به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در نشست خبری که به صورت مجازی برگزار شد، اظهار کرد: اظهارات ضد واکسن از سوی برخی گروه های خاص ضد علم و ضد تکنولوژی است. در همین راستا شاهد بودیم که در همین کشور کتاب مرجع پزشکی را هم سوزانده اند و این مباحث چیز تازه ای نیست.
وی افزود: گروههایی که با زدن واکسن مخالف هستند فقط مربوط به کشور ما نیست و در کشورهای مختلف وجود دارند. دو نوع مخالف وجود دارد، به طوریکه یک عده کلا مخالف زدن واکسن هستند و یک عده به دلیل اطمینان نداشتن از نتیجه آن مخالف تزریق واکسن هستند.
رئیسی با بیان اینکه این اظهارات هیچ تاثیری در برنامه ریزی وزارت بهداشت برای خرید واکسن ندارد، ادامه داد: واکسن کرونا باید در دسته واکسنهای آنفلوانزا نگاه شود که به گروههای پر خطر تزریق میشود و اجباری در آن نیست. نوع دیگر تزریق واکسن همانند واکسن فلج اطفال است که روتین است. کسانی که دوست ندارد واکسن تزریق کنند، مختار هستند.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا ادامه داد: اقدامات زیادی برای خرید واکسن انجام شده تا واکسنی خریداری شود که مطمئن باشد. در صحبتهای رئیس جمهور و وزیر بهداشت گفته شد که کشور ما سیاستش این نبود که وارد فاز یک و دو انسانی تزریق واکسن توسط کمپانیهای خارجی شود. برخی کشورها واکسن را در فاز آزمایشی تزریق کردند و کشور ما این امر را نپذیرفت.
معاون بهداشت وزارت بهداشت، در ارتباط با عوارض آلودگی هوا در روزهای کرونایی، گفت: آلودگی هوا در انتشار ویروس تاثیر ندارد اما میتواند وضعیت بهبودی افراد مبتلا به کرونا را به تاخیر بیندازد و حال بیماران را بدتر کند. میزان کشندگی کرونا در هوای آلوده حدود ۸ تا ۹ درصد بیشتر میشود.
واکسن خارجی برای ما کمتر از ۱۰ دلار خواهد بود
وی ادامه داد: شروط ما این بود که این واکسن یا باید قبلا وارد تست انسانی شده باشد و یا باید با یک کشور دیگر شریک شویم که این گونه واکسن تزریق شود. یک راه تامین واکسن، کوواکس است تا عدالت در توزیع واکسن را داشته باشیم. قیمت واکسنهای خارجی بین ۲.۱۹ تا ۴۴ دلار متغییر خواهد بود و این بسته به نوع کشور، فرق میکند.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کروناگفت: واکسنهایی که به کوواکس میآیند با توجه به اینکه که به کدام کشور تخصیص یابد قیمتش تعیین میشود. قطعا واکسنی که وارد کشور میشود زیر ۱۰ دلار است. قبل از شروع سال ۱۴۰۰ خواهیم توانست تعدادی واکسن وارد کنیم تا بر اساس اولویت تزریق شوند.
محدودیتهای تردد شبانه تا پایان سال ادامه دارد
رئیسی درباره وضعیت محدودیتهای تردد شبانه گفت: باید به این سوال پاسخ سوال داده شود که چرا محدودیت ایجاد میشود؟ باید توجه داشت که محدودیتها به این دلیل اعمال می شود که ما از شاخصها و فاکتورهایی که باعث شیوع و بروز بیشتر بیماری میشود، جلوگیری کنیم. تنها دلیل محدودیتهای شبانه این است طبق برآوردی که تمامی روسای دانشگاههای علوم پزشکی انجام دادند، ممنوعیت ترددهای شبانه کم هزینهترین و موثرترین عاملی است که مانع دورهمیهای خانوادگی میشود.
