می بودیم!

رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: برای تحقق سیاست مالی بر اساس یک قاعده مشخص و سیاست پولی مستقل و متمرکز بر اهداف قانونی ،در کشور‌هایی که توفیقات مهمی در مهار و کنترل تورم داشته‌اند، نهاد‌های قانون‌گذار اجازه هرگونه دخالت و سلطه بر سیاست گذاری پولی را از نهاد‌های مختلف گرفته است و به طور مشخص، بانک مرکزی را متولی سیاست پولی کرده بنابر این، استقلال بانک مرکزی صورت قانونی و الزام آور به خود گرفته است.

به نظر می رسد عبدالناصر همتی دل به دریا زده  و خود به طور مستقل خواهان استقلال بانک مرکزی و کوتاه شدن دست دولت است. تا جایی که بارها در گوشه کنار از مخالفتش با ارز ۴۲۰۰ تومانی خبر داده است.

بانک مرکزی در  استقلال اهداف مورد نظر موفق نبوده  است!

افضلی کارشناس امور بانکی در گفت و گو با خبرنگار بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص چگونگی استقلال بانک مرکزی اظهار کرد: ساختار بانک مرکزی  به دو بخش استقلال در ابزار  و استقلال در اهداف تقسیم می شود. ساختار  نظام سیاسی در کشورما به صورتی است که رئیس کل بانک مرکزی  توسط رئیس جمهور انتخاب می شود. بنابراین می توان بانک مرکزی را یک نهاد دولتی خواند و نمی توان بانک مرکزی را در بحث استقلال در اهداف موفق دانست.

وی ادامه داد: در حوزه استفاده از ابزار، بانک مرکزی استقلال کافی را دارد. مداخله بانک مرکزی در رونق و رکود اقتصادی کشور نقش ارزنده ای دارد. از نمونه های بازر آن می توان به " عملیات بازار باز " اشاره کرد. در کشور ما استفاده از سیاست گذاری های پولی به دلیل شبهات شرعی مختلف، مورد استفاده قرار نمی گیرد.

این کارشناس تصریح کرد: خوشبختانه با تلاش بانک مرکزی استفاده از  این ابزار مجهز شد و با عملیات بازار باز و بازار بین بانکی  به  دنبال هدف گذاری مهار و کاهش نرخ تورم  رفت. بنابراین می توان گفت طی چندسال اخیر منشا افزایش تورم، مسائل اقتصادی نبود و بخش عمده آن به مسائل سیاسی و تنش های موجود در سیاست خارجی باز می گردد. اما  با وجود این مسائل بانک مرکزی نقش آفرینی بسیار مفیدی  در این زمینه داشته و توانسته نوسانات موجود در جامعه را کنترل کند.

کنترل پایه پولی از دست بانک مرکزی خارج شد!

کامران ندری  عضو پژوهشکده پولی و مالی و کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار بانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بانک مرکزی برای رسیدن به استقلال با چند مشکل رو به رو است.  دولت در شرایط سخت دچار کسری بودجه کوتاه مدت یا بلند مدت می شود و هیچ راهکاری برای رفع این کسری بودجه دیده نشده است.

وی ادامه داد: قوه مجریه به طور قانونی نمی تواند از بانک مرکزی استقراض کند؛ اما مکانیزم هایی برای برطرف کردن کسری بودجه دولت از طریق منابع بانک مرکزی وجود دارد. به طور مثال دولت می تواند  در صورت مواجه شدن با کسری بودجه هرساله از حساب های تنخواه بانک مرکزی استقراض کند. بانک مرکزی مکلف می شود در صورت دریافت پول نفت، ریال  آن را به دولت پرداخت کند. حتی امکان دارد بخاطر شرایط تحریم، خرید و فروش نفت انجام نشود. اما بانک مرکزی در هرصورت مکلف است، ریال آن را به دولت پرداخت کند.

