
به گزارش خبرنگار راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، این روزها با شیوع ویروس کرونا در تمامی بخشها شاهد تصمیم گیریها توسط دولت و همچنین ستاد ملی مبارزه با کرونا هستیم، تصمیماتی که تاکنون توانسته نقش موثری در حوزه کنترل کرونا داشته باشد.
یکی از تصمیمات و اقداماتی که در هفتههای گذشته توسط دولت در حوزه راه و شهرسازی و حملونقل گرفته شده مربوط به جلوگیری از ورود مسافران کرونایی به این بخشها است به طوری که طبق این تصمیم اجازه ورود به هیچ مسافر کرونایی به ناوگان حملونقل از جمله هواپیما، قطار و اتوبوس داده نمیشود.
بیشتر بخوانید
در ابتدا مشکلاتی در اجرای این طرح وجود داشت به طوری که نرم افزار و زیر ساختهای این طرح هنوز آماده نشده بود یکی از این بخشها ناوگان حمل ونقل جادهای بود و به دلیل آنکه پیش از این در هنگام صدور بلیت، کد ملی و یا کارت ملی مسافران را دریافت نمیکردند در این حوزه با مشکلاتی روبهرو بودند، اما با پیگیریهای صورت گرفته و انجام اقدامات لازم هم اکنون این بخش هم به سامانه جامع شناسایی بیماران کرونایی متصل شده و حتی برای سوار کردن مسافر در بین راه هم باید در ابتدا از طریق سامانه و اپلیکیشن، راننده کد ملی مسافر را دریافت و در صورت مجاز بودن، مسافر را سوار کند.
همچنین یکی دیگر از اقداماتی که در این حوزه صورت گرفته مربوط به رعایت فاصله گذاری اجتماعی بود به گونهای که در حمل ونقل ریلی و هم چنین در حملونقل جادهای تنها از ۵۰ درصد ظرفیتهای خود استفاده میکنند و در ناوگان ریلی در کوپههای ۴ نفره تنها ۲ نفر و در کوپههای ۶ نفره تنها ۳ نفر حق سوار شدن دارند و در اتوبوسهای بین شهری هم در صندلیهای ۴ ردیفه تنها ۳ ردیف و در صندلیهای ۳ ردیفه هم تنها یک ردیف باید مسافر سوار شوند.
آخرین حوزه حملونقلی که بعد از گذشت مدتها مجبور به رعایت فاصله گذاری اجتماعی شد ناوگان حملونقل هوایی بود که با دستور مستقیم ستاد ملی مبارزه با کرونا و پیگیریهای وزارت بهداشت و درمان کشور بخشهای هوایی باید تنها ۶۰ درصد از ظرفیتهای خود استفاده کنند. در ابتدا حوزه هوایی برای اجرای این طرح کمی مقاومت کرد، اما بعد با پیگیری و دستور رئیس سازمان هواپیمایی کشور و همچنین افزایش ۱۰ درصدی قیمت بلیت هواپیما شرکتهای هواپیمایی مجبور به رعایت این دستور شدند.
براساس این گزارش بعد از دستور جدید ستاد ملی مبارزه با کرونا مبنی جلوگیری از ورود بیماران کرونایی به ناوگان حملونقل کشور دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی درخواست کرد که این فاصله گذاری اجتماعی برداشته شود، اما با پیگیریهای انجام شده توسط سازمان هواپیمایی کشور اعلام شد که تا اطلاع ثانوی فاصله گذاری اجتماعی در تمامی بخشها وجود دارد.
با پیگیریهای انجام شده مشخص شد که هنوز با وجود سخت گیریهایی که انجام میشود، اما شاهد آن هستیم که بیماران کرونایی تمایل دارند که از طریق حملونقل عمومی مسافرت کنند چرا که با بسته شدن راههای کشور آنها ترجیح میدهند، همچنان مسافرتهای خود را انجام دهند.
هم اکنون خرید بلیت هواپیما، قطار و اتوبوس تنها از طریق کد ملی انجام میشود و هیچ آژانس و یا شرکت حملونقلی حق ندارد بدون دریافت کارت ملی و یا کد ملی بلیت صادر کند.
براساس این گزارش یکی از مسافرانی که چندی پیش اقدام به خرید بلیت از طریق سایتهای اینترنتی و اپلیکیشنها کرده بود در گفتوگو با خبرنگار حوزه راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه من اطلاع نداشتم که ورود بیماران کرونایی به ناوگان حملونقل عمومی ممنوع است، گفت: از طریق اپلیکیشن اقدام به خرید بلیت هواپیما در مسیر اهواز کردم و این سایت بدون هیچ استعلامی که آیا برای خرید بلیت مجاز هستم و یا خیر بلیت را برای من صادر کرد.
او ادامه داد: اما در هنگام صدور کارت پرواز اعلام شد که من مجاز برای ورود به هواپیما نیستم و برای من هیچ بلیتی صادر نشد و من نمیدانم که هم اکنون برای دریافت پول بلیت خود به کجا مراجعه کنم.
این فرد تصریح کرد: چرا با وجود سخت گیریهایی که در این حوزه صورت گرفته هیچ یک از سایتهای فروش بلیت و یا اپلیکیشنها به این حوزه و سامانه استعلام بلیت متصل نشدهاند.