وی افزود: وضعیت اقتصادی ما مانند سایر کشورهایی که تحریم نیستند، نیست. ما واقعا مشکل داریم. باید یکبار دیگر از همه بازاریان، اصناف و... تشکر کنم که متحمل فشار اقتصادی بسیاری شدند و سهمشان در کاهش مرگ و میر بسیار چشم گیر است و همواره باید قدردان اصناف و کسبه باشیم و فراموش نکنیم که پا به پای کادر درمان مردم حمایت کردند. بنابراین محدودیتها تا زمانی ادامه دارد که موثر باشد.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اظهار کرد: در فصل زمستان با توجه به سرد بودن هوا در و پنجره بسته است و تهویه مناسب وجود ندارد و اگر دورهمی اتفاق بیفتد، میزان انتشار بیماری بالا میرود. بنابراین ممنوعیت تردد شبانه در این شرایط میتواند در کاهش دورهمیهای خانوادگی موثر باشد، قبلا در شهرهای قرمز این محدودیت وجود داشت و پیشنهاد دادیم در شهرهای زرد هم این محدودیت اعمال شود و به عبارتی در کل کشور تردد شبانه از ساعت ۹ شب به بعد ممنوع است.
وی گفت: یکی از موضوعات در این پاندمی بحث تغییر سبک زندگی است، ما بسیاری از عادات و رفتارهای قبل از کرونا را دیگر نداریم. حال برخی از این تغییرات موقت است، اما برخی از تغییرات بعد از کرونا هم فکر میکنم به همین شکل ادامه یابد. به عنوان مثال در سال ۱۳۹۷ در فصل آنفلوآنزا کسی ماسک نمیزد و یا در حالت سرماخوردگی افراد دست میدادند و روبوسی میکردند، اما در حال حاضر دیگر شاهد این رفتارها نیستیم و امیدواریم این رفتارها بعد از کرونا هم ادامه یابد؛ بنابراین فکر میکنم محدودیتهای تردد شبانه تا پایان امسال ادامه یابد.
مرگ و میر کرونا به زیر ۹۰ نفر در روز خواهد رسید
رئیسی درباره مهمترین عامل کاهش مرگ و میر و بستریهای ناشی از کرونا گفت: در حال حاضر به نظر میرسد که میزان ورودی بیمارستان ها یک چهارم شده است. شش هفته قبل روزانه بالای ۲۵۰۰ تا ۲۶۰۰ بستری مثبت در بیمارستانها داشتیم که در حال حاضر آمار بستری کرونا به حدود ۶۵۰ تا ۷۰۰ مورد رسیده است در عین حال حجم مراجعه به مراکز سرپایی به میزان موارد مثبت به شدت افت کرده است. یعنی افراد علامت دار به شدت کاهش پیدا کردند؛ میزان بستری و به تبع آن مرگ و میر کاهش یافته است. حال حدود یک هفته است که میزان بستری ما زیر ۱۰۰۰ مورد شده است و این کاهش دو هفته دیگر خودش را نشان میدهد و اگر به همین منوال پیش رویم میزان مرگ و میر باز هم کاهش مییابد.
وی گفت: حدود ۸۶۰ بیمار بسیار بدحال در آی سی یو داریم که زیر دستگاه هستند و متاسفانه مرگ و میر در آنها بالاست، پیش بینی میکنم که در بازه ۱۰ روز آینده باید مرگ و میر زیر ۹۰ مورد در روز بیفتد. یادمان باشد که هیچ عاملی در این زمینه به تنهایی موثر نیست. ماسک زدن، کاهش دورهمی ها، اعمال محدودیتها و... همه موثر از عوامل موثر در کاهش مرگ و میرها بوده است. ما در مهر ماه میزان تست هایمان را دو برابر کردیم و از ۲۲ هزار تست به بالای ۴۰ هزار تست رساندیم.
خطر پیک کرونا در بهمن و اسفند ماه
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا بیان کرد: در پنجم آبان ۴۳ شهر را قرمز اعلام کردیم و محدودیتهای شدید اعمال شد. ۱۴ آبان، ۶۴ شهر را با محدودیت بالا قرمز اعلام کردیم. در اول آذر ماه ۱۶۰ شهر را در کشور با محدودیتهای بسیار شدید قرمز اعلام کردیم. در نیمه دوم آذر ماه شاهد افت بیماری بودیم و بعد از آن طرح شهید قاسم سلیمانی را اجرا کردیم و همه این موارد منجر به این شد که میزان رعایت دستورالعملها بالای ۸۶ درصد شده است و شرایط را با اردیبهشت ماه که این میزان به ۲۶ درصد رسیده بود مقایسه کنید. مجموع این شرایط تا حدود زیادی مدیریت بیماری را کلید میزند. هر یک از این عوامل موثر در کاهش مرگ ومیر بیماری مخدوش شود، دوباره بیماری کرونا پیک میزند. کشور ما بسیار مستعد است که اواخر بهمن و در اسفند ماه پیک بزند و باید این عوامل را رعایت کنیم.
