یک سال و نیم است که کره جنوبی بهانه‌های مختلف برای پس ندادن منابع ایران می‌آورد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، اواخر هفته گذشته هیئتی از کره جنوبی وارد تهران شد که قائم مقام وزارت خارجه این کشور بخشی از این هیئت بود که یکشنبه به تهران سفر کرد. سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه  در این باره گفته بود که  سفر این هیئت قبل از توقیف کشتی متخلف کره‌ای مورد توافق قرار گرفته و دستور کار اصلی آن مذاکره در مورد چگونگی دسترسی به منابع مالی ایران در کره است.

توسعه روابط تهران_سئول، تنها در صورت پرداخت بدهی کره

«چویی جونگ کان» قائم مقام وزیر امور خارجه کره جنوبی که به تهران سفر کرده است، ۲۱ دی با سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفت‌وگو کرد. در این دیدار مقام کره‌ای تاکید کرد که سفر وی به تهران نشان دهنده اهمیتی است که آن کشور برای توسعه مناسبات با ایران قائل است و کره جنوبی درصدد است که در سال جدید میلادی با حل مشکلات در روابط دو کشور، اعتماد را به روابط بازگرداند.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان نیز با اشاره به مسدود شدن منابع مالی ایران در کره، گفت که حدود دو سال و نیم است بانک‌های کره‌ای به طور غیر قانونی منابع ارزی ایران را به دلیل آنچه ترس از تحریم‌های آمریکا ذکر می‌شود، مسدود کرده‌اند. این اقدام که تنها تسلیم شدن در برابر باج خواهی آمریکاست قابل قبول نیست و طبعا توسعه روابط نیز تنها زمانی معنا دار خواهد بود که این مشکل حل شود.

عراقچی با اشاره به ناموفق ماندن مذاکرات مختلفی که در این مدت با مقامات کره‌ای به ویژه توسط بانک مرکزی کشورمان صورت گرفته است، گفت از نظر ما مسدود ماندن منابع ارزی ایران در کره بیش از آن که به دلیل تحریم‌های ظالمانه آمریکا باشد ناشی از فقدان اراده سیاسی نزد دولت کره جنوبی است. وی از قائم مقام وزارت امور خارجه آن کشور خواستار اهتمام جدی سئول برای یافتن سازوکار لازم برای حل این موضوع، به عنوان اولویت اول در روابط دو کشور شد.

بالاخره تکلیف پول‌های بلوکه شده ایران در کره چه شد؟ /التماس‌های زیرپوستی سئول برای آزاد سازی کشتی کره‌ای و تاکید ایران بر سیاسی نکردن آن

مقام کره‌ای هم گفت که فراهم آوردن دسترسی ایران به منابع ارزی خود در کره از جمله اولویت‌های دولت آن کشور نیز است و سئول مصمم است که این موضوع را تا حل نهایی پیگیری کند.

عراقچی در پاسخ به درخواست قائم مقام وزیر خارجه کره مبنی بر کمک به حل موضوع توقیف نفتکش کره‌ای خاطر نشان کرد که توقیف این کشتی در خلیج فارس و آب‌های ایران صرفا اقدامی بر پایه ملاحظات فنی و به دلیل آلودگی زیست محیطی بوده و رسیدگی به موضوع از سوی مقامات قوه قضائیه آغاز شده است. معاون سیاسی وزیر خارجه به طرف کره‌ای توصیه کرد از سیاسی کردن موضوع و تبلیغات بی حاصل خودداری کرده و اجازه دهد روال قانونی رسیدگی در دادگاه مربوط در آرامش طی شود.

کره جنوبی چقدر به ایران بدهکار است؟

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ۲۲ دی در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه گفت که در دیدار‌های هیئت کره جنوبی با مقامات وزارت امور خارجه درخصوص پول‌های بلوکه شده ایران مباحثی مطرح شد و طرف کره‌ای سوالات فنی در مورد نفتکش این کشور داشت. موضوع سفر مقامات کره اى از قبل برنامه ریزى شده بود و پول هاى ایران باید به سرعت در اختیار ایران قرار بگیرد، اما به یک فرمول کاملا مشخصى نرسیدیم و این‌ها در تاریخ روابط دو کشور باقی می‌ماند، ما دوباره تاکید می‌کنیم که کشور کره منتظر ٢٠ ژانویه ننشیند تا تصمیم گیرى کند، چراکه مناسبات در آن زمان فرق خواهد کرد.