در همین زمینه شهرام آدم نژاد معاون حملونقل وزیر راهوشهر سازی در گفتوگو با خبرنگار حوزه راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه هم اکنون تمامی بخشها از جمله شرکتهای حمل ونقلی، آژانسهای مسافرتی و حتی اپلیکیشنهای صدور بلیت و سایتها هم به سامانه استعلام بیماران کرونایی متصل شدهاند، افزود: با پیگیریهای انجام شده هم اکنون تمامی بخشها در حوزه فرودگاه از جمله کانترهای صدور کارت پرواز در فرودگاه به این سامانه متصل شدهاند، بنابراین به هیچ عنوان اجازه ورود مسافران کرونایی به این بخشها داده نمیشود.
او با بیان اینکه تاکنون برای بیش از ۲ هزار و ۱۳۰ نفر اجازه صدور بلیت به دلیل بیماری کرونا داده نشده است، گفت: تا ۱۴ روز سامانه استعلام بیماران کرونایی برای این افراد بلیت صادر نمیکند و بعد از گذشت ۱۴ روز خرید بلیت برای این گروه مجاز میشود.
معاون حملونقل وزیر راهوشهرسازی در پاسخ به این سوال که چرا با وجود تبلیغات واطلاع رسانیهای گسترده هنوز برخی از بیماران تصور میکنند که میتوانند بلیت خریداری کنند، گفت: من از این افراد خود سوال کردم که به چه دلیل این گونه اقدام میکنند و آنها اعلام کردند که من هیچ علائمی از بیماری ندارم و حتی از بسیاری افراد سالمتر هستم، بنابراین دلیلی ندارد که بخواهم به مسافرت نروم.
او با بیان اینکه اگر مسافران از سایتهای اینترنتی و اپلیکیشنها اقدام به خرید بلیت کرده باشند و از فرودگاه به دلیل مثبت بودن تست کرونای برگشت بخورند، مشمول قانون حق مسافر میشوند گفت: این افراد میتوانند از شرکتهای هواپیمایی و یا شرکتهای حملونقلی اقدام به استرداد بلیت خود کنند.
همچنین در همین رابطه رفیعی دبیر انجمن دفاتر خدمات مسافرتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه بخشنامه صدور بلیت برای افراد و بیماران کرونایی با مشکلات بسیاری روبهرو است، افزود: این بخشنامه در ابتدا با مشکلات بسیار زیادی روبهرو بوده است و هنوز هم تعدادی از ایرلاینها به این سامانه متصل نشدهاند و حتی بیماران کرونایی هم میتوانند از این ایرلاینها به راحتی بلیت خریداری کنند.
او اظهار کرد: در ابتدا اعلام شده بود که تمامی مسافران باید تست کرونا داشته باشند تا برای آنها بلیت صادر شود، اما باید بگویم به طور مثال بلیت تهران-اهواز ۱۲۰ هزار تومان است و برای خرید بلیت اتوبوس باید فرد تست کرونا بدهد که قیمت آن ۷۰۰ هزار تومان است در این بین کدام فرد عاقل دست به چنین اقدامی میزند که در این بخشنامه اعلام شده بود.
رفیعی توضیح داد: با پیگیریهای صورت گرفته توانستیم این بخشنامه را اصلاح کنیم و هم اکنون اجازه صدور بلیت به افراد کرونایی داده نمیشود که این بخشنامه هم بسیاری از موارد و قانونهای آن هم مشکل دارد.
دبیر انجمن دفاتر خدمات مسافرتی با بیان اینکه اگر فرد کرونایی بلیتی از طریق اپلیکیشنها ویا سایتی خریداری کرده باشد، در هنگام سوار شدن با ممنوعیت روبهرو شود میتواند بلیت را استرداد کند، افزود: تمامی آژانسها و یا سایتهای فروش بلیت باید بلافاصله در صورت مواجه شدن با این موارد مبالغ را استرداد کنند.
براساس این گزارش در حوزه حملونقل مسافر جادهای هم هیچ یک از رانندگان حق ندارند حتی در بین راه هم مسافری را بدون دریافت کارت ملی و یا کد ملی و استعلام از سامانه سوار کنند که به گفته باقر جوان مدیرکل دفتر حملونقل مسافری با رانندگان متخلف برخورد میشود و این افراد با ممنوعیت یک ساله روبهرو میشوند.
گفتنی است، با ارزیابی و پیگیریهای صورت گرفته به نظر میرسد که تمامی بخشهای حمل و نقلی در ورود مسافران کرونایی تمامی موارد و قوانین را رعایت میکنند و این پیگیری مسافران کرونایی برای انجام مسافرت و خریداری بلیت هنوز هم برای مدیران بسیاری از بخشها جالب است.
در پایان یک توصیه به تمامی مسافران کرونایی میشود که شاید در ابتدا برخی از دستگاهها و یا شرکتهای حملونقلی به سامانه متصل نبودند، اما هم اکنون تمامی بخشها و حوزههای حملونقلی به سامانه استعلام بیماران کرونایی وصل شدهاند و به هیچ عنوان هیچ بلیتی برای بیماران کرونایی صادر نمیشود.
انتهای پیام/