ندری بیان کرد: کنترل پایه  پولی از دست بانک مرکزی خارج است. منابع صندوق توسعه ملی برای بانک مرکزی  قابل استفاده نیست اما زمانی که مجلس تصویب می کند بانک مرکزی مکلف به در اختیار گذاشتن ریال است. این  مسائل نشان می دهد، کنترل پایه پولی به دست دولت انجام می شود.این مجلس  و دولت  است که به بانک مرکزی تکلیف می دهد.

عضو پژوهشکده پولی و مالی تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلات بر سر راه بانک مرکزی، بانک ها هستند. بانک ها برای عمل کردن به تعهدات خود، از منابع بانک مرکزی استفاده می کنند. ما اگر بتوانیم دخالت دولت را از بانک مرکزی کم کنیم، به بانک ها وابسته است. بانک  مرکزی نمی تواند بانک های دیگر را به حال خود رها کند؛ زیرا دچار اختلال می شود.

این کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه گفت: باید مسئله وابستگی بانک ها به بانک مرکزی حل شود و تا زمانی که مسئله بانک های مشکل دار برطرف نشود، بانک مرکزی نمی تواند سیاست پولی مستقلی اعمال کند. در حال حاضر قانون استقلال بانک مرکزی به نحوی است که اجازه نمی دهد بانک مرکزی به وظایف اصلی خود متمرکز شود. به همین دلیل بهتر است قبل از اصلاح قانون پولی و بانکی کمی فکر کنیم و تصمیم درستی بگیریم. به طور مثال اگر حساب تنخواه دولت از بین برود، دولت کسری بودجه خود راچگونه جبران می کند؟

وی افزود: در کشورهای دیگر، مسئولیت  اصلی عملکرد بانک ها بر گردن نهاد هایی است که خارج از بانک مرکزی هستند. زمانی که این بانک زیر نظر بانک مرکزی و با مشکل مواجه شود، مسئولیت حمایت از این بانک برعهده بانک مرکزی است. در این زمان بانک مرکزی هدف کنترل تورم را رها کرده و به کمک این بانک می شتابد. باید ساختارها و نهادهایی در کشور ایجاد شود تا عهده دار این وظایف باشد. بعد از آن  می توان از بانک مرکزی انتظار استقلال  داشت.

ندری بیان کرد: استقلال بانک مرکزی در حرف ساده و قابل دفاع است. اما نیازمند مقدماتی است. در اولین قدم رابطه مالی دولت باید اصلاح شود.  دولت معتقد است که از بانک مرکزی استقراض ندارد؛ اما باید بدانید که این استقراض قانونی است. حساب تنخواه در قانون،  این امکان  را برای دولت فراهم کرده است که در صورت کسری بودجه از این حساب استقراض کند. دولت باید تا اخر سال این منابع را تسویه کند. حال باید در نظر گرفت که این مسئله در کوتاه مدت اثرات تورمی برای کشور دارد.

عضو پژوهشکده پولی و مالی در پایان اظهار کرد: استقلال بانک مرکزی نیازمند زیرساخت های بنیادین است.

نرخ ارز این روزها از مهم ترین مباحثی است که در مجلس و دولت مطرح و اعداد مختلفی اعلام می شود. این دعوای بین دو قوه برای تعیین نرخ ارز همچنان باعث ایجاد جوی روانی در بازارهاست.

در پایان گفتنی است؛ استقلال بانک مرکزی امری مهم در اقتصاد است.در حال حاضر بانکداری مدرنِ جهانی در چند دهه گذشته دچار تحولی بنیادین شده، در حالی که چند دهه است در قانون بانکداری مرکزی کشور ما هیچ تجدیدنظر معناداری صورت نگرفته است.