بالاخره تکلیف پول‌های بلوکه شده ایران در کره چه شد؟ /التماس‌های زیرپوستی سئول برای آزاد سازی کشتی کره‌ای و تاکید ایران بر سیاسی نکردن آن

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که بانک مرکزی ایران میزان دارایی‌های بلوکه شده کشور در کره جنوبی را حدود ۷ میلیارد دلار اعلام کرده، ولی دولت کره جنوبی رقم ۹ میلیارد دلار را ذکر کرده و وزارت خارجه به عنوان متولی انجام مذاکرات برای آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران در کره چه رقمی را دقیق می‌داند، توضیح داد: متولی مذاکرات در خصوص آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی بانک مرکزی است و ما در وزارت خارجه به عنوان هماهنگ کننده سیاست خارجی هماهنگی‌ها و همکاری‌های لازم را در این مسیر انجام می‌دهیم، ولی متولی اصلی بانک مرکزی است و شما باید آمار و ارقام دقیق را از بانک مرکزی جویا شوید.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که اگر کره پول‌های بلوکه شده ایران را آزاد نکند تهران چه اقدامی را انجام می‌دهد، گفت که امکان عدم پرداخت این پول‌ها وجود ندارد و ما از همه مجاری قانونی و حقوقی برای آزادسازی این پول‌ها استفاده می‌کنیم. قانون جنگل که حاکم نیست و از طرف دیگر دولت کره جنوبی نیز هیچ وقت نگفته است که این پول‌ها را پس نمی‌دهد. کره ای‌ها به تعهدات خود به بهانه‌های مختلف از جمله تحریم‌های آمریکا در این زمینه عمل نکرده اند، ولی هیچ وقت نگفته اند که این پول نیست و یا آن را پرداخت نمی‌کنند بلکه در بازگشت آن بهانه آوری کرده اند و ما بار‌ها به آن‌ها گفته ایم که بهانه‌های آن‌ها مورد قبول ما نیست و باید این بهانه‌ها را کنار بگذارند.

سئول در انتظار ۲۰ ژانویه ننشیند!

خطیب زاده همچنین در ارتباط با سفر هیئت کره جنوبی به ایران گفت: در مورد سفر این هیئت از قبل تصمیم گرفته شده بود و برنامه ریزی انجام گرفته بود. در جریان مذاکرات بین مقامات ایران و کره موضوعات مختلف مورد بحث قرار می‌گیرد که در رأس آن موضوع پول‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی است.

وی با اشاره به دیدار هیئت کره جنوبی با وزیر خارجه و معاون سیاسی، گفت: ما به کره ای‌ها تأکید کرده‌ایم که اقدام آن‌ها در عدم آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران در کره غیرمتعهدانه است و آن‌ها باید این پول‌ها را هر چه زودتر در اختیار ایران قرار دهند. ما همچنین به آن‌ها می‌گوییم که در انتظار ۲۰ ژانویه ننشینند چرا که بعد از ۲۰ ژانویه اقدامات کشور‌ها جور دیگری ارزیابی می‌شود.

همتی رئیس کل بانک‌مرکزی در دیدار با چوی جونگ کان، قائم مقام وزیر امور خارجه کره جنوبی ضمن ابراز امیدواری درخصوص نتایج این مذاکرات گفت که  بانک‌های کشور کره جنوبی سالهاست منابع ما را در این کشور متوقف کرده‌اند و موضوع را تعیین تکلیف نمی‌کنند و حتی به سپرده ما سود نیز تعلق نگرفته است.

بالاخره تکلیف پول‌های بلوکه شده ایران در کره چه شد؟ /التماس‌های زیرپوستی سئول برای آزاد سازی کشتی کره‌ای و تاکید ایران بر سیاسی نکردن آن

وی با بیان اینکه مسدود شدن پول مان در کره جنوبی چالش اصلی ما با این کشور است، تاکید کرد: ما در سایر کشور‌ها نیز منابعی داشتیم و علی رغم تحریم‌های آمریکا از آن‌ها استفاده کردیم و به آن‌ها دسترسی داشتیم؛ اما در مورد کره جنوبی که یکی از شرکای تجاری مهم و اصلی ایران بوده است، هنوز نتوانستیم به منابع مان در این کشور دسترسی داشته باشیم.