امتحانات نهایی حضوری مدارس برگزار میشوند
رئیسی در پاسخ به سوالی درباره برگزاری آزمونهای حضوری در آموزش و پرورش بیان کرد: پیشنهاد بازگشایی مدارس برای پایههای اول و دوم مطرح بود که این پیشنهاد در ستاد ملی مقابله با کرونا رای نیاورد و برگزاری آزمونهای حضوری به ستادهای استانی واگذار شد تا امتحانات نهایی حضوری برگزار شود اما مجوز برگزاری حضوری امتحانات به دانشگاهها اجازه داده نشد زیرا خوابگاهها محل تجمع و انتشار بیماری کرونا محسوب می شوند و ستادهای استانی کرونا در این زمینه تصمیم میگیرند و برگزاری آزمون های نهایی با رعایت شیوه نامه ها مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: اولویت های تزریق واکسن را مشخص کرده ایم و اولویت بندی تزریق واکسن کووید ۱۹ در ایران مشخص شده است و روز شنبه این اولویت ها در ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام میشود و بعد از تصویب نهایی و اطلاع رسانی خواهد شد. تقریبا اکثر کشورها اولویتهای مشترکی برای تزریق واکسن دارند. افراد در معرض آسیب شامل کادر بهداشت و درمانی در بخش های مراقبت ویژه، افراد سالمند بالای ۷۵ سال، سالمندانی که در خانه سالمندان زندگی میکنند و مبتلایان به بیماری های زمینه ای هستند و ۴ فاز برای واکسیناسیون عمومی کرونا در نظر گرفته ایم و با توجه به تعداد واکسنیهایی که به دست ما میرسد، برنامه ریزیها صورت میگیرد و به نظر من باید اولویت بندی ها به صورت شفاف در اختیار رسانه ها و عموم مردم قرار گیرد و تا هفته آینده این اولویتها در اختیایر رسانهها و عموم مردم قرار خواهد گرفت.
معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: تصور ایمنی جمعی با ابتلا به کرونا را به هیچ عنوان اخلاقی نمیدانیم و آن را تایید نمیکنیم. اینکه بگوییم همه به ویروس مبتلا شوند و بگوییم ایمنی ایجاد شده، غیر اخلاقی است و به دنبال چنین سیاستی نیستیم.
او افزود: فرض کنید میخواهیم به گروه اولویت داری واکسن بزنیم و این فرد در دو ماه گذشته به بیماری مبتلا شده باشد، این فرد از اولویت واکسن خارج میشود، زیرا ایمنی بدن خود این فرد فعلا وجود دارد. یک میلیون نفر افراد در معرض خطر هستند و برخی گروه های شغلی مانند غساله ها به دلیل ارتباط با اجساد کووید ۱۹، جانبازان بالای ۵۰ درصد و جانبازان تنفسی، بیماران سرطانی و افراد شاغل در نیروی انتظامی و زندانها در معرض خطر محسوب می شوند و باید حداقل ۲۱ میلیون نفر را در کشور واکسینه کنیم و ۴۲ میلیون دوز برای این جمعیت نیاز داریم.
رئیسی درباره علت افزایش بیماری در مازندران گفت: در استان های شمالی بعد از اینکه در اواسط آذرماه روند نزولی شد، در اردبیل، گلستان، گیلان و مازندران روند نزولی نشد و با اعمال محدودیتها و نظارتها در اردبیل به سرعت روند بیماری نزولی شد و پس از آن در گلستان، گیلان شاهد روند نزولی بیماری بودیم و در مازندران روند بیماری ثابت است و باید توجه داشت هر گاه ویروس شیوع پیدا میکند یک ضعف در اعمال محدودیتها و نظارت ها وجود دارد و ضعف مربوط به پزشک خانواده نیست.
