برنامه سازان چند سالی است، برای جذب مخاطب سراغ ایده‌های تکراریِ موفق می‌روند و قید خلاقیت را زده اند.

به گزارش خبرنگار حوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، در رقابتی نفسگیر به فکر قاپ زدن مخاطب هستند. برنامه سازان مختلف ساعت‌ها، ماه‌ها و شاید سال‌ها تمرکزشان را برای همراه کردن مردم با خود صرف می‌کنند؛ انگار برخی‌ها خوب رگ خواب مخاطب را می‌شناسند و از آن سوی آب‌ها هم می‌توانند مردم را با خود همراه کنند، اما برخی دیگر خلاقیت را فاکتور گرفته اند و دست به کپی کردنشان خوب است. اگرچه این افراد شعار ملی و میهنی می‌دهند، اما چشم به رسانه‌های دیگر دوخته اند و از صفر تا صد برنامه را کپی می‌کنند؛ نه از بومی سازی خبری هست و نه از نوآوری؛ فقط تقلید‌هایی که در ذوق مخاطب می‌زند، در رسانه‌ها آقایی می‌کنند.

چند سالی است که آمار کپی‌ کردن برنامه‌ها، روند صعودی گرفته است. این برنامه‌های پر زرق و برق اگرچه ویترینی جذاب ارائه می‌دهند، اما قاب غربی و دست خالی بودنشان حسابی مخاطب را گریزان می‌کند. این روزها برنامه‌ای با اجرای شهاب حسینی، با قالبی کپی شده در برنامه سازی و حتی طراحی صحنه از برنامه های غربی، شروع نشده باید تاریخ انقضایش را اعلام کرد.

محتوای برنامه زیر سایه ظاهر گول زننده

ابوالفضل صفری  تهیه کننده «وقتشه» در انتقاد از برنامه‌های کپی گفت: طبیعتا اولویت در برنامه سازی اول محتوا است و بعد تولید؛ آسیبی جدی در برنامه سازی وجود دارد، بطوری که ما ابتدای کار نمی‌دانیم چه کاری می‌خواهیم انجام بدهیم. من هم نسبت به این موضوع به عنوان یک برنامه ساز مسئله داشتم. اگر برنامه‌ای مانند وقتشه و سلام صبح بخیر می‌ساختیم، تکلیفش روی کاغذ مشخص بود که چه هدفی را دنبال می‌کند و به کجا می‌رسد. بعد از آن برای آن  فرم درست می‌کردیم که البته مجری محور بود و از جایی هم کپی نمی‌شد.

صفری با بیان اینکه فرم قابلیت کپی دارد به شرط اینکه محتوا مال خودمان باشد، ادامه داد: ما فرم را کپی می‌کنیم و محتوا هم نداریم و به اجبار برای برنامه  سلبریتی درنظر می‌گیریم  که با آن‌ها وایرالی اینترنتی داشته باشیم و  بگویند که برنامه دیده شد.

توسل برنامه سازان به راهکارهای نخ نما برای جذب مخاطب/کارشناسان در بایگانی ذهن مسئولان!

حضور سلبریتی ها در برنامه نخ نما شده است

تهیه کننده «وقتشه» بیان کرد:حضور سلبریتی‌ها تبدیل به خاطره نخ نما  و یا خاطره، ساختگی شده است؛ چرا که برای وایرال شدن، این افراد فقط قصه‌ می‌سرایند. خیلی وقت است، به این نتیجه رسیده بودیم که حضور سلبریتی‌ها دربرنامه فایده‌ای ندارد. در زمان تولید برنامه «وقتشه» بازار سلبریتی‌ها داغ بود، اما اجازه حضور این افراد را در برنامه ندادم. قصد بی احترامی ندارم، اما این افراد در فرصت‌های مختلف تمام حرف هایشان را زده اند. مگر اینکه در یک اتفاق یا برنامه‌ای مانند مافیا حضور داشته باشند.

صفری با اشاره به علت کپی برداری در برنامه سازی گفت: یکی از دلایل تمایل به کپی برداری سلیقه مدیران است. دلیل دیگر ورود افرادی غیر برنامه ساز است. سازندگان خیلی از این برنامه‌ها تکلیفشان با خودشان معلوم نیست.  اگر بخواهیم ابتذال در برنامه سازی بیاوریم، اینستاگرام این کار را به خوبی انجام می‌دهد. اگر بخواهیم خوراکمان را از فضای مجازی بیاوریم، خطای بزرگی کرده ایم.