همتی با اشاره به سفر سال پیش خود به سئول گفت که یک سال و نیم پیش با مقامات کره جنوبی و از جمله معاون نخست وزیر و وزیر اقتصاد آن کشور درباره این موضوع مذاکراتی داشتم و آن‌ها قول مساعدت و همکاری دادند که متأسفانه عملیاتی نشد. حتی نامه‌نگاری‌هایی نیز با مقامات کره‌ای انجام شد که علی‌رغم قول وقرار‌ها نتیجه‌ای در پی نداشت و ما نتوانستیم از منابع مان حتی برای خرید کالا و دارو استفاده کنیم. هفت میلیارد دلار حق طبیعی و مسلم ملت ایران بیش از دو سال است در بانک‌های کره جنوبی متوقف شده است و البته امیدوارم این مسئله که مانعی بر سر روابط ایران وکره جنوبی است هر چه سریع‌تر برطرف شود و قطعاً هدف اصلی این مذاکرات نیز حل مشکل بانکی است.

رئیس شورای پول و اعتبار، درخصوص عملکرد کشور کره جنوبی در قبال منابع ایران در این کشور گفت که این رفتار کشور کره جنوبی خطای بزرگی است و اساساً این نکته که کره با تبعیت از دستور کشوری ثالث پول ایران رامسدود کند غیرقابل قبول است.تأکید می‌کنم شرکای تجاری باید در شرایط حساس و سخت در کنار یکدیگر باشند والا درشرایط عادی دادن اجازه برداشت از حساب‌ها که هنری نیست بر همین مبنا ما نیز انتظار داریم دولت کره جنوبی به صورت مستقل و بدون در نظر گرفتن دستورات دولت درحال اخراج آمریکا در این باره تصمیم‌گیری کند.

رئیس کل بانک مرکزی ضمن تأکید مجدد مبنی بر پیگیری‌های حقوقی در این باره گفت: در صورتی که این موضوع حل نشود برای احقاق حقوق مان و استفاده از حق طبیعی و منابع مان در کره، پیگیری‌های حقوقی را که شروع کرده ایم ادامه خواهیم داد. کره جنوبی نباید به آمریکایی‌ها اعتماد کند، معتقدم کره جنوبی نباید مبنای روابط قدیمی و صمیمی خود با ایران را براساس روابط سایر کشور‌ها و شخصی همچون ترامپ قرار دهد.

یک سال و نیم بهانه‌های مختلف سئول برای عدم پرداخت پول های ایران /گلایه های همتی از مقام کره ای چه بود؟

همتی رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه دیدار با هیئت کره جنوبی، گفت که جلسه مهمی بود و نکات مهمی به قائم مقام وزارت امور خارجه کره جنوبی متذکر شدم. منابع بلوکه شده در کره، منابع ملت ایران است و نباید با آن شوخی کرد.  یک سال و نیم است که کره ای‌ها بهانه‌های مختلف برای پرداخت نکردن منابع ایران می‌آورند، اما تاکنون این مشکل حل نشده است هر چند من احساس می‌کنم که قائم مقام وزارت خارجه کره جنوبی برای حل این مشکل عزمی جدی دارد.

بالاخره تکلیف پول‌های بلوکه شده ایران در کره چه شد؟ /التماس‌های زیرپوستی سئول برای آزاد سازی کشتی کره‌ای و تاکید ایران بر سیاسی نکردن آن

او همچنین گفت که متذکر شدم برای منابعی که در کره متوقف شده باید سود پرداخت کنند. دوم اینکه کره ای‌ها به مسائل حاشیه‌ای و پرداخت آمبولانس و دستگاه‌های تست کرونا به جای این منابع اشاره کردند که مسئله ما این نیست و با ۲۰ یا ۵۰ میلیون دلار حل نمی‌شود، ۷ میلیارد دلار منابع ایران در کره بلوکه شده است و به طور جدی باید برای پرداخت آن اقدام شود. به هیئت کره جنوبی اعلام کردم که ایران بهانه آن‌ها مبنی بر مشکلات با کشور آمریکا برای عدم آزادسازی منابع ایران را نمی‌پذیرد، چرا که کشور‌های دیگری هم بودند که ما در آن کشور‌ها منابعی داشتیم، اما توانسته‌ایم منابع خود را از آن‌ها دریافت کنیم.

همتی تصریح کرد: نماینده کره جنوبی هم مسائل ما را شنید و اظهار امیدواری کرد ضمن انتقال موارد ذکر شده به مقامات این کشور، در سفر بعدی مشکلات برطرف شود. کره ای‌ها حق ندارند این منابع را در کشورشان نگه دارند و سودی بابت آن پرداخت نکنند. موارد مهم به آن‌ها گفته شد باید ببینیم نتیجه این مذاکرات در سفر‌های بعدی چه خواهد شد.