وی افزود: مازندران و هرمزگان پیک سوم بیماری نداشتند و روند بیماری در هرمزگان هچنان نزولی است و باید بررسی کرد که آیا دورهمی های شب یلدا برگزار شده است و این جای بررسی دارد و ما تیمی به این استان اعزام کردیم و یکی از علل افزایش کرونا در مازندران این بوده که فصل چیدن کیوی و پرتقال ار راه رسیده است و اکنون شهرهای کوچک و روستاها بیشتر درگیر شده اند و کارگران از روستاها به شهرها میآیند و پس از بازگشت روستاها را آلوده می کنند و شک نداریم که هر جا پیک بیماری داریم دورهمی های کاری یا خانوادگی رخ داده است.
یک شرکت تولید کننده محصولات بهداشتی بدون مجوز در بابلسر کارگاه آموزشی برگزار کرده بودند و در گناباد متوجه می شوند شماری در کارگاه آموزشی شرکت کردهاند، در راه برگشت، جلوی اتوبوس گرفته میشود و از ۲۳ مسافر در مسیر بازگشت از بابلسر ۱۴ نفر کرونا مثبت بودند و علت ابتلا شرکت در این دوره و سفر بوده است و باید توجه داشت که نقش سفر و دورهمی در شیوع بیماری بسیار تاثیرگذار است، محدودیت های شبانه به اقتصاد آسیب وارد نمیکند اما بسیار موثر بوده است و در مازندران اکنون شاهد پیک سوم کرونا هستیم و بیشتر روستاها درگیر شده اند و راهکار بیماریابی زودرس و ایزولاسیون است.
نیروهای شرکتی بهداشت تبدیل وضعیت میشوند
وی درباره تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی در حوزه بهداشت و درمان اظهار کرد: تلاشهای زیادی در زمینه جذب نیروهای شرکتی انجام شده و ۳۰ هزار مجوز استخدامی هم گرفته شده است. امیدواریم نیروهایی که به صورت شرکتی کار میکنند و با تجربه هستند، به زودی جذب شوند. نیروهای شرکتی در حوزه بهداشت و درمان و به ویژه در دوران کرونا بسیار زحمت کشیدند و تن به آتش زدند و حق آنهاست که تغییر وضعیت شغلی برای آنها صورت گیرد و معاونت توسعه مباحث مختلفی در این زمینه را هم دنبال میکند و به دنبال تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی است که امیدواریم این تبدیل وضعیت به نتیجه برسد.
شرط ورود مسافران از کشورهای اروپایی به ایران
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره ممنوعیت پروازها به انگلیس، گفت: پرواز به کشور انگلیس را به صورت رفت و برگشت ممنوع کردیم و پرواز غیر مستقیم هم که از انگلیس به استامبول و بعد به ایران میآمد، ممنوع شده است. تمام مسافران از کشورهای اروپایی که بخواهند وارد ایران شوند، باید ۴۸ یا ۷۲ ساعت قبل PCR منفی داشته باشند و بعد بتوانند وارد کشور شوند.
او افزود: دوم اینکه دستور دادیم که تمام پروازهای اروپایی که وارد ایران میشوند، دوباره از مسافرانشان تست بگیریم و اینها تا مشخص شدن جواب تست شان باید در قرنطینه خانگی بمانند. با این حال میگویم که ویروس تنفسی ویروسی نیست که با بستن مرزها وارد نشود و بالاخره از یک جایی وارد میشود. تنها کاری که باید انجام دهیم فاصله گذاری و دوری از تجمعات است. به ویژه اینکه ویروس جهش یافته در ترکیه، عمان و اخیرا در پاکستان مشاهده شده است؛ بنابراین باید پروتکلها را به صورت کامل رعایت کنیم.
رییسی درباره تجمعات در دفاتر پیشخوان دولت، آرامستانها و... و برگزاری برخی مراسمهای عروسی گفت: زمانی که میگوییم که رعایت دستورالعملها به میزان ۸۶ درصد رعایت میشود، این میانگین کشوری است. واقعا در برخی از شهرها میزان رعایت دستورالعملها پایین و حدود ۷۰ درصد است. وقتی میگوییم ۷۰ درصد مردم دستورالعملها را رعایت میکنند، یعنی ۳۰ درصد دستورالعملها را رعایت نمیکنند. در یک جمعیت ۸۰ میلیونی کشور وقتی ۱۰ درصد رعایت نمیکنند، بدان معناست که هشت میلیون نفر دستورالعملها را رعایت نمی کنند واین عدد کمی نیست.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا افزود: در شورای عالی نظارت ستاد ملی کرونا ابلاغ شده است که سطوح نظارت در تمام دستگاهها اعمال شود و در طرح شهید قاسم سلیمانی هم بحث نظارتی داریم که بسیج، هلال احمر و... در این زمینه نظارت میکنند و برخوردهای قانونی هم انجام میشود. حتی در مواردی بانک یا پیشخوان تعطیل شده و یا با مسئول اداری برخورد شده یا مسئولی عزل شده است. البته ۱۰۰ درصد خیالمان راحت نیست که همه دستورالعملها رعایت میشود. شاید اینکه هنوز مرگ و میر و ابتلا داریم به دلیل است که در برخی جاها دستورالعملها رعایت نمیشود و هر گونه بی توجهی به رعایت دستورالعملها میتواند به بیماری منجر شود.