گزارش از نازنین جهانتیغی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۰۹ ۰۷ بهمن ۱۳۹۹
تورم الان ۱۵۰ بالا و دلار تا ۵۰ میره تمام این نقشه ها برای اینکه سهام های مردم در قلب که فروختن در کف بخرند وسلام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۴۲ ۰۷ بهمن ۱۳۹۹
اشتبا کردی شاید میخوای بگی دلار ۱۵۰ تومان میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۵ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
مگر الان تورم بالای 150 درصد نیست؟ تورم قطعا بالای 300 درصد هم هست
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۱۷:۱۷ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
چرا خوراکی ارزان نمیشود،دیگه نمیتوانیم زندگی کنیم،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
منتظر دلار 30 هزاری باشین !
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۴:۱۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
نگاه هر وقت دلار شد 4200تومان یا 1000تومان بعد بگین ارزان شد تازه دلار ۸یا ۷هزارم خیلی زیاده
Spain
ناشناس
۱۴:۱۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
آقا نخرید بزارید ارزون بشه. وقتی سایت سایپا و ایرانخودرو در عرض یک ساعت پر میشه انتظار دارید پراید بیاد بشه بیست تومن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
دنیارو ببین. هشت سال پیش میگفتن دلار ۱۵ هزار تومنم آرزوست اصلا نمیفهمیدیم یعنی چی
United States of America
ناشناس
۱۳:۵۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
فقر و نداری در شهرستانها بیداد میکند مردم زیادی حتی توان خرید نان را هم ندارن
قدرت خرید مردم باید با تقویت پول ملی درمقابل ارز بالا رود قیمت دلار باید ۵۰۰۰تومان شود
Netherlands
علی
۱۳:۲۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
خدا نکنه دلار بشه 15 تومن. چون اونجوری از فرج آقا امام زمان فاصله میگیریم.
Iran (Islamic Republic of)
جهان
۱۳:۰۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
شما هیچ کاری نکردین از موقع انتصاب شما به عنوان رئیس کل بانک مرکزی زیا وعده دادین.
خدا به مردم ایران رحم کرد که ترامپ رای نیاورد چه بسا دلار از ۵۰ تومان هم بالاتر میشد
الان توقع دارید بابت دلار که ۳ هزار تومان بوده به بیش از ۲۳ هزار تومان رسید از شما و جناب روحانی تشکر کنیم اگر هر کسی جز جناب روحانی رئیس جمهور میشد دلار از ۵ تومان بالاتر نبود
Iran (Islamic Republic of)
شاهرخ
۱۲:۲۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
نرخ ارز حد اکثر 9 تومن باید باشد
Iran (Islamic Republic of)
دستان پشت پرده
۱۲:۲۲ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
دستان پشت پرده اجازه نمي دهد قيمت دلار كاهش يابد . مردم از توم و گراني خسته شدند. اين عادت براي تورم وگراني موجب اختلاف طبقاتي و نارضايتي عمومي شده است .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
تا وقتی بانک مرکزی از دولت مستقل نشود تورم مهار نمیشود
Iran (Islamic Republic of)
بانک مرکزی
۱۱:۲۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
چه خبره ۱۵هزار تومن
مگه وزارت کار حقوق نجومی به گارکر میده
که خرجش با دلار حساب میشه
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۱:۲۵ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
جلو دولت رو برای چاپ پول بگیرید.بیچاره کرده مردم رو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
با سلام . تحریم نشان داد که فرهنگ واردات چنان در افکار و بدنه مدیران اجرایی دولت . صدا و سیما و. روزنامه ها و رسانه ها نفوذ کرده است و به یک باور علمی برای انها تبدیل شده است . که هر روز می شنویم و می گویند عدم واردات باعث گرانی . و نبود اجناس و کالا در کشور گردیده است .