تاکید ظریف به مقام کره ای برای پرداخت بدهی سئول 

قائم مقام وزیر امور خارجه کره جنوبی با محمد جوادظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی کشورمان هم دیدار و گفت‌وگو کرد. در این دیدار ظریف بزرگ‌ترین مانع توسعه روابط دو کشور در شرایط فعلى را محدودیت ایجاد شده براى منابع ارزى ایران نزد بانک هاى کره اى ذکر کرد و از دولت کره خواست که هرچه سریع‌تر در جهت رفع این موانع اقدامات لازم معمول نمایند. با توجه به پیامد‌های بهداشتی و اقتصادی کرونا، در حال حاضر اولویت اصلی مناسبات دو کشور فراهم شدن دسترسى به این منابع است.

ظریف در ادامه همچنین گفت که اقدام غیرقانونی بانک هاى کره، جو عمومى و دیدگاه مردم ایران نسبت به کره را به شدت منفى کرده و به وجهه این کشور آسیب جدى وارد کرده است، لذا نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر حق قانونی خود برای ورود به موضوع، تاکید دارند که این مشکل باید هرچه زودتر حل شود.

بالاخره تکلیف پول‌های بلوکه شده ایران در کره چه شد؟ /التماس‌های زیرپوستی سئول برای آزاد سازی کشتی کره‌ای و تاکید ایران بر سیاسی نکردن آن

مقام کره‌ای نیز در این دیدار با تاکید بر اراده کشورش برای حل مشکل خاطرنشان کرد سئول از همه توان خود براى فراهم آوردن شرایط دسترسى به این منابع استفاده خواهد کرد.قائم مقام وزیر امور خارجه کره با اشاره به توقیف کشتی متعلق به این کشور، خواستار تسریع در حل این موضوع شد. ظریف در این خصوص تاکید کرد کشتى کره‌ای به دلیل آلوده سازى آب هاى خلیج فارس توقیف شده، لذا صرفا موضوعی فنى است که رسیدگى به آن در چارچوب مقررات حقوقی و قضائی در حال پیگیری است و طبعا دولت امکان دخالت در این فرآیند قضائی را ندارد.

 هفت میلیارد دلار دارایی‌ها ایران در بانک‌های کره گروگان گرفته شده است

 قائم مقام وزیر امور خارجه کره جنوبی همچنین با سید کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی دیدار و گفت‌وگو کرد. قائم مقام وزیر خارجه کره جنوبی در این ملاقات ضمن تأکید بر اهمیت روابط ایران و کره جنوبی و اراده سئول برای گسترش همکاری‌ها از مشکلات ناخواسته‌ای که بر روابط دو کشور تحمیل شده است، ابراز تأسف و در همین حال، اظهار امیدواری کرد که بتوان با رفع مشکلات موجود، گام‌های مؤثری در جهت توسعه پایدار روابط و همکاری‌های بین دو کشور برداشت.

خرازی با اشاره به احترام مردم ایران به مردم کره از رویکرد دولت کره و شرکت‌های کره‌ای در تسلیم نسبت به فشار‌های آمریکا و مشارکت در تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه مردم ایران شدیداً انتقاد کرد و گفت که در گذشته روابط خوبی بین ایران و کره جنوبی برقرار بود، اما در حال حاضر متأسفانه به دلیل تبعیت دولت کره از فشار‌های آمریکا هفت میلیارد دلار دارایی‌های ایران در بانک‌های کره‌ای گروگان گرفته شده است و ما حتی برای خرید دارو نمی‌توانیم از حساب‌های خود برداشت کنیم.

 فرصت‌های خوبی که کره در سال های اخیر در ایران از دست داده است

وی ادامه داد: در سال‌های اخیر شرکت‌های کره‌ای فرصت‌های خوبی را در ایران از دست دادند و تحریم‌ها باعث تمرکز ایران بر توان تولید داخلی شده است به طوری‌که اینک ما از نظر بسیاری از نیاز‌ها ازجمله لوازم‌خانگی خودکفا هستیم و اگر هم روابط دو کشور در آینده عادی شود شرکت‌های کره‌ای از این پس باید به جای فروش کالا‌های خود به ایران، درباره سرمایه‌گذاری، انتقال دانش فنی و مشارکت در تولید در ایران فکر کنند.