رئیسی درباره نظر ایران درباره واکسن اسپوتنیک روسیه گفت: در زمینه خرید واکسن خارجی چند نکته وجود دارد؛ نخست اینکه واکسنی وارد خواهد شد که مورد تایید سازمان جهانی بهداشت باشد. واکسن اسپوتنیک در ابتدا تاییدیه سازمان جهانی بهداشت را نداشت، اما اکنون در مسیر اخذ تاییدیه قرار دارد واین واکسن در سبد کووکس قرار دارد.
وی افزود: مذاکراتی با روسیه و سایر کشورها داشتیم. باید توجه کرد که ظرفیت تولید واکسن کرونا در روسیه آنقدر نیست که بتوان به میزان زیاد آن را به ایران تحویل دهند. بسیاری از شرکتها و کشورها هستند که در حد دوز ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار واکسن میتوانند داشته باشند، اما این کافی نیست و به همین دلیل از با چند کشور وارد مذاکره شده ایم تا بتوانیم واکسن مورد تایید و مطمئن را در دسترس قرار دهیم باید توجه داشت از آنجایی که واکسن روسیه در سبد کووکس قرار دارد، در سبد واکسیناسیون ما هم میتواند قرار بگیرد.
رئیسی درباره واکسن تولید مشترک ایران و کوبا گفت: دوستان ما در کوبا در حال مذاکره هستند و تولید مشترک با کوبا بسیار ارزشمند است و باید توجه داشت که فاز یک و دو انسانی تست واکسن انسانی در کوبا انجام شده است و تایید رئیس جمهور و وزیر بهداشت این است که واکسن مورد تایید ساخته شده وارد کشور شود یا واکسن با مشارکت ایران تولید شود و اگر این واکسن وارد شود ما فاز سه را در ایران دنبال خواهیم کرد.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره اینکه آیا مردم در انتخاب واکسن مختار خواهند بود؟ گفت: اینکه مردم بخواهند انتخاب کنند واکسن تزریقی را انتخاب کنند کنند، ممکن نیست و مهم این است که چه واکسنی وارد کشور میشود، از طرفی باید توجه داشت که برخی واکسنها برای گروه سالمندان ایمن نیستند، بنابراین تزریق واکسن به موارد مختلفی بستگی دارد.
وی در پاسخ به این سوال که در توزیع واکسن آنفلوانزا اولویت ها به درستی اعمال نشد و بیم آن می رود که این اتفاق در واکسن کرونا رخ دهد، گفت: داستان واکسن کرونا با واکسن آنفلوآنزا خیلی متفاوت است. واکسن کرونا همه را تحت تاثیر قرار داده و با آنفلوآنزا کاملا متفاوت است. امسال تعداد انگشت شماری به آنفلوآنزا مبتلا شدند که به دلیل رعایت دستورالعملها بود.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: مطمئن باشید که در زمینه واکسن کرونا شفاف سازی انجام خواهد شد و اطلاع رسانی صورت خواهد کرد و به دقت تمام اطلاعات واکسیناسیون ثبت و ضبط میشود و فکر نمیکنم در این زمینه دغدغهای نداریم و مردم نگران نباشند، اگر فردی در اولویت تزریق باشد، قطعا واکسن برای او تزریق خواهد شد.
