به گزارش خبرنگار نبض بازار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، حج و مراسم های آن، از جمله اتفاقات مهم زندگی مسلمانان سراسر جهان است و بر همه افراد واجد شرایط واجب شده است. در ایران، کاروانهایی برای کمک به سهولت این زیارت در نظر گرفته شده است و هر ساله تعداد مشخصی از افراد، با این کاروان همراه میشوند. حج بر سه نوع تمتع، افراد و قران و از زاویهای دیگر بر دو نوع واجب و مستحب است. حج تمتع برای افرادی با فاصله مکانی بیش از 90 کیلومتر از مکه است و افرادی در فاصلهای کمتر از این اندازه دو نوع افراد و قران را باید به جا بیاورند. حج مستحب برای افرادی است که حج واجب را انجام دادهاند و توان مالی آنها به اندازهای باشد که حج را تکرار کنند. در اینجا اطلاعاتی درباره فیش حج به شما میدهیم که به خرید راحتتر آن و دوری شما از دام کلاهبرداران کمک میکند.
فیش حج که به عنوان مدرکی بر پرداخت هزینه است، دو نوع دارد:
با توجه به اینکه آخرین فراخوان حج تمتع در سال 1386 و حج عمره در سال 1390 بوده است، ثبت نام جدیدی برای فیش حج انجام نمیگیرد. بنابراین به این نکته توجه داشته باشید که گول افرادی که به شما وعده ثبت نام میدهند را نخورید. از آخرین فراخوان تا به امروز، دریافت فیش تنها از طریق انتقال مالکیت آن ممکن است و در بسیاری موارد هم به دلیل تغییر شرایط مالی دارنده فیش حج و یا متوفی شدن وی انجام میشود. اما در اینجا اطلاعات مهمی را به محضر شما میرسانیم که بتوانید با دانش قبلی، به خرید و فروش فیش حج بپردازید.
خرید و فروش فیش حج میتواند با توجه به قیمت روز آن انجام گیرد. قیمت روز فیش حج با توجه به اینکه فیش تمتع باشد یا عمره، قیمت روز دلار به چه میزان باشد، سال اعزام به حج دور باشد یا نزدیک و تعرفه هزینه کاروان اعلام شده از طرف اداره حج و زیارت به چه میزانی باشد، متفاوت است. بنابراین در هنگام معامله، به شرایط مختلف توجه کنید و اگر در هنگام خرید، قیمت پیشنهاد شده کمتر از قیمت روز بود حتماً تأمل کنید. سودجویان زیادی به کمین نشستهاند تا فیش فاقد ارزش واقعی به شما بفروشند.
قوانین و شرایط نقل و انتقال فیش حج
توجه داشته باشید که تمامی امور نقل و انتقال فیش حج، باید به تایید اداره حج و زیارت برسند. برخی افراد برای به جیب زدن سود خود، خرید و فروش فیش در چند مرحله ساده و با قیمت متفاوت با قیمت روز را پیشنهاد میدهند و در نهایت بدون نیاز به زحمت دادن شما، به ظاهر کار انتقال مالکیت را انجام میدهند. دقت داشته باشید که در تمام مراحل خرید و یا فروش فیش حج، حضور شما از ملزومات است. با ارائه مدارک فروشنده و خریدار به دفاتر رسمی (در حضور خودشان)، اطلاعیه اولیه ثبت شده و برگه مجوز انتقال به دو طرف تحویل داده میشود. دارنده و خریدار فیش حج باید برای دریافت مجوز درخواست، به دفاتر زیارتی حج و زیارت مراجعه کنند. در آخر با تنظیم و امضا صلح نامهای در دفتر اسناد رسمی و تحویل آن به دفتر زیارتی، فیش جدید صادر و فیش قبلی توسط بانک ملی باطل میشود. لازم به تأکید است که در تمامی مراحل، حضور دارنده فیش حج و خریدار الزامی است.
مدارک لازم که باید در تمامی مراحل نقل و انتقال همراه شما باشند، شامل این موارد میشوند: اصل شناسنامه و کارت ملی و اصل فیش حج. نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه کنید، استان یا شهرستان درج شده در فیش است. این نکته مهم را فراموش نکنید که فیش خود را تنها در شهری که اقدام به خرید آن کردهاید، میتوانید بفروشید. بنابراین اگر فیش را در یزد خریدهاید و قصد فروش آن در شهر تهران را دارید، باید بدانید که شما اجازه فروش فیش خود را تنها در یزد و در دفاتر آن شهر دارید. توجه داشته باشید که نام و مشخصات کامل دفاتر رسمی زیارتی تمام شهرهای ایران، در پایگاه و سامانه مدیریت حج و زیارت قابل مشاهده و پیگیری است. این به شما کمک میکند تا از دام دلالان و سودجویان کلاهبردار دور بمانید. ضمناً خرید فیش حج را در شهر خودتان انجام دهید.
به این نکته دقت داشته باشید. انتقال فیش ودیعه گذاری تنها زمانی برای دومین بار قابل انجام خواهد بود که یکی از نسبتهای پدر، مادر، همسر، فرزند، خواهر و برادر در میان خریدار و فروشنده حضور داشته باشند و این نسبت با استناد به اصل مدارک شناسایی آنها، قابل اثبات باشد. در ضمن لازم به ذکر است که فیش فرد متوفی، به وارث وی تعلق میگیرد و وارث، حق نقل و انتقال مالکیت فیش به قیمت روز را دارد.
چگونه کلاهبرداران را تشخیص دهیم؟
در ادامه این مطلب به شما چند نکته را متذکر شدیم که با توجه به آنها میتوانید راهتان را به خوبی از کلاهبرداران جدا کنید. اما توجه داشته باشید که کلاهبرداران با ترفندهای خود میتوانند باعث گول خوردن شما شوند. مهمترین نکته در شناسایی این افراد، قیمت فیش حج است. گول قیمتهای باور نکردنی را نخورید. کلاهبرداران عادت کردهاند فیشها را با سوءاستفاده از بیاطلاعی افراد و به قیمت کمتر از نرخ روز، از آن خود کنند و با قیمتی بسیار بیشتر به دیگران بفروشند. از موارد دیگری که در میان کلاهبرداریها دیده شده است، وعده ثبت نام فیش حج بوده است. شما پس از خواندن مطالب ذکر شده در بخشهای قبلتر مطلب، دیگر از این موضوع بی خبر نیستید که در حال حاضر هیچ فراخوان و ثبت نام جدیدی وجود ندارد. توجه داشته باشید که اگر فیش حج و زیارتی با مشخصات جعلی به دست شما رسیده باشد و در دام این کلاهبرداران افتاده باشید، ارزش آن فیش کاملاً از بین میرود و غیرقابل استفاده میشود. در نتیجه نام شما به لیست انتظار زیارت وارد نمیشود.
سخن پایانی
با توجه به آنچه در این مطلب گفته شد، خرید و فروش فیش حج میتواند برای افراد بی اطلاع و کم سواد ریسک بزرگی باشد. افراد سودجوی بسیاری هستند که در کمین افراد بی اطلاع نشستهاند. بنابراین باید روشی امنتر پیدا کرد. شما میتوانید با مراجعه به سایتهای ثبت رایگان فیش حج، آگهیهای فروش و یا خرید خود را درج کنید و یا در میان آگهیهای موجود، فیش مورد نیاز خود را پیدا کنید. بنابراین میتوانید بدون نیاز به گشتن و بی هیچ ترسی از جهت کلاهبرداران، خرید و فروش فیش خود را انجام دهید.
انتهای پیام/