و چنین القا کرده و می کنند که اگر واردات ازاد شود مردم شاهد ارزانی خواهند بود . و حتی بدان جد نفوذ کرده است که شورای رقابت تهدید می کند اگر واردات قطعات انجام نیابد هر سه ماه شاهد افزایش قیمت خودرو مردم باشند . یعنی مانند قبل از انقلاب ایران بجای فروشگاه امریکا و اروپا تبدیل شود به فروشگاه بزرگ چین و هند . بهر حال . تجربه علمی نشان می دهد برای اینکه این فرهنگ واردات به فرهنگ تولید و صادرات تبدیل شود . الف= روند اداری در گمرکات. سازمان مالیاتی . و زارت دارایی و اقتصاد . وزارت صمت کاملا مکانیزه شود و ب= باید در بودجه مانند المان و ژاپن 70 % درامدهای حاصل از فروش منابع مانند نفت به صندوق توسعه ملی و 30% به هزینه های جاری اختصاص یابد . تا شرکتها و نهاد ها و ادارت مجبور باشند که برای اداره خود بسمت مکانیزه نمودن . بهینه سازی و استفاده از شرکتهای دانش بنیان بروند . همان کاری که شرکتها و نهاد ها و ادارت در المان و ژاپن این کار را انجام می دهنند . بنظر می رسد بعضی از نمایندگان نیز دوست دارند که فرهنگ واردات در جامعه باشد . چون انها نیز در واردات نقش دارند . . فقط مدیران سپاه و قراه گاه خاتم انبیا . حرفی از تحریم نمی زنند . و همیشه شااهد شکوفایی روز افزون قدرت و توان ایران در ساخت موشک . ماهوارده و کشتی و نیز سازندگی در ایران هستیم . مانند انتقال اب از دریای عمان به کویر . خطوط ریلی و احداث کارخانجات .و ایجاد کارخانجات و استفاده از شرکتهای دانش بنیان . ساخت دارو .واکسن .و غیره . .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
باید به حال بانک مرکزی و رییس آن گریست که نمی تواند ارز ش پول خودش را بالا ببرد فقط به فکر دلاره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
این همه ذخایر خدادادی با هفتاد هشتاد میلیون جمعیت دلار باید الان پانصد تومان باشد چند دهه این همه ذخایر کشور را فروختید پولش کو چرا مردم هر روز بدبخت تر شدن چرا اگر نیست چرا مسولان و اطرافیانشان هر روز وضعشان خوب میشود چرا وقتی میگند باید به دیگر کشورها کمک کنیم از سرمایه باد اوره خود و دوستانشان نمیدهند
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی
۱۰:۲۹ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
راهکار دیگه کنترل ارز اینکه ارز نباید خرید و فروش شود ارز را باید برای واردات محصولات مورد نباز در مقصد خرید ارائه دهند چه نیازی است مردم ارز را بخرند ودر پستوی خانه نگهداری کنند و یک عده هم با ان در کشورهای دیگر ملک بخرند و ارز را خارج کنند
Mauritius
ایرانی
۰۹:۳۶ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
اگر یک مقدار به فکر ارزش پول ملی کشورمان بودیم اینجوری نمیشد حالا هم دیر نیست دلار 15 هزار تومانی هم خیلی گران هست همین قیمت ارزش پول ملی را میاورد پایین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
احتمالا دولت دلار رو تا آخرین روز کاریش میاره تا حد ۱۰۰۰۰ تومن بعد ، دولت بعدی که اومد میینه این کاهش فقط برای حفظ آبرو بوده و به محض شروع دولت سیزدهم چنان فشاری بهش وارد میشه که دلار رو تا مرز ۶۰ هزار تومن بالا میبره .
یعنی این کاهش صوریه و عملا واقعیت نداره.
-
ناشناس
۰۹:۲۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
دلار دلار دلار شب همیشه خواب دلار می بینم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۳ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
الان همتی منتظره ازش تقدیر و تشکر کنیم دلار 50هزارتومان نشده
یا باید بازخواست بشه چطور دلار3100 تومانی تا سقف 32000 تومان بالا رفت راستی از سیف چه خبر نکنه ایشون هم رفتند پیش خاوری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۵ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
بازارها قیمت بالا بردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۷ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
استقلال بانک مرکزی فریبی دیگر بابا تنش را با دنیا را از بین ببرید شعار تهدید را از بین ببرید با دنیا باب دوستی بریزید دیگر هیجی نمی خواهد دلار سر جایش خواهد ایستاد که باید ان را بعدا با جرثقیل جا به جا کرد این یک راه حل بسیار ساده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۰ ۰۶ بهمن ۱۳۹۹
حتما" باز میخوان دلار رو گرون کنند !!!
هروقت بخوان دلار رو گرون کنن اول شایعه ارزونی میدن بعد که اذهان آماده شد میکنن 30 هزارتومن !
منتظر دلار 30 هزار تومنی باشین !!!