احتمال ورود فایزر به کشور بسیار کم است
رئیسی در پاسخ به سوالی درباره واردات واکسن فایزر در پاسخ به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: اسم واکسن فایزر به این علت زیاده برده میشود که اولین واکسن مورد تایید بود و فایزر جزو واکسنهایی است که پلتفرم mRNA دارد و از ژنوم ویروس استفاده میکنند و احتمال اینکه فایزر را وارد کشور کنیم بسیار کم است، زیرا شرایط نگهداری دشواری دارد و هم اینکه این واکسن وابستگی زیادی به کشورهایی دارد که اصلا به ما واکسن نمیدهند. از طرفی واکسنهای دیگری وجود دارد که قابلیت حمل راحتتری دارند و در دسترستر هستند و در سبد کواکس قرار دارند.
وی درباره واکسیناسیون مسئولان و ژن های خوب و ترجیح استفاده از واکسن فایزر در پاسخ به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در مورد مسئولین اینگونه نیست که واکسن فایرز خیلی طرفدار داشته باشد. فایزر خیلی هم واکسن خارقالعادهای نیست، تازه بد هم نیست. اگر قرار باشد واکسنی وارد شود، باید بر اساس اولویتها باشد. اکثر مسئولان سالمند هستند و در گروه سالمندان قرار میگیرند و اگر قرار باشد سالمندان واکسن دریافت کنند، به آنها هم واکسن تزریق میشود. از طرفی عدهای هم جلوی وزارت بهداشت تجمع کردند که واکسن نمیزنند که چون نمیخواهند پس واکسن تزریق نمیکنند.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا بیان کرد: مسئولانی هم که خودشان مبتلا شدند و بهبود یافتند که دیگر واکسن نمیزنند. متاسفانه نظرات زیادی در زمینه واکسن کرونا وجود دارد، عدهای کمپین میزنند واکسن بخرید بعد عدهای مقابل وزارت بهداشت تجمع میکنند که چرا واکسن آوردید و میسازید، عدهای میگویند اگر واکسن میآید اول به خودتان بزنید و بعد به مردم و عدهای هم میگویند اینها واکسن را برای خودشان میخواهند و نه مردم. به هر حال در شبکه بهداشت کاری که درست باشد انجام میشود و بر اساس اولویتها واکسن را تزریق میکنیم. اما مهمترین واکسن، پیشگیری است.
مشکلی در ساخت و تهیه یخچال برای واکسن فایزر نداریم
رئیسی افزود: بسیاری از کشورها ۱۰ هزار یا ۵۰ هزار یا ۱۰۰ هزار دوز از یک واکسن آوردهاند و تزریق کردهاند. این به معنی واکسیناسیون نیست. برخی کشورها دوز بسیار پایینی وارد کرده و تزریق کردهاند. فقط بحث مشکل نگهداری نیست. واکسن فایزر تاییدیه گرفته است. حتی بعد از جهش ویروس کرونا در انگلستان، خود شرکت فایزر اعلام کرد که میخواهد در تزریق واکسن بازنگری کند. اینکه فایزر تاییدیه گرفته، همه اینها تاییدیههای اورژانسی گرفتهاند.
وی افزود: کسی نگفته این واکسن موثر نیست، اتفاقا بالاترین اثربخشی را هم واکسن فایزر داشته است. واکسن آسترازنکا هم مورد تایید قرار گرفته است. واکسنهای زیادی در حال تولید است و اثربخشیهای مختلفی دارند. مهم این است که زنجیره انتقال ویروس قطع شود. این طور نیست که ما برای تولید یخچال ناتوان باشیم. وقتی واکسنهای دیگری وجود دارد و شرایط خرید فراهم است، آنها را خریداری میکنیم.
اگر قرار باشد از چین واکسن بخریم، آن واکسن «سینوفارم» است
وی درباره خرید واکسن کرونا از چین اظهار کرد: اگر قرار باشد از چین واکسن بخریم واکسن سینوفارم است. واکسن سینوفارم در چین مربوط به یک شرکت دولتی است که فاز سوم را هم گذرانده است و تاییدیه هم دارد. واکسن سینوواک هنوز فاز سه را طی نکرده است در نتیجه قرار نیست واکسن سینوواک چینی خریداری شود. باید توجه داشت که در شرایط اضطراری سازمان بهداشت جهانی همه کشورها را تشویق به ساخت واکسن میکند، الان آمریکا با سینوفارم، سینوواک، آکسفورد و روسیه قرارداد دارد و حدود ۳ میلیارد دوز واکسن خریده است آیا همه آن فایزر است؟ خیر چون میشود از مجموعه واکسنها استفاده کرد.