بالاخره تکلیف پول‌های بلوکه شده ایران در کره چه شد؟ /التماس‌های زیرپوستی سئول برای آزاد سازی کشتی کره‌ای و تاکید ایران بر سیاسی نکردن آن

قائم‌ مقام وزیر امور خارجه کره جنوبی هم در این ملاقات با ارائه گزارشی از دیدارهایش در تهران و همچنین ابراز خشنودی از برقراری امکان تماس تلفنی‌اش با ناخدای کشتی توقیف‌شده کره جنوبی در ایران و دسترسی کنسولی سفارت کره به خدمه این کشتی، بر ضرورت بهبود و ارتقای روابط سئول - تهران تأکید و تصریح کرد که سفرش به ایران باید پیش از این صورت می‌گرفت و کره جنوبی بر ارتقای روابط با ایران تأکید دارد.

خرازی در پاسخ به درخواست قائم مقام وزیر امور خارجه کره جنوبی برای مساعدت در رفع توقیف کشتی کره‌ای و تسریع این روند اظهار کرد: توقیف کشتی کره‌ای موضوعی کاملاً فنی و حقوقی است که پرونده آن در اختیار قوه قضاییه است که به صورت مستقل پیگیری و رسیدگی به این پرونده را در دست دارد. تردد کشتی‌های کره‌ای همانند دیگر کشتی‌ها در خلیج‌فارس ادامه دارد و این نشان از سیاسی نبودن توقیف این کشتی است.

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی همچنین ابراز امیدواری کرد سفر قائم مقام وزیر امور خارجه کره جنوبی به درک بهتر مقامات این کشور از واقعیت‌های ایران و فرصت‌های جدید همکاری کمک کند.

گزارش از فاطمه زهرا نصراللهی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۵ ۰۵ فروردين ۱۴۰۰
پیشگیری بهتر از درمان است از اول پول را در بانکهای کره ای قرار نمی دانیم تا به این مصیبت نیفتیم حالا باید شکایت کنیم
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۲:۲۷ ۳۰ دی ۱۳۹۹
سودش روهم حساب کردند.خداکنه زود بدن که بدجور نیازداریم.
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۴:۲۲ ۳۰ دی ۱۳۹۹
خودم ازشون میگیرم شما خودتونو ناراحت نکنین بعدشم از قدیم گفتن طلب گنجه ها کاکو ها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۰ ۲۴ دی ۱۳۹۹
جلوی قاچاق گرفته شود و ورود اجناس خارجی که به تولید داخل ضرر وارد می کند مثل لباس و کفش شکلات اجناسی که از ترکیه وارد می شوند با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ایراندوست
۱۷:۵۳ ۲۴ دی ۱۳۹۹
اصل پول هفت میلیارد بوده که به مدت یکسال ونیم در بانکهای کره مسدود بوده و با سود ان
( بهره مرکب) برای بلند مدت چیزی حدود 9 میلیارد دلار خواهد شد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۸ ۲۴ دی ۱۳۹۹
این مسولین مقتدر در مورد پول های بلوکه شده در چین نظری ندارند؟
Iran (Islamic Republic of)
سارا
۱۳:۳۷ ۲۴ دی ۱۳۹۹
منم با نظر ناشناس موافقم

درصورت گشایش اقتصادی و رفع تحریم باید با کشورهای کفتار سختگیرانه رفتار کرد
فقط کشورها خارجی با ایران بصورت سرمایه گذاری و دادن دانش همکاری داشته باشند ایران باید از نظر اقتصادی دیگه خود کفا شه

ما یک یخچال پارس خریدیم شکرخدا خوبه ولی قیمتش بالاست اگه رقبت کارخانه های داخلی زیاد بشه و از طرف دیگه مواد اولیه مناسب باشه بهتره میشه
حتی میشه صادرات کرد

البته ب افراد نیازمند مانند عروسها برا جهیزیه تخفیف داده بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۴ ۲۴ دی ۱۳۹۹
خیلی جالب است بد هکار بیان میکند 9میلیارد طلب کار میگه 7 میلیارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۷ ۲۴ دی ۱۳۹۹
به نظر من اگر هم گشایشی در اقتصاد پیش آمد و تحریم ها رفع شد باید کره جنوبی را در فهرست سیاه و کشورها متخاصم قرارداده و کلا تجارت با این کشور را حرام اعلام کرد.
هستند کشورهایی که خیلی خیلی با عرضه تر از این کشور چشم بادامی مزخرف بهترند .
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۲:۰۰ ۲۴ دی ۱۳۹۹
خودشونم نمی دونن چقدر از کره طلبکارن که کره خودش 9میلیارد می گه اینا 7میلیارد
Iran (Islamic Republic of)
بیسوادبی شناسنامه
۱۲:۰۰ ۲۴ دی ۱۳۹۹
جالبه مسئولان ما میگن 7میلیارد کره ای ها میگن 9 میلیارد!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
آخرین اخبار