تهیه کننده «وقتشه» ادامه داد: ما برنامه سازان کم کم باید برویم و در خانه‌هایمان بنشینیم و آشپزی کنیم. کسانی که کار بلد هستند، باید کنار گذاشته شوند؛ چراکه در این بازار، نمی شود اینگونه کار کرد. موضوع مهم این است که مدیر باید برنامه ساز باشد؛ تهیه کننده باید برنامه ساز باشد؛ بدنه برنامه سازان هم باید به این حرفه تسلط داشته باشند و طرح و برنامه قوی پشت ماجرا قرار بگیرد.

فرهنگ فروشی جلوی چشم همه

صفری گفت: مسئله آنجایی نمود پیدا می‌کند که ما به جای فرهنگ سازی، فرهنگ فروشی می‌کنیم. تقلید از برنامه خارجی بد نیست؛ مشکل در جایی به وجود می‌آید که ما باید این برنامه را ازآن خودمان کنیم اما نمی توانیم. خندوانه نمونه موفق بومی کردن برنامه خارجی است و تمام آن‌ها غیر از این، نمونه ناموفق هستند.

گذشته از برنامه های کپی اما موضوع حضور سلبریتی ها در برنامه ها مشکل دیگر این روزهای برنامه سازی شده است. خالدی نیک منتقد سینما در این باره گفت: اتاق فکر‌هایی که باید برای این برنامه‌ها تشکیل شود،ضعیف است یا کارشناس‌ها واقعا کارشناس نیستند.

همرفیق رفع تکلیفی ساخته شده است

وی افزود: برنامه همرفیق سوژه خاصی ندارد فقط یک سوژه خیلی کلی مربوط به رفاقت و دوستی است و همه چیز انگار به خود مهمان واگذار شده است. اگر پژمان جمشیدی موضوع جالبی بگوید، جو برنامه عوض می‌شود و کاملا معلوم است که دست مجری برای پیش برد گفت‌وگو خالی است. این خلأها به ضعف تیم اتاق فکر برمی‌گردد.

متتقد سینما ادامه داد: در ساختار این برنامه خیلی رفع تکلیفی کار شده است. احتمالا عوامل برنامه می‌خواستند با سلبریتی برنامه را جذاب کنند، اما مشخص است که دست آن‌ها خالی است و به نتیجه نمی‌رسند.

توسل برنامه سازان به راهکارهای نخ نما برای جذب مخاطب/کارشناسان در بایگانی ذهن مسئولان!

خالدی نیک ادامه داد: خیلی از آن‌هایی که دلسوز و متخصص برنامه سازی هستند، برای ساخت چنین برنامه‌هایی انتخاب نمی‌شوند. بیشتر از جذابیت چهره شهاب حسینی استفاده شده است؛ این درحالی است که مجری همرفیق، در این سه قسمت در اجرا از مهمانان عقب‌تر بود. انگار خود مهمان کار را جلو می‌برد و  سوژه ای را مطرح می کند؛ سوژه ای کلی که  اصلا سوالی مهم در آن مطرح نمی شود.

خالدی نیک گفت: به نظرم اگر سلبرتی در برنامه درست استفاده شود هنوز هم جواب می‌دهد. اگر مجری  مسلط  به موضوع و سوژه‌ها باشد و  دستش پر باشد،  می‌تواند حتی از بازیگر ضعیف هم برنامه ای خوب  تحویل مخاطب دهد. 