رئیسی درباره واکسن کرونا تاکید کرد: بسیاری از کشورها ۱۰ هزار یا ۵۰ هزار یا ۱۰۰ هزار دوز از یک واکسن آوردهاند که حتی در فاز سوم بوده و تزریق کردهاند، این به معنی واکسیناسیون نیست. برخی کشورها دوز بسیار پایینی وارد کرده و تزریق کردهاند. بحث ما در واکسن فایزر فقط مشکل نگهداری نیست، واکسن فایزر تاییدیه گرفته است و حتی بعد از جهش ویروس کرونا در انگلستان، خود شرکت فایزر اعلام کرد که میخواهد در تهیه واکسن بازنگری کند. فایزر تاییدیه گرفته، اما همه اینها تاییدیههای اورژانسی است. کسی نگفته است که این واکسن موثر نیست و اتفاقا بالاترین اثربخشی را هم واکسن فایزر داشته است.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا بیان کرد: واکسن آسترازنکای آکسفورد هم مورد تایید قرار گرفته است، واکسنهای زیادی در حال تولید است و اثربخشیهای مختلفی دارند. مهم این است که زنجیره انتقال ویروس را قطع کنند. این طور نیست که ما برای تولید یخچال ناتوان باشیم ولی وقتی واکسنهای دیگری وجود دارد و شرایط خرید فراهم است، از آنجا میخریم. هیچکس نمیتواند ادعا کند که واکسن فایزر در طولانی مدت از بقیه واکسنها بهتر است و از طرفی بسیاری از شرکتها با یکدیگر برای تولید واکسن همکاری میکنند.
به زودی؛ تزریق واکسن کرونا به چهار نفر دیگر
رئیسی درباره واکسن ایرانی کرونا گفت: چند شرکت دانشبنیان در کشور بر واکسن کار میکنند و واکسن نوترکیب هم در فاز پرهکلینیکال است و امیدواریم ظرف چند هفته آینده مجوز فاز انسانی را بگیرد. واکسنهای نوترکیب شانس تولید انبوه بیشتری دارند. تزریق واکسن ایرانی با پلتفرم ویروس غیرفعال بود که به ۳ نفر تزریق شده است. هدف از فاز یک انسانی اثربخشی واکسن نیست بلکه میخواهیم از ایمن بودن واکسن اطمینان حاصل کنیم؛ زیرا اگر واکسن ایمن نباشد، ممکن است بلافاصله پس از تزریق، شوک ایجاد کند. در روزهای مختلف همه عوارض بررسی میشود. ایمنی در فاز حاد اولیه و ساعات پس از تزریق واکسن با دقت بررسی میشود و خوشبختانه این سه نفر تاکنون عوارضی نداشتند. این افراد ۱۴ روز پس از تزریق اول مجددا دوز بعدی را دریافت خواهند کرد و ۲۸ روز بعد اثر واکسن سنجیده میشود. در روزهای آینده این واکسن به چهار نفر دیگر هم تزریق میشود تا همه ۵۶ نفر در فاز اول تست انسانی این واکسن را دریافت کرده و بحث ایمنی بررسی شود.
رییسی تاکید کرد: در فازهای بعدی واکسن بر چند صد نفر بررسی میشود و سپس به سمت تولید انبوه میرویم. هیچ واکسنی در دنیا ظرف یکسال ساخته نشد، اما به دلیل بحران کرونا سازمان بهداشت جهانی مجوز داد تا کشورهای تولید کننده واکسن بتوانند فازهای مطالعاتی را باهم ترکیب کنند تا سریعتر به واکسن برسیم. فازی که کمتر در مورد آن صحبت میشود و برای واکسن کرونا هنوز محقق نشده فاز مراقبت واکسن کرونا طی یک تا سه سال بعد از تزریق واکسن است. امیدواریم اگر همه چیز درست پیش رود، در اواخر بهار بتوانیم به مرحله تولید انبوه برسیم. هر آزمایش یا امتحانی برای این است که نتایج آن مشخص شود. ممکن است در برخی از این آزمونها، میزان موفقیت کمتر باشد و باید به عقب برگردند و اصلاحات انجام شود.
