کاظم چلیپا نقاش نام آشنای کشور با اشاره به برگزاری سیزدهمین دوره حراج هنری تهران در دوران کرونا به خبرنگار حوزه تجسمی گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: مشتاقان و طرفداران هنرهای تجسمی همچنان به برگزاری این حراج علاقهمند هستند، یعنی هم بازدیدکنندگان از تماشای نزدیک آثار هنری لذت میبرند و هم کلکسیونرها و خریداران طالب این آثار هستند.
وی ادامه داد: البته بسیاری از نمایشگاههای آثار هنری به خاطر این شرایط به شکل مجازی برگزار میشوند، ولی مسئله بسیار مهمی که در این میان نادیده گرفته میشود، رو در رو شدن با خود اثر است. چراکه مواجهه نزدیک با خود اثر، حس و حال بسیار متفاوتی دارد.
چلیپا با تاکید بر اهمیت مواجه شدن با خود آثار هنری برای خریداران توضیح داد: رو در رو شدن با خود آثار، هم برای خریداران حرفهای مهم است و هم آنهایی که فقط به قصد سرمایهگذاری به این سمت میآیند؛ بنابراین فکر میکنم با یک برنامهریزی دقیق میشود حراج هنری تهران را در این دوران به شکل مطلوبی برگزار کرد.
این نقاششناخته شده مزیت دیگر نمایش آثار از نزدیک را اینطور برشمرد: مسئله بعدی که وجود دارد رویت آثار هنرمندان شناخته شدهایست که تاکنون در جایی به نمایش درنیامدهاند. چراکه بسیاری از آثاری که در حراج هنری تهران عرضه میشوند، پیش از این در خانه کلکسیونری یا جایی قرار داشتهاند که دسترسی به آن آسان نبوده و رویت آن از نزدیک برای هنردوستان امکانپذیر نبوده است.
وی ادامه داد: حتی خود من به عنوان نقاش گاهی در این حراج کاری از هنرمندان کلاسیک و معاصر میبینم که پیش از این در جایی ندیده بودم و برایم تازگی و جذابیت دارد.
چلیپا در مورد اهمیت برگزاری حراج هنری تهران گفت: هر هنرمندی برای خلق اثر هنری، بخشی از زندگیاش را گذاشته است. بخشی از معرفتی که به آن رسیده است و عمری که دارد. در واقع میتوانیم بگوییم هنرمندان برای خلق آثار هنری، بخشی از وجودشان را صرف آثارشان میکنند.
وی تاکید کرد: بنابراین حراج هنری تهران تا حد بسیاری کمک کرده است تا این آثار که حاصل عمر هنرمندان است به قیمت واقعی نزدیک شود. پیش از برگزاری این حراج کسی نمیدانست چطور باید آثار چنین ارزشمندی را قیمتگذاری بکند تا ارزش آنها نادیده گرفته نشود.
چلیپا با اشاره به نقش حراج هنری تهران در بالا بردن ارزش آثار هنرهای تجسمی نزد عامه مردم توضیح داد: این حراج کاری کرد که ارزش کار هنرمند شناخته و عامه مردم متوجه شدند که ارزش آثار هنری بسیار بیشتر از چیزی است که از آن اطلاع دارند. تنها نکتهای که به نظر من هنوز مورد غفلت است و امیدوار هستم حراج هنری تهران روی این موضوع هم کار کند، این است که مردم هنوز اطلاعات کمی درباره چرایی ارزشمندی کارهای هنری دارند.
وی افزود: کتاب حراج هنری تهران که در هر دوره همزمان با برگزاری حراج منتشر میشود، اطلاعات خوبی در رابطه با هنرمند و ارزش کار او ارائه میدهد، ولی همچنان باید روی بالابردن اطلاعات عامه مردم در رابطه با چرایی ارزش آثار هنرهای تجسمی بیشتر کار شود تا ارزش هنر و هنرمند نزد مردم جامعه بیشتر بشود.
چلیپا با اشاره به اهمیت آشنایی کودکان با هنر و هنرمند گفت: هنرمندان هم باید روی کودکان و فرهنگ معرفتی آنها و درکشان از هنر و هنرمند کار کنند. در این میان حراج هنری تهران با کار کردن روی این بخش میتواند تأثیر بسزایی روی بالا بردن فرهنگ در جامعه داشته باشد.
این نقاش شناخته شده درباره اینکه آیا شیوع ویروس کرونا روی کار هنرمندان هنرهای تجسمی هم تاثیری داشته است بیان کرد: فکر نمیکنم شیوع ویروس کرونا تاثیری روی هنرمندان هنرهای تجسمی گذاشته باشد. شما اگر در فضای مجازی صفحات این هنرمندان را دنبال کنید، میبینید که آنها هنوز هم مشغول فعالیت هستند. چون هنرهای تجسمی تفاوت عمدهای با هنرهای دیگری همچون تئاتر، موسیقی و سینما دارد. فکر میکنم در این دوران، جامعه هنری مانند تئاتر تحت فشار بیشتری قرار داشته باشد.
وی تاکید کرد: شاید بیشترین بخشی که در این دوران در هنرهای تجسمی آسیب دیده باشد، برگزاری گالریها و نمایشگاههای هنری و محرومیت علاقهمندان از حضور در این فضاها باشد. اما به طور کل به نظر من این شرایط باعث بازگشت به خویشتن واقعی در رابطه با افراد جامعه به خصوص هنرمندان شده است. چون واقعیتی تلخ و از پیچیدگیهای عالم هستی است.
بیشتر بخوانید:
انتهای پیام/