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۵ ۱۴ دی ۱۳۹۹
یرنامه خوبیه
اتفاقا شهاب حسینی خیلی خوبه
چیه این مجریای لوس و بدرد نخورشون
این سلبریتی ها بعضی هاشون مثل شهاب حسینی ،مدیری ، گلزار و ... خیلی بهتر از مجری ها هستند.
Iran (Islamic Republic of)
هموطن
۱۹:۵۲ ۱۴ دی ۱۳۹۹
اتفاقاً این برنامه مورد نظر بسیار زیبا و دیدنی است ، حالا خود سازمان صدا و سیما بگوید که برنامه برنده باش که قبلاً از طریق تلویزیون پخش میشد از برنامه های ماهواره ای کپی برداری نشده است و ... مضمون فیلم ها و سریال های ایرانی در این شرایط حساس از نظر روحی و روانی زیبنده مردم ایران نیست و بیشتر مردم ایران نیز تمایلی به تماشای آنها ندارند
Iran (Islamic Republic of)
احسان
۱۸:۲۰ ۱۴ دی ۱۳۹۹
دقیقا درست اشاره کردید.
برنامه ها خیلی ضعیف شدن.
حتی خواسته مارو هم تغییر دادن. به طوریکه که خودمون هم عوض شدیم و پای این برنامه ها میشینم.در صورتیکه در آخر نه خیلی شاد هستیم و نه چیزی یاد گرفتیم
Iran (Islamic Republic of)
احسان
۱۸:۲۰ ۱۴ دی ۱۳۹۹
دقیقا درست اشاره کردید.
برنامه ها خیلی ضعیف شدن.
حتی خواسته مارو هم تغییر دادن. به طوریکه که خودمون هم عوض شدیم و پای این برنامه ها میشینم.در صورتیکه در آخر نه خیلی شاد هستیم و نه چیزی یاد گرفتیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۸ ۱۴ دی ۱۳۹۹
مثل برنامه نود که نمودی کامل از برنامه های خارجی بود و به همین خاطر جمعش کردند خخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۹ ۱۴ دی ۱۳۹۹
خدایی چرا این سازندگان برنامه های سرگرمی خودشان یه خلاقیت و فکر جدیدی ندارن،همش کپی از برنامه های خارجی
شما در نظر داشته باشید که،دورهمی ،عصر جدید،زوجی نو،سیم آخر،کودک شو،اعجوبه ها ،همرفیق و... عینا کپی از برنامه های خارجی ،حتی بعضی هاشون رنگ دکور رو هم عوض نمی کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۲ ۱۴ دی ۱۳۹۹
اینجا ضریب منفی 1 هست و ضریب مثبت به مقاله 2 یعنی شما باید هم نظر با مقاله نویس باشی تامثبت بگیری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۸ ۱۴ دی ۱۳۹۹
کی تهییه کنند وقتشه رو دیده و یا اصلا خود این برنامه رو من که ندیدم دوستان نظر بدن !!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۰ ۱۴ دی ۱۳۹۹
بی خیال داداش
چندین برنامه از این نوع خود تلویزیون ساخته و پخش کرده
بعد هم کپی در اینجا صرفا گفتگو محور بودن هست ولی محتوا ایرانی
کسی مثل فلان برنامه خارجی که میگی کپی شده وسط برنامه پانشده فلان کار بکنه
در هر صورت اگر کسی هم ایده جدیدی داره این گود و این میدان
Iran (Islamic Republic of)
فریبرز
۱۶:۴۰ ۱۴ دی ۱۳۹۹
مردم حوصله اینکه بشینند و ببینند که چند نفر با هم هی گپ می زنند و با هم می خندند را ندارند. اینکه مثلا آقا یا خانم بازیگری را بیاورند و او از زندگیش بگوید دیگر برای مخاطب جایی ندارد حتی شده فردی در یک برنامه دو یا سه بار ظاهر می شود. از آقایان عطاران و مدیری بخواهید که کمی با برنامه های طنزشان لبخند بر لبان مردم بیاورند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۱ ۱۴ دی ۱۳۹۹
فکری به حال تلویزیون و برنامه هاش میکردین که الان 10 درصد هم مخاطب نداره.
Italy
ناشناس
۱۶:۴۵ ۱۴ دی ۱۳۹۹
تو که همش ماهواره میبینی قادر به تشخیص برنامه ها خوب صداوسیما نیستی
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۶:۱۰ ۱۴ دی ۱۳۹۹
به نظر من که خیلی برنامه دلنشین و جذاب و صمیمی هست.

کاملا جو خانوادگی و دوست داشتنی داره...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۱ ۱۴ دی ۱۳۹۹
من و خانوادم که این برنامه را دوست داریم کل سیستم کشور صنایع مونتاژه و کپی برداری ، خودرو ملی که با دلار بالا و پایین میشه ، شما چسبیدید به برنامه نمایش خانگی

آنوقت شما بگید ما بزنیم شبکه صدا و سیما چی ببینیم برنامه های ناشیانه کپی شده یا سریالهای تکراری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۲ ۱۴ دی ۱۳۹۹
اتفاقا خیلی هم برنامه خوبی هست از دورهمی و .... بهتره
Italy
ناشناس
۱۴:۴۵ ۱۴ دی ۱۳۹۹
برنامه شب کوک واعجوبه هاوعصرجدید وغیره که خود صداوسیما خبر دارد کاملا کپی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۶ ۱۴ دی ۱۳۹۹
همه شهاب حسینی عزیز و برنامش رو دوست دارن
شما به فکر مخاطب باشین بهتره

نمود این رو توی فینال آسیا با گزارش عادل عزیز دیدیم
United States of America
ناشناس
۱۳:۵۳ ۱۴ دی ۱۳۹۹
میخواهند از جذابیتشون استفاده کنند !
Netherlands
ناشناس
۱۲:۵۵ ۱۴ دی ۱۳۹۹
والا من فقط قسمت اول وقتشه رو دیدم خیلی مسخره بود دیگه ندیدم
Iran (Islamic Republic of)
شهاب
۱۲:۳۰ ۱۴ دی ۱۳۹۹
خیلی هم برنامه جذابیه. یه برنامه پیدا شده که مردم دوسش دارن
Iran (Islamic Republic of)
احسان
۰۹:۴۷ ۱۴ دی ۱۳۹۹
وقتشه؟ کی پخش شد کجا پخش شد