گزارش وزارت بهداشت درباره ارتباط آلودگی هوا و کرونا
وی در پاسخ به سوالی درباره آلودگی هوا گفت: آلودگی هوا در تشدید بیماریهای تنفسی موثر است و علل زیادی دارد از سوخت نیروگاهها گرفته تا خودروهای فرسوده و ... همه عامل آلودگی هستند. از طرفی در بحران کرونا میگوییم مردم از وسایل حمل و نقل عمومی کمتر استفاده کنند که همین باعث استفاده بیشتر از خودروهای تک سرنشین میشود.
تعطیلی برای آلودگی هوا کارساز نیست
معاون وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره آلودگی هوا و سوخت نیروگاهها گفت: پنجشنبه هفته گذشته جلسهای با رییس جمهوری داشتیم که رییس سازمان حفاظت از محیط زیست هم حضور داشتند. بحثهایی در زمینه جایگزین شدن سوخت در نیروگاهها و میزان مصرف گاز در فصل سرما هم وجود دارد و میزان سوخت پاک یا گاز در فصل سرد بالا میرود و در زمینه آلودگی هوا همه عوامل دست به دست هم میدهند.
رئیسی بیان کرد: در مورد نیروگاههای تهران تصمیم گیری شده که جایگزینی سوخت انجام شود، اما با توجه به کمبود سوخت این اتفاق هنوز نیفتاده است. وزارت بهداشت هم دو گزارش مبنی بر ارتباط آلودگی هوا و کووید ۱۹ ارائه داده است همچنین نامهای با امضای وزیر بهداشت به معاون اول رییس جمهوری ارسال کردیم و باید توجه داشت که بحث آلودگی هوا در بیماریهای تنفسی و سرطانها تاثیر دارد. از طرفی آلودگی هوا فقط در تهران نیست، اصفهان و اراک نیز از جمله شهرهای آلوده هستند و بسیاری از برنامهها و زیرساختها برای اصلاح آلودگی هوا به دلیل تحریمها عقب مانده است.
وی درباره اینکه چرا با تعطیلی تهران موافقت نشد، گفت: در حوزه سلامت هم مستندات لازم در مورد آلودگی هوا و کرونا ارائه شده است و پیشنهاداتی به کمیته اضطرار آلودگی هوا اعلام کرده ایم و وضعیت بسیاری از ایستگاهها از هشدار هم بالاتر بوده است و ما درخواستهایمان را اعلام کردیم. در این مدت کم تعطیلی نداشتیم ولی مسائل دیگر هم وجود دارد.
رئیسی گفت: اگر مردم در تهران تعطیل شوند به سمت شمال حرکت میکنند و اینکه حالا در استانهای شمالی پیک کرونا رخ داده ناشی از همین سفرها بوده است، تعطیلی یعنی افراد در خانه بمانند و به این معنی نیست که مردم به سفر بروند. کرونا و آلودگی هوا اکنون معضل دو سویه است. مدارس که تعطیل هستند، کارمندان دولت هم که نصفه و نیمه سرکار میروند و کسب و کارها هم اغلب در این ۱۱ ماه تعطیل بودند بنابراین در مورد آلودگی هوا، خیلی هم به تعطیلی فکر نکنید که کارساز نیست.
درباره بازگشایی تالارها سه شنبه تصمیم گیری می شود
وی در پاسخ به سوالی درباره زمان بازگشایی تالارهای عروسی و مراکز فرهنگی، گفت: تالارها جزو مشاغل گروه ۴ هستند و مدت زیادی است که تعطیل هستند، سهشنبه در کمیته امنیتی_اجتماعی ستاد ملی کرونا قرار است در این مورد تصمیم بگیریم که آیا با رعایت دستورالعملها امکان بازگشایی وجود دارد یا خیر، چون این بازگشاییها تیغ دو لبه است زیرا هم به اقتصاد تالاردارها فشار میآید و هم ممکن است خیلی از مراسمها به خانهها برود و بدون رعایت نکات بهداشتی مراسمها برگزار شود.
انتهای پیام/
متاسفانه در بخشنامه افزایش حقوق اخیر حق پرسنل قراردادی و پیمانکاری تخصصی بهداشت و درمان ضایع شده است.
ما مردم ایران همه دست بوس پرستار ماماها و بهیاران قراردادی و پیمانکاری هستیم
شروع میشه،تا آخر سال که سهل تا ۱۰ سال دیگه هم همینه